početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 35

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 37

strana 38 ►

Sjećam se …

Dosta je meka srca

Ne treba mi puno da se sjetim svoga oca u alkoholiziranom stanju. To je ionako bilo nedavno. Kada bi došao s posla, činilo se da je O. K.  ali ne zadugo. Otišao bi u dućan i “malo“ si cugnuo. Pivo za pivom i tako 2-3 sata, postaje “koma“. Dođe kući, upali TV, malo prokomentira loš program. Tu i tamo zakačimo se za neku temu. Inače, dok je pun piva, ima puno energije za svađu, ali to mu ne uspijeva, jer ja se maknem u sobu, a on produži u svoju i odspava, i tako dalje… Uvijek ista priča.

U biti je on jako dobar čovjek. Kad bi došao do zaključka da je pogriješio, odjurio bi skoro neprimjetno u dućan i kupio čokoladice, bonbončiće i te sitnice.

Dosta je meka srca i mislim da će se uspjeti izliječiti, jer već je napravio prvi korak.

Josipa, 16 god.

Sjećam se,

Čuvši za temu, mislima se vraćam u prošlost, i pokušavam se prisjetiti nekog detalja u mom životu koji je za mene ostavio dublji pečat.  I priznajem nije mi lako. Vraćam se u vrijeme kad sam uživao u alkoholu ne razmišljajući da ću jednoga dana morati zatražiti pomoć u ovoj bolnici. Bilo je lijepih dana, jer alkohol je i stimulans. Da li je to zaista istina?

Da, meni je bilo lijepo u trenucima i danima dok su se usnice natapale alkoholom. Bilo je pjesme, veselih šala i viceva. Da, društvo za šankom sve stari znanci i prijatelji. Ruši rundu za rundom, tijela sve više upijaju alkohol, raspoloženje raste. U zadimljenoj birtiji  konobarica pojačava muziku i ona nam se pridružuje u pokojoj rundi. Pristižu novi gosti, neki više neki manje poznati i oni počaste moje društvo s ponekom rundom pića. Časte oni nas a moje društvo vraća čašćenje duplim rundama. Nitko od prisutnih ne pita za vrijeme. Koji je sat? Kako je vrijeme vani? Što li sada rade naši dragi doma? Nitko o tome u tim trenucima ne razmišlja, jer lijepo nam je sad i to treba potrajati. Kasni je sat, trebalo bi možda poći? Ne, još jedna runda za put. Društvo se napokon rastaje, jer i konobarica bi rado zatvorila lokal i išla doma. Konačno izlazimo van. Sjećam se više kao u magli da sam otključao ulazna vrata i na  prstima, da ne probudim svoje ukućane, ušuljao se u krevet. Odjednom čujem zvonjavu sata. Pa zar je već jutro? Zar je to znak da se moram ustati i krenuti na posao? Na žalost istina je. Ustajem sav mamuran i osjećam se kao da me je pregazio tenk. Dok se spremam na posao stalno razmišljam o prošloj noći, obećavam sebi: “Ne neću se nikad više ovako napiti, danas neću ni probati alkohol!” Gotov sam, odlazim autom na posao. Prolazim pokraj birtije u kojoj smo do kasnih sati sinoć pili, odjednom  nešto me vuče u nju. Pitam sebe, da li da stanem na jednu rundu ili ne. Ipak ću stati. Moje obećanje samom sebi pada u vodu! Prekršio sam si zadanu riječ, nisam izdržao zovu pića. Nije to prvi put. Odlazim ipak na posao, odrađujem svoj radni dan. Već je 15,30 sati. Glava se razbistrila. Krećemo doma, odjednom zov prijatelja preko puta posla, hajdemo na jednu rundu! Pa idemo jednu popiti neće nam biti ništa. Da li stvarno neće? Odlazimo na rundu. A u podsvijesti mi zvoni, zar ću i danas kao i prethodnog dana?

 Vjekoslav B.

Sjećam se...

Sjećam se alkohola.lijepog i bezbrižnog djetinjstva do 16 godina,užasa prvog opijanja, jutarnje mučnine, crvenila i pokajanja zbog laganja mami koja mi je pružila sve, ali i nekakvog “ ponosa “ pred dečkima iz klape zbog količine ispijanja pića. Bio sam frajer.

sjećam se desetak, sada mislim, ružnih godina dok me nije “stresel“ delirijum tremens.

zatim dolazi prekrasnih deset –jedanaest    godina čiste apstinencije. Pronašao sam ženu svog života, ljubav, povjerenje, stvaranje. Ispunio mi se život u potpunosti. Dobio sam sina. Divno!

sjećam se kada sam prvi put recidivirao iz čistog neznanja i izvukao se bez liječničke pomoći, ali uz pomoć supruge i snažnu volju. Nije bilo razloga za recidiv. Sve je opet bilo lijepo i bez problema.

Zatim se sjećam opet bezrazložnog recidiva, divljanja, svađa i skorog raspada braka, dok nisam pristao na liječenje. Ponovna radost života!

I opet čovjek to zaboravi, popusti, misli “mogu se kontrolirati“ i to potraje  jedno vrijeme, malo - kratko, svega desetak dana. Desetak dana pakla. Pij, spavaj, pij, spavaj, srami se i umjesto da si pomognem, padam iz greške u grešku i nastavljam lokati.

To me i koštalo. Zato se sada nalazim ovdje, vjerujući u sebe, jer sam si dokazao da mogu apstinirati, samo moram svaki dan reći : “Danas neću ništa popiti! “

Život ponovno poprima smisao, vjerujem u sebe, jer se poznajem, vjerujem u svoju obitelj, koja mi je potrebna i kojoj sam ja potreban.

Sjećam se alkohola …, znam što znači ta riječ, ali ne znam što je to !!!

Ivica C.

(Iz  ‰ Promila ‰, glasila Socioterapijskog odjela za  alkoholizam Psihijatrijske bolnice Vrapče)

◄ strana 35

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 37

strana 38 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES