početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 13,14,15

strana 16 ►

Članovi Kluba «Novi put» Slavonski Brod u akciji!

U vrijeme «Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti», članovi Kluba «Novi put» odlučili su izaći iz svojih klupskih prostora na gradski trg «Cipelić», kako bi u izravnom kontaktu sa svojim sugrađanima upozorili na problematiku alkoholizma i ponudili pomoć onima kojima je potrebna. Slogan akcije glasi: «Alkoholizam je bolest, a biti bolestan nije sramota». Mi znamo kako Vam pomoći. Pridružite nam se na novom putu. Zajedno smo jaki! Prolaznicima su dijeljeni leci s prigodnim tekstom iz kojeg se moglo iščitati koliko je alkoholizam prisutan u našoj sredini, kako negativno utječe na obiteljske odnose, socijalno i profesionalno funkcioniranje, te koliko štete nanosi u prometu, često s nepopravljivim posljedicama. Akcija je bila medijski dobro popraćena (Slavonsko- brodska TV, Radio Slavonije, Radio Brod, "Posavska Hrvatska", "Večernji list"). Medijima je predstavljen Klub «Novi put». Prikazana je uloga klubova u liječenju ovisnika o alkoholu općenito. Svima onima koji imaju probleme uzrokovane alkoholom upućena je poruka da se jave u naš klub, gdje će im se dati informacija o mogućoj pomoći.

Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med. spec. neuropsihijatar, Klub «Novi put», stručni djelatnik

Dio života

Članovi smo ovog kluba tek nešto više od dva mjeseca. Dio života opterećen alkoholizmom u mojoj obitelji je završen i tu se više ništa ne može promijeniti. Bilo je to teško iskustvo, ali o tome više i ne razgovaramo. Sada idemo dalje i jedino što se može promijeniti smo mi, ne samo moj suprug, nego i ja. Treba uvijek raditi na tome da budeš bolji čovjek pa ćeš i drugome više pomoći. Da su promjene velike, vidi se na svakom koraku u cijeloj našoj obitelji. Vjerujem i nadam se da će tako i ostati. Stoga zahvaljujem doktorici i članovima kluba koji nam svaki tjedan daju novu snagu da ustrajemo. Uz sve ovo, treba i puno ljubavi koju može dati samo supruga, jer je to ipak najbolji lijek.

Ivanka Korparić, supruga liječenog alkoholičara Dragomira, Klub «Novi put»,

1. godišnja skupština Kluba

U petak, 19. studenoga 2004. godine, proslavili smo prvi rođendan našeg Kluba. Svi smo bili razdragani i uzbuđeni. Temeljito smo se pripremali.. Svaki član je imao neko zaduženje. Posebno smo se trudili opremiti i urediti Klub. Najprije je stiglo računalo i pisač, a onda smo kupili odgovarajući namještaj. Povelja o bratimljenju klubova i slike, poklon bratskog Kluba, sve je uokvireno i obješeno na zid. Priznanja su ispisana, cvjetni aranžmani doneseni, domaći kolači ispečeni… Dotjerani članovi Kluba su počeli pristizati sa svih strana. Sve je bilo besprijekorno. U zraku su se miješali strepnja, radost i uzbuđenje. Srca su ubrzanije kucala. Lica su bila ozarena i nasmiješena. Stigli su gosti iz Zagreba, članovi bratskog Kluba! Kojeg li veselja! Vremenska barijera je nestala. Činilo se kao da smo još jučer bili zajedno u Opatiji, a opet smo si međusobno imali toliko toga reći. Žamor, žamor, žamor… posvuda. Stotinjak uzvanika, među njima predstavnici Grada, Županije i drugih institucija, stručni djelatnici i članovi drugih klubova, donatori, prijatelji, došli su s nama dijeliti radost i dati nam potporu u daljnjem radu.

Svečanost je započela, kao i uvijek, himnom našeg Kluba «Trijezna pjesma» u izvedbi Zorana Tomca. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, putem elektronske prezentacije, slikom i riječju smo prikazali svoj jednogodišnji rad. I sami smo bili iznenađeni brojnošću aktivnosti koje smo imali. Predsjednik kluba govorio je potom o tome što klub znači za njegove članove i kako ga oni doživljavaju. Podijeljena su priznanja članovima za 1, 2 , 3, 4 i 5 godina apstinencije. Slijedili su trenuci ispunjeni najjačim emocijama, kada su se supruge liječenih alkoholičara obratile skupu. Iva, Jasna i Ivanka su govorile s puno ljubavi, nade i optimizma. Potom pozdravi i čestitke bratskog Kluba «Stara Tkalča», koje nam je prenijela njihova stručna djelatnica, prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak. Uručila nam je poklon-cvijet za naš klub, sa željom da se oboje uspješno razvijaju i rastu. Dogradonačelnik, g. Pero Marić, nas je pohvalio, rekavši da je nakon prikaza našeg rada imao dojam da ne obilježavamo jednogodišnji, nego desetogodišnji jubilej!

Najstariji apstinent u Slavonskom Brodu, g. Prokić, koji apstinira preko 40 godina, dao je kratku retrospektivu rada klubova i poželio nam sreću i uspjeh u budućnosti. Prigodnim riječima sve je pozdravio i vlč. Nikica Mihaljević, stručni djelatnik u Klubu «Betanija», s kojim vrlo uspješno surađujemo. Druženje je nastavljeno uz prepun stol raznovrsnih kolača, sokove   i   kavu.  Nakon  ručka  je  slijedio  rastanak sa članicama bratskog kluba s obostranom željom za skorim ponovnim susretom.

Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med. spec. neuropsihijatar, Klub «Novi put», stručni djelatnik

Novim putem

S Tomislavom se družim 27 godina, u kojima se smjenjivao topao i hladan odnos. Topao kada nije pio, hladan kada je pio i sada ponovno topao kad apstinira. Kada je Tomislav došao na liječenje i otišao na kat više, kako piše u svojim pjesmama, bila sam nijemi sudionik borbe s alkoholom. Uz lijekove i druženje s članovima Kluba «Novi put», Tomislav se vratio u svijet koji je u pijanstvu odbacio. Kada ga pitam:»Kako je bez pića?», on se nasmije i kaže: »Dobro Maco, tako bih popio čašicu žeste, ali kad se sjetim boli koje sam imao na katu više, to mi daje snage da nastavim novim putem».

Drago mi je što je moj Tomislav ustrajan, isto to želim svim članovima «Novog puta». Budite podrška jedni drugima! Sretno u nastojanjima Vama, Vašim obiteljima i liječnicima, jer samo timski rad donosi dobre rezultate, a vi ste ogledalo zajedničkih napora.

Jasna Jurišić, supruga liječenog alkoholičara Tomislava, Klub «Novi put»,

U Etnografskom muzeju u društvu članova bratskog kluba

Nije prošlo ni mjesec dana od zajedničkog druženja na prvoj godišnjoj skupštini Kluba "Novi put" u Slavoskom Brodu, a već smo opet zajedno proveli jednu krasnu nedjelju, ovog puta u Zagrebu. Bila je to ideja dr. Tatjane Bakule-Vlaisavljević, koju su članovi njezinog kluba rado prihvatili, a moram priznati i ja sama, uz nekoliko članova našeg kluba. Osnovni cilj dolaska bio je posjet izložbi jaslica pod nazivom "Božić u Provansi" Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Oko 11 sati smo se okupili pred ulazom u muzej i nakon pozdrava i kratkog razgovora krenuli u razgledavanje pod stručnim vodstvom kustosa. Ovom izložbom muzej nastavlja i obogaćuje suradnju s Udrugom prijatelja međunarodne izložbe jasličara koja je započela 1996. godine. Odobrenje za izradu prvih jaslica, točnije za uprizorenje Isusovog rođenja, dobio je od pape Honorija III još davne 1223. godine Franjo Asiški, čija je majka bila provansanskog podrijetla. Krajem 13. stoljeća oblikovane su crkvene jaslice s figurama kakve i danas poznajemo. No brojne jaslice koje smo vidjeli i još ćemo viđati nose svoje osobitosti, pa tako i ove iz Provanse. Likovi u prikazu božićnih jaslica su brojni, izrađeni od crvene gline, često nadahnuti pastoralnim kazališnim predstavama i provasanskom književnošću. Mnogi kažu da je ozračje Provanse teško opisati, a tako je privlačno. Mislim da su nam autori ovih jaslica uspjeli prenijeti veliki dio te atmosfere. Vide se figure u raznim scenama svakodnevnog života.

Uz nezaobilazne likove svih jaslica, i ovdje smo vidjeli žene koje peru rublje, kuhaju, majstore lončare, prodavače, žene koje nose voće, povrće, perad, a većina je figura u pokretu. Prikazane su i tkanine, tanjuri i čaše toga doba. Na katu smo vidjeli i stol postavljen za Badnju večer, sadržajem vrlo sličan našem, uz žito i svijeće.

U jednom dijelu je prostor predviđen za radionicu, u kojoj djeca pod stručnim vodstvom mogu izrađivati zadane predmete.

Nakon razgledanja muzeja, uputili smo se laganim hodom uz HNK, Zdenac života, pa Masarykovom ulicom preko Cvjetnog trga do Trga bana Jelačića. Mnogi Brođani tu već nisu dugo bili, primijetili su pozitivne pomake, a nekima je to bio i prvi susret s ovim dijelovima Zagreba. Pohvalili smo se i obnovljenom Tkalčićevom ulicom, u kojoj je i naš Klub. Priredili smo skroman doček, uz pomoć vrijednih ruku i voljom naših članica. Bilo je tu i svježe pečenih kolača, voća, sokova, a nije nedostajao ni adventski vijenac. Nakon kratkog boravka u klubu, izmjena pozdravnih govora i prigodnih darova, krenuli smo u Katedralu. Tamo nam je časna sestra detaljno ispričala i pokazala bitne znamenitosti Katedrale, a na kraju smo posjetili i Riznicu.  

Druženje smo nastavili na putu do Gornjeg grada, kroz Kamenita vrata, sve do crkve Sv. Marka. Vidjeli smo i kulu Lotrščak, Gornjogradsku gimnaziju, uspinjaču...

Na povratku smo se zaustavili u slastičarnici "Ivica i Marica", koja je i nama Zagrepčanima novost i ponos. Nakon kratke okrepe morali smo krenuti jer je autobus već čekao, sutra je većini novi radni dan, koji će, poput mene, lakše započeti puni lijepih dojmova i sjećanja na još jedno zajedničko druženje. Pozdrav i vidimo se uskoro!

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak". Centar-Stara Tkalča» stručni djelatnik

U Galeriji "Ružić"

U četvrtak, 4. studenoga 2004. godine članovi Kluba  ˝Novi put˝ su, zajedno sa svojim stručnim djelatnicima, posjetili Galeriju "Ružić". Posjet Galeriji ostvaren je ljubaznošću ravnatelja Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, gospodina Predraga Golla.

Tridesetak liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji krenulo je u pustolovinu, ovaj puta kulturnu. Kroz Galeriju nas je stručno i nadahnuto vodio kustos, gospodin Branimir Pešut. Najprije smo se oduševili prostorom u brodskoj Tvrđavi u kojemu je Galerija smještena,  a potom je uslijedio obilazak umjetničkih djela.

Veliki hrvatski suvremeni kipar Branko Ružić rođen je  u Slavonskom Brodu 4. ožujka 1919. godine. Još za života donirao je rodnom gradu mnoga svoja umjetnička djela, crteže, slike, skulpture... Brojni Ružićevi prijatelji, poznati hrvatski slikari i kipari također su darovali svoja djela Slavonskom Brodu. Tako je nastala ova zbirka, jedna od najznačajnijih zbirki suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Neposredno pored Ružićevih, u Galeriji se nalaze djela Diminića, Kopača, Radovanija, Petrića, Gračana, Srneca, Picelja, Richtera, Boureka, Lončarića, Lesiaka, Lipovca, Babića, Šebalja, Biffela, Hegedušića, Kesera, Jordana, Kinerta, Parača, Šuteja, Labaša i mnogih drugih. Galerija je smještena u Zapadnom krilu brodske tvrđave i svečano otvorena 15. lipnja 2004. godine. Branko Ružić je posmrtno proglašen počasnim građaninom grada Slavonskog Broda.

Oduševljeni viđenim i obogaćeni iznimnim kulturnim doživljajem, zahvalili smo ljubaznim domaćinima na trudu i razumijevanju. Na kraju - zajednička fotografija ispred Galerije za uspomenu, a potom smo svi zajedno pošli u obližnji kafić. Pijući kavu i sokove veselo smo čavrljali i razmijenili dojmove. Nove ideje su već rođene. Koje? O tome ćemo drugi put!

Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr. med. spec. neuropsihijatar, Klub «Novi put», stručni djelatnik

◄ strana 11

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 13,14,15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES