početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 11 /2005 (125) str. 1,2

strana 3 ►

 

 30 godina rada klubova
liječenih alkoholičara  u Slatini

 

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

(15.11. do 15.12.)

 

 

 

Zapisnik sa Zajednice  klubova liječenih alkoholičara Zagreba

►►

Aktivnosti HSKLA

►►

Proslava 30 godina rada KLA Slatina

►►

10. listopad - Svjetski dan mentalnog zdravlja

►►

2. nacionalna konferencija o volonterstvu u Trogiru

►►

Iz klubova

►►

Osnovan novi klub u Solinu

►►

Iz tiska

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka ZKLA Zagreba održanog 11. listopada 2005. g.

Sastanku je, uz našeg predsjednika, dr.sc. Zorana Zoričića i oba dopredsjednika, dr. Antu Oreškovića i Zlatka Topalovića, bila prisutna i Marijana Prevendar iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. Razgovarali smo o natječaju za financijsku potporu za 2006. godinu. Pojasnili smo prisutnim članovima koje elemente moraju zadovoljiti da bi uspješno sudjelovali na natječaju.

Dr.sc. Zoričić je govorio o posjeti Splitu. Održana je javna tribina o problemima alkoholizma. Imamo i novog člana Saveza KLA Hrvatske - Klub „Solin“. Klub ima odličnu potporu u gradskim strukturama, jer su na osnivačkoj skupštini prisustvovali i gradonačelnik i svećenik. Očekuje se njihova daljnja potpora radu kluba. Prisustvovali smo i proslavi 30 godina rada Udruženja KLA Slatine. Uz dr.sc. Zoričića, iz Zagreba je bio i dopredsjednik Damir Vodopivec i tajnica Dušica Cesarec sa suprugom. No, bili su prisutni i uvaženi gosti koji su aktivno sudjelovali u svečanosti: prof.dr.sc. Višnja Hudolin, doc.dr.sc. Darko Breitenfeld i prim.dr.sc. Željko Marinić. Svečanost je imala i edukativni karakter, zahvaljujući vrijednoj dokumentaciji koju posjeduje Udruženje. Još jednom su se pokazali kao vrijedni ljudi i nadasve dobri domaćini.

Predsjednik nam je najavio edukaciju mlađih terapeuta – stručnih djelatnika, koji bi se mogli i željeli uključiti u vođenje KLA. Odvijat će  se u kontinuitetu dvije godine i sastojat će se od teoretskog i praktičnog dijela. Stručni djelatnici u KLA bit će supervizirani kako bi se dobio uvid u način i kvalitetu njihova rada.

Približava se Mjesec borbe protiv alkoholizma u kojem će, uz Savez KLA Hrvatske i Zajednicu KLA Zagreba, i klubovi aktivnije pojedinačno djelovati u zajednici. Predsjednik se osvrnuo i na trošenje sredstava koje klubovi dobivaju kao financijsku potporu od Poglavarstva. U svakom slučaju, sredstva su prvenstveno namijenjena za stručnog djelatnika i „Alkohološki glasnik“ (redovne obveze), dok se izvanklupske aktivnosti trebaju podmirivati iz članarine. Važno je da klub pruži novim članovima takvo ozračje da ostanu u klubu.

Dopredsjednik dr. Anto Orešković je govorio o neizbježnim promjenama u strukturi članova kluba. Naime, danas je kod mlađe, nadolazeće populacije prisutna kombinirana ovisnost (droge + alkoholizam), pa se i rad kluba mora prilagoditi. Zato je toliko važna edukacija za stručne djelatnike, ali i za članove kluba.

Dr.sc. Zoričić je govorio o broju naših klubova. Smatra da je broj solidan. Treba raditi na poboljšanju kvalitete rada postojećih klubova, raditi na dolasku obitelji na klupske i izvanklupske aktivnosti, aktivirati se u zajednici i u radnoj organizaciji. Na idućem ćemo se sastanku dogovoriti o akcijama za Mjesec borbe protiv alkoholizma.

Dušica Cesarec, tajnica

----: O :----

Aktivnosti HSKLA

Okrugli stol u Klubu «Split»

Alkoholizam i druge ovisnosti nanose teške posljedice pojedincu, obitelji i društvu u cjelini. Predstavljaju globalni problem u javnom zdravstvu, ali i šire. Rješavanje ovog problema nužno zahtijeva suradnju svih čimbenika u društvu.

Kako smanjiti štetu, kako raditi na prevenciji i kako zaustaviti širenje alkoholizma i drugih ovisnosti, posebno među mladima?

Odgovore na ova pitanja, kao i prijedloge za jačanje mreže svih društvenih subjekata u borbi protiv ovisnosti, izložili su sudionici Okruglog stola - Aktualni moment ovisnosti o alkoholu i drugih ovisnosti u RH koji je održan dana 27. rujna 2005. godine u 17 sati u Splitu, u prostoru Kluba. Pozivu za sudjelovanje odazvali su se predstavnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Prekršajnog suda, Centra za socijalnu skrb, Poglavarstva grada Splita, Caritasa, Bogoslovnog fakulteta, Zavoda za bolesti ovisnosti, KBC «Firule». Među nazočnima bili su predstavnici i stručni djelatnici klubova s područja grada Splita i županije, kao i brojni članovi Kluba «Split».

Prisutne goste i članove kluba pozdravio je dugogodišnji stručni djelatnik kluba Željko Tandara, socijalni radnik, predsjednik Kluba Marijan Delaš i tajnik Željko Kovač.

Uvodno predavanje održao je gost-predavač dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA koji je ujedno prikazao rad klubova liječenih alkoholičara općenito.

U izlaganje se uključila predstavnica Centra za socijalnu skrb, Božena Škare, dajući podatke o složenoj obiteljskoj problematici kada je prisutan alkohol. Djelatnici Policije osvrnuli su se na problematiku alkoholizma kroz prekršajne i kaznene prijave u području obiteljsko-pravne zaštite, kao i u području maloljetničkog kriminaliteta uopće. Izloženi su i detaljni podaci o stanju u prometu, kao i pregled učinkovitosti »norme 0‰». Uz spomenuto, izneseni su podaci da je u prometnim nezgodama sa smrtno stradalim ili ozlijeđenim osobama evidentirano 19% sudionika pod utjecajem alkohola. U ukupnom broju prometnih nezgoda evidentirano je 5,9% alkoholiziranih sudionika (podaci za kolovoz 2005.godine).

Liječnik KB «Split», dr. Stjepan Miše, stavio je naglasak na prevenciju i odgoj mladih osoba. 

Sutkinje su iznijele svoja iskustva u izricanju presuda za alkoholizirane počinitelje, kao i pozitivno mišljenje o ulozi klubova. Također su postavile pitanje kako se postaviti u odnosu na represiju, poglavito kod mladih osoba.

Dr.sc. Zoričić je istaknuo da upravo zato treba što više raditi na prevenciji.

Iskustva u radu s ovisnicima o drogama izložio je ravnatelj Zavoda za bolesti ovisnosti.

Dr. Marasović, teolog, ukazao je na integraciju državnih institucija sa drugim civilnim organizacijama po pitanju resocijalizacije, a u okviru čega određenu uloga ima i crkve.

Upozoreno je na snažan pritisak reklama alkoholnih pića na mlade, te istaknuto kao jedan od načina rješavanja problema nužnost organizirane kampanje protiv alkohola na državnoj razini.

Na kraju je članica Kluba «Split», gospođa Lidija sa pozicije liječenog alkoholičara iznijela svoja pozitivna iskustva dolaskom u klub, u terapijsku zajednicu. Istaknula je svoj osobni doživljaj bolničkog liječenja i edukaciju koju smatra vrlo bitnom u procesu liječenja.

Za Klub «Split» (stručna djelatnica) Željka Radošević, dipl. soc. radnica,

stručni savjetnik-analitičaru Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 11 /2005 (125) str. 1,2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES