početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 1 /2005 (119) str. 9,10

strana 11 ►

----: O :----

Povijest klubova Centra povodom 40. obljetnice osnivanja

Danas slavimo 40 godina postojanja naših klubova. Pozdravljam sve prisutne uzvanike iz cijele Hrvatske i zahvaljujem na tako velikom odazivu. Kratko bih se osvrnuo na povijest klubova od osnutka do 1979.godine.

Još tijekom bolničkog liječenja, u procesu rehabilitacije osoba koje su dolazile na liječenje od alkoholizma, a kasnije i kroz rad sa obiteljima, pokojni prof. dr. Hudolin uvidio je potrebu osnivanja klubova namijenjenih liječenim alkoholičarima kao podršku u učvršćivanju apstinencije od alkohola, najprije na području grada Zagreba, a kasnije i diljem cijele Hrvatske.

Prvi klub osnovan je 1964.godine na području općine Maksimir i spada među najstarije klubove u Hrvatskoj, a sredinom travnja 1965.godine osniva se Klub «Centar». Rad kluba započeo je u Mjesnoj zajednici Sestre Baković, u bivšem Balkanskom, a danas prolazu kina Europa, sa otprilike desetak članova, te prvom predsjednicom pokojnom Ružom Ivanković ( koju smo od milja zvali teta Ruža). Dolaskom sve većeg broja novih članova, klub se seli u Mesničku ulicu da bi se 1969. godine, uz razumijevanje i pomoć članova te predsjednika MZ August Cesarec, klub preselio u prostorije MZ August Cesarec, Tkalčićeva 9 i tamo nastavio sa svojim radom.

Klub je dobio prostorije za korištenje preko čitavog tjedna i tako se radilo u dvije grupe. Negdje u to vrijeme klubovi dobivaju naziv-tako smo imali Klub 1 s petnaest članova i Klub 2 također s petnaest članova, a uz najjaču terapeutsku ekipu iz Vinogradske bolnice.

Ja sam došao u klub 1975.godine sa suprugom. Klubovi su tada već radili sa po 60 članova. U Klub «Centar» dolazili su članovi koji su radili i stanovali na području općine Centar i Medveščak s obzirom da se radilo prema koncepciji rada prof. Hudolina da članovi kluba budu osobe koje stanuju na tom području, no međutim mi smo tu koncepciju prekršili i u klubove se primalo članove sa čitavog područja grada.

Klubovi Centra bili su po tome poznati i priznati svojom kvalitetom rada. Zbog otežanog rada sa mnogo članova, a po prijedlogu prof. Hudolina, već smo 1976. g. razdvojili dva kluba na četiri kluba, a na sastancima je prisustvovalo 12-14 članova. Krajem 1977.g. smanjen je broj članova kluba jer su članovi iz općine Medveščak preseljeni po svojim mjesnim zajednicama, a uz pomoć soc. radnice Ljube Ulemek, koja je bila s našom soc. radnicom Matić Štefanijom bila najjača karika u osnivanju novonastalih klubova. Klubovi Centra s po 12 članova radili su: ponedjeljkom, utorkom, srijedom, te muzička grupa četvrtkom. Klub je bio otvoren od 15-21 sat, a imali smo i domarku pokojnu gđu Katicu, koja nam je uvijek bila na usluzi. Poslije radnog sastanka znali smo odigrati šah ili ping-pong. Klubovi Centra imali su jednu malu privilegiju, imali smo u ono vrijeme najjači tim iz Vinogradske bolnice: psihologa i velikog borca protiv ovisnosti prof. Jasnu Serdar, prim.dr. Josipa Ivicu,  soc. radnice Karmelu Cepetić i Jasminku Wolf,, ing. soc. rada Ljerku Topić i još uvijek aktivnu u klubovima, te uvijek nam dragu prof. Maju Tončević.

U vrijeme od 1970.-1979. g. klubove Centar posjećivali su gosti Vinogradske bolnice iz Italije, Španjolske, kao i gosti iz čitave naše zemlje i uvijek su naša vrata bila otvorena svima. 

Klub «Centar» ima jedno zlatno doba svog rada i prepoznatljiv je po muzičkoj grupi pod vodstvom naše nezaboravne i prerano pokojne Ruže Vešligaj.  Ona bi četvrtkom raspjevala cijelu Tkalču. Zašto kažem cijelu Tkalču, pa u ono vrijeme znali bi prolaznici stati i slušati melodije koje je ona skladala, a i niz naših pjesama narodnog nam blaga. Zašto kažem zlatne godine, pa ja sam to tako doživio, čuo, vidio i bila mi je čast u to vrijeme biti predsjednikom svih klubova Centra. I moja supruga i ja više smo puta posjetili Italiju, Španjolsku, Grčku, Austriju, Njemačku, kao i naše lijepe gradove, gdje su se održavale godišnje skupštine-gdje bi nas pozvali mi bi se odazvali. Muzička grupa ujedinila je naše klubove-sjetimo se samo naših pokojnih Vlatke Krištofić, Milana Novosela, Jurice, Drage i onih koji su ovdje sa nama, Mirjane, Jasne, Koke...

Na kongresu u Opatiji 1978. g. dogovoreno je i donesena je odluka da će se u klubovima provoditi obiteljsko liječenje. U Centru je to bilo teže prihvatiti budući da je dosta članova dolazilo u klub radi sebe, ali dolaskom novih članova to se prihvatilo iako još uvijek s malim otporima. Dolaskom sve većeg broja novih članova u Tkalču, kroz koju je prošlo oko 5000 članova, prisiljeni smo bili ići u druge mjesne zajednice gdje su se osnivali novi klubovi kao npr. «Vodnikova», «Nova Ves», «Britanski trg». Klubovi u Tkalčićevoj 37 imali su prostoriju za rad tri godine, ali dolaskom vlasnika prostorija, klub se seli u Mjesnu zajednicu August Cesarec, Tkalčićeva 33, gdje i danas radi.

Početkom 90-tih i početkom Domovinskog rata, rad klubova na kraće vrijeme zamire, da bi se ubrzo snagama i aktivnošću članova kluba rad kluba ponovno obnovio. Štoviše, na inicijativu prim.mr.sc.Vesne Golik-Gruber  Klub «Centar» prerasta u tri kluba i to «Centar», «Centar Tkalča» i «Centar Stara Tkalča», o čijem ćete radu čuti posebna izviješća.

Zlatko Topalović, doživotni počasni predsjednik

----: O :----

Sjećanja na glazbenu grupu Kluba "Centar "

U tvorničkom Klubu "Rade Končar", još davne 1988. godine, saznao sam od terapeuta za tamburašku grupu "Centar". Jednog predvečerja, kad sam prvi puta došao pred zgradu, već sam izvana čuo sviranje. Ušao sam i predstavio se. Jedan me stariji gospodin odveo u prostoriju gdje su vježbali članovi grupe. Tada sam upoznao jako simpatičnu gospođu koja je vodila grupu. Bila je to gospođa Ruža Vešligaj. Prihvatila me kao da sam već dulje s njima.  Pitala me što znam svirati. Rekao sam da kod kuće imam mandolinu i da ću je drugi puta donijeti. Tu večer bio sam gost. Tu je, uz svirače, bio i mali zbor, od 6 do 8 pjevača, što žena, što muškaraca. Slušao sam ih kako muziciraju i sve sam više bio ushićen. Promatrao sam tu živahnu, simpatičnu, malu gospođu Ružu. Ispravljala je greške svirača i pjevača. U vrijeme stanke smo se bolje upoznali. Pitala me odakle sam, iz kojeg kluba dolazim, tko me preporučio i slično. Zaista je bila draga. Iz nje je zračila velika snaga i volja da sve što radi bude kako treba. Koliko se sjećam, grupa se sastajala dva puta tjedno, dva do tri sata. Drugi puta sam donio svoju mandolinu. Prije samog početka smo malo popričali, našalili se, a onda smo počeli vježbati. Kad sam se priključio, upravo smo uvježbali himnu alkoholičara, a poslije još nekoliko pjesama. Rad s gospođom Ružom bio je zaista zabavan, ali je bila dosta stroga u pogledu točnosti izvođenja melodije ili pjevanja. Sama je bila jako muzikalna i lijepo je pjevala. Znali smo nekoliko puta ponavljati jedan te isti dio pjesme, dok nije bilo kako treba. Sav njezin rad odvijao se u duhu veselja i zabave. Kad nam je jednom prilikom rekla da ćemo uskoro nastupiti u Klubu željezničara, na njihovoj godišnjoj skupštini, odmah smo prionuli vježbanju, s još više žara i volje. Na dan nastupa imao sam malo tremu, ali sve je prošlo odlično. Nakon tog nastupa, naša dirigentica, gospođa Ruža, bila je više nego ponosna i zadovoljna. Kad smo se vratili natrag u klub, imali smo malu feštu i veselje. Bilo je tu kave, sokova i kolača. Zajedno smo pjevali razne pjesme, bilo je zaista prekrasno. Pričale su se razne šale. Gospođa Ruža je sjala od zadovoljstva. Sljedećih dana smo nastavili vježbati, jer smo bili pozvani na još jednu proslavu godišnjice kluba, ne sjećam se gdje.

Te trenutke mog boravka u muzičkoj grupi neću nikada zaboraviti, a pogotovo pokojnu gospođu Ružu Vešligaj, koja je mnogo pridonijela zabavnoj grupi Kluba "Centar".

Branimir Kušen,dopisni član Kluba «Centar Stara Tkalča»

Posvećeno papi Ivanu Pavlu II

Lomeći i posljednje okove svoje smrtnosti

duša tvoja vinula se iz zemaljske doline put neba

zaodjenuta plaštem Božje vječnosti

Prema Božjem obećanju

O majčice mila

Djevo  naša

Gospo naša

zagovornice naša

prema Božjem obećanju

primi ti sada

u svoj topli

majčinski zagrljaj

našega Papu

koji iz ove kolijevke smrtnosti

ide na svoje posljednje putovanje prema nebu

a ti Gospo naša

zagovornice naša

prema anđeoskom obećanju

čuvaj njega noću i danju

a kad pred Gospodina

ima da stane

nek’ zagovor Tvoj majčinski

bude pun blagosti i nježnosti

jer Papa isto bješe

Tvoj milostiv sin u Kristu

i zato kad Papa

pred Gospodina stane

nek’ Gospodin milostiv bude

i put raja neka ga povede.

Katarina Mužny, Klub «Gornja Kustošija»

◄ strana 7

Alk. gl. 1 /2005 (119) str. 9,10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES