početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 5 /2006 (131) str. 13,14

strana 15 ►

Kako se trudimo raditi u Klubu «Maksimirska naselja»

Obitelj je središte društva, a klub je udruga koja pripada nama, obiteljima i u koji dolazimo da bismo potaknuli, a zatim učvrstili promjene našeg života i naravno, da bismo prestali piti.

Uvijek se trudimo u klubu raditi po pravilu obitelji. To znači da mislimo da ako u jednoj obitelji postoji problem, on nije nikad vezan samo uz jednog člana, nego uz cijelu obitelj i, u širem značenju, okolinu u kojoj ta obitelj živi. Nama, liječenim alkoholičarima to izgleda prilično jasno, ali rasprostranjeno je razmišljanje da se odvajaju oni koji piju od onih koji ne piju, «gledanjem» tko su krivci u obiteljima, a tko žrtve, osobe koje treba liječiti i druge koje treba «štititi». Silno se trudimo isključiti ovakva rezoniranja, jer ona ne pomažu obitelji da izađe iz problema, nego ih samo povećavaju. Tako se borimo da u klub dolazi cijela obitelj. Događa se da u početku dolazi samo dio obitelji, i mi tada moramo biti zadovoljni, ali jasno da ulažemo puno napora i radimo na tome da se priključe svi. Nekad nam to uspije, a nekad ne. U naš klub teško se odazovu djeca, a upravo su ona ta koja bi tu stjecala važno iskustvo i sudjelovala u mijenjanju obitelji, pa tako i prevladavala negativne trenutke koje su proživljavala.

U klubu imamo i tri samca, obitelj je s njima porušila mostove, prijatelji su se malo pomalo udaljili. U ovakvim trenucima pokušavamo naći novu obitelj, obitelj koja je sama sa sobom spremna podijeliti put promjena. Za vrijeme naših sastanaka svaka obitelj iznosi činjenice, probleme, sreću, bol. Pridajemo im svu pažnju, uključujemo ih u razgovor kako bi im svi ostali mogli dati potporu. U ovakvim razgovorima o svakodnevnici, o lijepim i ružnim stvarima, u razmjeni interesa iz života, iskustava, stavova, sukoba, u tome je život kluba.

Govorimo o sadašnjosti zbog planiranja budućnosti, potiskujemo prošlost, jer jedno je sigurno, koliko god pričali, prošlost ne možemo promijeniti. Na ovakav način stvaramo suosjećanje, ozračje solidarnosti i prijateljstva među svima nama, okruženje gdje postaje lako komunicirati, gdje smo uvijek prihvaćeni i nikada optuživani. Poštujemo svačiju životnu priču, što znači da sve ono što se kaže u klubu, ostaje u klubu. Ali, nije uvijek bilo tako. Ljudi se teško otvaraju, ne žele biti iskreni prema sebi i drugima. Kada bismo govorili istinu, osjećali bismo se slobodni u onome što govorimo, čak i u posve osobnim slučajevima. Tada bismo puno više i lakše uspijevali prevladati svoje teškoće i mijenjati se na bolje. Sretni smo što naš klub ima stručnog djelatnika, supervizora doc. dr. sc. Darka Breitenfelda čija je prisutnost i stručnost u klubu nemjerljiva, koji nas vodi i odvede na pravi put, ovisno koliko mi to želimo.

Zdenka Domiter, Klub «Maksimirska naselja

2. godišnja skupština Kluba "Kašina-Centar"

Subota, 25. ožujka 2006. godine. Toplo proljetno sunce obasjalo je istočne obronke Medvednice i Kašinu koja se smjestila podno prekrasnih brežuljaka na početku Grada Zagreba.

Toga dana, već od ranih jutarnjih sati, nešto se važno događalo u Kašini. Da, održavala se 2. godišnja skupština KLA "Kašina-Centar".

Dolazili su dragi gosti s raznih strana, od Grada Zagreba, Kutine, Siska, Ivanić Grada, Međimurja, Siska sve do Hrvatskog zagorja, Koprivnice…

U 11 sati, za kada je bila zakazana skupština, bilo je već dvjestotinjak dragih gostiju koji su se odazvali našem pozivu.

Među uzvanicima su bili članovi mnogih KLA iz Zagreba ali i drugih krajeva Lijepe naše, liječnici koji se bave problemom ovisnosti o alkoholnim pićima iz zagrebačkih bolnica, predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo, socijalnu zaštitu i branitelje, predstavnici  Ministarstva pravosuđa za zatvorski sustav Republike Hrvatske, predstavnik  Vijeća gradske četvrti Sesvete i Vijeća gradske četvrti Maksimir, župnici iz Kašine i Vugrovca, ravnatelj osnovne škole u Kašini te predstavnici udruga s našeg područja.

Pri dolasku i nakon godišnje skupštine goste je zabavljao glazbeni sastav iz Kašine s vokalnim solistom g. Slavkom Pavlovićem.

Na početku je član Kluba g. Stjepan Ležaić pozdravio sve nazočne i zamolio gđu Anu Brbora Hum s Hrvatske radio-televizije da dalje vodi neformalni dio skupštine.

Dramska skupina "Generacijski sraz" iz Vugrovca prikazala je predstavu "Rođendan" na temu života jedne obitelji.

Nakon predstave je gđa Ana Brbora Hum pozvala radno tijelo skupštine da započne s radnim dijelom. Kako je uobičajeno, predsjednik Kluba g. Franjo Habljak pročitao je izvješće o radu u proteklom razdoblju, a g. Marijan Brozović blagajnički izvještaj.

Da se radilo u skladu sa Statutom Kluba, potvrdila je gđa Snježana Maloić, dipl. socijalna pedagoginja, stručna djelatnica Kluba, koja je i predsjednica Nadzornog odbora, dok je naša studentica socijalnog rada Sunčana Šimunić marljivo pisala zapisnik.

Potom je naša stručna djelatnica prikazala rad našeg Kluba od samog početka do danas i program rada Kluba u budućem razdoblju pod nazivom "Zdenac zdravlja". Podijeljeno je pet priznanja za uspješnu apstinenciju.  Priznanja su uručile stručne djelatnice Kluba Snježana Maloić i Sunčana Šimunić, te počasni predsjednik Kluba, g. Zlatko Topalović.

Dvadeset zahvalnica za pomoć i podršku u radu Kluba uručio je gosp. Franjo Habljak.

Svoje želje, čestitke, dojmove i pozdrave uputilo je osamdesetak gostiju, među kojima dr. Korona Nenadić Šviglin, dr. Milivoj Kramarić iz KBC Zagreb Rebro, ravnatelj Osnovne škole „Kašina“ g. Ivan Klaić, predsjednik Vijeća gradske četvrti g. Stjepan Vuglek i msg.vlč. Ivan Damjanović, župnik Crkve Sv. Petra i Pavla u Kašini.

Nakon radnog dijela skupštine sve goste razveselila su Kulturno-umjetnička društva "Sesvetska sela" i  "Gornja Rijeka" sa svojim  programom.

Poslije domjenka, druženje je uz pjesmu i ples nastavljeno do kasnih poslijepodnevnih sati.

Svim našim dragim gostima i prijateljima zahvaljujem što su subotu, 25. ožujka podijelili s nama u prekrasnoj Kašini. Veseli nam i zdravi bili, sokove pili, do sljedećeg susreta u Kašini.

Predsjednik Kluba: Franjo Habljak

 

◄ strana 8

Alk. gl. 5 /2006 (131) str. 13,14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES