početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 16

početna ►

UZ SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Pušim, jer to želi netko drugi

(«pasivno pušenje»)

Uživanje duhana je najrasprostranjenija  ovisnost čovječanstva (1). Posljednjih desetak godina učinak dima cigarete iz okoline (govori se i o pušenju «iz druge ruke», «usputnom» pušenju) na zdravlje čovjeka, važan je javno-zdravstveni problem. Novije epidemiološke studije dijele nepušače u dvije grupe: a)one koji nikada nisu pušili  i nisu bili izloženi duhanskom dimu i b)one koji nikada nisu pušili, a bili su izloženi duhanskom dimu. To su tzv. pasivni pušači (2).

Pasivnim pušačem autori smatraju osobu koja je izložena duhanskom dimu najmanje jedan sat dnevno, uzastopno dvanaest mjeseci tijekom života (2). Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) pušenje je bolest, u prvom redu jer daje višestruko povećan rizik razvitka teških bolesti, kao što su npr. karcinom dušnika, pluća, usne šupljine, bolesti srca i krvnih žila (1).

Osim već spomenutih bolesti, pušenje je povezano i s rizikom nastanka raka dojke. Prema nekim istraživanjima, rizik za ovu zloćudnu bolest značajno raste s porastom popušenih cigareta tijekom dana, bitno se razlikuje u onih koji puše do 9 cigareta dnevno u odnosu na one koje puše više od 20 cigareta dnevno. Zabrinjava činjenica da je faktor rizika za pasivne pušače tek upola manji od rizika teških aktivnih pušača (2).

Duhanski dim sadrži veliki broj različitih tvari. Neke od njih su: katran, cijanovodik, ugljični monoksid, dušični oksid, a najotrovnija tvar je nikotin. Smrtonosna doza za odrasle iznosi oko 60 mg. Iz jedne cigarete resorbira se 1-2 mg nikotina, pa ne čudi da 30-60 naglo popušenih cigareta može uzrokovati smrt (1).

Utvrđeno je da  pasivni pušač 2 sata dnevno tijekom 25 godina «popuši»  jednako kao aktivni pušač koji je pušio 20 cigareta dnevno 20 godina (2)!

Posljednjih deset godina četrnaest epidemioloških studija sigurno je utvrdilo da pasivno pušenje povećava smrtnost od bolesti srca (3). Istraživanja su pokazala da su alkohol i nikotin usko povezani, postoji jasna korelacija između ovisnosti o alkoholu i nikotinu (3,4). Alkoholičari puše dva do tri puta češće a postaju još teži pušači kad apstiniraju od alkohola (3).

Izgleda da između nikotina i alkohola postoji djelomična ukrižena (farmakokinetska) tolerancija, jer nikotin potiče aktivnost enzima jetre koji razgrađuju alkohol (1). 

Svi navedeni podaci ukazuju na poznatu štetnost pušenja, ali i zabrinjavajuću, nepravednu, ugroženost osoba koje nisu aktivni pušači. Stoga treba još intenzivnije promicati nepušenje, zdrav život bez nikotina koji bitno ugrožava zdravlje i onih čija životna odluka nije pušenje. Uz to, ne treba zaboraviti, da je pušenje jedan od najčešćih uzroka smrti koji se može otkloniti.

Literatura:

1.Lacković Z. Pregled sredstava ovisnosti, Trajna edukacija za biokemičare, Zagreb, 2003.

2. DeBruin L. S. And Josephy D. Perspectives on the chemical etiology of breast cancer. Environmental Health Perspectives 2002;110:119-127

3.Amit Z. Et al. The affinity for sweet substances and cigarette smoking in chronic alcoholism. Isr J Psychiatry Relat Sci 2003;40:96-102

4. THaller i sur. Alkohologija, Zagreb, CSCAA; 2002,str. 148

 

----: O :----

Količina katrana u cigaretama i karcinom pluća

Poznato je da dim cigareta sadrži veliki broj štetnih sastojaka, a jedan od njih je i katran. Mnoge epidemiološke studije pratile su rizik pojavnosti karcinoma pluća i tipa cigareta koje su se razlikovale po količini katrana. Većina je uspoređivala rizik u pušača koji puše cigarete s visokim sadržajem nikotina (>22 mg) s onima koji puše cigarete sa srednjom količinom nikotina (15-21 mg). Zaključili su da najveći rizik imaju pušači koji puše cigarete bez filtra s visokim sadržajem katrana (22mg).

Malo se zna o povezanosti niskog sadržaja katrana (8-14mg) i vrlo niskog sadržaja katrana (<7mg) u cigaretama te njihovom udjelu u riziku razvoja raka pluća. Pojašnjenju ovog pitanja doprinosi studija bostonskog sveučilišta pod vodstvom profesora Jeffrey E. Harrisa u kojoj su istraživači usporedili rizik pušenja cigareta sa srednjim (15-21 mg), niskim (8-14 mg) i vrlo niskim (7 mg) sadržajem katrana. Pratili su 364 239 muškaraca i 576 535 žena starijih od 30 godina ,sadržaj katrana u cigaretama koje su pušili i smrtnost od raka pluća tijekom šest godina. Došli su do, na prvi pogled, neobičnog i neočekivanog zaključka, da cigarete s niskim sadržajem katrana ne smanjuju smrtnost od karcinoma pluća.

No, kada se rezultati bolje protumače, vidi se da samo količina katrana nije dobar pokazatelj štetnosti cigareta. Pušači ovih cigareta u spomenutoj studiji pušili su prosječno više cigareta na dan! Uz to, ovisnici o pušenju koji prijeđu na cigarete s manjim sadržajem katrana, promjene način pušenja i tako «nadoknade» količinu katrana. Povećavaju volumen udisaja, vrijeme zadržavanja dima u plućima. To povećava površinu pluća koja je izložena katranu, a omogućuje i prodor katrana u dublje dijelove dišnih putova. Tako je uočena i veća učestalost jednog tipa karcinoma pluća koji nastaje u perifernom plućnom tkivu (adenokarcinom pluća). Ova pojava registrirana je u kasnijoj studiji, kada su se na tržištu pojavile cigarete s nižim sadržajem katrana. oslobađanja tvari koje su odgovorne za nastanak raka pluća, a to su nitrozamini. Katran je loš pokazatelj količine ovih opasnih tvari, pa zato treba znati da pušenjem «Light» i «Super Light» cigareta ne čuvate vaše zdravlje, niti smanjujete rizik razvoja raka pluća.

Možda je to, naprotiv, varka, posebno za one koji ne znaju dovoljno o svim čimbenicima rizika raka i, vođeni porukom proizvođača da puše manje štetne cigarete, dodatno štete zdravlju. Ako niste spremni realno procijeniti štetnost cigareta s malom količinom katrana, jednostavnije je konačno donijeti odluku i ostaviti pušenje zauvijek.

Literatura:

Jarris J E, Thun M J, Mondul A M et al. Cigarette tar yields in relation to mortality from lung cancer in the cancer prevention study II prospective cohort, 1982-8. B M J 2004;328:72-76

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak,dr.med

----: O :----

NOVA KNJIGA

"Ljubav u jesen"

Povodom Valentinova, dana zaljubljenih, organizirali smo promociju pjesmarice "Ljubav u jesen", našeg člana gospodina Tomislava Jurišića. Naš Klub je mlad. Djelujemo tek nekoliko mjeseci. Prilikom svečanog otvorenja našeg Kluba, istaknuli smo da želimo surađivati s drugim klubovima i s drugim udrugama. Uoči praznika ljubavi, kao znak dobre volje i ljubavi prema bližnjem, ugostili smo, na zamolbu gospodina Josipa Činkla, članove Udruge za promicanje inkluzije -  podružnica Slavonski Brod i dali im priliku da prezentiraju svoj rad Zajedno smo jači! Dopredsjednik Kluba, Julio Pisarević, održao je dojmljiv pozdravni govor. Gospodin Josip Činkl, urednik pjesmarice i Tomin prijatelj, predstavljajući Tomislava - pjesnika, između ostalog je rekao da je Tomislav Jurišić rođen 10. listopada 1941. godine u Bosanskom Brodu. Po zvanju je elektroinstalater, a radni vijek je proveo u "Đuri Đakoviću" i  "Elektromontu". Zadnjih pet godina radio je u Hrvatskoj lutriji, gdje se razbolio i otišao u prijevremenu mirovinu. Tražeći pomoć u bolesti, obraća se tada svom jedinom prijatelju "alkoholu". Završava na psihijatriji Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, gdje nalazi razumijevanje i pomoć. Nekako u to vrijeme počinje pisati pjesme, u kasnim noćnim satima. Upravo su mu pjesme pomogle u oslobađanju od crnih misli koje su stalno navirale. Tako je, nakon bogatog životnog iskustva i susreta s ovisnošću, pišući pjesme, pronašao sebe i najbolji put ka izlječenju. On piše o životu, ljubavi, sreći, domoljublju, jednom riječju - o istini. Pjesme su mu pune poruka, optimizma, vjere u ljude i bolje sutra. Želeći upoznati ljude, prijatelje, sa svojim pjesmama, kako ne bi krenuli njegovim putem, odlučuje se na njihovo izdavanje. Do sada je izdao dvije pjesmarice - "Snovi i sjećanja" (2002. godine) i "Ljubav u jesen", koja je upravo promovirana. U sklopu promocije, Goran Vrlazić je pročitao nekoliko pjesama po vlastitom izboru, a u pratnji kantautora Zorana Tomca (obojica članovi Kluba "Novi put"). Iz impresuma čitamo da su pjesmaricu uredili Josip Činkl, urednik, Ruža Vištica, recenzent i Goran Zovko, lektor. Program promocije oplemenili su i obogatili članovi Udruge za promicanje inkluzije svojim recitalom i lutkarskim igrokazom "Pinokio". Promociji  je prisustvovalo stotinjak ljudi koji su srdačno pozdravili sudionike programa. Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak, glazbu i pjesmu.

Tomo - kako ga ja vidim i osjećam

Tomu poznajem nekoliko godina. Okolnosti u kojima smo se upoznali nisu bile najsretnije, ali, kako se to kaže, "Svako zlo za neko dobro!". Kada smo zajedničkim snagama maknuli koprenu depresije i napravili iskorak iz svijeta alkoholizma, dobila sam priliku upoznati izuzetnog čovjeka! Čovjeka koji sve oko sebe intenzivno doživljava i osjeća. Tomo je u kontaktu neposredan, veseljak i šaljivdžija koji se najčešće šali na svoj račun. Tomo je dobronamjeran, iskren, pravedan, "bez dlake na jeziku". Tomo je zaljubljenik u svoj grad i svoju domovinu. Ali, Tomu poznajem i kao «šminkera» i šarmera. Iznad svega ljubitelja i štovatelja žena! Tomo je čovjek koji uspijeva pomiriti i povezati i ono naizgled nemoguće (Tomo zna na što mislim). Sretna sam što ga poznajem i što je član našega Kluba.

Tatjana Bakula-Vlaisavljević, neuropsihijatar, terapeut Kluba "Novi put"

----: O :----

Pomozi

Pomozi, prijatelju,

pomozi voljena ženo i ti dragi sine.

Pomozite prijatelji,

da se dignem u visine, da spustim

zvijezde niže,

da zaustavimo vjetar što ruši moj dom.

I ti crni, oblače, pomozi, spusti kapi

kiše da umjesto trnja,

procvatu ruže u vrtu mom.

----: O :----

Slušaj prijatelju

Slušaj prijatelju kako zemlja diše

Slušaj prijatelju dok padaju kiše

Gledaj kako savija se mokra grana

Stani prijatelju, slušaj prijatelju kako

poslije kiše i zemlja lakše diše,

I svijet je lijep u jutarnjoj rosi

Kao cvijet u djevojačkoj kosi,

Slušaj prijatelju poslije kiše i slušaj

kako priroda diše,

i hodaj prijatelju; tiše, tiše, tiše.

----: O :----

Kriza

Još je ostalo tri sata

Do Nove godine.

Nitko ne zna kakav rat vodim.

Dobar dio mene želi popiti.

A pred očima

Kao na ekranu prolaze.

Svi doktori.

Sve tablete koje sam popio.

I svi prijatelji iz grupe.

Svjestan sam.

To ne smijem činiti.

I uvjeren da ću

Krizu savladati.

Rezultat ćemo saznati

Za nekoliko sati.

Vani već jutri

A ja trijezan.

Još jedna pobjeda

Iza mene.

Živjeli i sretna vam

Nova godina.

----: O :----

Buđenje

Kako je lijepo šetati.

Mojim gradom.

I pozdravljati prijatelje.

Posebno sada.

Kad ne pijem.

I uspravno hodam.

Slobodan.

I prije sam šetao.

Istim putem.

Mojim gradom.

Ali ništa nisam vidio, ni bio.

Čudan sam život provodio.

Glavu u pijesak k'o noj stavljao.

I sebi govorio:

Ja sam glavni, i samo ja.

I što oni znaju.

Najljepši i najpametniji sam bio.

Oh, u kakvoj sam zabludi život prosanjao.

Sad živim.

I ne pijem.

Probajte

Vrijedi truda

ne biti k'o dvorska luda.

----: O :----

Sretan sam

Ležao sam

u bolnici dugo.

U moje vene stavljali su

čarobnu tekućinu

koja napravi čudo.

Više nisam lupetao svašta,

sad je proradila

moja stara mašta.

Sad razmišljam drugačije

jer želim samo istinu.

Pitam se: tražim li previše?

Jer poneki i dalje rade

iza leđa

al' ne brinem

jer to je njihova sramota,

osjećam sreću.

Sretan sam čovjek.

Sve im opraštam.

Tomislav Jurišić,  «Ljubav u jesen»

----: O :----

◄ strana 14

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 16

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES