početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 11,12

strana 13 ►

 Drugačija svitanja – 30. godina kluba "Križevci"

Subota 20. studenoga 2004. godine. Osvanuo je lijep i sunčan dan, kao da i vrijeme pozdravlja skori događaj. KLA "Križevci" slave svoj 30. rođendan, a obilježavaju ga godišnjom skupštinom.

Mnogi prijatelji došli su da zajedno proslavimo taj značajan jubilej. Skupila su se 24 kluba na jednom mjestu, stigli su mnogi uvaženi gosti. Zadovoljstvo mi je bilo pozdraviti našu predsjednicu HSKLA, prim.mr.sc. Vesnu Golik-Gruber, prim.dr.sc. Željka Marinića, dožupana Koprivničko-križevačke županije g. Darka Korena, izaslanika gradonačelnika Križevaca, g. Ivana Vuka, i ostale drage goste. Ozračje u vatrogasnoj dvorani je bilo nabijeno emocijama od samog početka pa sve do kraja. Nakon kratkog kulturno-umjetničkog programa, čitanja predsjedničkog i blagajničkog izvještaja, stigli smo do dijela od kojeg smo mi domaći najviše očekivali, a znali smo da će biti «pun pogodak». Naš stručni djelatnik, prof. Milan Čapalija, uz pomoć CD-a, nazvanog «Drugačija svitanja», predstavio je 30. godišnji rast i razvoj, kao i sam rad Kluba. Teško mi je opisati ovogodišnju skupštinu, jer nikad se nisam tako osjećala, nikad nije bilo toliko pozitivnih vibracija i toliko emocija. Onaj tko je bio s nama , razumjet će o čemu pišem, jer to je doživljaj koji još ne mogu objektivno prenijeti na papir.

Kao i uvijek, podijelili smo priznanja za 1, 2, 3, 4, 5, 15, 25 i 30 godina apstinencije od alkohola, te dva priznanja za apstinenciju od pušenja, i to za 1 i 4 godine. Naš Nikola Novosel-Miško primio je priznanje za 30 godina apstinencije i priznanje za osnivača kluba, jer je prije 30 godina bio jedan od začetnika našeg Kluba. Od stručnih djelatnika koji su nekad radili u Klubu nedostajala nam je samo dr. Zubčić zbog bolesti, a svi ostali, od kojih je prvi bio dr. Tonko Mijač, pa soc. radnice Jelena Pečinar i Željka Vicković, bili su s nama. Dolazak naših bivših djelatnika na ovu skupštinu bilo je još jedno priznanje sadašnjem radu kluba. Podijelili smo priznanja ustanovama i poduzećima koja nas godinama prate u našem radu i bez čije bi nam pomoći i potpore bilo puno teže raditi. Na samom kraju radnog dijela skupštine, predsjednica HSKLA, prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber i naš predsjednik Mato Lovreković su razrezali tortu na kojoj je pisalo «Nek' traje nam to», sa željom da još dugo i uspješno nastavimo raditi na našu korist i radost, kao i radost i korist onih koji nam se tek trebaju pridružiti.

Domjenak je protekao u opuštenoj i ugodnoj atmosferi i bilo je nemoguće svakome posvetiti bar malo vremena.

Od srca hvala svima koji su došli i s nama podijelili ovaj lijepi događaj. Vidimo se u novim pobjedama. Svima sretna i uspješna apstinencija!

Snježana Karlović, Klub  Križevci

MOJ DJED

Moj djed Ivo

Trezvenjak je pravi.

Samo na posao misli

Za pijaču više ne mari.

Moj djed Ivo

Ribičiju voli

Svaki slobodni trenutak

U ribolovu provodi.

Moj djed Ivo

U penziju se sprema

Za nas unuke

Razne vragolije priprema,

O prirodi i športu

On nas uči

Poštivati starije

Izbjegavati gadarije.

Poštujemo ga i cijenimo

Rado se s njim igramo

Ludorije izvodimo

Ali ga jako volimo.

 

Andrija Prelec

KLA

Trebao bih reći

Nešto prosto, lijepo

Trebao bih reći

A da nije slijepo.

Pjevati o zemlji

To već svatko zna

Pjevati o klubu

Ima nas manjina.

Držati se svoga

Trebalo bi biti

Uzdati se u nj

Ima nas većina.

Pogađam da znate

O čem pjevam ja

Pogodili ste, jeste

Pjevam o svom KLA.

Savjest mi je čista, pogriješio nisam

Srce me ne vara

Pogriješiti mogao bih bez svog

KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA.

Josip Karlović, apstinent 8,5 godina

 

Izvješće o radu Kluba

Klub "Križevci" osnovan je 1974. godine i od tada neprekidno djeluje. Svaki utorak u vremenu od 17,30 do 19,30 održavamo tjedne sastanke u prostorijama Gradskog Crvenog križa. Klub trenutno ima 51 aktivnog člana, od čega je 30 liječenih alkoholičara ili apstinenata i 21 član obitelji. U klub je ove godine došlo 15 novih članova od kojih je njih 6 ubrzo prestalo dolaziti.

Naš klub ima sreću što velikoj većini naših apstinenata aktivno pomažu najbliži članovi njihovih obitelji.

I ove godine smo proveli brojne aktivnosti. Svaki utorak smo imali redovite sastanke, održali smo okrugli stol na temu «Patnje u obitelji izazvane alkoholom», bili smo domaćini jednom sastanku Koordinacije klubova Koprivničko-križevačke županije. Zajedno s klubovima naše županije obilježili smo 1. travnja 2004. – Dan klubova (koji smo proslavili 3. travnja  pješačenjem i druženjem kod kapelice Svetog Jurja u Križevcima). Sudjelovali smo na velikim Sportskim susretima sjeverozapadne Hrvatske u Starigradu (Koprivnica), gdje smo osvojili treće mjesto. Bili smo domaćini 5. županijskih sportskih susreta u Ravenskoj kapeli i osvojili prvo mjesto. Zatim smo organizirali izlet u Hrvatsko zagorje (Veliki Tabor, Bežanec, Donja Stubica, Marija Bistrica). Naši članovi sudjelovali su na 2. konferenciji o alkoholizmu i 1. sastanku klubova liječenih alkoholičara ALPE-ADRIA u Opatiji, 3. listopada 2004. godine.

Ni ove godine Večeri pučke poezije u Prelogu nisu prošle bez nas, kao ni početak obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma u našoj županiji manifestacijom u Molvama, nazvanom «Stvaralaštvom protiv ovisnosti», na koju ćemo otići poslije naše skupštine. Povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (od 15. studenoga do 15. prosinca) organizirali smo 15. studenoga 2004. «Večer pučke poezije i glazbe» u dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, gdje je nastupao mješoviti pjevački zbor «Benedictus» iz Kalnika, uz recitacije članova KLA i njihovih gostiju.

Klub se 19. studenoga 2004., od 9 do 12 sati, predstavio svom gradu na štandu na Nemčićevom trgu dijeljenjem soka i letaka s informacijama o svom radu. Zatim smo se predstavili javnosti na radiju «Studio M» u Dubravi i Radio Križevcima.

Mnogobrojni naši sastanci protekli su u slavljeničkoj atmosferi, jer su se slavile godišnjice apstinencije i brakova, rođendani i imendani. Nismo zaboravili ni naše najmlađe, kojima smo pripremili priredbu povodom Sv. Nikole i darivali ih skromnim poklonima.

Uz dobru posjećenost redovnih sastanaka, možemo reći da imamo dobar odaziv na skupštine naših klubova.

Kao i svaki Klub, imali smo 4 recidiva, od kojih su se tri člana reagiranjem obitelji, Kluba i terapeuta odmah vratila, a četvrti je član na liječenju u Općoj bolnici u Koprivnici.

Ponovno se pokazalo da je vrlo važno imati podršku svoje obitelji i Kluba, te da se tada ipak lakše vratiti na pravi put.

Klub, uz svoju redovnu skupštinu i suradnju s ostalim Klubovima, djeluje i izvan klupskog prostora i jako dobro surađuje sa školama, ponajprije sa SŠ «Ivan Seljanec» u Križevcima. Naš stručni djelatnik drži mnoga edukativna predavanja, pa tako i o temi o ovisnosti o alkoholu, dok nam učenici i nastavnici uvijek priskaču u pomoć kada ih zamolimo. Ne mogu, a da ne spomenem naše Gradsko vijeće i Poglavarstvo koje nam daje moralnu i financijsku podršku i ima razumijevanja za nas i naše probleme. Moram spomenuti i naše domaćine, «Vatrogasnu postrojbu Križevci», koja nam već nekoliko godina osigurava prostor za skupštine i naše sponzore «Mlinar», «Improm» i cvjećarnicu «Latica» iz Križevaca.

Što kazati za kraj, osim želje da i sljedeće godine radimo, surađujemo, pomažemo jedni drugima u očuvanju apstinencije.

 Mato Lovreković, predsjednik Kluba Križevci

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2005 (115) str. 11,12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES