početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 9,10

strana 11 ►

STRUČNO USAVRŠAVANJE

Alkoholizam kao socijalno-medicinski problem seminar za stručne djelatnike

Zagrebačka alkohološka škola KB «Sestre milosrdnice» Klinike za psihijatriju, organizirala je od 23.do 25. veljače 2004. godine seminar Alkoholizam kao socijalno-medicinski problem, u sklopu trajne edukacije planirane tijekom ove godine. Bio je to seminar za stručne djelatnike: liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, psihologe.

Interes je bio izrazito velik, što ne čudi kad znamo da je područje akohologije vrlo zanimljivo zbog velikog postotka stanovništva koje ima problem vezan uz zlouporabu i ovisnost o alkoholu. U Hrvatskoj ima 6% ovisnika o alkoholu, izraženo u apsolutnim brojkama 250.000 ovisnika. Kako je alkoholizam obiteljska bolest, a obitelj je najčešće četveročlana, možemo reći da zbog prekomjernog konzumiranja alkohola u Hrvatskoj pati do milijun stanovnika!

Tijekom seminara upoznali smo se s problemom alkoholizma putem predavanja vježbi i radionica. Najnoviji epidemiološki podaci govore još uvijek o dominaciji muškaraca koji piju, ali i porastu alkoholizma u žena (3,5:1). Neki od razloga su: žena postaje aktivan subjekt u društvu i ranije dolazi tražiti pomoć.

Zabrinjava porast pijenja u  djece. Ispitivanja pokazuju da se do 15 godina 50% djece bar jedanput napilo. U porastu je proizvodnja i potrošnja piva, nešto pada proizvodnja vina i žestokih pića, ali raste proizvodnja miješanih bezalkoholno-alkoholnih pića namijenjenih mlađoj populaciji, što nije dobro.

Govorilo se o uzrocima ovisnosti koji su višestruki. Dijelom nasljedni, no smatra se da je naslijeđeno pretežno ponašanje, a ostalo čine sociokulturološki čimbenici. Kako alkohol djeluje na sve organe tijela, upoznali smo osnovne tjelesne komplikacije ovisnika o alkoholu. Čuli smo i osnovne podatke o detoksikaciji i hitnim stanjima u alkoholizmu.

Poslije podne prisustvovali smo sastancima terapijskih zajednica gdje smo aktivno sudjelovali u radu, a u manjim grupama posjetili smo pojedine klubove liječenih alkoholičara.

Sljedeći dan bio je posvećen prije podne dijagnostici te socijalnim komplikacijama ovisnosti o alkoholu kao i mjestu i ulozi socijalnog radnika i medicinske sestre u zbrinjavanju ovisnika. Danas postoji nekoliko programa liječenja: stacionar, dnevna bolnica i tzv.»vikend bolnica». Tijekom bilo kojeg od ovih načina liječenja terapijski postupci  uključuju i rad u klubovima liječenih alkoholičara koji se nastavlja nakon  stacionarnog liječenja i traje najmanje pet godina, a često i doživotno.

Treći dan smo raspravljali o komorbiditetu alkohola i drugih bolesti kao i zakonskim aspektima i vještačenju alkoholizma. Slijedilo je predavanje o prevenciji poremećaja vezanih uz pijenje i ovisnost o alkoholu.

Raspoložio nas je prikaz kreativnih pristupa u liječenju ovisnosti o alkoholu u kojem smo nakratko i sami sudjelovali i uspjeli se i malo opustiti. Nakon rada u manjim grupama s pojedinim profilima sudionika, koji nam se svima činio najkorisnijom, slijedila je plenarna rasprava te završna riječ organizatora i voditelja te podjela potvrdnica o pohađanju seminara.

Mislim da je seminar bio vrlo koristan kako onima koji su došli s malo teoretskog i praktičnog  predznanja tako i onih koji već rade u nekom dijelu terapijsko-rehabilitacijskog postupka jer je svatko mogao upotpuniti i produbiti svoje znanje posebno u diskusijama s pojedinim predavačima i voditeljima radionica.

Željela bih da takav ili sličan oblik trajne edukacije postane praksa, da se nastoji organizirati više rada u manjim grupama kako bi u neposrednom kontaktu mogli provesti superviziju svog  rada i rada drugih koji do sada baš nije primjereno proveden u mnogim sredinama. Kako je jedan od sudionika bio i svećenik, potaknuo je pitanje mjesta duhovnosti u procesu rehabilitacije o čemu bi svakako trebalo razmisliti i uključiti u slijedeće programe.

Program je bio bogat, zahtjevan i trebalo je stvarno volje i ljubavi za ovu problematiku kako bi mogli koncentrirano pratiti i aktivno sudjelovati u radu. No rezultati su, bar za mene bili izvan očekivanja, osim novih spoznaja iz područja alkohologije, i nova poznanstva i druženje sa stručnjacima, posebno mojim kolegama koji imaju isti cilj: raditi s osobama koje imaju problem s alkoholom, posebno što kvalitetnije raditi u klubovima koji već postoje ali i osnivati nove kako bi svima koji to trebaju omogućili trajnu podršku u rješavanju njihovih problema.

Najiskrenije zahvaljujem svim sudionicima u realizaciji seminara a posebno organizatorima, voditelju prof. dr, Vlatku Thalleru, te tajnici prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber u svoje osobno ime i u ime svih ostalih sudionika. Želim Zagrebačkoj alkohološkoj školi još puno uspjeha na korist svima koji imaju problema s alkoholom i vrlo rado ću i dalje sudjelovati u bilo kojem obliku rada prema svojim mogućnostima.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak

----: O :----

Okrugli stol «Stvaralaštvo i psihostimulativna sredstva»

U povodu 40. godišnjice rada klubova liječenih alkoholičara, 1. travnja 2004. godine, s početkom u 12,00 sati,  održan je, u organizaciji Matice hrvatske, okrugli stol na temu «Stvaralaštvo i psihostimulativna sredstva». U trosatnoj  temeljitoj raspravi govorilo se o utjecaju psihostimulativnih sredstava na stvaralaštvo. Sudjelovali su: Igor Zidić, Darko Breitenfeld, Bartul Matijaca, Darko Glavan, Darko Polšek, Nada Matović, Duško Wölfl, Hasan Bašić, Borivoj Radaković, Tonko Maroević, Ljubica Uvodić-Vranić, Zvonimir Milčec i Ljubo Radovančević.

Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

----: O :----

----: O :----

◄ strana 7

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 9,10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES