početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 7,8,9

strana 10 ►

IZ KLUBOVA

Aktivnosti  KLA u Međimurju povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

·         Članovi KLA «Dr. Mato Golubić» postavili su štand na glavnom trgu u Čakovcu na kojem su dijelili propagandne materijale o štetnosti alkohola, a stručni djelatnik KLA Josip Lehkec davao je savjete svima zainteresiranima .

·         KLA «Nada« iz Kotoribe, u suradnji s Osnovnom školom Kotoriba, organizirao je sportske susrete djece osnovne škole pod motom «Sportom protiv ovisničkog ponašanja». Akcija je imala sportski i edukativni karakter .

·         KLA «Povratak» iz Murskog Središća organizirao je, u suradnji s Planinarskim društvom, pješačenje u okolici svoga grada, s porukom da se treba okrenuti zdravim stilovima života u kojima nema mjesta ovisničkom ponašanju.

·         KLA «Zdravi život« iz Svete Marije, u suradnji sa Županijskom ligom za borbu protiv raka, organizirao je predavanje i radionice za žene na temu Rak dojke .

·         KLA „Prelog“ organizirao je predavanje «Zdravlje i ponašanje žena (ne)liječenih alkoholičara koje je održala mr.sc. Biserka Goričanec, dr.med.

-►-

U Međimurju reaktiviran rad Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja

Godina 2006. ostat će zabilježena u povijesti djelovanja klubova liječenih alkoholičara u Međimurju kao godina u kojoj je ponovo oživio rad Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja .

Nakon dugotrajnih priprema i razgovora u koje su se uključili predstavnici svih klubova 24. lipnja 2006. godine u 14 sati u prostorijama Učeničkog doma  Graditeljske škole u Čakovcu održana je Skupština Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja, na kojoj je jednoglasno izabrano novo rukovodstvo i potvrđena potreba da se tradicionalno dobra suradnja među klubovima nastavi u sklopu udruge koja bi na županijskoj razini promicala interese svih međimurskih klubova liječenih alkoholičara.

U dosadašnjem Savezu bila su ujedinjena samo dva kluba, KLA „Dr Mato Golubić“ iz Čakovca i KLA „Mursko Središće“, a na  subotnjoj skupštini pristupili su i ostali međimurski klubovi tako da sadašnji Savez prvi put predstavlja zajednicu svih sedam  KLA Međimurja .

Uz Psihijatrijski odjel Županijske bolnice Čakovec, klubovi liječenih alkoholičara postali su prepoznatljiv način rješavanja problema vezanih uz prekomjerno pijenje alkoholnih pića i alkoholizam u našoj županiji .

U našoj županiji djeluje sedam klubova liječenih alkoholičara: KLA „Dr Mato Golubić“ iz Čakovca, KLA „Mursko Središće“, KLA „Povratak“ iz Murskog Središća, KLA „Osmijeh“ iz Donje Dubrave, KLA „Nada“ iz Kotoribe , KLA „ Zdravi život“ iz Svete Marije i KLA „Prelog“ .

Jednoglasno je izabrano novo rukovodstvo: Mladen Odić, dr.med. predsjednik  Saveza, Biserka Goričanec, dr.med. – dopredsjednica Saveza, Diana Uvodić-Đurić, dr.med. – tajnica Saveza. Članovi Upravnog odbora: Ivan Horvat, Josip Forauer, Josip Krampač, Vlado Vinko, Ivan Dolenec, dr.med., Tanja Šušteršić, dipl. soc. radnica – blagajnica. 

Na skupštini je dogovoreno da novo rukovodstvo prikupi  popis prioritetnih potreba u svim klubovima, a također će se nastojati i  zajedničkim snagama afirmirati djelovanje klubova u zajednici. Klubovi bi trebali biti prepoznati kao najjeftiniji i najkraći put liječenja alkoholičara .

Nadamo se da ćemo zajedno moći organizirati i više preventivnih akcija jer je jedna od zadaća rada u klubovima i prevencija prekomjernog pijenja i pijenja među mladima u  lokalnoj zajednici .

       Diana Uvodić-Đurić, dr.med., tajnica Saveza KLA Međimurja

--

--

„Prosinac u Prelogu“

Ponekad je doista teško u događaj koji se zbiva jednom godišnje, kao što je godišnja skupština  jednog KLA,  uključiti sve što  želimo reći, prikazati i podijeliti s drugima .

Klub liječenih alkoholičara „Prelog“ od svojih početaka nastoji u svoj rad unijeti nove  ideje i načine, poštujući, naravno, tradiciju rada u klubovima i ono što su nam naši prethodnici dali u naslijeđe .

Nastojimo, naime, na svakoj godišnjoj skupštini, uz prikaz našeg rada i podjelu priznanja apstinentima, organizirati i neko edukativno predavanje te potaknuti da riječ gostiju bude rasprava na temu o kojoj smo slušali .

9.  godišnja skupština  KLA „Prelog“ održana je 16. prosinca 2006. godine, a  kao što ste mogli vidjeti na pozivnicama, suorganizator skupa bio je i Grad Prelog.

Time smo se uključili u zbivanja pod naslovom „Prosinac u Prelogu“, želeći o našim aktivnostima informirati i širu društvenu zajednicu, te omogućiti i našem građanstvu da čuje nešto o problemu ovisnosti.

Ove godine poslušali smo predavanje mr.sc. Biserke Goričanec, dr.med. pod naslovom  „Zdravlje i ponašanje žena, supruga (ne)liječenih alkoholičara“. Dr Goričanec prikazala je rezultate svog originalnog znanstvenog istraživanja koje je provela na uzorku od 120 žena podijeljenih u 3 skupine: žene neliječenih alkoholičara, žene liječenih alkoholičara i žene kontrolne skupine.

Vrlo je zanimljivo prikazala rezultate iz kojih se vidi da su supruge alkoholičara jako osjetljiva  skupina, često nižeg socioekonomskog statusa, visokog stupnja depresivnosti, s brojnim zdravstvenim tegobama, čije su rješavanje sklone odgađati, a iskazuju i veliki stupanj neslaganja u obitelji, nezadovoljstvo sobom i odnosom sa svojim partnerom. Lošije su uklopljene u društvo, sklone povlačenju u sebe i skrivanju problema u obitelji.

Za razliku od njih, žene liječenih alkoholičara koje sa svojim muževima sudjeluju u radu  klubova liječenih alkoholičara, iskazuju puno veći stupanj zadovoljstva sobom i svojim brakom, znatno manji stupanj stresa u svojem braku te okretanje zdravijim stilovima života cijele obitelji.

Time se još jednom naglašava da liječenje alkoholičara i njegove obitelji u klubu liječenih alkoholičara poboljšava kvalitetu bračnog odnosa i  kvalitetu života cijele obitelji. Nadamo se da će ovi rezultati biti poticaj onim ženama koje podnose i skrivaju alkoholizam svojih muževa da pokucaju na vrata našeg i drugih KLA i zatraže pomoć .

Jer, kao što lijepo kaže dr. Goričanec, žene su najčešći donositelji problema u ambulantu liječnika opće medicine, a bilo bi dobro da svoj problem pokušaju riješiti i u klubu.

Zaključci predavanja i ostali događaji na skupštini tema su mnogih razgovora ovih dana u Prelogu, a i šire,  i time je postignut dio našeg cilja.

Kao što smo htjeli poručiti našom skupštinom: Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti je završio, a naše aktivnosti i nastojanja idu dalje .

Diana Uvodić-Đurić, dr.med., stručni djelatnik KLA „Prelog“

--

KLA „Prelog“ dobio najmlađeg  predsjednika

U dvorani Vatrogasnog doma Klub liječenih alkoholičara „Prelog održao“ je svoju 9. godišnju skupštinu  na kojoj se okupilo stotinjak  prijatelja našeg kluba .

Trudimo se raditi i na prevenciji alkoholizma pa smo u prigodni program uključili djecu iz Osnovne škole Prelog. Male pjevačice oduševile su sve prisutne, a najveći pljesak dobila je djevojčica koja je otpjevala pjesmu „Moja štikla“, a scenskim nastupom podsjetila nas na Severinu .

Priznanja koja smo podijelili dokazuju da je naš rad uspješan. Naša stručna djelatnica dr.med. Diana Uvodić-Đurić podijelila je priznanja za apstinenciju u trajanju od jedne, dvije, tri i deset godina, a sretni smo što se naš klub u protekloj godini povećao za dvije apstinentice i dvije obitelji. Nadamo se da će naš trud i požrtvovnost svih ovih devet godina i dalje davati rezultate i donositi sreću i zadovoljstvo u još mnoge obitelji .

Zadovoljni smo i suradnjom s gradskom vlašću, sam predsjednik Gradskog vijeća, gospodin Ljubomir Kolarek izjavio je da je bio počašćen i dirnut događanjima na našoj skupštini. Svojim prisustvom počastila nas je i gospođa Ivančica Somođi, članica Županijskog poglavarstva zadužena za rad udruga .

Budući da je ovo bila izborna godina, izabrali smo novog predsjednika i možemo vam se pohvaliti da imamo najmlađeg   (i najljepšeg)   predsjednika  u HSKLA. To je Duško Mendrea (22 godine) koji je apstinencije od alkohola.

Nadamo se da će svojim primjerom potaknuti i druge mlade  da izaberu pravi put na kojem nema mjesta za alkohol i druga sredstva ovisnosti. Duško, želim ti puno uspjeha.

I na kraju, s obzirom da je Božić pred nama, koristim priliku da svim članovima KLA diljem lijepe naše domovine, kao i svima koji rade na problemu alkoholizma i njihovim obiteljima, te cijelom HSKLA zaželim sretan i blagoslovljen Božić, te uspješnu novu 2007. godinu .

                  Vaš Joža Krampač, KLA „Prelog“

--

Dragi prijatelji,

Najprije bih vam se htio ispričati zbog novinarske polupismenosti .

Zovem se Duško Mendrea i član sam KLA „Prelog“. Moji problemi nisu bili vezani samo uz alkohol, nego i uz više vrsta opojnih sredstava. Na početku svoje apstinencije sam već bio u psihijatrijskoj bolnici zbog problema s opijatima. Danas mi je prva godina apstinencije, zahvaljujući svim divnim ljudima koji su mi pružili ne prvu, nego sto i prvu šansu, počevši od moje majke  i svih članova kluba koji su mi od samog početka pružali neizmjernu podršku.

Kako ne bih previše dužio, htio bih pozdraviti odluku o doškolovanju naših terapeuta, jer ako nešto dobro ide, što se usuđujem reći, slušajući izvješća klubova iz Međimurja i ostalih krajeva Hrvatske, treba ići i korak dalje …

Pozdrav iz Preloga!

Duško Mandera

--

33. godišnja skupština Kluba „Zaprešić“

Dana 26. listopada 2006. godine u Domu obrtnika u Zaprešiću održana je 33. godišnja skupština Kluba „Zaprešić“. Skupštini su prisustvovali članovi kluba s obiteljima i brojni gosti, članovi drugih klubova. Predsjednik kluba, Dražen Vrabec, otvorio je skupštinu (inače gospodin Dražen apstinira osam godina kao samac) i predložio dnevni red skupštine. Potom je podnio izvješće o radu kluba i iznio plan za buduće razdoblje.

Iz izvješća predsjednika doznajemo da je klub između dvije skupštine imao 30 članova samaca od kojih je sedam u recidivu i deset obitelji od kojih su tri člana također u recidivu.

Zbog tako brojnog članstva potrebno je da klub radi u dvije grupe i to četvrtkom od 16 do18 sati, na adresi Trg žrtava fašizma 11 u prostorijama autoškole „Zemljak“. Klub vode dvije  stručne djelatnice, dr. Vesna Prohić i Blaža Magnaboska, v.m.s.

Najvažnije u izvješću predsjednika je informacija o tome da je 19. listopada 2006. održana Osnivačka skupština novog kluba, Kluba „Sjever“ u Zaprešiću u Ulici Antuna Mihanovića 43.

Stručni djelatnik kluba bit će Vesna Švarc, a predsjednik kluba Željko Kovačević. Sastanci će se održavati utorkom od 16 do17 sati.

Potom su dodijeljena priznanja za apstinenciju sedmorici članova.

Uslijedila je rasprava i čestitke gostiju. Skupština je završila domjenkom, veselo, uz harmoniku jednog od članova kluba.

Ljubica Vadunec-Jajić, tajnica kluba

--

Djed Božićnjak u Virovitici

U subotnju večer, 16. prosinca, Udrugu klubova liječenih alkoholičara Virovitica, pohodio je Djed Božićnjak i darivao djecu, ali i starije - apstinente s dvije i pet godina apstinencije. Djedica je uručio zahvalnice brojnim suradnicima koji su tijekom godine pružali nesebičnu podršku članovima UKLA.

Članovi se sljedeće godine spremaju za "malu maturu", nakon osam godina uspješnog djelovanja, od 1999. godine. Zbog svojevrsnog jubileja, uz uobičajene aktivnosti, u pripremi su i brojne nove akcije i projekti pa će nedostajati suradnika.

Ovim putem pozivamo sve koji bi se željeli uključiti u naš rad i pružiti pomoć obiteljima koje ugrožava alkoholna ovisnost.

Klubovi djeluju u prostorima Zavoda za javno zdravstvo "Sv.Rok" u Virovitici, kao i Savjetovalište UKLA, koje radi svaki dan od 10-13 sati.

Mr. sc. dr. Elvira Koić, spec.psihijatar

--

◄ strana 6

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 7,8,9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES