početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 12 /2006 (138) str. 1,2

strana 3 ►

 

MLADI I ALKOHOL

Sretan Božić i Nova godina!

Zapisnik sa Zajednice  KLA Zagreba

►►

 

Mladi i alkohol

►►

 

Služba za prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

►►

 

Zagrebačka županija - slika zdravlja

►►

 

Iz klubova

►►

 

In memoriam

►►

 

Iz tiska

UVODNIK

Održana Godišnja skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Redovna skupština Zajednice Klubova liječenih alkoholičara Zagreba održana je 13. listopada u prostoru redovnih mjesečnih sastanaka KB «Sestre milosrdnice». Sve prisutne pozdravio je predsjednik Zajednice dr.sc. Zoran Zoričić, te predložio tijela skupštine i dnevni red.

U radno predsjedništvo su izabrani: dr.sc. Zoran Zoričić, kao predsjednik,  dr.sc. Anto Orešković i Zlatko Topalović kao članovi. Dušica Cesarec izabrana je za  zapisničarku, a Damir Vodopivec i Juraj Cesarec za ovjerovitelje zapisnika.

Dr.sc. Zoričić je izvijestio o radu ZKLA u proteklom periodu.

v      U Zagrebu su krajem 2005.god. održane pripreme i  edukacije mlađih terapeuta – stručnih djelatnika, koji bi se mogli i željeli uključiti u vođenje KLA. Odlučeno je da  će  se edukacija odvijati u kontinuitetu i sastojati će se od stručnog teoretskog i praktičnog dijela. Stručni djelatnici u KLA bit će supervizirani kako bi se dobio uvid u način i kvalitetu rada.

v      Članovi ZKLA sudjelovali su u akcijama u Zagrebu kao i u događanjima koja su organizirali KLA izvan Zagreba. Tako su sudjelovali na Večeri pučke poezije u Križevcima.

v      Prisustvovali smo i proslavi 30. godina rada ULA Slatina

Kao i svake godine pojačane aktivnosti su prema zajednici u kojoj živimo u Mjesecu borbe protiv

v      alkoholizma od 15.studenog do 15.prosinca. 15.studenog organizirano zajedno sa Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje «Trčanjem protiv ovisnosti» oko Jarunskog jezera, uz sudjelovanje učenica škola za primalje i naših članova. Pobijedio je mladi trkač Ivan Karlović iz Križevaca.

v      24. studenog je preuzimanje informatičke opreme u udruzi «Svi smo protiv».

v      Održano je i nekoliko tribina :

·         KLA Susedgrad uz gostovanje prim.dr.sc. Željka Marinića.

·         KLA Prečko je s novom stručnom djelatnicom prof. Majom Tončević organiziralo tribinu u novom prostoru doma zdravlja.

·         Centralni događaj u Zagrebu bila je tribina održana na već poznatom mjestu u Tribini grada Zagreba na Kaptolu 27, održali su je dr. Zoran Zoričić i prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber.

·         Dr.sc.  Orešković je održao tribinu u Karlovcu.

·         Dr.sc. Zoričić i prim.mr.sc. Golik-Gruber bili u Umagu.

·         Dr.Zoričić i prim.dr.sc. Marinić bili na tribini u Splitu.

v     Sudjelovanje na Godišnjoj skupštini HSKLA 11. veljače.

v     Odobrena su financijska sredstva od Poglavarstva za Zajednicu i sve klubove koji su sudjelovali u natječaju.

v     Klubovi   KLA    Klaka  I,  Klaka  II  i  Klaka  III dobili su nove mlade stručne djelatnice.

v     Osnovan  i   registriran   KLA   Novi  korak  na Trnju.

v     14.veljače Valentinovo i naš Trijezni tramvaj. Gosti su bili iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, djeca-sportaši, djevojke iz Škole za primalje i  mažoretkinje. Izuzetno smo zadovoljni pažnjom koju su nam ove godine poklonili mediji  - i tisak i TV postaje popratili su našu akciju tekstom i slikom.

v          Prisustvovali  smo    na   tribini   grada Zagreba na predavanju   na temu «Uključivanje članova penalnog    sustava     u  rad   KLA». Jedan od organizatora  bio je   prof. Radovan Tatalović,  stručni      djelatnik  u  KLA«Obiteljski život» i «Retkovac».

v     Odobrena su financijska sredstva od Poglavarstva za Zajednicu i sve klubove koji su sudjelovali u natječaju.

v     1.travanj koji smo proslavili na Sljemenu u planinarskom domu INA – Naftaplina nazvanog «Risova jazbina».  Bilo nas je 78.  od tog broja pet stručnih djelatnika.

v     8.lipnja je organizirana jednodnevna edukacija za članove klubova u KB «Sestre milosrdnice».

v     12.lipnja 2006.god. sastanak ZKLA nakon dugo vremena održan u bolnici Sv.Ivan – Jankomir.

v     5. i 6. lipnja sudjelovali smo na tradicionalnom susretu udruga grada Zagreba koji organizira Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. Pripremili smo materijale kako bi svim zainteresiranima dali što bolje informacije o radu klubova i Zajednice KLA.

v     18.lipnja smo prisustvovali tradicionalnim  Sportskim susretima Sjeverozapadne Hrvatske u Bjelovaru. Aktivno su sudjelovali članovi KLA Voltino i Poštar.

v     Dr.sc. Zoran Zoričić je kao jedan od predavača, sudjelovao na  prvoj Ljetnoj školi o alkoholizmu održanoj krajem lipnja u Malom Lošinju.

v     21. listopada prisustvovali smo Večeri pučke poezije u Virovitici.

v     Predstavnici klubova prisustvovali su svim skupštinama u Zagrebu, ali i izvan Zagreba.

Financijsko poslovanje vodi ovlašteni knjigovodstveni servis TINEDA d.o.o. koji prema Zakonu prati financijsko poslovanje  te redovne mjesečne i kvartalne izvještaje dostavlja u FINU odnosno u Revizijsku kuću. Ove smo godine ostvarili 116.279,43 kn prihoda ( od toga je 11.736,84 kn donos iz 2005.god, a ostalo su  prihodi od Grada Zagreba, promotivnih aktivnosti, članarina i kotizacija za održane seminare, dok su rashodi iznosili 70.457,54 kn (odnose se na troškove kancelarijskog materijala, poštarine, knjigovodstvene usluge, grafičke usluge, usluge fotokopiranja, dnevnice i putne troškove, porez i prirez za naknade članovima stručnih timova, pomoć klubovima liječenih alkoholičara, akcije ZKLA: Valentinovo, Mjesec borbe protiv alkoholizma, Skupština, Dani udruga, Dan KLA, troškovi platnog prometa te ostali izdaci.). Saldo na 31.listopad iznosi  45.821,89 kn.     

U narednom razdoblju nastavit će se kontinuitet aktivnosti koje su već tradicionalne, kao i nastavak onih tek započetih. Približava se kraj edukacije prve generacije polaznika tečaja za stručne djelatnike, a počet će i novi ciklus. Radit ćemo na pojačanoj suradnji unutar ZKLA kao i same Zajednice s ostalim udrugama. Ovogodišnja centralna manifestacija u Zagrebu prigodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti bit će promocija dvotomne knjige o alkoholizmu koju je napisao dr. Robert Torre. 1.travanj – Dan KLA obilježit ćemo sportskim aktivnostima. Jednodnevna edukacija za članove KLA održat će se najmanje dva puta godišnje. Pripremit ćemo se boljim materijalima za Dane udruga Zagreba, a svakako ćemo sudjelovati na Večeri pučke poezije u Koprivnici.

Rasprava je bila vrlo živa. Osnovni uvjet za uspješnu realizaciju svake akcije je motivirati što više članova u njezino organiziranje i provođenje. Pozdravljene su nove supervizije koje će se razlikovati od dosadašnjih. Naime supervizior će supervizirati rad KLA na njegovom redovnom sastanku. Tako će se zaista dobiti slika o radu, poteškoćama te će se moći adekvatno tome dati sugestije stručnom djelatniku ali i samim članovima.  Već su dogovorne supervizije u KLA Rudeš i Vrbani koje će voditi prim.dr.  Srđan Marušić iz KB «Sestre milosrdnice», te supervizija u Velikoj Gorici od strane dr. Ante Oreškovića iz KB «Sveti Ivan» Jankomir.

24. studenog organiziramo u Društvenom domu u Prečkom zabavno popodne s muzikom i tombolom.  Očekuje se pokretanje akcija u Mjesecu borbe protiv alkoholizma na razini koordinacije ili samih KLA.

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA

◄ početna

Alk. gl. 12 /2006 (138) str. 1,2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES