početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 10,11

strana 12 ►

IZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

SLAVONSKOG BRODA

Iz Slavonskog Broda

Osnovan novi KLA «Feniks SB»

Dana 8.prosinca 2006. godine, u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu održana je osnivačka skupština Kluba «Feniks SB».

Klub «Feniks SB» započeo  je svoju osnivačku skupštinu literarnim sastavom supruge liječenog alkoholičara i članice Kluba «Feniks SB», Bare Grozdanić kojeg je osobno pročitala, a potom je Skupština počela sa svojim radom.

Stručna djelatnica u novoosnovanom KLA, Bernarda Kovačević, socijalna radnica, pozdravila je prisutne uzvanike i održala uvodni referat. Skupštinu je vodio podupirući član Kluba, gospodin Mato Tustanić iz Brodsko-posavske županije.

Uz članove novoosnovanog Kluba i članove njihovih obitelji, Skupštini su prisustvovali predstavnici Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, Opće bolnice  «Dr. Josip Benčević« Slavonskom Brodu,  Centra za psihosocijalnu pomoć Slavonski Brod, predstavnici Klubova liječenih alkoholičara «Novi put» i «Centar» iz Slavonskog Broda, predstavnici KLA «Betanija» iz Donjih Andrijevaca, stručni djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu i drugi gosti.

Djelatnici Slavonsko-brodske televizije pratili su rad Skupštine i pripremili  iscrpni prilog o tome.

Usvojen je statut Kluba i donesena odluka da Klub «Feniks SB» zastupaju

 1.   Julio Pisarović, u svojstvu predsjednika

 2.   Robert Račić, u svojstvu  tajnika

Donesena je odluka o pokretanju postupka za upis Kluba u registar udruga.

U sklopu dnevnog reda je Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med., neuropsihijatar, održala prigodno predavanje na temu društvene posljedice alkoholizma - resocijalizacija, koje je vrlo dobro prihvaćeno od svih prisutnih.

Na kraju su prisutni gosti u svojem kratkom obraćanju čestitali novoosnovanom Klubu i zaželjeli članovima uspješnu apstinenciju.

Novoosnovani Klub «Feniks SB» završio je svoju osnivačku skupštinu uz laganu pjesmu u izvedbi gospodina Zorana Tomca, člana KLA «Novi put», koju su svi nazočni prihvatili, a druženje se nastavilo uz ugodni domjenak.

Bernarda Kovačević, soc. radnik, stručna djelatnica Kluba

-►-

3. godišnja skupština Kluba „Novi  put“ Slavonski Brod

Jedan od najljepših i najsvečanijih dana u radu kluba je godišnja skupština. Taj dan pred svojim gostima, rodbinom i prijateljima predstavljamo jednogodišnji rad, u koji smo svi zajedno uložili puno vremena, dobre volje i truda. U petak, 24. studenoga, u mjesecu borbe protiv ovisnosti, velika dvorana u Domu za stare i nemoćne bila je osobito živa. Lica vedra i nasmijana, svi užurbani s velikim žarom i pažnjom dočekuju goste, uređuju stolove, provjeravaju svaku sitnicu. Zadnji dogovori, trema. Skup je započeo Zoran Tomac našom himnom „Trijezna pjesma“, a zatim smo počeli s radom. Kao predsjednica kluba pozdravila sam sve drage goste, predstavila radno predsjedništvo u kojem su bili: dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević, tajnik Ivan Kava, blagajnica i zapisničar Volga Vuković i predsjednica Ivanka Korparić. Pročitala sam dnevni red, ali kako smo imali malih problema s tehnikom, nije išlo baš tim redom, pa smo krenuli sa stručnim izvješćem o radu kluba kojeg je predstavila dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević. Bio je to sažetak prikazan kao niz grafikona s puno brojki i statističkih podataka o članovima kluba, broju godina, broju i načinu liječenja, bolestima uzrokovanim alkoholom, recidivima, obiteljskom statusu, broju djece i drugo. Već se iz ovog izvješće moglo zaključiti da možemo biti zadovoljni. Možemo se hvaliti ili opravdavati, ali brojke govore svoje, a to je 66 godina apstinencije sadržanih u 26 priznanja od jedne do sedam godina. Od toga je 14 priznanja za jednu godinu apstinencije, koja je ujedno i najteža i u kojoj mnogi pokleknu. U trećoj godini rada   naš   je   klub   postao   prebrojan, pa su ove jeseni stvoreni uvjeti za osnivanje novog kluba. Dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević ujedno je najavila Osnivačku skupštinu Kluba „Feniks SB“ koja će se održati 8. prosinca.

Nastavili smo s blagajničkim izvješćem i izvješćem o izmjenama i dopunama Statuta kluba. Nakon toga smo podijelili priznanja. Lica nasmijana i ponosna. Svi su oni bili itekako svjesni da je u priznanju koje su držali u rukama cijela godina truda, učenja i borbe. Nekima tek prva, nekima već i sedma. Tu je i sva ona radost, obiteljski mir, sreća njihove djece, kvalitetniji i ljepši život kao najvrednija nagrada.

Nakon zajedničkog fotografiranja naših „diplomaca“, prešli smo na predstavljanje aktivnosti kluba. U riječi i slici pokazali smo sve radne i vesele trenutke koje smo proveli skupa. Bila je tu promocija knjige “Uhvaćena duga”, promocija CD-a našeg Zorana Tomca, pa zajednički Božić, Valentinovo, poklade, Uskrs, Dan klubova, stručni skupovi, seminari, hodočašće u Međugorje, posjet Mostaru i Sarajevu, 8. večeri pučke poezije u Virovitici, posjete drugim klubovima. Bilo ih je zaista puno. Kulturne, vjerske, radne i zabavne aktivnosti. Uvijek sa članovima svojih obitelji, suprugama, majkama, djecom i prijateljima. Sve naše aktivnosti bile su često i dobro medijski praćene u lokalnim i državnim listovima, na lokalnoj TV i u „Alkohološkom glasniku“. Svaka je prilika dobro došla da se za naš rad zna i čuje, jer svi znamo što je alkoholizam u društvu i obitelji, a znamo i da se može liječiti i da je klub najčvršća pružena ruka koja daje oslonac i pomoć.

Naravno da mi sa svojom članarinom ne bi sve to ostvarili u jednoj godini pa smo zahvalili i našim sponzorima, obrtnicima i gospodarstvenicima, podijelivši im zahvalnice, jer su imali sluha i dobru volju na ovaj način pomoći nam u radu. Riječ gostiju, uvijek drag i emotivan dio Skupštine ostavlja poseban dojam na sve nas. Lijepe i tople riječi, čestitke i podršku uputili su nam naši dragi gosti: prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak i članice kluba „Centar Stara Tkalča“, ujedno i našeg bratskog kluba iz Zagreba, Damir Vodopivec, tajnik HSKLA, vlč. Nikica Mihaljević, voditelj Kluba „Betanija“ iz D. Andrijevaca i njihov predsjednik g. Malac, tajnik kluba iz Popovače Josip Franković, predsjednik našeg novog kluba „Feniks SB“, Julijo Pisarović, Jasna Jurišić i Iva Ivančić, supruge naših članova.

Na kraju smo imali i kratki program u kojem su, uz Zorana Tomca, nastupili Blaž Luić, štićenik Doma za stare i nemoćne, hendikepiran sljepoćom, ali prekrasnog glasa i Josip Kopecki, također stanar doma i izuzetan pjevač u njihovom zboru. To su i inače naši stari prijatelji koji svaki blagdan proslave zajedno s nama uz pjesmu.

U tako veselom raspoloženju svi smo se okupili oko zaista prebogatog i ukrašenog stola. Supruge i majke dale su sve od sebe da donesu što ljepše kolače, a obitelj našeg tajnika Ivana Kave podrudila se da svi uživamo uz ukusnu pečenku i domaći kruh. Šteta što je vrijeme za druženje s našim gostima uvijek prekratko jer su mnogi došli iz udaljenih mjesta, a toliko toga bi se još moglo reći i podijeliti.

Najljepši od svega bio je taj divan osjećaj zajedništva u kojem jedna velika obitelj prima drage goste u svoj dom. Pred nama su već novi zadaci, a nadamo se i uspjesi do nove Skupštine.

Ivanka Korparić, predsjednica kluba

Članovima svih klubova i njihovim obiteljima, svim liječnicima , terapeutima i stručnim djelatnicima koji nam pomažu, želimo sretan Božić i uspješnu 2007. godinu.

Članovi KLA „Novi put“ i dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević

--

◄ strana 7

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES