početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 12

strana 13 ►

IZ KLUBOVA

Posjetili smo bratski  Klub "Novi put" u Slavonskom Brodu

Mjesec je borbe protiv ovisnosti. Pobaratimili smo se već, nama to izgleda davno, s prijateljima i terapeutima iz Slavonskog Broda, a njihova je godišnja skupština bila u mjesecu koji bi za sve građane Lijepe naše i ostalih zemalja trebao mnogo značiti i biti mnogo bolje apostrofiran, ali o tome drugi puta.

Dakle, zaputili smo se vlakom u Slavoniju, naša stručna djelatnica prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak, naša dopredsjednica gđa Magda Malec, g. Damir Vodopivec, dopredsjednik Saveza KLA  Hrvatske i ja, Vjera Pećanić, predsjednica KLA ,,Centar Stara Tkalča".

Lijep je osjećaj kada ti se svi obraduju, kada vidiš na licima da im je drago da si  s njima i kod njih. Godišnja je skupština počela, velika se dvorana napunila, bili su prisutni i novinari lokalnih medija. Uz statističke podatke, dojmljiva je aktivnost kluba na svim ostalim poljima. Terapeut, dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević, prikazala je mnoštvo izvanklupskih druženja, posjeta lokalnim zbivanjima, izletima u Međugorje. Kada smo sve to vidjeli na ekranu i čuli od  predsjednice kluba, šarmantne i vrlo elokventne gospođe, nisu nas začudilo 24 podijeljene diplome i 24 crvene ruže samo za jednu godinu apstinencije, a bilo ih je daleko više, za daleko više godina uspješnog apstiniranja, ali i uključivanje u normalne tokove življenja, u obitelj,  u radnu sredinu. Po svjetlosti u očima vidjelo se da je, ne samo dobitnicima priznanja, već i prisutnima u dvorani stalo do toga da mogu uzdignutih glava prolaziti pored gostiona i bivših ,"prijatelja" koji ih i dalje žele počastiti kupicom žestice.

Dirljiva je bila i riječ gospođe slomljena kuka, sa štapom u ruci, koja se sa suzama u očima zahvaljivala svom suprugu što već pet godina ne pije i objasnila mu kako njene fizičke boli nisu ništa prema onima koje je proživljavala u braku, koji je zbog poznatih nam razloga bio pravi pakao. Službenih je zahvala bilo mnogo, ponaosob svim onima koji doniraju i svojim prilozima aktivno sudjeluju u radu kluba.

Kao što je "himnom" liječenih alkoholičara svojim lijepim glasom i uz pratnju gitare skupštinu otvorio gospodin Zoran, tako je u njegovoj organizaciji i na njegov poticaj u programu sudjelovalo još nekoliko izvođača. Razdragani, ponuđeni obilnom zakuskom, neformalno smo se družili i razgovarali s nama do tada nepoznatim ljudima, ali dijeleći iste probleme sprijateljili smo se u trenutku i nastavili razgovore o iskustvima, o načinu poboljšanja rada u klubovima, obitelji...

Gđa dr. Bakula odvojila je svoje dragocijeno vrijeme, kako bi nam pokazala znamenitosti svog prekrasnog grada, odvela nas na Katarinski sajam na kojem je bilo izloženo mnoštvo predmeta iz kućne radinosti Slavonije (naravno da smo kupili sitnicu za uspomenu – pa bila to i drvena kuhača, na kojoj je pisalo "Pozdrav iz Slavonskog  Broda"). Otpratili su nas na željezničku stanicu, gdje smo se srdačno pozdravili i izljubili s obostranim obećanjem: "Vidjet ćemo se opet".

Vjera Pećanić, predsjednica Kluba

--

Prijatelju kluba

Prijatelju Kluba dobro nam došao! Da, Tebi govorim, Tebi pognute glave. Uspravi se i pokaži nam da si tu, da, ovdje među nama, jer mi smo tu s Tobom i Ti s nama, jednakima sebi.

Mi Te trebamo – ostani!

Mi Te molimo, ne odustani!

Mi Ti čestitamo, prihvati! Jer Te želimo shvatiti.

Shvati da si čovjek, jer jesi.

Shvati da trebaš pomoć jer je tako.

Shvati da smo zajednica i da je bolje ovako, nemoj više lutati bespućima i nemoj dozvoliti da Te slome. Okreni se i vidi koliko nas ima, povjeri se bilo kome.

Svatko od nas će Ti pomoći da pronađeš put u bolje sutra, a onda će dan za danom za Tebe svitati ljepša jutra.

Znaj da svima nama je tako jer mnogo kušnji je pred nama, ali zagledaj se u svjetlo života i za Tobom će ostati tama.

Molim Te, nemoj se osvrtati da je vidiš jer mogla bi Te povući nazad, a znaš što dolazi s njom… u pakao ponovan pad,  a  Tvoj pad na dno ne boli samo Tebe.

Puno je uplakanih očiju, prolivenih suza, neprospavanih noći i boli Tvojih najmilijih.

I opet ćeš proklinjati sebe.

 Bara Grozdanić, supruga liječenog alkoholičara, Kluba „Feniks SB“

--

◄ strana 10

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES