početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 7/8 /2005 (121-2) str. 14-17

strana 18 ►

IZ KLUBOVA

KRATKI OSVRT NA RAD KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA "REMETINEC" I "REMETINEC – GAJ" U 2004. GODINI

Dana 23. svibnja 2005. godine Klubovi "Remetinec" i "Remetinec – Gaj" održali su Skupštinu na kojoj su, uz članove Klubova i njihovih obitelji, nazočili gosti, kojima se ovom prilikom i zahvaljujemo na odazivu: doc.dr.sc. Darko Breitenfeld - predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, dr. Ante Leskur iz Centra za ovisnost u Remetincu, dr. Damir Dasović - liječnik opće prakse iz Brezovice, prim.dr.sc. Mirjana Marković – Glamočak liječnica iz KBC-a Rebro, naša stručna djelatnica prim.mr.sc. Vesna Golik–Gruber u pratnji supruga, dr. Srećka Grubera, tajnica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Dušica Cesarec, dopredsjednik HSKLA, g. Damir Vodopivec, predsjednik Saveza umirovljenika g. Josip Ceketija, te predstavnici i članovi drugih klubova liječenih alkoholičara s područja Grada Zagreba. Posjećenost naše Skupštine bila je uistinu velika – nazočilo je više od 80 osoba, a pripremljena je i bogata zakuska.

Ovdje bismo posebno htjeli zahvaliti gospodinu Stipi Rašiću, članu Kluba "Primorska 32", koji je naše okupljanje uveselio zvucima harmonike. Također zahvaljujemo osoblju Omladinskog hotela "Remetinec" na ljubaznoj posluzi.

 Na Skupštini je izabran novi predsjedink Kluba "Remetinec – Gaj", u svojstvu člana obitelji, gospođa Vera Majdek, koja se tom prilikom kratkim govorom obratila svim sudionicima riječima:

Dragi prijatelji,

slobodna sam obratiti Vam se ovakvim intimnim tonom, jer Vas doista smatram prijateljima  kojima ste to postajali sve ovo vrijeme našeg druženja.Klubu sam pristupila iz osobnih razloga – kao supruga osobe koja je bila ovisnik o alkoholu. Članstvo u Klubu nametnulo se samo, kao potreba da svom suprugu nakon bolničkog liječenja budem podrška na putu ozdravljenja, a sve to bilo bi teže ostvarivo bez Vaše pomoći, savjeta, razgovora.

Danas je moj angažman u Klubu nagrađen mjestom predsjednice, na što sam ponosna, s obzirom da je i moje djelovanje vođeno dodatnim motivima, uz one osobne, već navedene, a to su: sudjelovati, pomagati, podupirati i druge u borbi protiv alkoholizma kao ovisnosti, raznim aktivnostima, propagandom o štetnosti alkohola, suradnjom sa stručnim suradnicima, zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Stoga sa zadovoljstvom prihvaćam predsjedanje ovim Klubom, te iskreno vjerujem u našu daljnju uspješnu, plodonosnu i alkoholom nepomućenu suradnju.

Na kraju, želim još napomenuti da sam počašćena iskazanim povjerenjem i zahvaljujem Vam na tome.

Hvala!

----: O :----

Klub "Remetinec"

Klub "Remetinec" nastao je daleke 1967. godine i jedan je od najstarijih KLA s područja Grada Zagreba. U 2004. godini, Klub je brojio 35 članova, od čega su 6 obitelji i 29 samaca.

Dakle, ovo je pretežito samački Klub, a obzirom da se iz ovog matičnog kluba izdvojio KLA "Remetinec – Gaj" i profilirao kao mahom obiteljski klub, članovi s obiteljima upućivani su na tu drugu adresu.

Tijekom prošle godine imali smo velikih fluktuacija članova uslijed raznih okolnosti: jedan član je umro, jedan se odselio, tri su člana prestala s posjetima Klubu, 9 članova je napustilo bolničko liječenje, imali smo sedam recidivista od kojih je pet uspješno sanirano. S obzirom na dosta veliki broj članova, mišljenja smo da bi bilo potrebno osnovati još jedan klub na ovom velikom području Novog Zagreba.

Prošle smo godine na svojim sastancima obrađivali različite aktualne teme s područja alkoholizma, dva naša člana uputili smo na tečaj "Nauk o obiteljskom životu" u svrhu podizanja stručnosti naših sastanaka, u mjesecu borbe protiv alkoholizma smo, zajedno s Klubom "Remetinec – Gaj" uputili već tradicionalno pismo liječnicima opće prakse sa svrhom nastavka daljnje suradnje, zajednički smo organizirali javnu tribinu na temu alkoholizma, uspostavili suradnju s novootvorenim Centrom za ovisnosti u Remetincu, sudjelovali u radu koordinacije klubova i udruge Novog Zagreba, tri naša člana bila su na kongresu u Opatiji...

U našem radu smo usvojili praksu kojom za uspješnu apstinenciju tromjesečno dijelimo priznanja. U protekloj smo ih godini podijelili 18, i to:

·   za 1 godinu apstinencije – 3 priznanja

·   za 2 godine apstinencije – 3 priznanja

·   za 3 godine apstinencije – 3 priznanja

·   za 4 godine apstinencije – 1 priznanje

·   za 5 godina apstinencije – 2 priznanja

·   za 10 godina apstinencije – 3 priznanja.

Na kraju ovog kratkog prikaza djelovanja našeg Kluba u protekloj, 2004. godini, htjeli bismo posebice istaknuti rad i angažiranost naše stručne suradnice, prim.mr.sc. Vesne Golik–Gruber, na kojem joj se i ovim osvrtom iskreno zahvaljujemo.

Predsjednik Kluba "Remetinec": Vlado Regelja

----: O :----

Klub "Remetinec – Gaj"

Naš Klub nastao je 2002. godine, izdvajanjem iz matičnog Kluba "Remetinec" te je nastavio sa radom samostalno kao pretežito obiteljski klub, održavajući redovite susrete svakog ponedjeljka u vremenu od 17 do 18 sati tijekom cijele godine.

U 2004. godini, Klub je brojao 20 stalnih članova, 17 muškaraca i 3 žene, od čega ih 13 dolazi u pratnji svoje obitelji ili partnera. Tako veliku podršku bračnih partnera i obitelji istaknuli bismo kao bitno postignuće, nužno da se apstinenti ponovno uključe u normalan, kako obiteljski, tako i društveni život. Prosjek godina kreće se oko 45 godina, što je još uvijek relativno mlada dobna granica za nastavak kvalitetnog i ispunjenog života bez ovisnosti o alkoholu. Samim time što su potražili pomoć, učinili su prvi korak ka samopomoći, a naš im je Klub omogućio da ustraju u borbi za novim, sadržajnijim, slobodnijim životom.

 

Obrazovna struktura naših članova kreće se od radnika do visokoobrazovanih osoba, što ukazuje da alkohol nije problem samo određenog sloja ljudi, već bolest koja zadire u sve pore društva.

Istaknuli smo već da smo se u svom radu prvenstveno okrenuli uključivanju cijelih obitelji u aktivnosti Kluba, no u 2004. godini smo pružili mogućnost uključivanja u Klub liječenom alkoholičaru koji je u tom trenutku bio zatvorenik i na taj način pridonijeli i sveukupnoj resocijalizaciji te osobe.

Tijekom godine Klub su posjećivala 4 člana, dvojica muškaraca i dvije žene, za vrijeme trajanja bolničkog liječenja, no oni nisu ostali i našim stalnim članovima.

Mogli bismo zaključiti da je Klub u protekloj godini djelovao uspješno u svojim aktivnostima prevencije, podrške i uspješne apstinencije od alkohola. Naši članovi su dobili priznanja za apstinenciju i to:

·   za jednu godinu apstinencije – 2 priznanja

·   za 2 godine apstinencije – 2 priznanja

·   za 3 godine apstinencije – 1 priznanje

·   za 4 godine apstinencije – 1 priznanje

·   za 5 godina apstinencije – 1 priznanje.

Imali smo svega jednog recidivistu, kojeg, na žalost, nismo uspjeli vratiti u klub.

No, kad ne bi bilo ponekog neuspjeha, čime bismo mjerili uspjeh?

Na kraju godine Klub broji 15 stalnih članova.

U 2004. godini ostvarili smo gotovo sve što smo planom i predvidjeli:

·poslali smo našeg člana Danka Antunovića na stručnu edukaciju "Nauk o obiteljskom životu";

·   sudjelovali smo u završnici kongresa u Opatiji, 03.10. 2004.;

·   dežurali smo na "Trijeznom telefonu";

·   posjećivali smo ostale klubove, sudjelovali na njihovim skupštinama te koordinacijama s "KLA Novi Zagreb";

·  ostvarili smo suradnju s Domom zdravlja Remetinec, kao i liječnicima opće prakse u područnim ambulantama na način da smo im uputili pismo kojim smo ih informirali o našem djelovanju, te pismo Centru za socijalnu skrb sa željom da osobe s problemom alkoholizma upute na našu adresu;

·   u Mjesecu borbe protiv alkoholizma (od 15. studenoga do 15. prosinca) organizirali smo javnu tribinu na temu "Alkohol, preventiva, zdravlje" povodom koje smo tiskali tri prigodna letka;

·   također smo povodom Božića i Nove godine tiskali prigodne kalendare i otvorili e - mail adresu našeg Kluba;

·   naša okupljanja obogatili smo i druženjima izvan prostorija samog Kluba, posjetima kazalištima te neformalnim druženjima uz kavu, a koja su, smatramo, itekako bitna jer su nas dodatno zbližila.

·   Sva naša postignuća moguće je iščitati iz naših Zapisnika koje redovno vodimo prilikom svakog našeg okupljanja.

U svome radu nismo bili usamljeni, za angažman i stručnu pomoć od srca zahvaljujemo prim.mr.sc. Vesni Golik–Gruber, koja nas je svojim stručnim savjetima, a još više ljudskim pristupom, poticala na odlučnost, ustrajnost i bolje razumijevanje problematike ovisnosti. Zahvaljujemo i g. Alojzu Bazniku, dostručnom suradniku, a ujedno i uspješnom apstinentu već 18 god, na redovnom prisustvu i angažmanu u Klubu.

I na kraju, najvažnije što moramo istaknuti jest postizanje osnovnog cilja i svrhe postojanja ovog kluba – uspješne apstinencije te rehabilitacije apstinenata i njihovih obitelji, stoga svim članovima i njihovoj pratnji i moralnoj podršci ovim putem zahvaljujemo na ustrajnosti i dosljednosti na putu kojim su krenuli – putu bez ovisnosti i alkohola.

Predsjednica Kluba "Remetinec – Gaj": Vera Majdek

----: O :----

◄ strana 10

Alk. gl. 7/8 /2005 (121-2) str. 14-17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES