početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 11,12,13

strana 14 ►

IZ KLUBOVA

1. travnja - Dan klubova liječenih alkoholičara

Zajednički sastanak u Svetoj Mariji

Dana 29. ožujka 2004. godine, članovi Kluba «Zdrav život» iz Svete Marije, ugostili su nas, članove Kluba «Osmijeh». Bilo je to druženje kojim smo obilježili 1. travnja i spomen na prvi klub u Hrvatskoj osnovan prije 40 godina.

Željeli smo na taj način obilježiti, ne samo ovaj značajni datum, nego, prije svega, biti gosti Klubu iz kojeg smo ponikli. Slijedeći smjernice prof. dr. Vladimira Hudolina, Klub «Zdravi život» se prije 8 godina podijelio na dva kluba. U Svetoj Mariji je nastavio djelovati Klub «Zdravi život», a u Kotoribi se formirao Klub «Nada», da bi nakon još dvije godine, 1998. godine, nastao i naš Klub «Osmijeh» u Donjoj Dubravi, pod vodstvom stručnog djelatnika, dr. Ivana Dolenca. Odlučili smo, dakle, da povodom 1. travnja - Dana klubova Hrvatske, mi, članovi Kluba «Osmijeh», obavijestimo i odazovemo se na sastanak kluba «Zdravi život», u ponedjeljak, 29. ožujka u 19,30 sati.

Sastanku je prisustvovalo dvadesetak liječenih alkoholičara, iz obaju klubova, zajedno sa svojim stručnim djelatnicima, dr. Ivanom Dolencom i gđom Marijom Janković, med. sestrom. Predsjednik Kluba «Zdravi život», g. Ivan Horvat, otvorio je sastanak, poželio nam dobrodošlicu i pročitao dnevni red. Na prvom mjestu je bio Tetidis (kojeg smo svi uzeli!), zatim je stručna djelatnica, gđa Marija, napravila uvod u temu sastanka, a ona je bila: trajanje članstva u klubu. Nakon toga smo svi zajedno raspravljali o temi. Svatko se od nas, a posebno stariji članovi, emotivno prisjetio zajedničkog rada u Klubu «Zdravi život», entuzijazma s kojim smo počeli, problema s kojima smo se susretali i koje smo vrlo uspješno rješavali. Mladi članovi su, pomalo pod dojmom rasprave starijih članova, slušali i upijali svaku izgovorenu riječ. Bila je to dobra prilika da čuju kako se može dugo i bez recidiva apstinirati. No, vratimo se malo i temi, trajanju članstva u klubu. Svi smo slično razmišljali. Naime, skoro smo svi ustvrdili da članstvo u klubu ne možemo ograničavati godinama postignute apstinencije. Jer bitno je da klub, kao udruga građana istomišljenika - apstinenata od alkohola, posluži u svrhu svekolikog rasta svojih članova i njihovih obitelji. To je svakako proces kojeg ne možemo ograničiti samo postizanjem apstinencije od pijenja. Imamo također iskustva da su najstariji članovi kluba «po stažu» upravo oni koji «nose» i «vuku» klub, oni svojim iskustvom i znanjem predstavljaju dušu kluba, oni su primjer i učitelji mlađim članovima. Bez njih bi bilo teško zamisliti naše klubove, pa ne možemo zamisliti članstvo u klubu samo kao nekakvu školu, nekakvu «osmoljetku», nakon čega se može položiti ispit «trijeznosti». Složili smo se, dakle, da tu nema strogog pravila i da su mogući različiti primjeri. Važno je da članovi i njihove obitelji dosegnu rast koji će im pomoći u potpunoj resocijalizaciji, rast u tjelesnom i duševnom zdravlju. Taj proces traje čitav život, stoga je i članstvo u klubu doživotno.

No, «svakog gosta tri sata dosta» pa smo i naše druženje za ovaj puta završili. No, naši ljubazni domaćini su obećali da će nam uskoro uzvratiti posjet, a mi smo se, zadovoljni i obogaćeni još jednom lijepim iskustvom, razišli u ugodnu proljetnu večer, 29. ožujka 2004. godine.

Dragutin Zvonar, potpredsjednik Kluba «Osmijeh»

----: O :----

Doručak kod Sv. Jurija

Već petu godinu za redom, klubovi Koprivničko-križevačke županije zajednički obilježavaju 1.travanj -  Dan klubova. Svake godine je domaćin drugi klub. Ove godine ponovo je na redu Klub «Križevci». Odlučili smo to ove godine obilježiti u subotu, 3. travnja. Drage prijatelje iz drugih klubova naše županije smo dočekali na parkiralištu kod robnog centra «Spektar», u samom središtu grada. Ovogodišnji cilj nam je bila crkvica Sv. Jurija, u šumi nedaleko od grada. Kroz Radnički dol, Kramarovec, pa jedan dio kroz samu šumu, grupa od 70-tak dobro raspoloženih ljudi stigla je do odredišta za otprilike sat vremena. A samo mjesto je predivno! Onaj tko prvi puta dolazi i ne zna što ga čeka, zaista ostane iznenađen. Nasuprot obnovljene crkvice nalazi se bunar, pa nešto što bi trebalo biti jezerce i šest stolova s klupama složenih u krug. Mjesto idealno za piknik! Tu smo dočekali naše prijatelje na malo kasnijem doručku. Naši članovi, zaduženi za pripremanje tih stolova, izvrsno su obavili posao. Nakon kraćeg upoznavanja i pričanja o samoj crkvici, mogli smo se malo odmoriti na svježem zraku u šumi, za stolovima punim domaćih specijaliteta. Uz prijateljske razgovore i dogovore o budućim zajedničkim akcijama vrijeme je brzo prolazilo. Nama domaćinima bilo je posebno drago što nas je, bar i na kratko, i u ovoj prilici posjetio naš gradonačelnik, gospodin Branko Hrg. Njegov dolazak nam je uvijek posebno drag jer osjećamo da smo ravnopravni građani ovoga društva, a on svojim dolaskom i drugima šalje poruku - na ove ljude možete računati. Hvala mu na tome!

Malo pomalo došlo je vrijeme da se krene i nazad. Da nam ne bi bilo dosadno i da što bolje upoznamo križevački kraj, povratna ruta bila je malo duža i drukčija. Nakon izlaska iz šume krenuli smo kroz Peske, lagano prema mjestu gdje smo se ujutro sastali. Do povratka već je poprilično zatoplilo, bilo nam je i vruče, a kolona se nadugačko rastegnula. Živo se razgovaralo, raspravljalo i dogovaralo. Brali smo prekrasne ljubičice, savjetovali se o cvijeću i kolačima. Razgovarali smo o tome kako što više apstinenata i članova njihovih obitelji uključiti u ovakve izlete, jer ovakvo druženje je prava terapija i melem za srce i dušu.

Kao i obično imali smo lijep dan - valjda zato što smo dobri ljudi, a koji će svima ostati kao draga uspomena vezana uz rad našega kluba. Do ponovnog druženja svima sretno u održavanju apstinencije.

Snježana  Karlović, član obitelji

----: O :----

Neumorni i hrabri

Dan 1. travanj obilježavamo kao Dan klubova liječenih alkoholičara. Unatrag nekoliko godina tradicionalno na nivou naše županije, šetnjom upoznajemo naše okolne gradove, njihove znamenitosti, kulturno povijesna zdanja ili planinarske putove. Tako i ove godine, okupili smo se 3. travnja u Križevcima. Uz uvodnu riječ dobrodošlice našeg domaćina, Kluba «Križevci» i njihovog stručnog djelatnika prof. Čapalije, krenuli smo u nepoznato. Naš Klub «Centar» predvodila je gđa. Milica Pakasin i bila zadovoljna što smo se s djecom skupili u tolikom broju. Međutim, u odnosu na prijašnje godine i mnoštvo novo liječenih na području županije, trebalo nas je biti bar dvostruko više.

Cilj nam je bila kapelica Sv. Jurja, smještena uz maleni šumski potočić i obnovljena prekrasno je zasjala na suncu. Hrabro i spretno uz šale i pjesmu probijali smo se šumom i njenim šumarcima.  Prof. Čapalija ispričao je legendu o toj kapelici i Velikom petku. Tako me podsjetio da je svako naše druženje u hodu od sat ili dva u stvari naš križni put, jer je taj naš izlet uvijek prethodnica najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa.

Poslije doručka u šumi, nikako da se pokrenemo natrag u grad, no napokon smo pošli  uz brijeg, prateći planinarske znakove i uz razgovor smo brzo stigli do asfalta i krenuli za Križevce. Pomalo nas je hvatao umor, ali se nismo dali. Djeca su nas poticala svojim upadicama.

Zahvaljujemo Križevčanima, pravi su domaćini. Upriličili su nam i ovaj puta prekrasni izlet, koji inače nitko od nas, danas kada se samo vozimo automobilima, ne bi napravio. Do iduće godine pozdrav svima, malima i velikima koji su bili sa nama.

Anica Prebježić, Klub «Centar», Koprivnica

----: O :----

Iz Kluba «Nada» Kotoriba

U povodu Dana klubova našem je sastanku prisustvovala dr. Lela Grabant, obiteljska liječnica iz Kotoribe. Vrlo mlada liječnica, no s puno razumijevanja za naš klub. Odazvala se na poziv naše stručne djelatnice Veronike Matotek,  tim više što su naši članovi njeni pacijenti.

Dr. Grabant nam je priredila izlaganje o bolesti prostate, o čemu je uslijedila rasprava, a  potom i o drugim zdravstvenim problemima. Tri sata su protekla u trenu. Zahvalni smo joj na gostovanju. Obećala je da će nas ponovno posjetiti.

Došli smo do zajedničkog zaključka o važnosti suradnje kluba s obiteljskim liječnikom, budući je on taj koji često prva uočavi uočava  probleme koje alkoholizam uzrokuje, kako alkoholičaru, tako i u cijeloj njegovoj obitelji, a može i intervenirati.

Zlatica Jakupak

----: O :----

Osnovan Klub "Kašina-Centar"

Dana 10. ožujka 2004. godine u prostorijama Društvenog doma u Kašini, I. Mažuranića 47, održana je Osnivačka skupština Kluba liječenih alkoholičara "Kašina-Centar". Nakon pozdravnog govora gosp. Zlatka Topalovića, počasnog doživotnog predsjednika iz Kluba "Centar-Tkalča", skupštinu je dalje vodio izabrani predsjednik, gosp. Franjo Habljak. Na Skupštini je usvojen Statut kluba, a izabrani su i članovi tijela upravljanja i članovi Nadzornog odbora. Donesen je program rada Kluba "Kašina - Centar",  s    planom prevencije i suzbijanja ovisnosti u 2004. godini na području Kašine i okolnih mjesta. Za sada ima 11 članova i stručnog djelatnika. Klub održava sastanke svake srijede, od 17 do 19 sati, u prostorijama mjesne zajednice, Mažuranića 47, Kašina. Predsjedniku kluba, gospodinu Habljaku je uručeno priznanje Kluba "Centar-Tkalča" za godišnjicu apstinencije. Nakon izlaganja g. Franje Habljaka, uzvanici, njih osamdesetak, imali su priliku nešto reći i prokomentirati.

Posebno zahvaljujemo doc.dr.sc. Darku Breitenfeldu, prim.dr.sc. Željku Mariniću, te prof. Maji Tončević,  na riječima podrške i priznanja za osnivanje ovog kluba, kao i članovima ostalih klubova koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost, te nam ponudili pomoć u svakom pogledu. Na skupštini su bili prisutni i stručni djelatnici iz Centra za socijalnu skrb Zagreb, Ured Sesvete, te predstavnici zdravstvene službe s područja Sesveta. Također zahvaljujemo brojnim sponzorima iz Kašine i Sesveta, koji su nam omogućili da uzvanike nakon Osnivačke skupštine pozovemo na druženje i prigodni domjenak. Naše su uzvanice bile ispraćene ružama.

Suzana Dikić, dip. soc. radnik, stručni djelatnik Kluba

----: O :----

38  godina rada Kluba “Split “

Prostorije Kluba «Split» bile su pretijesne da prime sudionike skupštine, kojoj su nazočili i stručni djelatnici, brojni članovi sa svojim obiteljima, dr. Stjepo Botteri, stručni djelatnik Kluba «Jadrantrans», kao i predstavnici srodnih klubova iz Makarske i Imotskoga. Još 12. travnja 1966. godine, pokojni Mate Marović, pokojni Silvestar Strniše, kao i Jozo Borzić, Petar Lozančić, Nikola Relja i Davor Grgat, osnovali su ovaj klub, kako bi uz svesrdnu pomoć društveno-političkih organizacija, a posebno tadašnjeg gradskog Crvenog križa, na čelu s Dragicom Bartulović i Elom Bervaldi, te Centrom za socijalni rad, Kliničke bolnice Split i prof. dr. Borbenom Uglešićem, nastavili dugotrajnu borbu oko apstinencije brojnih članova, rješavajući na taj način i  brojne obiteljske tragedije- rekao je stručni djelatnik Mate Smolčić.

Vrijedno je spomenuti i prve terapeute kluba: dr. Ivu Gabelića, dr. Petra Lukšića, dr. Miroslava Mrassa, dr. Petra Bokuna, dr. Miju Milasa i dr. Lovru Jerkunicu. U raspravi, koja je bila zaista zanimljiva, živa, a ponekad i dirljiva, jer je riječ o ljudskim sudbinama, podržan je prijedlog dr. Stjepe Botterija, stručnog djelatnika kluba «Jadrantrans», da se oživi jednogodišnje djelovanje Savjetovališta za alkoholizam. Prijedlog se na ovakvim skupovima jednoglasno prihvaća, ali izgleda da mu odgovorne društveno-političke strukture ne pridaju ni najmanje pozornosti, premda se zna da od svega toga najviše koristi mogu imati sami pacijenti ovisnici. Pripomenimo da se terapeutski sastanci i dalje održavaju tjedno u četiri skupine, a ako se zna da je kroz ovaj klub prošlo više od 8000 članova te da je i tijekom protekle godine apstiniralo oko 60 posto članova, zadovoljstvo je konstatirati da su takvi klubovi na našem području odigrali značajnu ulogu u resocijalizaciji i apstinenciji i samih članova i njihovih obitelji.

Davor Grgat

----: O :----

◄ strana 9

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 11,12,13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES