početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 3-4

strana 5 ►

40. GODINA RADA KLA U HRVATSKOJ

Povijesni osvrt na razvoj klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber*

Zagrebačka alkohološka škola, predvođena istaknutim psihijatrom prof. dr. Vladimirom Hudolinom imala je vodeću ulogu u suzbijanju i rješavanju problema vezanih uz pijenje alkoholnih pića i alkoholizam u Hrvatskoj od ranih šezdesetih godina. Klubovi liječenih alkoholičara osnivaju se u okviru sveobuhvatnih socijalno-psihijatrijskih programa i zauzimaju važnu ulogu u njima. 

1. travnja 1964. godine otvoren je Centar za proučavanje i suzbijanje alkoholizma u Klinici za psihijatriju KB "Dr. Mladen Stojanović", današnjoj KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu,  a unutar njega je osnovan prvi klub liječenih alkoholičara - Ogledni klub. U jesen iste godine osnovan je prvi gradski klub - Klub "Maksimir". Tog se datuma obilježava Dan klubova liječenih alkoholičara.

U početku su se klubovi osnivali kao veliki općinski klubovi i okupljali su liječene alkoholičare, radi održavanja apstinencije i izmjene njihova ponašanja. Važan pomak i prekretnica u klubovima bilo je uvođenje obiteljskog liječenja u područje suzbijanja i liječenja alkoholizma 1975. godine, odnosno obiteljskog pristupa u klubove liječenih alkoholičara. Započelo se s osnivanjem malih obiteljskih klubova u mjesnim zajednicama, do kojih bi se dolazilo za desetak minuta od stana. Klubovi su okupljali 10 do 12 obitelji i u njima je cijela obitelj mogla dobivati dugotrajnu podršku.

Slijedio je pravi procvat klubova i njihov je broj naglo rastao, da bi ih u predratnom razdoblju djelovalo više od 600. U to vrijeme takvom razvoju svakako je pridonosio prelazak s bolničkih na izvanbolničke programe liječenja alkoholičara. Osamdesetih godina se počelo govoriti i o mogućnosti liječenja alkoholičara isključivo u klubovima liječenih alkoholičara bez većih komplikacija.

Godine 1990. dolazi do temeljnih promjena u društvenom, političkom i ekonomskom smislu, što se odrazilo i na djelovanje klubova. Početak Domovinskog rata i okupacija dijela hrvatskog teritorija od strane srpskog agresora dovodi do prestanka djelovanja i raspada tri četvrtine klubova. Mnogi članovi klubova uključeni su u obranu domovine, mnogi su raseljeni, neki ubijeni. Izostala je stručna i novčana podrška, javili su se problemi s prostorijama. Usprkos svim poteškoćama, dio klubova je i u najtežim uvjetima kontinuirano radio, čak i za vrijeme uzbuna, prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjim apstinentima i podršci od strane bolnica koje se bave liječenjem alkoholizma. Sve su se ostale službe bavile rastućom problematikom vezanom uz ratna stradanja pa su problemi pijenja i alkoholizma potisnuti u drugi plan. Bolničko liječenje je jedini način liječenja koji je održan u ratu i nakon njega. Bolnica je ponovno došla u središte zbivanja kao "organizirani model" kontinuirane skrbi o alkoholičarima.

Već 1992. godine se započinje obnavljati rad klubova. U kritičnom, ratnom razdoblju, dugogodišnji apstinenti su održali kontinuitet djelovanja klubova. Od 1993. godine započinje edukacija velikog broja dugogodišnjih apstinenata, prvenstveno iz Zagreba, kako bi se osposobili za što kvalitetniji rad u klubovima, sada u ulozi dostručnih djelatnika. Obnavlja se kvaliteta rada u klubovima, osnivaju se novi klubovi, oživljavaju izvan-klupske aktivnosti. Klubovi se radi unapređivanja svoga djelovanja, međusobne suradnje i zajedničkih aktivnosti, redovito mjesečno okupljaju na općinskim razinama - u koordinacijama od 3-10 klubova, na županijskim zajednicama, a od 2000. godine i u Hrvatskom savezu klubova liječenih alkoholičara, sa sjedištem pri Klinici za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice".

Klubovi liječenih alkoholičara su se tijekom 40 godina svojega postojanja razvijali i mijenjali, prateći promjene u društvu, što je razumljivo, budući da su i sami društvene organizacije, odnosno udruge. Preživjeli su rat, dokazujući time svoju životnost i obnovili se u skladu s demokratizacijom društva, uz puno viši stupanj samostalnosti i odgovornosti za svoje djelovanje

U Hrvatskoj sada djeluje mreža od 177 klubova liječenih alkoholičara, različite gustoće, vezana uz veća gradska ili županijska središta. U Zajednici klubova liječenih alkoholičara Zagreba okupljena su 82 kluba.

Klubovi okupljaju 10 do 12 obitelji. U njima se provodi obiteljski postupak uz angažman stručnih djelatnika i uz pomoć educiranih dugogodišnjih apstinenata, tzv dostručnih djelatnika, a pod supervizijom stručnjaka. Obiteljskim postupkom se katalizira promjena ponašanja u obiteljskom sustavu, rast i sazrijevanje obitelji i uspostava načina života bez alkohola za cijelu obitelj. Klubove koje  rade bez stručnog djelatnika članovi obitelji  brzo napuštaju, a rehabilitaciju nastavlja sam alkoholičar, što  ne daje ni približne rezultate kao rehabilitacija cijele obitelji.

Provođenje obiteljskog postupka u klubovima i prisutnost stručnih djelatnika, te uključivanje u programe zaštite zdravlja i suzbijanje problema vezanih uz pijenje i alkoholizam u lokalnoj zajednici i šire, razlikuje klubove liječenih alkoholičara od Anonimnih alkoholičara.

Samo na takav način može se postići bolje zdravlje, što ujedno znači bolju kvalitetu života. Gledajući upravo s tog aspekta, neizmjeran terapijski i društveni potencijal koji imaju klubovi liječenih alkoholičara, a koji je još veći ako postoji suradnja sa stručnjacima i njihova supervizija, nedovoljno je prepoznat, podržan i iskorišten. Nažalost, nedovoljna novčana potpora ozbiljna je i nesavladiva prepreka u dijelu stručnog djelovanja i supervizije rada u klubovima.

Ustanove koje se bave liječenjem alkoholičara danas usko surađuju s klubovima i podržavaju ih u radu, dok je suradnja s liječnicima primarne zdravstvene zaštite nedostatna i trebalo bi je obnoviti. Trebalo bi učvrstiti i suradnju centara za socijalnu skrb i klubova liječenih alkoholičara, koja u nekim područjima, nažalost, uopće i nije uspostavljena.

Klubovi su organizirani kao udruge građana na principima samopomoći i uzajamne pomoći. To je najkvalitetniji i najracionalniji vid rehabilitacije, jer se odvija u ekološkom okruženju, u kojem se alkoholizam razvio i jer je s ekonomske strane najprihvatljiviji. Svaki drugi vid rehabilitacije alkoholičara i njegove obitelji, zahtijevao bi vrlo velika financijska sredstva koja je nemoguće osigurati u sustavu zdravstvene i socijalne zaštite.

Članovi alkoholoških timova, stručni djelatnici u klubovima liječenih alkoholičara i liječeni alkoholičari, pokušavaju djelovati putem medija kako bi se stvorilo povoljnije društveno ozračje i senzibiliziralo društvo za probleme pijenja alkoholnih pića, alkoholizam i klubove liječenih alkoholičara.

Na tom planu, a i za potrebe svog rada, Hrvatski savez i Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreba:

·         Izdaju svoj mjesečnik "Alkohološki glasnik", koji predstavlja svojevrsni stručno-informativni vodič kroz probleme pijenja, alkoholizma, liječenja i rehabilitacije alkoholičara, a posebice kroz klubove liječenih alkoholičara. 

·         2003. g. tiskan je i priručnik - Zbornik stručnih radova Alkohološkog glasnika. Tiskaju se i brojni promidžbeni materijali koji se distribuiraju građanima.

·         U radio emisiji Vi i Vaše zdravlje, Drugog programa radio Zagreba rezerviran je polusatni tjedni termin za klubove liječenih alkoholičara.

·         Hrvatski savez i Zajednica klubova Zagreba organizirali su i Trijezni telefon 01 37 87 754, uz kojega svako prije podne dežuraju dugogodišnji apstinenti, na usluzi građanima, dajući informacije o klubovima, liječenju, iznoseći svoja iskustva i potičući zainteresirane na prvi korak.

·         Hrvatski savez, udruženja klubova i klubovi organiziraju i niz drugih aktivnosti. Posebno je za istaknuti sportske igre i večeri poezije.

Na kraju, želim još jednom ponoviti da su klubovi liječenih alkoholičara otvoreni prema zajednici u kojoj djeluju i da se, uz svoju osnovnu djelatnost, uključuju i u preventivne aktivnosti na planu suzbijanja prekomjernog pijenja, problematike vezane uz alkoholizam i druge ovisnosti, kao i u programe zaštite i unapređenja duševnog zdravlja i zdravog načina življenja. 

* predsjednica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Klinika za psihijatriju, KB "Sestre milosrdnice", Zagreb, Vinogradska c. 29, Tel.: 01 37 87 754, E-mail: vgolikgruber@ yahoo.com

----: O :----

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 5 /2004 (107) str. 3-4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES