početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 7/8 /2005 (121-2) str. 8,9

strana 10 ►

STRUČNE AKTIVNOSTI

Zajednica klubova liječenih alkoholičara zagrebačke županije

Zajednica klubova liječenih alkoholičara i udruga srodne djelatnosti zagrebačke županije održala je svoju osnivačku skupštinu  24. svibnja 2005. godine u dvorani "Galženica" u Velikoj Gorici. Napokon!!!

Vrijedno je napomenuti da je osnovana u godini kada se obilježava 40 godina od osnivanja Udruženja klubova liječenih alkoholičara Hrvatske. Punih pet mjeseci intenzivno se radilo na osnivanju, budući da su statistički podaci pokazivali jedno, a stanje na terenu nešto drugo.

Županija obuhvaća osam gradova s pripadajućim općinama. Klubovi su postojali i radili, slavili zavidan broj godina svog postojanja, no mali je broj klubova djelovao u skladu sa Zakonom o udrugama ("Narodne novine" broj 88/02 i 11/02). Pri nadležnom tijelu za registraciju udruga konstatirano je da 12 klubova županije nije registrirano, te da su neki čak i brisani iz registra zbog neusklađenosti sa sadašnjim Zakonom. Neki su se klubovi, nažalost, i ugasili zbog nezainteresiranosti članova, a i ponekih stručnih djelatnika.

Pisano je i svakom klubu posebno poslano što, kako i zašto učiniti, a poslan je i primjerak statuta i ostalih odluka. Trebalo je samo unijeti podatke matičnog kluba i predati nadležnom tijelu za registraciju. Osam klubova napravilo je sve potrebno i sada su uredno upisani u Registar udruga nadležnog tijela. Samo jedan klub još nije registriran.

U Zagrebačku županiju spada i grad Samobor, koji ima Centar za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima, u sklopu kojeg djeluje Savjetovalište s 8 grupa (klubova) liječenih alkoholičara. 9 klubova djeluje u drugim gradovima naše Županije, što ukupno broji 17 klubova. Nažalost, klubova nema u Zelini i Dugom Selu.

Zajednica se zove Zajednica klubova liječenih alkoholičara i udruga srodne djelatnosti Zagrebačke županije. Zašto i udruga srodne djelatnosti? Jednostavno obrazloženje: u urbanim sredinama i vremenu u kojem živimo, «alkoholizam» kao bolest u jednini se polako gasi, ali zato se zastrašujuće penje i pojavljuje zajedno s drugim bolestima – PTSP-om, ovisnostima o opojnim drogama, depresijom, i tako dalje.

Osim toga, u sklopu Zajednice ima udruga koje okupljaju mlade i stare s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja, uljepšavanja života treće životne dobi ili pomoći potrebitima, kao što su Udruga „VIS "EMANUEL" – duhovnom glazbom darujmo osmijeh“ iz Velike Gorice, te udruge branitelja proizašle iz Domovinskog rata. Sve udruge su na izvanrednim skupštinama delegirale svog zastupnika u Skupštini Zajednice i dostavile ovjerene i potpisane zapisnike.

Prva smo Zajednica u sastavu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara s širom lepezom borbe protiv ovisnosti. Prilagođavamo se vremenu i društvu u kojem živimo. Zajednica je organizirana kao jedinstvena, humanitarna, društvena, socijalna i zdravstvena cjelina s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja svih životnih dobi, a u skladu s općom deklaracijom o ljudskim pravima.

U nizu ciljeva i djelatnosti naše buduće zajednice izdvojila bih:

- edukaciju supruga, majki, žena, s ciljem njihove svjesnosti o bolesti ovisnosti i njihovom aktivnom sudjelovanju u liječenju, razumijevanju i pomoći ovisniku;

- organiziranje tribina i okruglih stolova u gradovima naše županije sa svrhom upoznavanja pučanstva s raznim ovisnostima, kako bi se donekle spriječio i ublažio negativan stav okoline prema ovisniku - pojedincu, često popraćen riječima: «Nije me briga, ne događa se to nama, nego njima»;

- pomoći obitelji da se drži zadaće na način kako je to definirao naš pokojni papa Ivan Pavao II, citiram: «Zadaća obitelji jest odgojiti ljude za ljubav i živjeti ljubav u svim odnosima s drugima, tako da se ljubav ne zatvori u samu sebe, već da ostane otvorena zajednica».

Program rada Zajednice ima nekoliko prioriteta i velikih planova, koji se moraju ostvariti u što kraćem roku, npr. osnivanje klubova liječenih alkoholičara u Zelini i Dugom Selu, te osnivanje novih klubova od pojedinih klubova s velikim brojem članova.

Na kraju, dužnost mi je izvijestiti Vas da je klub u  Jastrebarskom jedini u našoj županiji, koji nam se nije pridružio, bez obzira na pismene i usmene pozive, na skretanje pozornosti i ukazivanje na potrebu za osnivanjem Zajednice.

Ponovno upozoravam članove kluba i stručnu djelatnicu da klub, ako želi postojati i raditi, mora djelovati u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o udrugama ("Narodne novine" 88/2001 i 11/2002), odnosno ponovno se registrirati i uskladit svoj statut s novim Zakonom, jer u suprotnom može snositi sankcije predviđene Zakonom.

Osnivanje Zajednice bio je veliki posao koji je iziskivao dosta energije i angažmana u pomoći udrugama oko sređivanja administrativno-tehničkih poslova, pojašnjavanju zašto je to potrebno, izradi statuta, prvo za klub, zatim za Zajednicu, česte konzultacije s pravnicima, liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima itd. Međutim, nije mi žao ni jednog trenutka utrošenog vremena, neprospavanih noći i radnog vremena od 6 do 19-20 sati. Nije mi namjera živjeti na lovorikama, nego raditi i raditi.

Moram naglasiti da su gospodin prim. dr.sc. Željko Marinić, kojeg smatram svojim drugim ocem i dr. Anto Orešković iz Psihijatrijske bolnice «Sv. Ivan» Jankomir, glavni i odgovorni "krivci" koji su u meni probudili uspavane plemenite osjećaje za čovjeka i ljubav prema njemu. Naučili me da biti ovisan znači ne biti slobodan, ne imati kontrolu nad svojim djelima, mislima i osjećajima. Hvala im.

Poštovani, srdačan pozdrav,

Benina Kancir, tajnica Zajednice zagrebačke županije

----: O :----

Okrugli stol u Slavonskom Brodu

U Općoj bolnici ”Dr. Josip Benčević” u  Slavonskom Brodu je 10. lipnja 2005. godine održan Okrugli stol u organizaciji  Kluba liječenih alkoholičara “Novi put”.

Okrugli stol organizirali smo prvenstveno zato da bi o problemu alkoholizma, koji je u našoj sredini velik, razgovarali svi oni koji se bave alkoholizmom ili njegovim posljedicama (liječnici, psiholozi, medicinske sestre, socijalni radnici, policija, predstavnici Crkve, nevladine udruge). Okupili su se stručnjaci iz  gotovo cijele Slavonije i Baranje kako bi razmotrili aktualno stanje,  razmijenili iskustva i  potaknuli neke nove procese.

Dr. sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA, održao je predavanje na temu ¨»Uloga klubova liječenih alkoholičara u tretmanu ovisnosti o alkoholu». Potom je uslijedio moj prikaz rada KLA “Novi put” iz Slavonskog Broda.  Cilj je bio podsjetiti sudionike na značaj klubova u liječenju oboljelih od alkoholizma.

Iako u Hrvatskoj postoji dugogodišnja tradicija izvanbolničkog liječenja alkoholizma u klubovima liječenih alkoholičara (1. travnja prošle godine svečano je proslavljena 40. obljetnica rada klubova liječenih alkoholičara), taj vid liječenja je u sredinama pogođenim ratom i poratnim nedaćama, a prije svega lošom gospodarskom situacijom, gotovo ugašen.

Prema meni dostupnim podacima, prije Domovinskog rata na području Slavonije i Baranje djelovalo je preko 80 klubova, a sada ih djeluje 11. U Novoj Gradiški, Požegi, Vukovaru, na području Baranje nije više aktivan ni jedan klub!

Organiziranjem ovakvih skupova želimo, prije svega, podsjetiti da je alkoholizam u našoj sredini vodeći problem među bolestima ovisnosti, te senzibilizirati nove, mlađe, generacije stručnjaka raznih profila za rad na području alkoholizma, nudeći im dragocjena iskustva starijih kolega koji se liječenjem alkoholizma bave više godina, neki i od samih početaka osnivanja klubova.

Zajednički je stav da problem alkoholizma što prije treba podignuti na nacionalnu razinu, kao što je to (dobro!) učinjeno s ovisnošću o opojnim drogama, kako bi se osigurala financijska sredstva za širenje mreže KLA i provođenje njihovih programa.

Znamo da je to najučinkovitiji i najjeftiniji način liječenja alkoholizma jer je to u praksi potvrđeno.

Tatjana Bakula-Vlaisavljević,dr.med., neuropsihijatar

----: O :----

◄ strana 5

Alk. gl. 7/8 /2005 (121-2) str. 8,9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES