početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 9 /2006 (135) str. 10-12

strana 13 ►

XXII. ŠPORTSKI SUSRETI KLA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

Obilježavanje 28. godišnje skupštine Kluba "Podravka" iz Koprivnice

 

Dana 1. srpnja 2006. godine održana je 28. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Podravke“ u velikoj dvorani za sastanke u „Podravci“. Uz članove kluba, bili su prisutni i brojni predstavnici drugih klubova liječenih alkoholičara Hrvatske.

Kulturno-umjetnički program skupštine obogatili su članovi orkestra limene glazbe iz Koprivničkog Ivanca, te članovi kluba s literarnim radovima. Stara - nova predsjednica Kluba, Katarina Budaj, podrobno je iznijela izvješće o prošlogodišnjem radu Kluba, a koje je bilo popraćeno i prezentacijom dijapozitiva koje je pripremio Domagoj Švabek.

U izvješću je naglasak stavljen je na to da se od prošle godine tjedni terapijski sastanci Kluba održavaju na novoj lokaciji, u prostorijama Muzeja prehrane. Uz redovite tjedne terapijske sastanke, klub je organizirao i niz zajedničkih druženja članova: kestenijada, doček Nove godine, Valentinovo, kupanje na jezeru Čingi-lingi i drugo. U stalnoj suradnji s preostala četiri  kluba  iz  županije,   klub   je   sudjelovao  na

sportskim susretima, u obilježavanju Dana klubova "Pješačenjem protiv ovisnosti", te kulturno-umjetničkoj manifestaciji "Stvaralaštvom protiv ovisnosti" u Molvama. U prošlogodišnjem radu izdvojila se i nova duhovna dimenzija rada kluba. Naime, u prošloj godini, članovi kluba hodočastili su na Svetište Majke Božje Trsatske, sudjelovali u duhovnoj obnovi u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u organizaciji Kluba „Sv. Ivan Žabno“. Podršku u duhovnom rastu Klubu je svojom posjetom dao svećenik Blaž Horvat, župnik crkve Sv. Nikole biskupa u Koprivnici.

Prema izlaganju stručnog djelatnika kluba, Nadice Puškaš, prisutni na skupu su upoznati sa strukturom aktivnog članstva kluba. Klub trenutno broji 39 članova. U rad Kluba uključeni su liječeni alkoholičari - apstinenti, ali i članovi obitelji. Premda je prošle godine uključeno čak deset novih apstinenata i četiri člana obitelji, bilježi se povećanje članstva za samo tri člana, jer je iz Kluba radi nedolazaka na sastanke ispisano 11 članova. Dok se postavlja pitanje jesu li se ovi članovi izliječili od alkoholizma, napominjemo da je recidiv uvijek moguć. U Klubu su se tijekom godine suočili s deset recidiva. Recidivi pogađaju članove, obitelj i zajednicu, ali i pokazuju potrebu postojanja kluba. Kriza koju oni izazovu pojačava suradnju članova u nastojanju da pomognu članu koji je recidivirao. Odlaze u patronaže, prijateljske posjete i daju svoju podršku da se članovi pridignu iz recidiva. Nastoji ih se pridobiti za apstinenciju i za zdraviji i kvalitetniji život koji klub njeguje.

Kao i svake godine, na skupštini su dodijeljena priznanja članovima Kluba za uspješnu apstinenciju

Ovom prilikom uručeno je šest priznanja koja su primile obitelji apstinenata.  

Sastavile Nadica Puškaš, dipl.socijalni radnik, stručni djelatnik kluba

i Katarina Budaj, predsjednica kluba

----: O :----

IZ KLUBOVA

Nedosanjani snovi

Ostali su nedosanjani snovi,

a jesen je na pragu.

Htjela sam mnogo ostvariti,

dati najljepše plodove iz vrta života

podičiti se stihovima svojim.

Često mi kažeš da sam zahtjevna bila

i ciljeve sam previsoko postavila.

Ja samo tražim ljepotu u malim stvarima,

odričem se lovorike iz tuđeg vrta,

nudim svoje pjesme

iskovane u ognju ljubavi i suza.

Ljubim čovjeka s kojim sam vezana

brakom i s troje odraslih sinova.

Spaja nas i jedan brodolom.

Iz te oluje izašli smo snažniji,

iskustvima bogatiji,

u stvari, digli smo se s dna,

s ranama u duši,

ali s velikom hrabrošću da danas

pogledamo životu ravno u oči.

Katarina Švabek

Njegova apstinencija

Gdje si bio prije mnogo ljeta,

kada su te ljudi našli po grabama spati.

Bio si čovjek na svoju ruku, o ničemu mario nisi,

a djeca i supruga glad su s tugom hranila.

Prijatelji su te izbjegavali,

a ti si polako tonuo u svom svijetu

tražeći spas u alkoholu,

misleći najbolje o životu u društvu takvom.

Sada prijatelji ti žele pomoći,

da nađeš mir u obitelji svojoj,

uputili su te na liječenje od alkoholizma,

savjetovali da se uključiš u klub.

Ponovo ste sretna obitelj,

s mnogo elana za život novi,

uz apstinenciju te podržavaju prijatelji brojni,

i posao ti je lagan bez tegoba mnogih.

Budi čvrst u svojim stavovima i uzdigni uspravno čelo,

reci svakom da je lijek za zdravi život,

apstinencija i dolazak redovito u klub

spas za obitelj cijelu.

Domagoj Švabek

Iz aktivnosti HSKLA

   Ponekad je zaista teško uskladiti poslovne i obiteljske obveze i prisustvovati brojnim događanjima, danas sam ovdje, sutra tamo, ali uz malo truda i volje te organizacije vremena može se i to, a ovo je samo jedan mali dio aktivnosti.

1. lipnja / četvrtak /

Održan je sastanak Upravnog odbora Saveza, koji se može podijeliti u dva djela. U prvome se govorilo o tome što smo neposredno napravili, a drugi je bio obilježen dogovorima i koordinacijom aktivnosti za predstojeće razdoblje.

U kratkim, sažetim izvješćima osvrnuli smo se na brojne dosadašnje aktivnosti (godišnje skupštine klubova, oživotvorili smo seminar za djelatnike u klubovima, zbog velikog interesa ponovljen je II. stupanj seminara).

Od planiranih aktivnosti u sljedećem razdoblju, dogovoreno je da dodatna edukacija članova klubova počinje 8. lipnja jednodnevnim seminarom s pet predavanja. Spomenuto je i sudjelovanje na XXII. športskim susretima klubova sjeverozapadne Hrvatske u Bjelovaru, 18. lipnja, najavljena revitalizacija županijskog saveza KLA Međimurja, Ljetna škola od 23. do 25. lipnja u Malom Lošinju, održavanje 8. večeri pučke poezije u listopadu te tečaj senzibilizacije u mjesecu studenom.

3. lipnja / subota /

KLA ''Osmijeh“ iz Donje Dubrave održava 7. godišnju skupštinu na kojoj su, uz predstavnike međimurskih klubova, sudjelovali i gosti iz susjedne Slovenije (Lendava i Radenci).

5. lipnja / ponedjeljak /

Prije podne je na Trgu kralja Tomislava, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, otvoren Tjedan udruga, na kojem, uz brojne udruge, nastupa i Zajednica KLA Zagreba i javno upućuje poruku o štetnosti pijenja alkoholnih pića.

Poslije podne, s početkom u 17 sati,  započela je 39. godišnja skupština KLA „Remetinec“.

7. lipnja / srijeda /

U prostorijama mjesne samouprave Trnava održana je 1. godišnja skupština KLA ''Idemo dalje''. Svi sudionici skupštine podržali su rad Kluba i zaželjeli da se on nastavi uz više članova

8. lipnja / četvrtak /

U Popovači je održan 3. sastanak klubova Sisačko-moslavačke županije na kojem se raspravljalo o problemima klubova na području županije.

10. lipnja / subota /

Održana je 3. godišnja skupština KLA „Sv.Ivan“ iz Žabnog, ujedno i izborna, u prostorijama OŠ „Grigor Vitez“. Klub je prihvaćen u zajednici.

11. lipnja / nedjelja /

U park-šumi Golubinjak, nedaleko od Delnica, održana je godišnja skupština Zajednice klubova Primorsko-goranske županije. Dr. Anita Komljenović je u svom izvještaju predstavila dosadašnji rad Zajednice i plan rada u idućem razdoblju.

12. lipnja /ponedjeljak /

Redoviti sastanak Zajednice KLA Zagreb je održan u PB Sv. Ivan Jankomir

13. lipnja / utorak /

Održan je supervizijski sastanak Koordinacija klubova Centar – Zagreb, iz gradskih četvrti Centar, Medvešćak i Trnje, u prostorijama KLA „Pešćenica“, uz supervizora prim.dr.sc.  Željka Marinića.

14. lipnja / srijeda /

U Psihijatrijskoj bolnici  „Sv. Ivan“ održana je 26. godišnja skupština OKLA „Jankomir“.

18. lipnja / nedjelja /

Na terenima ŠRC „Kukavica“ nedaleko od Bjelovara, održani su XXII. športski susreti klubova sjeverozapadne Hrvatske, na kojima je sudjelovao 21 klub s 423 sudionika.

21. lipnja / srijeda /

Iza zidina u dvorištu starog grada Đurđevca, u debeloj hladovini, održan je dogovor o održavanju 8. večeri pučke poezije u Virovitici. Sastanku su prisustvovali dr. Elvira Kojić iz Virovitice, prof. Vesna Orač iz Đurđevca, te Hasan Bašić i Damir Vodopivec iz Zagreba. Dogovoren je termin 21. listopada ove godine u 17 sati iokrugli stol na temu „PTSP i alkoholizam“ u 13 sati.

23.- 25. lipanj / petak-subota-nedjelja /

KLA „Bonaca“ iz  Malog Lošinja i HSKLA organizirali su Ljetnu školu o alkoholizmu.

Uz predavače, dr.sc. Zorana Zoričića, prim.dr.sc. Željka Marinića, dr. Anitu Komljenović, dr. Gordanu Šikić, prof. Maju Tončević i prof.dr.sc. Slavka Sakomana, seminaru je prisustvovalo 30-tak polaznika.

U vrlo zgusnutom rasporedu predavanja, predavači su prikazali današnju sliku alkoholizma i stanja u Hrvatskoj. Nakon dvodnevnog predavanja, u nedjelju 25. lipnja, za sve sudionike organiziran je izlet na otok Susak.

29. lipnja / četvrtak /

Održana je godišnja skupština KLA „Petar Zrinski“ iz Zagreba.

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

----: O :----

Opaska urednice

Na moju osobnu zamolbu g. Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA,  prikazao je aktivnosti kojima je nazočio tijekom jednog mjeseca. 

Doista fascinantan angažman.

Petnaest dana, što je u prosjeku svaki drugi dan,  posvetio je po nekoliko sati aktivnostima klubova.

Bilo je i cjelodnevnog angažmana. Uz to se podrazumijeva niz telefonskih i osobnih kontakata, te redovite aktivnosti u svom Klubu „Poštar“.

To su sati i sati čistog volonterskog rada u humanitarne svrhe.

Rijetki su oni koji se mogu podičiti takvim angažmanom i ovom mu prilikom želim čestitati i odati javno priznanje.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

◄ strana 8

Alk. gl. 9 /2006 (135) str. 10-12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES