početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 3.4

strana 5 ►

2. KONFERENCIJA O ALKOHOLIZMU

 

2. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima

6. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu

1. sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske u opatijskom hotelu "Adriatic", održana je od 1. do 3. listopada 2004. godine 2. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima. koja je okupila preko 300 sudionika. uz stotinjak hrvatskih, slovenskih, talijanskih i njemačkih alkohologa i ostalih zdravstvenih djelatnika koji se bave problemom alkoholizma i drugih ovisnosti. U okviru održavanja konferencije, održana je i 6. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu.

Nakon pozdravne riječi okupljenim sudionicima konferencije i svečanog otvaranja, počela je plenarna sjednica. Plenarni dio započeo je izlaganjem prof.dr.sc. Vlatka Thallera, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ, o tome kako alkoholizam i druge ovisnosti nanose ozbiljne posljedice pojedincu i društvu u cjelini i predstavlja globalni problem u javnom zdravstvu. Njegovo rješavanje zahtijeva suradnju država i regija, a održavanje ovoga skupa pruža mogućost razmjene programa kako raditi na prevenciji i zaustaviti širenje alkoholizma, naročito među mladima.

Prof.dr.sc. Ljubomir Hotujac, predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva, istaknuo je kako bi bio sretan da nema ovakvih konferencija, jer onda problema ne bi bilo, ali problem izmiče kontroli i intervencijama. Ovako veliki broj okupljenih sudionika, punih entuzijazma i spremnosti na maksimalno angažiranje, predstavlja borce koji će izdržati do kraja i stvoriti svijet bolji za našu djecu. Predsjednik povjerenstva za psihijatriju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prof.dr.sc. Goran Dodig, rekao je kako je prošlo stoljeće bilo stoljeće anksioznosti, a ovo stoljeće depresije i ovisnosti, kao rezultat pogubnosti globalnih kretanja.

Prof.dr.sc. Vlado Jukić, predsjednik Društva za hrvatsku psihijatriju i pravo, iznosi podatak da Psihijatrijska bolnica Vrapče godišnje zaprima 6500-7000 pacijenata zbog alkoholizma, a u zadnjih šest mjeseci ove godine broj novoprimljenih iznosi 33%, odnosno 1/3 psihijatrijske klijentele. Dr.sc. Zdenka Čebašek-Travnik iz Republike Slovenije u svom je  obraćanju govorila o posvećivanju pune pažnje medicini ovisnosti kao medicini suradnje i pružanja pomoći svima koji su ovisni o bilo kojoj supstanci. Dr. Flavio Poldrugo je u ime Psihijatrijske klinike u Trstu predstavio aktivnosti pokrajine Friuli- Venezia.

Nakon   plenarne   sjednice  i  kraće stanke,  započeo je stručni dio konferencije istodobnim održavanjem sekcija. U dvorani A, na sekciji 1, prikazano je sadašnje stanje i perspektive alkoholizma i drugih ovisnosti u Republici Hrvatskoj i Sloveniji, te uloga Crvenog križa u preventivnim zdravstvenim aktivnostima. Na sekciji 2 prikazani su pristupi u prevenciji zlouporabe droga. U dvorani B, na sekciji 3, izlaganja i prezentacije radova tematski su bili vezani uz klubove liječenih alkoholičara a predstavili su ih autori: prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, dr.sc.dr. Korona Nenadić-Šviglin, Katarina Radat, dipl. soc. radnica, dr. Numan Husedjinović, dr.sc.dr. Milan Gudelj i psihologinje Sandra Jovanović, Vesna Orač i Renata Blažok. Prvog dana rada konferencije održan je i mini-simpozij "Suvremena dijagnostika i terapija alkoholizma u komorbiditetu s drugim duševnim poremećajima" te izlaganje postera. Na svečanoj večeri, priređenoj za sve sudionike nastavljeno je druženje i razmjenjivanje prvih dojmova.

Drugog dana kongresa program se nastavio odvijati po sekcijama. U prijepodnevnom dijelu, među brojnim izlagačima, valja istaknuti nastup i izlaganje dr. Ante Oreškovića o učinkovitosti disulfirama u uspostavi i održavanju apstinencije, med. sestre Zinke Bratuše o zdravstvenom odgoju u radu s ovisnicima o alkoholu, dipl.soc. radnice Blanke Dorociak o rehabilitaciji ovisnika o alkoholu, dipl.soc. radnice Zinke Sertić o tome kako koristiti svoj um i jezik da bi se postigli ciljevi i uspjeh, apsolventice soc. rada Ivane Pražetine o sindromu izgaranja stručnih djelatnika u radu s liječenim alkoholičarima, te doc.dr.sc. Darka Breitenfelda o trenutnim naglascima u sprečavanju alkoholne problematike. Nakon pauze za ručak, u poslijepodnevnom   dijelu    rada,    vrlo     interesantna izlaganja imali su dr. Lipa Čičin Šain o novim metodama provedenim na laboratorijskim štakorima i alkoholizmu, prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak o prekomjernom pijenju i raku dojke, dr. Ana Matošić na temu kako spriječiti žudnju kod ovisnika o alkoholu i med. sestra Andreja Gurović o ulozi medicinske sestre u resocijalizaciji alkoholičara.

Lijep prikaz 25 godina djelovanja i rada Savjetovališta za alkoholizam u Slatini iznijela je dr. Marija Turk-Kuči. Zaista je šteta što, zbog kratkoće vremena radovi dr. Anite Komljenović o ulozi liječnika opće medicine u liječenju alkoholizma i moje malenkosti o alkoholizmu i radnoj sredini nisu prikazani u cijelosti jer je došlo vrijeme predviđeno za svečanost zatvaranja konferencije.

Zatvarajući ovaj skup, prof.dr.sc. Vlatko Thaller se zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju i radu. Naradili smo se, ali smo zadovoljni. Učinjen je značajni pomak u sadržaju, bilo je puno dobrih radova i pružena je mogućnost da stručnjaci razmijene mišljenja i budu još uspješniji, prateći nove trendove u liječenju alkoholizma i drugih ovisnosti.

Damir Vodopivec, Klub "Poštar"

----: O :----

Uvodna riječ

Druga hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima i Šesta Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu pobudile su veliki interes stručnjaka iz Hrvatske i iz ostalih zemalja regije Alpe-Jadran, koji su prijavili velik broj radova, što jasno pokazuje potrebu da se zajednički usklade programi i metodologije primarne prevencije i liječenja alkoholom i drogama izazvanih poremećaja.

Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva  i socijalne skrbi Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim društvom za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskim psihijatrijskim društvom, te članicama regije Alpe-Jadran.

Konferencija će pružiti mogućnost stručnjacima – sudionicima skupa, da razmijene iskustva i pokušaju organizirati takve programe koji će uključiti rezultate najnovijih znanstvenih dostignuća, a koji će biti dovoljno prilagodljivi i otvoreni da uz znanstvene sadržaje omoguće egzaktnu praktičnu primjenu, u skladu s općim interesima i mogućnostima pojedine sredine.

Uvjereni smo da će Konferencija dati odgovore i na mnoga druga pitanja vezana uz probleme alkoholizma i drugih ovisnosti, te će pomoći stručnjacima i bolesnicima u nalaženju novih rješenja na području primarne prevencije, liječenja i rehabilitacije.

Ugodna mi je dužnost zahvaliti organizatorima Konferencije na golemom trudu, posebice stručnjacima, koji su svojim radovima dali važan doprinos humanosti i napretku struke. Zahvaljujem, na koncu, svima onima koji su na bilo koji način pomogli u pripremanju i organizaciji Konferencije.

Prof.dr.sc. Vlatko Thaller,

predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije

----: O :----

I pacijenti su prisustvovali konferenciji

Pacijent sam u Dnevnoj bolnici za odvikavanje od ovisnosti o alkoholu Klinike za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice". U petak, 1. rujna, organiziran je odlazak u Opatiju na Konferenciju o alkoholizmu, kao redoviti terapijski dan, kako bismo i mi, pacijenti, mogli prisustvovati tom značajnom skupu. Na putovanje nisu pošli samo oni koji imaju veće zdravstvene poteškoće. Sama organizacija putovanja bila je besprijekorna, počevši od proziva, prijavljenih i smještaja u autobus. Atmosfera u autobusu bila je izuzetno dobra, razgovarali smo o razlozima i počecima našeg alkoholizma. Na dolasku u Opatiju su nas dočekali i ostali terapeuti, a u predvorju hotela smo se mogli malo okrijepiti. Odmah sam zamijetio da svi imaju akreditacijske kartice i shvatio da se radi o važnom skupu. Upućeni smo da u 14 sati dođemo u konferencijsku dvoranu na svečano otvorenje. Na ulasku u dvoranu sam na velikom ekranu uočio natpis: 2. konferencija o alkoholizmu i ostalim ovisnostima, 6. Alpe-Adria konferencija. Iskreno sam, kao i svi članovi naše terapijske zajednice, bio uzbuđen što prisustvujem konferenciji eminentnih stručnjaka. Posebno me se dojmilo što je osoblje Klinike imalo hrabrosti i odlučnosti, a naravno i velike odgovornosti, povesti nas na takvu konferenciju, jer uvijek postoji mogućnost nepredviđenih reakcija pojedinaca. Sve ovo je još više učvrstilo moju odluku da uspostavim trajnu apstinenciju. I na kraju, još jedna pohvala organizatorima putovanja i vozaču koji se u Zagrebu zaustavljao kako bi sudionike ili grupice pustio što bliže mjestu stanovanja. 

 Zlatko

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 10.11 /2004 (112/113) str. 3.4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES