početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 7,8

strana 9 ►

40. GODINA KLA U HRVATSKOJ

«Neka traje nam to»

1. travnja 2004. godine, na dan Klubova liječenih alkoholičara, proslavljena je 40-ta obljetnica osnivanja klubova liječenih alkoholičara u svijetu prema Hudolinovom modelu. Bila sam počašćena, a ujedno i duboko impresionirana radom Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, na čelu s prim.mr.sc. Vesnom Golik-Gruber i radom Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, na čelu s doc.dr.sc. Darkom Breitenfeldom, koji slijede trnovit put prof.dr.sc. Hudolina, koji je iza sebe ostavio svijetao trag- jučer, danas i sutra. Oni nisu samo oživjeli klubove u Hrvatskoj, nego su dali veliku podršku i u oživljavanju klubova u Bosni i Hercegovini, i šire. Lijepo je bilo vidjeti veliki broj nazočnih dugogodišnjih apstinenata, veterana najtežeg rata, obiteljskog rata, koji su svoju «rakijašku dramu» pretvorili u ljubav prema svojoj obitelji i bližnjemu. Zaslužili su čestitku za najveću pobjedu, pobjedu nad samim sobom. Nas, nazočne iz Bosne i Hercegovine, također se ugodno dojmila i nazočnost predstavnika vlasti, Crvenog križa i drugih organizacija, jer mi nemamo takve podrške, mi smo «čardak ni na nebu ni na zemlji», ali to nam ne smeta, idemo dalje, Hudolinovim putem.

Skupštinu je obogatila i nazočnost prof.dr.sc. Višnje Hudolin, životne suputnice prof. Vladimira Hudolina, koji je vječni simbol i jasan primjer kako se s ljudima ne može raditi samo znanjem, već i srcem. Zato je njegovo srce bilo i ostat će u tisućama srdaca. Stara latinska poslovica glasi «Nomen est omen», tj. ime je znak. Ako je ičije ime u ovom našem beznadnom vremenu stvarni i djelotvorni znak pouzdanja, onda je to ime prof. Hudolina. On je to svojim djelom pokazao bezbroj puta i na bezbroj načina, vraćajući svjetlo nade onima kojima su sva svjetla bila ugašena. Naslov njegove pretposljednje knjige «Alkoholom izazvane patnje» pokazuje koliko je suosjećao s patnjama alkoholičara i njihovih obitelji.

«Kad čovjek jednom dođe dotle da može razumjeti patnje drugih, već je prešao prvu etapu na teškom putu svoje dužnosti». (George Duhamel).

Nada Matović, prof., Klub «Mostar»

----: O :----

Osvrt na proslavu 40. godina rada klubova liječenih alkoholičara

1. travanj - za neke dan dopuštenih šala s poznanicima, a za neke izuzetno važan datum - dan kada je prije 40 godina, na inicijativu prof.dr.sc. Vladimira Hudolina, osnovan prvi klub liječenih alkoholičara u zagrebačkoj četvrti Maksimir. Dvorana Doma zdravlja u Švarcovoj ulici uspjela je primiti dobitnike priznanja za rad na alkoholizmu u trajanju od preko 30 godina, kao i one liječene alkoholičare čiji apstinencijski staž premašuje 30 godina, te malobrojne predstavnike klubova liječenih alkoholičara. Proslava je započela pjevanjem himne klubova koju je napisala pokojna Ruža Vešligaj. Slijedila su izlaganja doc.dr.sc.  Darka Breitenfelda, prim. mr.sc. Vesne Golik-Gruber i gđe. Zdenke Majkić, predsjednice Koordinacijskog odbora Kluba «Maksimir», o rastu i razvoju klubova na području Hrvatske, posebno na području Maksimira, o smanjenju broja klubova u tijeku rata i njihovoj revitalizaciji poslije njega.

Proslavi je prisustvovala i prof.dr.sc. Višnja Hudolin, supruga pokojnog prof. Hudolina, koji je nesumnjivo dao ogroman doprinos alkohologiji u Hrvatskoj i kojeg smatramo začetnikom zagrebačke alkohološke škole. U svom izlaganju bila je uobičajeno kritična i odlučno branila stavove svog supruga koji nisu prihvaćeni - stav da alkoholizam nije bolest, već stil života. Ovaj stav je prof. Hudolin iznio na I. kongresu liječenih alkoholičara Italije i Jugoslavije, 1985. godine u Opatiji, a dvojba u vezi naravi alkoholizma, kao i prateće terminologije, provlači se do danas. Drago mi je da se nije razvila diskusija u vezi s tim na ovoj proslavi, jer nije za to bilo ni mjesto, niti vrijeme - okupili smo se da se radujemo sa svima onima koji su preko 30 godina apstinirali i radili na sebi, postali zadovoljni sobom, kao i članovi njihovih obitelji, a isto tako da odamo priznanje svima onima koji su im preko 30 godina u tome svesrdno pomagali, zvali se oni pritom «terapeuti», «stručni djelatnici» ili «uslužnici».

Uslijedile su dodjele priznanja. Posthumna priznanja za izuzetan doprinos na području alkohologije prof. Vladimiru Hudolinu i prof. dr.sc. Branku Langu, uručena su njihovim suprugama - prof. dr. Višnji Hudolin i prof. Vojki Lang. Priznanja su dodijeljena i svim liječnicima, socijalnim radnicima i medicinskim sestrama koji su se preko 30 godina bavili obiteljima liječenih alkoholičara. Proslava je trajala preko 3 sata. Rastužilo me što zbog nedostatka vremena liječeni alkoholičari, koji su primili priznanja za apstinenciju i doprinos u radu klubova, nisu imali prilike reći s kakvim su se problemima u tom razdoblju susretali, kako su ih rješavali i kako se sada osjećaju, što bi za sve nas bilo itekako poučno. U toku proslave osvježio nas je nastup liječničkog pjevačkog zbora «Uragan», čiji je član i naš doc. dr. Darko Breitenfeld, glavni organizator proslave.

Dvojba - je li alkoholizam bolest ili ne - trebala bi biti razriješena u stručnim krugovima, jer mi se čini da ona i tamo postoji. Što se tiče liječenih alkoholičara - nismo u tome jedinstveni. Ima nas koji smo svoj alkoholizam doživjeli kao bolest (često mu prethodi depresija, javljaju se suicidalne misli i pokušaji suicida - uspješni i bezuspješni, a to, očito, nisu obilježja psihičkog zdravlja čovjeka), ali isto tako ima i onih koji su svoj alkoholizam doživjeli kao stil života. To nas, međutim, ne sprječava da surađujemo, da se podržavamo, jer težimo istom cilju - kvalitetnijem načinu života. Iako sam i sama uvjerena da je alkoholizam bolest, poučena vlastitim iskustvom, a ono je snažnije od bilo kakvog knjiškog znanja, poštujem mišljenje onih liječenih alkoholičara koji su uvjereni da se radi isključivo o stilu života, jer je to njihovo iskustvo - a mi smo različiti. Uostalom, i sam je prof. Hudolin na kongresu u Herceg Novom 1991. godine ustvrdio da alkoholizama ima toliko koliko alkoholičara. Ne samo da su nam motivi za pijenje i, kasnije, za apstinenciju bili različiti, da su se razlikovala A naša ponašanja u alkoholiziranom stanju i sada u razdoblju apstinencije, različiti smo kao ljudi (neovisno o alkoholizmu) sa svojim vrlinama i manama - svaki čovjek na kugli zemaljskoj je jedinstven i neponovljiv, dok nas, ne daj Bože, ne počnu klonirati. No mi, liječeni alkoholičari, uvažavamo naše različitosti, jer nam je mnogo važnije ostatak života učiniti vrijednim od bavljenja pitanjem: «Je li alkoholizam bolest ili stil života?» i prihvatit ćemo svakog onog koji će nam pomoći u ostvarenju tog cilja, zvao se on terapeut, u skladu s medicinskim aspektom alkoholizma ili «uslužnik», u skladu sa stavom prema kojem je alkoholizam stil života. Usput rečeno, «uslužnik» je vrlo nezgrapna riječ i nisam je pronašla u Hrvatskom pravopisu (autori: Babić-Finka-Moguš), no to je najmanje važno u cijeloj priči. Bismo li o pitanju je li alkoholizam bolest ili stil života uopće danas raspravljali da je prof. Hudolin živ? Nisam sigurna. Možda bi nam, kakav je bio, pun iznenađenja, ponudio neki treći koncept. Ako je, međutim, to pitanje još uvijek važno, ostavimo ga stručnim krugovima, jer se tu onda nameće ne samo pitanje terminologije, već i kompetencije - trebaju li se alkoholizmom baviti psihijatri ili psiholozi? Ili možda biolozi, u skladu s ekološkim pristupom?

Nisam čula ni jedan uvjerljiv argument u prilog stavu prema kojem je alkoholizam stil života, već uvrede njegovim protivnicima. Rečeno je da se radi o osobama koje bježe od odgovornosti, skrivajući se iza bolesti, a kako se takve metode obično koriste u nedostatku argumenata, to me čini dodatno skeptičnom u istinitost navedenog stava. Bilo kako bilo, pozivam sve «neodgovorne bolesnice» i «stiliste» da se ne opterećujemo dvojbama koje možda muče neke druge strukture i da svu pažnju usmjerimo samo na ono što nam je važno - osigurati kvalitetan život sebi i svojim obiteljima.

Mr. sc. Vlasta Hitrec, Klub «Zapruđe»

----: O :----

I naš je član primio priznanje

Povodom 40. obljetnice osnivanja prvih klubova, naš član, g. Ivan Vojvoda, primio je priznanje Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara za svoj osobni doprinos u radu klubova liječenih alkoholičara i za 30 godina apstinencije. Ponosni smo što naš klub ima takvog člana, koji nakon tako duge, duge apstinencije redovito prisustvuje sastancima kluba te svojim iskustvom pomaže u radu kluba, a najviše mladim apstinentima kojima daje dobar primjer apstinencije bez recidiva.

Zlatica Jakupak, Klub «Nada» Kotoriba

----: O :----

◄ strana 5

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 7,8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES