početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 10 /2006 (136) str.15

strana 16 ►
IN MEMORIAM

In memoriam

Prof.dr. Vladimir Hudolin

1996. - 2006.

Prošlo je deset godina od smrti prof. dr. Vladimira Hudolina. Govoriti o njemu nije lako niti jednostavno jer se radi o čovjeku koji je dao ogroman doprinos  u zadnjoj polovini prošlog stoljeća, kako na planu alkohologije, tako i na planu soc. psihijatrije.

Kao liječnik psihijatar, od četrdesetih do devedesetih godina ovog stoljeća, prof. dr. Vladimir Hudolin prošao je sve faze razvoja struke od inzulinskih koma i zatvorenih  kreveta-kaveza, preko dinamski usmjerene psihoterapije, do integracije psihijatrije u društvene sustave, da bi završio  baveći se egzistencijalnom i duhovnom dimenzijom čovjeka.

Njegova neumorna energija i samoprijegoran rad uz prirodni dar za društvene odnose i znanstvenu znatiželju, bili su pretpostavka za sve ono što je tijekom života stvorio na planu alkohologije i  socijalne psihijatrije i trag koji je ostavio u ljudskim srcima. Njegovo ime i danas se pamti.

Prof. Hudolin je vrlo rano došao do zaključka da je duševna bolest ekološki, interakcijski i multidimenzionalni problem i da se u tom smislu trebaju usmjeriti zaštita i unapređivanje duševnog zdravlja. Osmislio je i u psihijatriju uveo ekološko-socijalni model, a svojom neiscrpnom energijom u radu s klubovima, pokazao je kako taj novi sustav živi, kako raste, sazrijeva i kako je integriran u ostale ljudske sustave. Prof. Hudolin je uvijek isticao kao najvažniju karakteristiku ekološkog sistema mogućnost promjene. Promjena se događa u pojedincu, u obitelji, u stručnim djelatnicima, te u široj društvenoj zajednici. Cilj nije samo u prestanku pijenja, nego u kreiranju novog načina ponašanja pojedinca i obitelji u zajednici i stvaranju nove kvalitete života.

Još 1953. godine, prof. Hudolin je ostvario koncept otvorenih vrata i time obilježio prve korake socijalne psihijatrije u nas. Bolesnici nisu bili zaključani, a život i liječenje bili su organizirani po principima terapijske zajednice.

Prvi je u nas počeo iznositi mišljenje da terapiju duševnih poremećaja treba provoditi što manje u psihijatrijskim bolnicama, a što više u izvanbolničkim uvjetima, organizacijama samopomoći i samozaštite i pomoću timova za krizne intervencije.

Od 1964. g.  organiziraju se klubovi liječenih alkoholičara u našoj zemlji, izobrazba stručnjaka i

djelatnika za rad u klubovima, intenzivno se mijenjaju stavovi u društvu o alkoholizmu i problemima povezanim s pijenjem. Klubovi liječenih alkoholičara njegov su živući spomenik.

Ovo je samo kratki opis najvažnijih djelatnosti na polju socijalne psihijatrije, koje je prof. Hudolin začeo, katalizirao i razvijao kako u našoj sredini tako i u ostalim zemljama.

Predstavnici klubova će i ove godine pohoditi njegov grob i posjetiti suprugu prof. dr. Višnju Hudolin, koja u Italiji aktivno nastavlja njegov rad.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

 

In memoriam

Članovi Kluba «Zdrav život» iz Svete Marije, «Nada» iz Kotoribe i «Osmijeh» iz Doljnje Dubrave, ispratili su na vječni počinak na sam blagdan: «Dušni dan» 2006. godine tragično preminulog 64. godišnjeg apstinenta Ivana Horvata iz Svete Marije.

Gospodin Horvat bio je član kluba «Zdravi život» iz Svete Marije od njegovog osnutka, tj. od 15.1.1991. godine. Svih ovih 16 godina apstinencije bio je uzoran član kluba, čvrst apstinent, dobar čovjek, jedan od uzora novim i mladim apstinentima. Bio je cijenjen u okolini u kojoj je živio i djelovao. Ujedno je bio i predsjednik Kluba «Zdravi život» već drugi mandat po 3 godine. Obnašao je dužnost člana Upravnog odbora novo osnovanog Saveza KLA Međimurja u liječenju i prevenciji alkoholizma».

Hvala mu za sva dobra djela koja je velikodušno davao klubu i svim lijepim i korisnim savjetima koje je dijelio u svakom trenutku. Neka mu je laka ova zemljica koja ga pokriva, a dragi Bog neka ga nagradi za sva njegova dobra djela.

Klub «Zdravi život» Sveta Marija i njihova stručna djelatnica Marija Janković

 

◄ strana 11

Alk. gl. 10 /2006 (136) str.15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES