početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 9 /2006 (135) str. 18,19,20

početna ►

IZ KARLOVCA

Zajedno smo jači

U prvoj polovici godine uvijek smo aktivniji. Kada to svi zajedno uspješno odradimo, onda idemo na druženje.

Pitate se tko to - svi? Tri grupe ljudi, od utorka, srijede i četvrtka. Članovi klubova «Prijatelj», «Mrežnica» i «Karlovac». Svi koristimo istu prostoriju za naše sastanke. Svima nam je omogućeno da dođemo u klub kad god uzmognemo, bilo kojeg od tri dana, bez obzira na matični klub kojem pripadamo.

To je naša povlastica, ali se ne iskorištava previše. Zapravo, svi mi smo jedna velika obitelj s još većom rodbinom.

Tako putujemo i na izlete. Ide tko god može. Ove godine smo opet odlučili posjetiti svetište Majke Božje Bistričke 27. svibnja.

Autobus nas čeka pred gradskom knjižnicom, polazak u osam sati, a svih 54 mjesta u autobusu je popunjeno. Stigli smo na vrijeme da se osvježimo i odmorimo prije mise u 11 sati. Svatko skrušen u svojoj molitvi zahvaljuje ili prosi pred kipom naše Majčice Božje!

Poslije mise svatko na svoju stranu.

Polazak u 14 sati za Stubičke Toplice. Vrijeme je prekrasno, sunčano i začas smo se našli u bazenu! Nekolicina se smjestila na terasu i u hladovinu!

Brzo je prošlo i bilo je izvrsno! Uz puno razgovora, šale i smijeha napunili smo baterije i vratili se u Karlovac oko 20 sati. Rastali smo se uz dogovor da na sljedeće druženje ne smijemo predugo čekati.

Sr. Anđelka Jakimovski, stručni voditel

----: O :----

«Feniks» se utopio u «Mrežnici»

Dragi prijatelji, sve je danas moguće i nemoguće. Ne znajući pravne stvari, jer smo medicinari, okrstili smo treći krug u Karlovcu imenom «Feniks», a na prijedlog jednog člana kluba.

Znale smo mi, sestre, da je gospodin Dragičević u Splitu osnivač «Feniksa», ali gdje je Karlovac od Splita.

I tako smo mi napravili sve što se od nas očekivalo.

Kad za mjesec i nešto, vratila se dokumentacija iz uprave Karlovačkih udruga. Vele oni, ne može to ime, kompjuter kaže da takav klub već postoji u Splitu, a ne smiju biti dva u Hrvatskoj.

Sa zadovoljstvom čestitamo gospodinu Dinku što je sada jedini. Neka se ponose time! I nama je drago što ćemo biti jedini pod nazivom «Mrežnica».

Za neupućene, to je ime jedne četiri prekrasne rijeke u Karlovcu.

Lijepi pozdrav od svih članova Kluba «Mrežnica» iz Karlovca.

Sr. Anđelka Jakimovski, stručni voditelj

----: O :----

DJECA ALKOHOLIČARI

Večernji list, 4.8.'06. – OBZOR: Liječnici upozoravaju na alarmantno ponašanje mlađih Hrvata, koji bez roditeljskog nadzora sve više posežu za bocama alkoholnog pića

VOTKA U MODI - Samo u Kliniku za dječje  bolesti na godinu se hospitalizira oko 100 do 120 djece koja su svoje slobodne noći posvetili bocama žestokog pića. A u modi je votka jer nema specifičnog mirisa. Većina je djece u dobi između 15 i 18 godina, a oko 9 posto između 7 i 14 godina. Analiza brojki pokazuje da je u razdoblju od 5 godina povećan broj djece u teško alkoholiziranom stanju u dobi od 7 do 14 godina, što ukazuje na to da djeca počinju piti već u osnovnoj školi i da će mnogi takav model ponašanja nastaviti u srednjoj školi. Alkohol je, nakon lijekova, na premoćnom drugom mjestu kao uzrok otrovanja djece. - I nema pravila u tome iz kakvih su obitelji. To su djeca iz, kako se kaže, dobro stojećih, iz uglednih obitelji, kao i iz onih koje bi se mogle svrstati u socijalno ugrožene. Tek je nešto više djece rastavljenih roditelja. Među njima ima odličnih učenika, ali i problematičnih, kao u učenju, tako i ponašanju - kaže naš sugovornik, dr. Arnes Rešić s Odjela za kliničku toksičnost i farmakologiju Klinike za pedijatriju u Dječjoj bolnici. - Roditelji? Gotovo, ih uvijek pronađemo iste noći i obavijestimo ih što se dogodilo njihovu djetetu. Rijetki odbiju u bolnicu doći odmah, ali i toga ima. No, odmah je jasno da je posrijedi problematična obitelj. Većina roditelja, doznavši za teško opijeno dijete koje je završilo u bolnici, doživi šok, stres, iznenađenje i nevjericu: "Pa, on nije nikad pio, što mu bi.... Zašto, pa kod nas u kući nitko ne pije..." Slijedi ljutnja i agresija. Pokušavamo ih smiriti i reći im da sutra sa svojim djetetom porazgovaraju. Jer, ono što me kao liječnika zabrinjava nije samo očit trend opijanja maloljetnika nego, prije svega, to što nam stižu djeca sve teže i teže otrovana alkoholom. U pravilu je to iznad 2 promila i teško opće stanje. Najteže je kada je dijete ne samo alkoholizirano nego ima i traumu jer je u pijanstvu palo s dva metra na glavu. Tada istodobno moramo podignuti njegove vitalne funkcije, koje alkohol "srušio", te spriječiti mogućnost krvarenja u mozgu. Među 14-godišnjacima je danas "in" - izaći i napiti se! A unatoč zakonskoj zabrani, maloljetnici mogu kupovati alkohol bez ograničenja.

APSURDI - Inspektori ne smiju u park - Iako je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti od 1995. propisano da ugostitelj ne smije posluživati alkoholna pića gostu mlađem od 18 godina, svi smo svjedoci da to u praksi nije tako. Državni inspektorat i policija već dugi niz godina provode akcije nekoliko puta na godinu, najčešće vikendom, u kafićima koji su omiljeno okupljalište mladih. Prošle su godine diljem Hrvatske provedene 4903 akcije, a podnesene su 803 prekršajne prijave. Za vlasnike lokala u kojem je maloljetnicima točen alkohol predviđena je kazna od 3.500 do 25.000 kuna, a gospodarski inspektor usto može naplatiti novčanu kaznu od 1.500 kuna na samom mjestu. Međutim, Državni inspektorat nema ovlasti djelovati u slučaju kad maloljetne osobe u parkovima, na plažama ili ispred kioska ispijaju veće količine alkohola što je, tvrde, sve češći slučaj.

DODATAN PROBLEM - U kombinaciji su i lijekovi -

Za liječenje djeteta koje zbog trovanja alkoholom stigne u bolnicu u svjesnom ili besvjesnom stanju postoji stručni medicinski protokol, ali i liječnici su se neko vrijeme sporili o tome treba li ispirati želudac. Iako je ta intervencija zbog neugoda djetetu prilično edukativna, danas je stav struke da se ona rutinski ne primjenjuje. Jer, ako je dijete u stanju jake opijenosti, alkohol više nije u želudcu, nego u krvi i mozgu. Bolja je strana u ovome, navodi dr. Rešić, to što se u djece do 18 godina uz alkohol rijetko nađe droga. Češća je kombinacija alkohol i lijekovi.

Najveći su problem djeca koja znaju piti - Pijenje početkom adolescencije kada su djeca sklona eksperimentiranju, kada na neki način tek upoznaju svijet i još ne znaju kako alkohol djeluje, ne mora automatski biti problem. Jer mnogima koji završe u bolnici u teškom stanju trovanja prvi je to susret s alkoholom pa će shvatiti pouku. To više što roditelje upućujemo na to da alkoholiziranost djece treba shvatiti ozbiljno te sankcionirati. No, znatno su veći problem djeca u kojih se teško opijanje ponavlja. Ponekad je u pozadini problem s psihičkim zdravljem djeteta i tada ga upućujemo na daljnje liječenje u specijalnu bolnicu za duševne bolesti djece i mladeži u Kukuljevićevoj. A ako ima razloga, u nekim slučajevima obavještavamo centar za socijalni rad.Grupa djece koja su navikla piti, i znaju kada treba prestati, najveći su problem. Oni ne piju samo vikendom, nego češće te su rizična populacija iz koje će se regrutirati budući alkoholičari - kaže psihijatar u Klaićevoj

dr. Nenad Jakušić.

----: O :----

Obavijest!

VIII. večer pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti» i

Okrugli stol «Alkoholizam i PTSP- vizije i supervizije»

Osmi će se put održati tradicionalna večer pučke poezije, susret pjesnika iz klubova liječenih alkoholičara, smotra literarnog umjetničkog stvaralaštva. Organizator ovogodišnjeg susreta je Udruga klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice.  Susret je predviđen za subotu, 21. listopada 2006. godine u Virovitici, u Društvenom domu Opće bolnice, s početkom u 17 sati.

Predviđeno je sudjelovanje svakog kluba s tri pjesme. Trajanje predstavljanja svakog kluba ograničeno je na 10 do 15 minuta. Kotizacija za sudjelovanje u programu je 100 kn po klubu.

Uplate se vrše na Žiro račun UKLA Virovitica: Zagrebačka banka, br. 2360000-1101596673.

Okrugli stol stručnih suradnika i voditelja klubova održat će se uz radni ručak istoga dana u 13 sati u Virovitici, s naslovnom temom «Alkoholizam i PTSP- vizije i supervizije». Uvodna izlaganja održat će prim. dr. sc. Željko Marinić, spec. psihijatar, doc dr. sc. Darko Breitenfeld, spec. neuropsihijatar, mr. sc. dr. Miroslav Venus, spec. epidemiolog i mr. sc. dr. Elvira Koić, spec. psihijatar.

Na okrugli stol su pozvani svi stručni djelatnici koji su uključeni u rad s liječenim alkoholičarima, stručni i dostručni voditelji klubova, članovi stručnog tima OB Virovitica, socijalni radnici Centara za socijalnu skrb, predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje Područne službe Virovitica, članovi gradskog društva Crvenog križa, liječnici obiteljske medicine, predstavnici prekršajnih i općinskih sudova te Županijskog suda, predstavnici medija kao i predstavnici lokalne uprave i samouprave.

Ukoliko želite sudjelovati u zabavnom programu, svakako se najavite.

Uz prijavu za sudjelovanje, potrebno je navesti imena sudionika, poslati pismene radove članova u cijelosti, što je potrebno za izradu programa i zbornika skupa, kao i kopiju potvrde o uplati kotizacije.

Kontakt-adrese za slanje pjesama i prijava:

Mr. sc. dr. Elvira Koić, Opća bolnica Virovitica, Gajeva 21, 33 000 Virovitica, e-mail: elvira.koic1@vt.t-com.hr, fax: 033-722-875 ili 033-727-032, mob.: 098-313-865, 033-727-031 (lok. 113).

Margita Hajduković, vms. , UKLA Virovitica, Zavod za javno zdravstvo «Sv. Rok».

Za organizacijski odbor:

Hasan Bašić, predsjednik Odbora za kulturna događanja i poeziju, HSKLA

◄ strana 16

Alk. gl. 9 /2006 (135) str. 18,19,20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES