početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 17

Alk. gl. 6 /2003 (100) str. 20-24

početna ►

IZ ŽIVOTA

O važnosti kluba liječenih alkoholičara u rehabilitaciji i očuvanju apstinencije, kao i o ustrajnu   radu na sebi u cilju održavanja trajne apstinencije, saznajte iz napisa Zlatka Topalovića, dugogodišnjega apstinenta i doživotnoga počasnog predsjednika Kluba «Centar», Tkalčićeva 33 iz Zagreba.

Mojih 28 godina apstinencije

Počelo je davne 1975. godine, kad sam prvi put sa strahom došao u Vinogradsku bolnicu. Želja mi je bila prekinuti dugogodišnje pijenje i postati osoba koja će znati cijeniti sebe, cijeniti druge i biti cijenjena.

Prvi susret s dr. Mauriziom Troncosom nije bio ugodan, ali je bio otvoren: «Zlatko, pogledajte na što sličite! Od Vas nikad ništa!». Bio je u pravu, pa se nisam opirao ni nijekao njegovo mišljenje. No, sam sam sebi rekao - idem u bolje sutra - i do danas rušim drugi dio njegove tvrdnje.

Dolaskom na predavanja u Dispanzer, tek sam  načuo riječ apstinent. Više sam saznavao odlaskom u klub.

Bilo je to 14.travnja 1975. godine. U pratnji supruge pokucao sam na vrata Tkalčićeve 7, gdje su radila dva kluba Općine Centar. Osjećao sam se nelagodno. Svi su gledali u mene. No, olakšanje su mi pružila nasmiješena lica i riječi dobrodošlice: «Uđite, ovdje smo svi prijatelji, želimo vam pomoći kao i sebi».

Moram priznati da je svaki početak težak, pa tako i moj. No, postupno, slažući kockice vizije boljeg sutra, uz nezaobilaznu osobnu odluku ja to hoću (a ne ja to moram), može se puno postići.

 

Zlatko Topalović i supruga

U klub sam dolazio redovito sa suprugom. Na prijedlog pok. Ruže Vešligaj, s vremenom moje dobre prijateljice, postajem prvi, najmlađi predsjednik kluba, samo nakon 7 mjeseci apstinencije! Na toj dužnosti ostajem 18 godina. Te sam se obveze prihvatio s čvrstom odlukom da uz pomoć ostalih članova vodim klub i pomažem ostvarenju što dulje i kvalitetnije apstinencije, kako samoga sebe, tako i svih nas. Mnogo mi je pomogla gđa Jasna Serdar, prof. psihologije. Slušajući njezina predavanja učio sam kako se ophoditi s članovima kluba, kako ih prihvatiti, čuti. I danas često ponavljam, da se u klubu moramo slušati i čuti, pozitivne misli prihvatiti, a negativne odbaciti. Pritom sam uvijek pazio da nikoga ne povrijedim i da vlada prijateljsko ozračje.

Prva godina apstinencije bila je najteža. Željno sam čekao prvu diplomu. Ne pijem, lijepo mi je, sklad u obitelji, nemam problema na poslu. «Prestao je piti, mnogo se promijenio», govorila je supruga u početku, kako bi mene i sebe ohrabrila. Nastale promjene su najvažnije, a to će procijeniti članovi kluba, suradnici na poslu i obitelj. Mijenjamo se različitom brzinom i opsegom, ovisno o tome koliko smo na sebi radili. Uzalud apstinencija pet i više godina ako nisu nastupile promjene u životu i ponašanju. Takve osobe najčešće recidiviraju. To sam stalno ponavljao i ponavljam i sada, nakon 28 godina u Klubu «Centar», gdje sam izabran za doživotnog počasnog predsjednika toga kluba. Apstinirati se može i doživotno, ali to nitko ne može jamčiti. Pokazali su to i neki naši članovi, koji su recidivirali.

Kad sam počeo odlaziti na godišnje skupštine, prenosio sam pozdrave svoga kluba. Potom sam znao nešto reći i o radu svoga kluba, no na kraju sam shvatio da je Skupština inventura rada kluba tijekom godine dana i da nema potrebe da govorimo o svojem klubu, što savjetujem i drugima koji se javljaju u pozdravnom govoru.

«Lijepo je na godišnjim skupštinama»: riječi apstinenata, «apstiniram godinu dana, lijepo mi je jer ne pijem», «sklad je u obitelji», «nemam problema na poslu», «želim da dočekam i dobijem priznanje i za drugu godinu». Supruga sa svojim izjavama: «prestao je piti», «mnogo se promijenio», «sada je sve u redu». Te riječi potvrđuju promjene i rad na sebi. Ako se radi na sebi, promjene se moraju pokazati, a to će procijeniti članovi u klubu. Ne možemo se sto posto promijeniti, ni pedeset posto, ali dvadeset do trideset posto možemo. Pod tim ne podrazumijevam sam prestanak pijenja, jer on nije dovoljan. Takav apstinent može recidivirati i nakon niza godina apstinencije. Promjene i osjećaj zadovoljstva u apstinenata jamstvo su uspjeha. Ja ću se uvijek predstaviti s ponosom, punim imenom i prezimenom Zlatko Topalović, apstinent 28 godina.

Zadnjih godina upoznao sam mnogo dragih osoba u istom klubu – Marinu, Dubravku, Mirjanu, Dragicu, Luku, Darka…Pomažem im i učim ih, kao što su i mene učili, kako pomoći sebi i drugima, jer sam shvatio da je to bilo najbitnije u mojoj apstinenciji.

Vrlo je korisno posjetiti prijatelje i u drugim klubovima, vidjeti kako rade i razmijeniti iskustva. Velika je pomoć druženje «Petkom u pet», s našom prof. Ljubicom Uvodić-Vranić na čelu. Saznamo pritom mnogo o tome kako kvalitetnije živjeti u ovome zahtjevnom svijetu. Na kraju, kako bi rekli Kostelići, važno je imati dobroga trenera, pa ćete vidjeti što se može osvojiti. To je meni prim. dr. sc. Željko Marinić, od kojeg učim i dobivam uvijek neki dodatni pozitivni naboj, bilo da je riječ o pohvali ili o kritici. Zato, kada se obadva zapitamo, koliko još može trajati ta naša snaga, odgovaram - dok smo živi.

Drage moje prijateljice, dragi prijatelji, mogao bih još mnogo pisati, ali da ne duljim, ako  nešto nije jasno, dođite u Klub «Centar», Tkalčićeva 33. Uz kavicu i sok, možemo uvijek popričati. Vaš,

Zlatko Topalović

----: O :----

Sedam načina za postizanje duševnoga mira, ravnoteže i zadovoljstva

  1. Naučite razmišljati na pozitivan način, prihvatite pozitivan stav prema životu. Zapamtite da će vam život biti onakav kako se prema njemu postavite.

  2. Nikad nemojte izravnavati račune s neprijateljima jer time vrijeđate sebe više nego njih. Ne trošite ni minutu na razmišljanje o ljudima koji vam nisu dragi.

  3. Ne očekujte zahvalnost od ljudi. Kad dajete, činite to zato što vam davanje pričinja radost, a ne zato da biste bili nagrađeni. Zahvalnost je stečena osobina, pa djecu treba odgajati da budu zahvalna.

  4. Zbrajajte blagoslove života a ne brige.

  5. Nemojte oponašati druge ljude. Budite onakvi kakvima vas je priroda stvorila. Zapamtite da je oponašanje ravno samoubojstvu.

  6. Kad od života dobijete limun, nastojite od njega napraviti limunadu.

  7. Pokušajte zaboraviti vlastite brige nastojanjem da unesete mrvicu sreće u živote drugih ljudi. «Kada ste dobri prema drugima, najbolji ste prema sebi samima.»

----: O :----

V. večeri pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti»

Prva obavijest

Poštovani prijatelji!

I ove godine, već peti put po redu , održat će se večer pučke poezije, odnosno susret pjesnika iz klubova liječenih alkoholičara s temom «Poezijom protiv ovisnosti». Ideja za takve susrete potekla je iz Međimurja i nas bi veselilo da se prijavi što veći broj sudionika iz cijele Hrvatske, što bi cijelomu projektu dalo posebno značenje.

Organizator V. večeri pučke poezije ove je godine Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina, a medijski će pokrovitelj manifestacije biti Marinianis radio Slatina.

Večer «Poezijom protiv ovisnosti» održat će se 18. listopada 2003. godine u kino dvorani Pučkoga otvorenog učilišta Slatina, s početkom u 17 sati. Predviđeno je da svaki klub liječenih alkoholičara može prijaviti najviše tri sudionika, od kojih će svaki imati tri minute za svoj nastup. Također bi bilo poželjno da svaki klub osigura i zabavni dio programa iz svoga mjesta. Kotizacija za sudjelovanje u programu iznosila bi 100 kuna po klubu.

Pozivamo sve članove klubova, njihove obitelji, suradnike i prijatelje da sudjeluju u ovoj manifestaciji u što većem broju.

Za sve obavijesti, prijedloge i primjedbe možete se javiti vms. Višnji Kajzer, Dom zdravlja Slatina, Bana Jelačića 33, tel.: 033 / 551-626, mobitel: 091 / 62-37-53.

Poziv za sudjelovanje na V. večerima pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti» s detaljnim uputama bit će Vam dostavljen u rujnu.

Za organizacijski odbor:

Dr. Marija Turk-Kuči,

Višnja Kajzer, vms i

Ksenija Vujanović-Juras, prof

Josip Štimac, Predsjednik Udruženja klubova liječenih alkoholičara Slatina

----: O :----

Hvala prijateiji!

Hvala Vam svima za svaki darovani osmijeh,

hvala Vam svima za svaku utješnu riječ,

hvala Vam svima za svaku zraku topline,

hvala Vam svima jer ste me podigli sa dna,

jer ste mi pokazali da i za moj životjoš nade ima.

I zato.još puno puta ću izgovoriti te riječi,

«Hvala Vam, prijateiji, svima»!

Vida Valentina

Dobra duša

U Slatini imajedna žena,

kolika je, Bože, duša njena,

kad u nju stao gradje cijeli,

još nekoliko sela s njimje dijeli,

svakome će ona pružit ruku,

i podijelit svačiju će muku.

Okrenut leđa nikomu neće,

u njoj vječno cvjeta cvijetak sreće.

Godinama ona tu je s nama,

mogli bi je zvati naša mama.

U penziju trebala bi poći,

bojimo se tko će nam doći.

Zamjenujoj trebali bi naći,

ali zašto, iz nje miadost zraći.

Raskinimo zato sve te dvojbe,

još će dugo ona biti ovdje.

Ne damo je dokle god nam diše,

samo s njome sreća nam se piše.

Pitate se o komeje riječ?

Sada ću vam sve ukratko reći,

Zna ju svatko koga duša boli,

za savjet ju mali, moli,

znaju svaiko kom je mrska flaša.

Doktorica to je duša naša.

Jer spasila mnogo već je ljudi,

zato, Bože, uvijek s njome budi.

Još ću reći samo riječi te:

«Doktorice, hvala Vam za sve».

Vida Valentina

Lutkica

Djede Ivane,

sto učini nam ti?

Cijelu večer sramili smo se svi.

Na tu pozomicu

nagovorit nas nitko mogao ne bi,

da onako, ko iz topa,

unučicu pozoveš k sebi,

Lutkicu da pjevamo tebi!

Noge krenule same, nestao strah,

pjevali smo veselo kao da ljudi nema oko nas.

Samo pljesak nas lotalno zbuni.

Nikad do sad pjevali nismo

za toliko ljudi, na razglas I

na sav glas.

Ana Prebježić, Klub «Centar», Koprivnica

Spas

Gledam u daljinu i sjetih se tužnih dana

Tvoj uplakan pogled i moja stara rana.

Tvoje tople riječi, meni značile ništa nisu,

Već rakija stara, koja me je zvala:

Dođi, dođi prijatelju moj, popij još jednu i budi rob moj.

I prođoše dani i godine duge, ispijajući boce

Ne gledajući na druge.

Padao sam, padao u jamu smrti. Bilo je ružno

jer sve se oko mene vrti.

Tama, pustoš, pakao silni. Čovječe moj, gdje li su

sada oni dani divni?

Zazivah pomoć iz dna srca svoga. I dođe svjetlost

života moga. Bila je lijepa, anđeoski čista.

Njen topli glas dao mi je SPAS.

I nema više one tame jame,

Nego samo ljubav moje supruge prekrasne.

Eduard Dodig, Odjel za alkoholizam, KB "Sestre milosrdnice"

 

◄ strana 17

Alk. gl. 6 /2003 (100) str. 20-24

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES