početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 5.6.

strana 7 ►

1. SASTANAK KLA ALPE-JADRAN

 

1. sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran

U kongresnoj dvorani opatijskog hotela "Adriatic", u nedjelu, 3. listopada 2004. godine održan je 1. sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran, kojem su, uz članove i predstavnike klubova iz Hrvatske, prisustvovali i gosti iz Slovenije, Italije, Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije. Otvarajući sastanak, u prigodnom govoru, prof.dr.sc. Vlatko Thaller je naglasio da je ovaj skup nastavak rada 2. konferencije o alkoholizmu i drugim ovisnostima, koja je završila dan ranije. Kombinacija institucijskog i izvaninstitucijskog rada mijenja tradicionalni medicinski model stvarajući nove odnose u socijalnoj terapiji. Mreža klubova dobro je proširena i oni prihvaćaju alkoholičara  i pružaju mu pomoć kad ga svi odbacuju. Poželjevši nam uspjeh u radu vođenje sastanka prepustio je prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber, koja se u svom govoru kratko osvrnula na 40 godina rada klubova u Hrvatskoj. Spomenula je uvođenje obiteljskog postupka u rad klubova koji  katalizira život bez alkohola za cijelu obitelj, poslijeratnu obnovu rada, razvoj i osnivanje novih klubova koji su otvoreni prema zajednici, razvijajući veći stupanj solidarnosti. Nije zaboravila ni pokretanje preventivnih akcija i sudjelovanje u zaštiti i promicanju  duševnog zdravlja. Podsjetila nas je i na  potrebu osnivanja Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara 2000. godine, jer u Republici Hrvatskoj djeluje 179 klubova u svim većim i manjim središtima, a 82 u gradu Zagrebu.

O stanju i klubovima liječenih alkoholičara u Sloveniji, govorio je Mijo Levačić, koji apstinira 16 godina. U Sloveniji djeluju 122 kluba koji rade po modelu prof. dr. Vladimira Hudolina. Savez je prestao raditi, a međusobnu suradnju gorenjskih, primorskih i štajerskih klubova održavaju kroz međusobne regionalne susrete.

Dr. Emina Kapetanović-Bunar osvrnula se na stanje u Sarajevu, u kojem 2001. godine započinje revitalizacija klubova, te je osnovano 10 klubova u mjesnim zajednicama. Otvara se i savjetovališni centar i dnevna bolnica.

Gošća iz Italije, Vera Blasutti, iznosi podatak da u Italiji djeluje 2250 klubova koji okupljaju 25 000 obitelji i 300 000 osoba pogođenih alkoholizmom. U svom pristupu aktivnom građanstvu nastoje djelovati na ponašanje cijele nacije. U pokrajini Veneto djeluje 4 saveza u kojima je 400.000 članova, u Padovi radi 30 klubova koji su privatno-javne ustanove i rade po Hudolinovom modelu. Oblici rada su kluba teritorijalna škola o alkoholizmu I., II. i III. stupnja, jednotjedni tečajevi te održavanje kongresa, s ciljem senzibilizacije okoline.

Prof. Sandra Jovanović, govoreći o Zajednici klubova Hercegovačko-neretvanske županije, ističe da je do rata u Mostaru radilo devet klubova od kojih tri u radnim organizacijama. Godine 1996. izvršena je reorganizacija klubova i osnovana je alkohološka škola. Klubovi u svom radu primjenjuju kreativan pristup, nastojeći razviti motivaciju za liječenje korištenjem sociodrame i raznih igrica, a posebno rade s djecom kroz  kazalište lutaka i crteže.

Vladimir Panzov iz Makedonije je aktivni profesionalac koji apstinira 15 godina i navodi da je zadivljen ovim skupom. Zbog kaosa u makedonskom zdravstvu klubovi ili rade ili ne, a alkoholizam je u potpunosti marginaliziran. Godine 2001. osnovana je udruga građana za prevenciju "Zdrav život", čiji je predsjednik g. Panzov, a  otvaraju se i tri kluba u Skopju. Nastupima na lokalnoj i nacionalnoj televiziji, govoreći o alkoholizmu, potiče se osnivanje kluba "Svetlina" u Velesu i Kavadarcima, te rad multietnički u klubova u Kičevu i Tetovu. S monodramom koju priprema, g. Panzov će obići cijelu Makedoniju i nastojati senzibilizirati ljude i osnivati nove klubove.

Nakon izlaganja i nakon kraće stanke uslijedila je izuzetno bogata i konstruktivna rasprava. Nakon što je tema  iscrpljena, prim. dr. Golik-Gruber  predlaže,  kao zaključak ovog sastanka, nastavak započete  suradnje, uz naglašavanje potrebe da se uskoro organizira konferencija klubova liječenih alkoholičara, na kojoj bi se prikazao  istraživački rad  i vidjelo što se i kako radi. Zatvarajući ovaj sastanak, za uspomenu i znak pažnje gostima te vrlo vrijednoj domaćici skupa, vms Katarini Dodić iz Kluba "Opatija", uručeni su prigodni pokloni. Nakon svečanosti  zatvaranja sastanka najavljeno je zajedničko druženje na ručku u Rijeci, u prostorijama Crvenog križa.

Damir Vodopivec, Klub "Poštar"

----: O :----

Pozdravni govor

Želim Vas srdačno pozdraviti u ime Klinike za psihijatriju, Kliničke bolnice «Sestre milosrdnice» i u svoje osobno ime i izraziti zadovoljstvo, da ste se okupili u ovako velikom broju. Posebno mi je drago, što na kongresu sudjeluju mnogi gosti i eminentni stručnjaci iz zemlje i inozemstva s nastojanjima da se u budućnosti pruži još značajniji doprinos rješavanju problema vezanih uz ovisnost o alkoholu i alkoholom uzrokovanim poremećajima.

Alkoholizam, odnosno ovisnost o alkoholu, što je stručno točniji izraz je, kao što je dobro poznato, specifična bolest, koja dugo traje i dovodi do niza zdravstvenih i socijalnih poteškoća. Broj bolesnika je velik, a broj odgovarajućih stručnjaka, koji se bave liječenjem ovisnosti o alkoholu, relativno malen. Stoga je već davno sazrela ideja, da bez suradnje bolesnika, njihovih obitelji, članova skupine u kojoj žive, te pomoći drugih ovisnika o alkoholu koji se nalaze u sličnim poteškoćama, efikasno liječenje nije moguće. Na osnovu takve ideje formiraju se organizacije liječenih alkoholičara, odnosno organizacije alkoholičara (primjerice AA), koje se bave liječenjem svoje bolesti.

S ponosom ističemo da su se u našoj sredini već 1964. godine počeli osnivati klubovi liječenih alkoholičara, kojima je glavni cilj naučiti alkoholičara kako iskoristiti klupsku grupu kao autopsihoterapijsku zajednicu. U klubu se, uz suradnju stručnog terapijskog tima provodi liječenje i rehabilitacija članova. U njemu se mogu organizirati i druge društvene, rekreativne i rehabilitacijske  aktivnosti, no ni u kojem slučaju ne smiju se zanemariti osnovne terapijske aktivnosti. Na osnovu prijateljstva i razumijevanja među svojim članovima i među članovima obiteljske skupine trebaju se oblikovati novi načini ponašanja i ispraviti poteškoće vezane uz poremećaje njihova ponašanja.

Paralelno s liječenjem bolesnika, njegov bračni partner i drugi članovi obitelji trebaju biti obuhvaćeni grupnim radom uz pouku o alkoholizmu i načinu na koji mogu iskoristiti klub za liječenje. U slučaju bolničkog liječenja, odmah, u prvo vrijeme terapije, alkoholičar s članovima obitelji treba biti uključen u klub liječenih alkoholičara pri instituciji u kojoj se liječi i istovremeno se uključiti u klub u kojem će nastaviti liječenje po završetku institucionalnog liječenja. To ističem zbog činjenice, da još uvijek nisu iskorištene sve mogućnosti institucijsko-izvaninstitucijskih načina liječenja. Danas su se klubovi liječenih alkoholičara dovoljno proširili, postali su prihvaćeni kao grupe samopomoći i uzajamne pomoći i dio su svakidašnjice u zdravstvenoj zaštiti. Vaša je zadaća dogovoriti se kako ih razvijati da u buduće što bolje rade.

U svom djelovanju, klub i njegovi članovi (stručnjak, bolesnici, članovi obitelji) trebaju mijenjati tradicionalni medicinski model u  pristupu ovisnosti o alkoholu i dati mu još suvremeniji, sadržajno obogaćen, prihvaćanjem etike socijalnog društva i stvaranjem novih odnosa u socijalnoj psihijatriji.

Alkoholičara u njegovoj bolesti svi odbacuju. Klub i njegovi članovi moraju biti i ostati ona ljudska skupina koja će uvijek, bez obzira na okolnosti pristupiti alkoholičaru i pomoći mu u skladu s načelima samopomoći i uzajamne pomoći!

Ostaje mi, na kraju, da Vas još jednom pozdravim, zahvalim na pažnji i poželim sve najbolje u Vašem budućem radu i životu.

Prof. dr. sc. Vlatko Thaller

◄ strana 3

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 5.6.

strana 7 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES