početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 1 /2005 (119) str. 11-15

strana 16 ►

----: O :----

Izvješće sa supervizijskog sastanka klubova Črnomerca

Na sastanku koordinacije Kluba «Črnomerec», 10. ožujka 2005., na kojem nas je svojom prisutnošću iznenadio i razveselio doc. dr. sc. Darko Breitnefeld, predsjednik Zajednice Klubova liječenih alkoholičara Zagreba, tematski je dogovoren supervizijski sastanak svih klubova liječenih alkoholičara na Črnomercu, koji je već ranije zakazan. Supervizijski sastanak Klubova s područja Črnomerca održan je 17. ožujka 2005. godine u 17 sati, u dvorani Doma zdravlja Črnomerec, gdje se inače svakog četvrtka u 18 sati održavaju redovni sastanci Kluba «Ban Keglević».

Čast nam je bila pozdraviti doc. dr. sc. Darka Breitenfelda, g. Damira Vodopivca, g. Zlatka Topalovića, kao i sve prisutne članove klubova, zajedno s njihovim terapeutima.

G. Stanko Knežević, dugogodišnji apstinent iz Kluba «Sveti Duh», otvorio je sastanak i upoznao nas s dnevnim redom. Potom su predstavnici svih klubova iznijeli izvješće o svom radu i poteškoćama s kojima se susreću. Doc. dr. sc. Breitenfeld nas je tijekom cijelog susreta svojim iskustvom u dugogodišnjem bavljenju alkohologijom vodio do odgovora na pitanje «Što je potrebno za unapređenje rada kluba?».

Cijeli sastanak se odvijao kroz vrlo živu diskusiju predstavnika gotovo svih klubova, kao i veliku otvorenost u iznošenju svojih problema i viđenja.

Krenuli smo od Kluba «Črnomerec» u Selskoj 3, koji je jedini klub čiji članovi nisu prisutni na supervizijskom sastanku koji navodno nema stručnog djelatnika, a članovi se sastaju ponedjeljkom u 16 sati u prostorijama MZ «Bartol Kašić» u Selskoj ulici broj 3.

Nakon izvješća Kluba «Ban Keglević», koji djeluje 22 godina, a posljednjih nekoliko godina je bilježio osipanje članstva. Prošle godine je uz suradnju stručnjaka iz KB «Sestre Milosrdnice», koji su uputili nove članove i stručnog djelatnika, uspio objediniti stalne članove, kao i članove njihovih obitelji, koji su u klubu ostvarili svoje zajedništvo. Dogovor je bio da njihov stručni djelatnik, gđa. Ljiljana Rogić Šneperger, dipl. soc. radnica, zajedno s g. Zlatkom Topalovićem, ode u Klub «Črnomerec» u Selskoj i pokuša motivirati članove za dolazak u njihov klub. Naime, zaključilo se da na području jedne mjesne zajednice postoje dva kluba i zbog toga nijedan nema dovoljan broj članova, budući da se i klub «Sv. Duh» nalazi u blizini.

Klubovi iz Primorske, i to Klub «Petar Zrinski» i Klub «Primorska 32», nametnuli su se svojom masovnošću i samosviješću, a još više svojim zajedništvom. Ta dva kluba imaju i najveći broj članova, a njihova stručna djelatnica je gđa Nevenka Stuparić, muzikoterapeut. Iz njihovih je izvješća vidljivo okretanje prema budućnosti, pronalaženje što kvalitetnijeg sadržaja života kroz apstinenciju. Razgovarali smo o talijanskom modelu kumstva u klubovima, koji se sastoji u tome da je svaki član kluba zadužen i posebno orijentiran na jednog člana, a što su članovi kluba iz Primorske odbacili, navodeći da u jednom klubu, gdje su članovi istinski povezani i gdje postoji briga za svakog člana, to nije potrebno.

Klub «Medvedgrad» se potužio da u posljednjih pet godina nisu dobili ni jednog liječenog alkoholičara, pa smo zaključili da na području Mikulića nema alkoholizma, što je naravno šala. Klub «Medvedgrad» ima pet članova i oni se sastaju u prostorijama MZ Medvedgrad, u neposrednoj blizini ambulante, te je dogovoreno da će se dogovoriti suradnja s dr. Ribić koja radi u toj ambulanti. Ovaj klub nema stručnog djelatnika niti su im odobrena financijska sredstva Grada, no pohvalili su se da imaju sponzora, što je zainteresiralo ostale.

Izvješće kluba «Sv. Duh» prezentirala je njihova stručna djelatnica Marija Vuković, viša patronažna sestra. To je klub koji brojčano ima dosta članova, iako svi ne dolaze na sastanke kluba, kao i dugogodišnjih apstinenata. Sastanci se održavaju redovito, ponedjeljkom od 17 sati u prostorijama MZ Sveti Duh. Ona je iznijela i neke poteškoće prilikom upućivanja pacijenata s bolničkog liječenja u klub. Oni dođu u klub 2-3 puta i više ne dolaze. Dala je konstruktivan prijedlog prema kojem bi liječnici opće medicine trebali tražiti evidencijske knjižice kluba na uvid u svrhu praćenja i motiviranja za apstinenciju, kao i liječnici specijalisti prilikom kontrolnih pregleda.

Klub «Gornja Kustošija» ima sastanke redovito svakog ponedjeljka u prostorijama MZ Kustošija, na adresi Vatrogasna ulica broj 6 u 17 sati, a stručni djelatnik im je prof. Sanja Jelić. Njihov je rad obogaćen raznim aktivnostima: sport, poezija, posjećivanje ostalih klubova, patronažom članova i dr.

O radu kluba «Kustošija Centar» informirao nas je njihov član, g. Ivan Husić, a njihova je stručna djelatnica, dr. sc. Korona Nenadić-Šviglin, psihijatrica iz Vrapča. Iznijela je zanimljivost da taj klub održava godišnje skupštine zajedno s Klubom «Gornja Kustošija», što ih naročito veseli, a njihovi članovi i inače odlaze u drugi klub na sastanke.

Istaknuto je i što su naše obveze, odnosno da su to redovite godišnje skupštine kao i potreba da se sve promjene u radu jave u Gradsko poglavarstvo, kako u Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, tako i u Gradski ured za upravu, te obavijest da su nam odobrena financijska sredstva za rad. G. Zlatko Topalović, najstariji član kubova Centra, pohvalio je rad svih klubova, a govorio je i g. Vodopivec, dopredsjednik HSKLA. Također je bilo govora o suradnji sa službama koje se bave problemom alkoholizma, kako zdravstvenim, tako i socijalnim, posebno s KB «Sestre Milosrdnice», PB «Vrapče», a naročito je bilo istaknuto intenziviranje suradnje s ambulantama opće medicine.

Supervizijski sastanak je, nakon rasprave članova, završio u neformalnom razgovoru uz zakusku.

Na kraju možemo zaključiti da su nam zaista potrebni supervizijski sastanci. Oni su ogledalo našeg rada, snažan poticaj za daljnji rad, a naročito izvor novih ideja. U ozračju kakav je bio naš, prožet duhovnošću i

humorom, ovakvi sastanci služe i za međusobno upoznavanje i bolje povezivanje članova drugih klubova.

Ljiljana Rogić Šneperger, dipl. soc. radnica

----: O :----

Prva Godišnja skupština Kluba «Kašina-Centar»

Dana 12. ožujka 2005. godine održana je 1. godišnja Skupština kluba «Kašina-Centar», u prostorijama DVD-a u Kašini. Bilo je nazočno 200 uzvanika, među kojima i prim. dr. sc. Željko Marinić, doc. dr. sc. Darko Breitenfeld, prof. Radovan Tatalović i prof. Maja Tončević. Prije početka radnog dijela Skupštine, Zbor umirovljenika KUD-a Sesvete održao je svoj prigodni jednosatni program, na početku otpjevavši državnu himnu.

Svim je gostima dobrodošlicu, ugodan boravak i druženje u prelijepoj Kašini zaželio predsjednik Kluba, Franjo Habljak.

Petero članova kluba dobilo je priznanja za apstinenciju. Za jednu godinu apstinencije priznanje je dobio Antun Veselić i Željko Jazbec. Za dvije godine Zrinka Vrcić i Franjo Habljak, a za devet godina apstinencije Ana Idrizaj. Priznanja su uručili počasni predsjednik kluba, Zlatko Topalović, i stručna djelatnica kluba, Sunčana Šimunić, studentica soc. rada.

Za vrijeme rasprave se čulo puno lijepih riječi o radu našeg kluba, ali bi bilo zaista previše da ih sada sve nabrajamo, jer se za riječ javio 41 uzvanik. Reći ću samo da smo imali drage goste iz Kutine, Križevaca, Ivanić Grada, Huma na Sutli, Bedekovčine, Donje Stubice te iz mnogih zagrebačkih klubova. Spomenut ćemo samo neke drage ljude koji su se javili za riječ, uz dužno poštovanje svima koje nismo spomenuli. Prim. dr. sc. Željko Marinić rekao je «to je kak' u svatima, ak' je prva ovakva, kakva bude deseta?». Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld naveo je da je "Kašina" klub na kraju grada, no klub koji dobro radi, jer «ovo što ste vi napravili za godinu dana, vidi se sada ovdje. Ja poštujem ljude koji rade i griješe». Prof. Radovan Tatalović rekao je da je Klub «Kašina-Centar» dokaz da hrabri mogu uspjeti, a prof. Maja Tončević da «svaki klub radi za sebe, a ja se ni za 20 godina ne bih dvoumila, već bi došla na vašu 20-tu godišnju skupštinu».

Posebno veliko oduševljenje i pljesak bili su u trenutku kada se za riječ javio 90-to godišnji apstinent Franz Jožev-Paš, apstinent već 41. godinu i još uvijek aktivan u radu kluba.

Na kraju se svima nazočnima obratio Stjepan Ležaić, te zahvalio svima koji su pomagali u radu kluba od samih početaka do danas, a posebno učenicima Osnovne škole iz Gornje Rijeke koji su napravili 250 licitarskih srca s oznakom Klub «Kašina», te sve nazočne pozvao na ručak, lovački gulaš, što je izmamilo još jedan pljesak svih nazočnih. Poslije ručka je nastavljeno druženje uz KUD "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca, tamburaški sastav te g. Fiću na harmonici, do kasnih poslijepodnevnih sati. Još jedanput zahvaljujem u ime svih članova kluba «Kašina-Centaar» i u svoje ime svima koji su tu prekrasnu subotu odlučili podijeliti s nama. Veselimo se ponovnim susretima i druženjima u Kašini. Do nekog drugog susreta, doviđenja i živi i zdravi bili!

Franjo Habljak, predsjednik

----: O :----

Osnovan Klub »Bonaca» u Lošinja

Grupica entuzijasta održala je 27. travnja 2005. godine osnivačku skupštinu Kluba liječenih alkoholičara u Malom Lošinju. Teško je prepričati put koji je doveo do osnivanja Kluba, ali to sigurno znaju oni koji su to prošli i koje sve prepreke treba savladati. Najteža prepreka je bila privoljeti ljude u maloj otočkoj sredini da se odazovu skupštini. Nakon odaslanih poziva gradskim, gospodarskih, vjerskim i inim strukturama u našem prekrasnom Lošinju, zavladala je epidemija službenih putovanja, tako da se nitko iz tih struktura nije odazvao. Načelno su svi pozdravili takvu aktivnost, ali mnogi su pitali:»Što ću ja tamo? Pa to je za alkoholičare.».

Kako bilo da bilo, još jednom sam se sudario s nerazumijevanjem okoline oko ove problematike jer svi piju «normalno».

Pozivu su se odazvali oni koji su posebno senzibilizirani za ovaj problem, a to su članovi drugih Klubova. U goste su nam u velikom broju došli članovi Kluba "Opatija" (kojem sam i sam nekada pripadao), na čelu s vms. Katarinom Dodić. Došla je i dr.Gordana Šikić, psihijatar i voditelj ambulante za dnevno liječenje alkoholičara Zamet (Rijeka), zajedno s predsjednikom Kluba, gospodinom Benčićem.

U prijateljskoj i toploj atmosferi (kakvu samo liječeni alkoholičari i njihove obitelji mogu stvoriti) prošli smo kroz ciljeve i program rada, te izabrali tijela i odgovorne osobe kluba.

Pripremili smo i kratko predavanje na temu istraživanja koje sam proveo među srednjoškolcima Cresa i Lošinja o štetnim navikama njihovih roditelja i njih samih.

Pozdravne govore su svi htjeli održati, tako da smo mi, malobrojni članovi novoosnovanog kluba, bili ganuti i ujedno ohrabreni da u ovoj našoj maloj i tvrdoj otočkoj sredini opstanemo. Zaista su se potrudili i uspjeli.

Na kraju skupštine je pripremljen mali domjenak za drage nam goste. U neformalnom druženju smo razmjenjivali mišljenja i iskustva.

Dugom šetnjom lošinjskom rivom rastali smo se od prijatelja, uz želje za ponovnim susretom (zaista smo na kraju svijeta).

Klub se sastaje svake srijede u 19 sati. Ovo je ujedno poziv svim liječenim alkoholičarima koji ljetuju na Lošinju da nam se jave kako tijekom ljeta ne bi zaboravili na svoje duševno zdravlje (možda promjena pomogne).

Skoro pa zaboravih, Klubu smo dali ime «Bonaca». Javite se!

Branko Lakner, dr.med., predsjednik,

----: O :----

 Sunny village

Kao i svake, tako su i ove godine, 2. travnja, klubovi Koprivničko-križevačke županije zajedničkim druženjem obilježili dan klubova. Ovogodišnji domaćin bio je KLA "Centar", koji nas je sve okupio u selu Jagnjedovec, 7 km od Koprivnice, na imanju obitelji Hećimović, koje se zove "Sunny village". To je ljetno selo za organizirani boravak i kreativne aktivnosti djece, mladih i odraslih.

Okupila se lijepa grupa ljudi, željna zajedničkog druženja, uživanja na svježem zraku i razmjene informacija iz drugih klubova. Prekrasni proljetni dan proveli smo u razgledavanju životopisnog imanja, njegovih objekata, alata vezanih uz poljoprivredu i stare obrte u životu podravskog sela. Popevši se na najviši vrh imanja i na vrh vidikovca, pred nama se cijela okolica prostrla kao na dlanu. Prekrasan pogled!!!

Nakon razgledavanja samog ljetnog sela, put nas je vodio uzbrdo, zavojitom cestom do lovačke kuće - nekih 45 do 50 minuta lagane šetnje. Kolona je najprije krenula jednakim tempom, da bi se, malo pomalo, rastegnula u više grupica. Bilo je i šala, neki su rekli da bi im bilo «lakše» da su u svojoj naprtnjači nosili i kamenje, koje ih je kod kuće «ugodno» iznenadilo!.

U lovačkoj kući nas je dočekao topli ručak, razgovor, a mogli smo hraniti i divlju svinju, što je naročito razveselilo djecu. A onda je uslijedio i povratak, koji je ipak bio lakši jer se išlo nizbrdo. Stotinjak ljudi iz pet županijskih klubova provelo je lijep subotnji dan u zdravoj okolini, razgibavajući noge nakon duge i hladne zime. Susret starih prijatelja nakon dužeg vremena uvijek nas razveseli i upravo mi je to najveći motiv za odlazak na neko novo druženje.

Hvala KLA "Centar" na dobro odabranoj lokaciji i obitelji Hećimović na gostoprimstvu. Naši susreti uvijek nam pruže nešto novo i sve više upoznajemo nove kutke svojeg zavičaja, za koje mnogi i ne znaju. Time obogaćujemo sebe i svoje spoznaje o ljepoti našeg kraja, a samim time obogaćujemo i upotpunjujemo svoju apstinenciju.

Svima sretnu i uspješnu apstinenciju!

Snježana Karlović, član obitelji

----: O :----

Uskrsno druženje

Protekli zimski mjeseci bili su dugi i hladni pa smo svi postali pomalo umorni i iscrpljeni. Sastajući se svake srijede, rješavali smo svakodnevne probleme, planirali buduće aktivnosti, prihvaćali nove članove, međusobno se hrabrili i tješili. Kako se približavao Uskrs, svi smo već bili željni malo opuštanja, neobaveznog druženja, pjesme... Odlučili smo zato da "svoju srijedu" nakon Uskrsa provedemo u blagdanskom raspoloženju. Po običaju našeg kluba, družili smo se u Domu za stare i nemoćne sa svojim dobrim poznanicima: štićenicima i stanarima Doma. Oni svoje posljednje godine života često provode usamljeni i bez toplog okruženja svoje obitelji. Kako smo se s njima prekrasno družili u dane Božićnih blagdana, često su nas pitali kada ćemo nešto slično opet prirediti. Bilo je dirljivo i lijepo vidjeti kako se ti stari ljudi, čuvši prve tonove gitare i pjesmu našeg neumornog tajnika Zorana, polako okupljaju i priključuju pjesmi i našem veselom društvu. Nakon nekoliko pjesama, zaposlenica Doma je dovela našeg starog     prijatelja     Blaža  Luića,    mladića    slijepog od rođenja, štićenika Doma, koji izuzetno lijepo pjeva, a kad se priključio Zoranu, održali su nam pravi mali koncert. Bračni par Marijan i Nada Kaurić neumorno su plesali. Vidjelo se da znaju i vole ples, pa će nam ubuduće biti primjer da se i mi ostali malo više uključimo. Dok nam je Andreja neumorno nudila kolače, sokove i kavu, vrijeme je brzo prošlo. Ostaje dojam da nam takvih druženja treba više i češće. Zato se već  radujemo  budućim  druženjima  i  izletima  koje planiramo. Ne sastoji se liječenje i održavanje apstinencije samo u tome da dijelimo brige, probleme i strah, nego da dijelimo i smijeh, dobro raspoloženje i pjesmu.

Ivanka Korparić, supruga liječenog alkoholičara

Klub „Novi put“ Slavonski Brod

----: O :----

Naš Klub «Prelog»

Poštovani čitatelji i članovi klubova čitave naše domovine, upravo sam došao kući s 355. sastanka Kluba «Prelog». Vozeći se biciklom 7 km do Preloga i isto toliko natrag, imao sam dosta vremena za razmišljanje. Hvala dragom Bogu što nije ništa padalo (snijeg ili kiša).

Naš klub «Prelog» djeluje skoro 9 godina. Do sada smo imali dosta dobre rezultate, ali bilo je i sitnih neuspjeha, kao i svugdje, no ono što je pozitivno jest činjenica da se mijenja stav ljudi prema nama, liječenim alkoholičarima, što se najbolje vidi i osjeti kroz razgovor. To smo postigli svojim radom, zalaganjem i ponašanjem u svojoj okolini. Svaki apstinent treba biti primjer u svojoj okolini. Ne mogu, a da ne spomenem svoj slučaj. Supruga i ja sa svojim, tada 13- godišnjim sinom, doselili smo u susjedno mjesto, prije sedam i pol godina. Svi su znali da smo alkoholičari, te da su nam zbog alkohola oduzeli troje malodobne djece. Ljudi su govorili: «Što su došli ovamo, ti pijaci, zar nemamo dosta svojih pijanaca?». Supruga prvih dana skoro da nije izlazila van iz dvorišta. Bilo joj je teško i neugodno, no svaki tjedan smo, srijedu za srijedom, navečer biciklima išli u klub. Polagano smo stjecali samopouzdanje i hrabrost, polako su nas i ljudi prihvaćali, jer su se vidjeli pozitivni rezultati. Zato mislim da svatko tko počinje apstinirati mora razviti svoja jedra poput jedrenjaka i pustiti da ga apstinencijski vjetar nosi, a ne pokušavati ploviti protiv vjetra. Za to nema ni snage niti volje i neće daleko stići. Prije dvije godine sam i sam pokušavao veslati protiv vjetra. Imao sam tešku financijsku i psihičku krizu, ali kad su mi prijatelj Rok, striček Mićo i teta Maca rekli da tako ne mogu daleko i da ću posustati, okrenuo sam jedrenjak.

Sad opet plovim punim jedrima prema boljem životu te poručujem svim apstinentima «mirno plovite uz apstinencijski vjetar».

Joža Krampač

----: O :----

Iz Kluba „Malešnica“ Zagreb

Kako postajem starija, a nadam se i mudrija, čini mi se da bi ostalo malo toga kad bih odbacila zahvalnost za sve ono što sam u životu dobila od drugih ljudi. I dobra i loša iskustva imala su svoju vrijednost. A skupština u našem klubu ispunila me radošću i sadržajem o kojem sam još dugo razmišljala.

Klub „Malešnica“, 21. ožujka 2005. u 18 sati.

9. godišnja skupština našeg kluba. Prepuna dvorana, preko 130 članova iz raznih klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, istinski me obradovala. Pomislila sam, evo pobjednika, evo mnogo pobjednika u ovoj dvorani…! Nije li to najbolji oblik pobjede koju čovjek uopće može poželjeti: nadvladati sebe, pa slobodno i trijezno koračati životom. I kao što je naš g. Joža Bartaković u šali rekao: „Gdje ste još na okupu vidjeli toliko trijeznih ljudi?!“

Priznanja, stisak ruku i sudjelovanje većine gostiju koji su iznosili svoja iskustva.

Posebnu čast i zahvalnost osjetili smo zbog prisustva jednog od najstarijih apstinenata u Hrvatskoj, g. Franje Paža, člana Kluba „Videž“ iz Huma na Sutli, a sada i našeg počasnog člana. Gospodinu Franji su 82 godine, ne pije 41 godinu i svojevrstan je svjetionik svim apstinentima koji mogu, ako žele, preplivati sve te godine, pa i više, „kao ribe u vodi (a ne alkoholu)“, kako se slikovito izrazio Franjo. I fotografija sa skupštine sadrži sličnu poruku: g. Željko Klepin, član našeg kluba, uručuje „veteranu“ - 41-godišnjem apstinentu, gospodinu Franji veliku čašu i diplomu počasnog člana našeg kluba. I čaša je simbol: oslikala ju je Željkova supruga, pretvorivši je u lijepu vazu.

Ne mogu da ne spomenem, uvijek rado viđenog i slušanog, gospodina Zlatka Topalovića, 31-godišnjeg apstinenta iz Tkalčićeve, te prim.dr.sc. Željka Marinića i dr.sc. Koronu Nenadić-Šviglin, kao i Klub «Susedgrad» iz kojeg su došli svi članovi.

Svima, baš svima prisutnima na našoj skupštini, od srca zahvaljujem u ime članova našeg kluba, jer ova skupština nije bila forma, imala je vrijedan sadržaj.

Naša sudbina nije unaprijed određena, o njoj odlučujemo sami.“ A. Toynbee

Etelka Čorko, Klub „ Malešnica“

----: O :----

Zajedno smo jači

Dana 31. ožujka 2005. godine održana je Prva izborna skupština Županijske zajednice KLA u Splitu. Nazočili su joj delegati iz klubova «Split», «Spinut», «Feniks» i «Jadrantrans» iz Splita, Kluba «Sinj» i Kluba «Makarska».

Skupštinu je otvorio dr. Stijepo Botteri. U pozdravnom govoru se osvrnuo na glavnu zadaću ŽZKLA, a to je otvaranje novih klubova, pomoć postojećima i supervizija. Prisutne je upoznao sa smjernicama Europske alijanse za borbu protiv alkoholizma.

Nakon podnesenih izvještaja o dosadašnjem radu i financijama, raspravljalo se o opravdanosti postojanja ovakve zajednice s obzirom da se dosadašnji rad temeljio na entuzijazmu dva čovjeka – dr. Botterija i g. Mate Smolčića. U Splitsko-dalmatinskoj županiji nedostaje sluha, a to je vidljivo iz neprimjerene financijske potpore, kao i nedolaska pozvanih na ovaj sastanak. No, svi su se složili da opravdanost za ovaj rad postoji, a prioriteti su osnivanje i pomoć u radu kluba u Solinu i na otoku Braču. Klub «Split» je već učinio neke korake u tom smjeru. Iznesena je potreba za što bliskijom suradnjom i druženjem.

Potom se pristupilo izboru novog Predsjedništva. Jednoglasno je odlučeno da predsjednik i dalje bude dr. Botteri, a za njegovu zamjenicu izabrana je gđa Blaženka Pavić. Većinom glasova je za tajnicu izabrana gđa. Slavica Juričević.

U zaključku je iznesena nužnost da svaki KLA s područja naše županije izvijesti ŽZKLA o svojim potrebama, očekivanjima, kao i načinima na koje može pomoći njezin rad. To bi se uvrstilo u postojeći plan i program rada.

Nataša Sekulić, dr.med.Stručni djelatnik u Klubu  «Jadrantrans»

◄ strana 9

Alk. gl. 1 /2005 (119) str. 11-15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES