početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 17,18

strana 19 ►

38. skupština Kluba «Pešćenica»

Godišnja skupština Kluba «Pešćenica» održana je u utorak, 16. studenoga 2004. u 17 sati u prostorijama našeg Doma u Miletićevoj ulici 1. Okupilo se mnogo naših prijateljica i prijatelja iz 24 zagrebačka kluba i nekoliko terapeuta, ujedno i naših prijatelja, među kojima posebno ističem doc. dr. sc. Darka Breitnefelda i prim. dr. sc. Željka Marinića. Ženski rod su predstavljale naša terapeutkinja, soc. radnica Marija Wolf-Mataković, koja je bila za stolom Predsjedništva, te predsjednica «Udruge za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti», vms. Kata Hačko i tajnica te udruge. Udruga djeluje na području općine Pešćenica. Iako smo željeli vidjeti i prim. mr. sc. Vesnu Golik-Gruber i dr. sc. Koronu Nenadić-Švigin kojima smo uputili poziv, obje su bile spriječene prisustvovati našoj Skupštini. Prim. Golik-Gruber je bila u dežurna u bolnici i poslala je zamjenu, našu Dušicu, koja ju je ispričala i pozdravila nas u njezino ime, u ime Saveza i kluba «Izvor». Dr. Nenadić-Švigin imala je u vrijeme Skupštine drugu obavezu. Svi prijatelji su nam uputili tople i iskrene riječi i podršku našem radu. Neki od klubova imali su po dva i više predstavnika. Prošle godine nas je pozdravilo samo 6 predstavnika klubova. Ovogodišnji masovan posjet našoj Skupštini je rezultat našeg otvaranja prema drugim klubovima u Zajednici, Savezu i prema bolnicama. I suradnja s terapeutima koji su prisustvovali Skupštini je ove godine bila dobra. Svi, pa i ja osobno, bili smo sretni i veseli što su nas pozdravili naši prijatelji iz drugih klubova i uputili nam riječi podrške. Predsjednik Marko i tajnik Miro su izvrsno vodili Skupštinu. Naglasili su naše specifičnosti u radu, a to je da se članstvo sastoji od velikog broja obitelji.

Kako smo jedini u Hrvatskoj vlasnici doma u kojem djelujemo, radimo  u  više  manjih  grupa  i  to: utorkom ima sastanak grupa muških članova, a četvrtkom članovi obitelji.  Svakog  prvog  utorka  u mjesecu svi zajedno održavamo sastanak kojeg nazivamo konferencijom. Ponedjeljkom i subotom poslijepodne i nedjeljom ujutro se sastajemo radi druženja, igranja biljara, šaha i belota. Često provodimo i radnu terapiju koja se sastoji od održavanja zgrade i dvorišta. Ove godine smo vlastitim sredstvima i radom obnovili krov zgrade koji je zbog dotrajalosti već prokišnjavao. Uz naše redovne aktivnosti, ove godine smo prisustvovali na 20 godišnjih skupština, od toga tri izvan Zagreba i to: početkom godine u Bistri, a kasnije u Ivanić-Gradu i Koprivnici. Dana 20. studenoga ćemo prisustvovati skupštini u Križevcima. Jedan naš član redovito pohađa «Petkom u 5» i prenosi članstvu svoje dojmove. Redovito smo prisustvovali svim sastancima Zajednice u ovoj godini, jedan je član pohađao i završio ove godine seminar posvećen nauku o obiteljskom životu, a imali smo predstavnika i na sastanku u Opatiji. Prisustvovali smo skupštini Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, a na proslavi 40-te godišnjice rada kluba Maksimir, bila je naša soc. radnica, Marija Wolf-Mataković, koja je primila priznanje za svoj 35-godišnji rad u klubu. Nazočili smo supervizijskim sastancima održanim u Klubu «Poštar» u Branimirovoj i Klubu «Centar» u Tkalčićevoj ulici. O nalazima supervizija je izvijestio prim. dr. sc. Željko Marinić. Prisustvovali smo također, u svojstvu promatrača, jednom sastanku koordinacije Klubova općine Trešnjevka, koju je vodio g. Josip Poljak. Ove godine smo redovno prisustvovali sastancima članova kluba u Domu zdravlja Trešnjevka, svakog prvog utorka u mjesecu. Nažalost, sastanci se ubuduće više neće održavati. Konačno, zalaganjem svih članova našeg Kluba, uz pomoć malobrojnog organizacionog odbora, kojeg su vodili doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, gđa Dušica Cesarec i drugi, realizirali smo održavanje «1. sportskih susreta KLA grada Zagreba», u prostorijama i na terenima  našeg   kluba.   Doc. dr. sc.  D. Breitenfelda  i prim.dr.sc. Ž. Marinić naglasili su da je susret bio izvanredno uspješan. Smatramo da takvi susreti doprinose rastu i sazrijevanju cijelih obitelji te podizanju razine samopoštovanja svih članova i podizanju kvalitete života.

Ove godine smo podijelili nekoliko priznanja dugogodišnjim apstinentima, ali imamo i jednog člana s priznanjem za jednu godinu, što znači da se pomlađujemo. To je Milan Špehar. Za 5 godina apstinencije priznanje je primio Ljudevit Moslavec, za 10 godina Željko Šarić, Tihomir Šeketa i Stjepan Hanzelek, za 15 godina Vladimir Blagus, za 30 godina Josip Bokulić, za 36 godina Drago Korać, koji je još uvijek aktivan, a glavna «zvijezda» Skupštine je bio naš neumorni i također još uvijek vrlo aktivan član Dane Diklić, s priznanjem za 37 godina apstinencije. Sjetili smo se, kao i uvijek, našeg počasnog predsjednika i osnivača, Josipa Kovačevića, koji je već neko vrijeme u Domu za starije osobe općine Pešćenica. Njemu će delegacija kluba odnijeti priznanje za 38 godina apstinencije te čestitke i pozdrave članova kluba, doc dr.sc. Darka Breitenfelda i prim. Marinića. Inicijativa doc.dr.sc. Darka Breitenfelda da zajednički organiziramo doček Nove godine s drugim klubovima u našim prostorijama je prihvaćena. O tome ćemo detaljnije razgovarati na sastanku Zajednice, 14. prosinca 2004 godine.

Nakon završetka službenog dijela još smo se lijepo međusobno družili uz domjenak te razmijenili mišljenja o dosadašnjem i budućem radu. Ovaj izvještaj su sastavili

Božidar Višnić, član kluba «Pešćenica»,

Marko Tomešić, predsjednik kluba i

Miro Jovanović, tajnik kluba

 

Tako mi to radimo

U lijepoj našoj, na poluotoku Istra, postoji jedan grad. Povijest kaže da je star tri tisuće ljeta. Ja vam to ne znam, nisam bio prisutan kada je bio izabran prvi gradonačelnik. Znam samo da je u današnje vrijeme poznat po svom zaštitnom znaku, Areni, uspomeni na rimskog cara Vespazijana. Vjerujem da znate, radi se o našoj lijepoj Puli. Reći ćete, pa to znaju svi. No ne znaju svi da u tom gradu, u dijelu imenom Veruda, postoji jedna pečenjara. Ništa čudno, pa pizzerija i pečenjara ima danas na svakom koraku. E, ali baš ovakve nema. Prvo, kada uđete unutra, dočekati će vas naočit čovjek i u prvi mah ćete pomisliti, glavom i bradom   selektor   hrvatske   boksačke   reprezentacije,

g. Pero Tadić. Tu se varate. Vlasnik, pekar, sudopera i konobar, sve u jednoj osobi, to je rođeni brat spomenutog gospodina, sličan kao jaje jajetu, g. Marko Tadić. Poznat po ukusnim lepinjama i svemu ostalom što uz te lepinje ide. A gosti? Sada molim za punu pažnju. U jednoj prostoriji okupilo se šareno društvo. Preko dvadesetak osoba, oba spola, u dobi od četiri do sedamdeset i četiri godine. Djeca, domaćice, radnici, umirovljenici. To šareno društvo vam je, gospodo, Klub liječenih alkoholičara "Pula".

Članovi, njihove supruge, supruzi, djeca i unuci. Netko mlad, netko star, netko zdrav, netko malo manje zdrav, ali svi redom trijezni, dobro raspoloženi i spremni da počnemo ljuti boj s dugačkim stolom, punim ukusnog jela i pića, naravno, sokova i ostalih bezalkoholnih slastica. Sve to začinjeno iskrenim prijateljskim razgovorom, to je ono kada svi pričaju, a nitko nikoga ne sluša. Tako mi je pala na pamet stara narodna pjesma, koja ide ovako: «sviraj svirče, nemoj stati, svaka će ti cura dati, neka dlaku, neka dve, pa ćeš imat brkove». To bih rado upotrijebio za nas- netko banku, netko dvije, Marko Tadić najviše i nastade druženje. O pobjedniku u toj bitci ne bi trebalo sumnjati, junački smo očistili tanjure i nakon još nekoliko dosjetki, počeli smo se pomalo razilaziti. Lijepo je bilo, zaključak je svih. «Dao Bog i sutra ovako,» dobacio je netko.

Iako to neće biti baš sutra, bit će sigurno. Kao što je sigurno da nam ovo nije prvi put. Na kraju, koga pohvaliti za ove nezaboravne trenutke? Predsjednika kluba Paška Šimunca, tajnika Josu, našu terapeutkinju i glavnog administratora, g. Eldu? Nikako ne smijem zaboraviti našu vrijednu gđu Snježanu. Da budem iskren, zahvaljujem svim članovima kluba. Malo nas je, ali smo junaci.

Čović Josip, apstinira 24 godine i jedan kvarat

Obavijest: Obavještavamo Vas da smo, uz brojne aktivnosti u potpunosti ispunili plan rada Kluba "Pula". U prilogu Vam šaljemo isječke iz dnevnog tiska te jednosatnu snimku lokalne televizije. Također smo imali jednosatnu radio emisiju na Radio Pula. Joso Brala, tajnik Kluba

Pulska bolnica još uvijek nema Odjel za alkoholizam

U najvećem istarskom gradu, u kojem je do prije petnaest godina uspješno djelovala mreža od 22 kluba liječenih alkoholičara, danas je aktivan samo klub na Rivi. Trinaest članova, od kojih neki apstiniraju punih 29 godina, okupljaju se svaki utorak u 18 sati radi rehabilitacije, resocijalizacije i podrške u apstinenciji. "Imamo i dežurni telefon, 217-961, za savjete članovima i obiteljima, ali ne možemo pružiti profesionalnu pomoć. Žalosno je, međutim, da se u cijeloj Istri ni jedan liječnik ne bavi problemom alkoholizma, a znamo koliko je to problem! Pulska bolnica još nema Odjel za alkoholizam, iako se župan Jakovčić još lani zauzeo za hitno otvaranje odjela s deset kreveta. U suradnji s bolnicom i Centrom za socijalnu skrb planiramo i hitno otvaranje Savjetovališta za alkoholizam te umrežavanje svih klubova u Istri. Potrebe su velike, a nadležni kao da zatvaraju oči pred problemom", kaže predsjednik Kluba Paško Šimunac.

N.U.

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Okupili smo se kako bismo zajednički obilježili i proveli akciju borbe protiv svih ovisnosti. Naša akcija je usmjerena na borbu protiv alkoholizma koji je, uz drogu, najveći prorok današnjice. Borba protiv alkoholizma počela je prije 40 godina u bolnici u Vinogradskoj. Liječnički tim dr. Vladimira Hudolina osnovao je prvi ogledni klub u Vinogradskoj, iz kojeg je nastao prvi klub liječenih alkoholičara "Maksimir". Djelovao je na području gradske četvrti Maksimir i iz njega su tijekom godina nastali mnogi klubovi koji i danas uspješno djeluju. U to je vrijeme doktor Hudolin sa suprugom Višnjom našao suradnike u Centru za socijalni rad Maksimir, pa je prva stručna djelatnica, gđa. Štefanija Matić, bila ta koja je taj rad nastavila do današnjih dana, zajedno s doc.dr. Breitenfeldom, dr. Arnoldom i prim.dr. Marušićem, koji i danas rade kao stručni djelatnici u klubovima Maksimira. U tom su razdoblju mnoge obitelji prošle kroz te klubove, koji su im pomogli da danas žive boljim životom, nego kad je u njihovom domu gospodario alkohol.

Klub "Bukovac" nastao je iz tog prvog kluba prije 25 godina i kroz njega su prošle mnoge obitelji koje i danas uspješno apstiniraju. Svi članovi našeg kluba, koji i danas redovito posjećuju naše skupove, uspješno apstiniraju. Neki od članova nisu više aktivni, što zbog zdravlja, što zbog godina, ali i nekih drugih razloga, no s njima povremeno kontaktiramo. Za zdravu apstinenciju potrebna je suradnja svih članova kluba, u što ubrajamo cijele obitelji, sa stručnom djelatnicom kluba. Naša djelatnica, medicinska sestra Mira Tvorek, uspješno se uklapa u naš program rada i zato je iznimno cijenimo i želimo da i dalje nastavi sa svojim radom. Naš rad cijene gospoda iz gradske četvrti Maksimira, na čelu s g. Mariom Pilašem, koji je uvijek tu kad zatreba. Uspješno surađujemo i s Gradskim poglavarstvom od kojeg dobivamo sredstva za rad. Želimo još bolju suradnju sa svima, prije svega s bolnicama koje rade na liječenju alkoholizma. Naša obveza je preventivni rad koji našu rehabilitaciju čini još uspješnijom, a  apstinenciju čvršćom.

Alkoholizam ugrožava sve obitelji, a naročito mlade koji i najviše stradavaju u prometu. Mladima treba što više edukacije o svim ovisnostima, za što  bi škole trebale pokazati više sluha. Za nas alkohol više ne postoji, pa vi, koji uzimate svoju dozu, pazite što radite. S ovog skupa apeliramo na sve da paze što i koliko piju. Kad ste u prometu i na radnom mjestu, nemojte piti pa ćete se živi i zdravi vratiti kući svojim najdražima. Još jednom, lijep pozdrav svima i bila vam uspješna apstinencija, kao i sretan i dug život bez alkohola.

Nemojte alkohol mjesec dana  piti, život će vam se promijeniti!!!

Stjepan Pokas

Iz Koprivnice

25. studeni 2004. godine članovi Kluba "Podravka" Koprivnica obilježili su mjesec borbe protiv alkoholizma, zajedno sa svojim gostima; župnikom župe Sv. Nikole iz Koprivnice vlč. Blažom Horvatom i članovima Kluba "Centar" iz Koprivnice.

Prisutnima se obratio vlč. Blaž Horvat koji je iznio svoja viđenja o alkoholizmu iz dugogodišnjeg rada s pastvom. Pohvalio je rad Klub "Podravka" koja njeguje obiteljsku terapiju liječenja od alkoholizma. Predložio je da se na mjesnom radiju pokrene emisija vezana za suzbijanje ovisnosti kao što su alkohol, droga i pušenje. Ovaj je prijedlog naišao na sveopće odobravanje. Uskoro će se u vezi toga kontaktirati s medijima. Dogovorena je daljnja suradnja s župnikom.

Gosti iz Kluba "Centar" su vrlo iscrpno govorili o svojim iskustvima u vezi alkoholizma.

Ugodno druženje završilo se domjenkom koji su priredili članovi KLA "Podravka". Naravno, tom prilikom pili su se voćni sokovi i kava.

Domagoj Švabek, ing., sin liječenog alkoholičara Kluba "Podravka"

◄ strana 13

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 17,18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES