početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 6 /2003 (100) str. 17,18,19

strana 20 ►

POSJET KLUBOVIMA MOSTARA

40. OBLJETNICA RADA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA U BIH

Sa svečane Skupštine Zajednice klubova liječenih alkoholičara Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru, 22. svibnja 2003.

Gosti na Skupštini bili su: Zajednica klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, doc. dr. sc. Darko Breitenfeld, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, dr. Marijan Cerovac, Udruga za zaštitu i unaprjeđivanje duševnog zdravlja i suzbijanje bolesti ovisnosti Pešćenica - Zagreb, med. sestra Kata Hačko, Klub «Pešćenica», Klub «Vukomerec», Klub «Maksimirska naselja» i Klub «Maksimir II».

Tema stručnoga skupa bila je «Ovisnosti - bolesti 21. stoljeća». Svečana je Skupština održana 23. i 24. svibnja 2003. godine u Mostaru i Međugorju. Organizatori su bili: Zajednica klubova liječenih alkoholičara Hercegovačko-neretvanske županije, Centar za prevenciju i liječenje ovisnosti Mostar, prof. Nada Matović, prim. dr. Emina Kapetanović-Bunar, i prof. Sandra Jovanović.

Na stručnom dijelu sastanka održano je i nekoliko predavanja. Tako je doc. dr. Darko Breitenfeld govorio o temi «Iskustva o radu Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba», dipl. soc. radnica Maca Cicak o temi «Alkoholizam, socijalne anamneze, tretman i obiteljske terapije, a nastavnica razredne nastava Snježana Šuster o temi «Prevencija ovisnosti među mladima školskoga uzrasta u gradu Zagrebu». Govorilo se i o projektu «Želim biti slobodan», a predsjednica Udruge za zaštitu i unaprjeđivanje duševnog zdravlja i suzbijanje bolesti ovisnosti Pešćenice, Zagreb, Kata Hačko govorila je o temi «Aktivnosti na prevenciji ovisnosti - pušenje, alkoholizam i zlouporaba droga».Ta je zagrebačka Udruga gostovala u emisiji Radio postaje «Mir» - Međugorje, koji vodi i uređuje fra Mario Knezović, župnik iz Međugorja. Gosti su bili doc. dr. Darko Breitenfeld, Klub «Maksimirska naselja», Zdenka Majkić i Tereza Rivosecki

Dana 21. svibnja u 22 sata naš je autobus krenuo na dugo iščekivano putovanje, u Mostar i Međugorje, k našim dragim prijateljima i suradnicima. Brzo smo svladavali kilometre i nakon približno osam sati vožnje, pred nama se rađalo međugorsko jutro. Udomila nas je prekrasna obitelj Bevanda. Doručkovali smo, a potom se od 9 sati opuštali u miru i tišini koji su nam toliko potrebni u suvremenoj buci i jurnjavi, poput svagdašnjeg kruha. Nakon odmora krenuli smo u Mostar na svečanu skupštinu naših domaćina. Krivudavom i vrlo zavojitom cestom, uz krajolik od kojega ti zastaje dah, a pogled je jurio lijevo i desno, da registrira tu ljepotu. Prošli smo kroz Čitluk i počeli se vrlo strmom cestom spuštati prema Mostaru. Za sat

vremena stigli smo na odredište, pred franjevačku crkvu, u kojoj se održavao svečani skup, 40. godišnjica klubova liječenih alkoholičara Hercegovačko-neretvanske županije.

Iskazana nam je neviđena dobrodošlica. Zagrljaji, pozdravi i tople riječi otklonili su brzo naš umor zbog cjelonoćnoga putovanja. Razdragana i sretna, prof. Nada Matović, prim dr. Emina Kapetanović-Bunar, prof. Jovanović, članovi sarajevskih klubova, članovi mostarskih klubova, gosti iz Splita, gđa Smolčić i g. Wolf. Govorilo se o radu klubova u ratnim vremenima, koja su na tim prostorima bila doista teška. Pokazalo se i u ovom ratu da su liječeni alkoholičari u velikom broji ustrajali u apstinenciji, bili i ratnici protiv svoga neprijatelja - alkohola. Okupljali su svoje članove i obitelji i pružali im podršku i nadu u bolje sutra. Klub znači nije bio kreator i organizator primarne prevencije nego aktivni sudionik u toj prevenciji. Mislim da nema alkoholičara koji na bilo koji način nije čuo za legendu Hercegovine, prof. Nadu Matović, koja svoje golemo znanje i iskustvo prenosi na predsjednicu Zajednice klubova Hercegovačko-neretvanske županije, prof. Sandru Jovanović, mladu ženu, punu poleta i entuzijazma, dostojnu zamjene jednoga dana prof. Matović. Sjajna i energična žena, prim. dr. Kapetanović-Bunar, uspjela je revitalizirati čak osam klubova u Sarajevu. Puno je lijepih riječi izgovoreno, puno je problema istaknuto, toliko puno da ne mogu sve staviti na papir, ali naši su kontakti toliko čvrsti da o tome već dosta i znamo. Jednaki su nam i problemi i ciljevi. Nastojimo se ovakvim susretima što čvršće povezati, pokušati pomoći jedni drugima, stvoriti čvršće zajedništvo i prijateljstvo, baš kao što se to i radi u klubu liječenih alkoholičara.

U Mostaru su u kreativni rad klubova uključena i djeca, sve škole i predškolske ustanove, postoje radionice. Predstave su imale svoje odgojno i edukativno značenje. Naime, igre s lutkama, što su se pokazale vrlo djelotvornima u otkrivanju dječjih emocionalnih poremećaja što su u te djece nastali, npr. zbog roditeljske ovisnosti i određenih trauma kao posljedice te ovisnosti. Dijalozi i monolozi što ih vode lutke, toliko su dojmljivi i snažno djeluju na djecu bolje nego živa riječ roditelja i odgajatelja. U sav taj rad uključili su se i stručnjaci iz istočnoga dijela Mostara, što nas veoma raduje. Podijeljena su mnoga priznanja apstinentima, na čijim se licima vidio ponos i sreća, ali i velika odlučnost da nastave tako i dalje. Na kraju, uz domjenak imali smo toliko toga jedni drugima reći, pojadati se, ohrabriti jedni druge, jednostavno, stopili

 

Katica Hačko, prof. Sandra Jovanović, doc. dr. Darko Breitenfeld i Nada Matović (s lijeva na desno)

smo se jedni s drugima u velikim prostorijama franjevačke crkve. Dogovorili smo se da ćemo se naći sutra, na drugome radnom dijelu s temom «Ovisnosti - bolesti 21. stoljeća». Nakon toga, praćeni ugodnim, prohladnim i vjetrovitim vremenom, krenuli smo pogledati i diviti se doista prekrasnim prizorima izvora rijeke Bune. Kasno poslije podne vratili smo se u naše konačište, slatko umorni i puni dojmova. Do večere svatko je mogao u miru srediti svoje misli i naći vremena za sebe, kao i za druge aktivnosti. Sutradan, u isto vrijeme, bili smo u Mostaru, odmoreni i opušteni, spremni saslušati izlaganja domaćina i nas gostiju. Doc. dr. Breitenfeld, koji svoj cijeli radni vijek poznaje prof. Matović i čest je gost Hercegovine, upoznao nas je s iskustvima rada klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba. Gđa Hačko, predsjednica Udruge za zaštitu i unaprjeđivanje duševnog zdravlja i suzbijanje bolesti ovisnosti Pešćenice - Zagreb, govorila je vrlo opširno o aktivnostima na prevenciji ovisnosti. Dipl. soc. radnica Maca Cicak, ostavila je vrlo snažan dojam svojom temom «Alkoholizam, socijalne anamneze, tretman i obiteljske terapije», baš kao i razredna nastavnica Snježana Sušer, koja je govorila o prevenciji ovisnosti mladih školskog uzrasta u gradu Zagrebu. Sve su to vrlo slično i uvjerljivo potvrdile u svojim izlaganjima prof. Matović, prof. Jovanović i mnogi drugi.

Domaćini su predstavili i govorili o svojoj knjizi «Darivanje života», urednice prof. Sandre Jovanović, za koju je priloge i fotografije odabrala prof. Matović.

Urednica je istaknula da spomenuta monografija predstavlja jedno veliko i toplo ljudsko hvala svim našim učiteljima, mentorima, suradnicima i članovima. Zahvalila im je na hrabrosti i spremnosti pružiti pomoć i utjehu. Istaknula je da je monografija istovremeno i još jedno priznanje prof. dr. Vladimiru Hudolinu, koji je zajedno sa svojim suradnicima osmislio model liječenja alkoholne ovisnosti, provjerio ga u praksi i preporučio svima. Nesebično su svima, a bilo nas je puno, darovali monografiju, kao i knjigu prof. Nade Matović, «Zora iznad ponora», plod njezina dugogodišnjeg rada i iskustva s ovisnicima o alkoholu i njihovim obiteljima. Knjiga kao takva svojevrsno je bogatstvo i štivo koje ponajprije može biti u funkciji edukacije najšireg dijela pučanstva.

Skup smo završili podjelom zahvalnica Zajednici klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, Hrvatskom savezu klubova liječenih alkoholičara – Zagreb i doc. dr. Darku Breitenfeldu te gospođi Hačko, predsjednici Udruge za zaštitu i unaprjeđivanje duševnog zdravlja i suzbijanje bolesti ovisnosti - Pešćenica. Ponovno ispunjeni zadovoljstvom i toplinom (a tko ne bi bio), krenuli smo razgledati prelijepi Mostar, Stari most koji je u obnovi, zelenu Neretvu i stari dio Mostara. Ljubazna Nada Ćorić, tajnica Zajednice klubova Mostara, odvela nas je u Maticu hrvatsku, na retrospektivnu izložbu Gabrijela Jurkića, rođenog u Livnu. Vidjeli smo predivne slike svjetlosnih ugođaja - «Inje», «Čempresi» i mnoge druge. Slikar svjetla i prostora umro je slijep 1974. godine u Franjevačkome samostanu, u svome rodnom Livnu koje ga je prigrlilo. Umro je bez svjetla, dakle i bez prostora. Franjevački radio Radio postaja «Mir» Međugorje, koju vodi fra Mario Knezović, pozvala je doc. Breitenfelda u emisiju posvećenu alkoholizmu i pijenju. On je pak pozvao mene i Terezu Rivoseci iz našega dragog kluba. Emisija je trajala 75 minuta, a prekinuta je samo s dva glazbena bloka. Ja sam govorila o alkoholizmu samaca, a moja prijateljica o obiteljskom alkoholizmu. Nije mi bilo teško govoriti o tome, jer sam već prije nastupala u sličnim emisijama, a i Tereza se pokazala vrlo dobrom. Nije nam to bilo teško uz doc. dr. Breitenfelda i dobro pripremljenoga i alkohološki educiranoga franjevačkog voditelja. Bilo nam je čudno da smo mogli tako dugo, a da nas voditelj nije prekidao, iscrpno govorit o zadanoj problematici. Nadasve lijepo ugošćeni, dobili smo i darove - knjige i brošure, a imamo i našu kazetu. Sve u svemu, prekrasno!

Zadnjega dana našega boravka u Hercegovini posjetili smo Zajednicu Cenacolo, kršćansku udrugu, koja prihvaća izgubljene mlade ljude, nezadovoljne, zbunjene, očajne, one koji žele pronaći sami sebe, ponovno otkriti radost i smisao života. Droga je, kao i alkohol, posljedica jednoga pogrešnog života. Zlo s kojim se treba boriti svakoga dana zove se sebičnost, bahatost, nezainteresiranost i mržnja.

U Međugorju se nalaze dvije kuće namijenjene liječenju ovisnosti o drogama, od kojih je jedna za prihvat djevojaka, dva kilometra udaljena od kuće za smještaj muških ovisnika . Stigli smo upravo na svjedočenje mladića ovisnika. Primili su nas široka srca i nastavili sa svojim radom. I mi smo ih pozdravili i rekli nešto o našim ovisnostima. Zajednica želi biti svjetlo u tami, znak nade, živo svjedočanstvo da smrt nema posljednju riječ. Mladima se predlaže jednostavan način života, obiteljskog sklada, u otkriću darova rada, prijateljstva i vjere u Riječ Božju. Obišli smo njihove radionice i kupili njihove prelijepe radove. I ovdje je svatko od nas mogao naći dio sebe, ako je to želio. I opet ispunjeni mirom Međugorja, koje doista daruje puno energije, vratili smo se na ručak. U 14 sati krenuli smo u Zagreb, duhovno mnogo bogatiji i sretniji. Čavrljali smo u autobusu svatko sa svakim, čvrsto povezani ovim putovanjem.

Zdenka Majkić, Klub «Maksimirska naselja»

----: O :----

40. obljetnica rada klubova liječenih alkoholičara u Bosni i Hercegovini

Skupštinu je otvorila i pozdravila sve nazočne Sandra Jovanović. Nakon Sandre nazočnim se obratila naša slavljenica Nada Matović koja je ukratko govorila o početku rada klubova liječenih alkoholičara u Bosni i Hercegovini. Naime, prvi su klubovi na ovim prostorima osnovani davne 1963. godine. Svečani dio Skupštine vrlo profesionalno je vodila djevojka iz Konjica, što je nagrađeno velikim pljaskom. Nakon svečanoga dijela gosti su prigodnim riječima čestitali gđi Matović, te joj zahvalili za sav trud koji je uložila za ljude koji su bili na samome dnu. Ovom prigodom i ja joj iskreno zahvaljujem za svu dobrotu koju je iskazala prema nama malenima, običnim ljudima. Prvi od gostiju javio se za riječ doc. dr. Breitenfeld iz Zagreba. Između ostaloga, kazao je kako je i Zagreb učio od Mostara zahvaljujući gđi Matović i u cijelome svom izlaganju nazivao ju je «profesoricom». Time je dao do znanja koliko cijeni ono što naša Nada radi. Nakon doc. dr. Breitenfelda, za riječ se javila Dubravka Bandić koja je s puno emocija govorila tko je zapravo Nada Matović, te kako su se upoznale u Podgori u izbjeglištvu. Posebno je istaknula humanost gđe Matović, njenu brigu za svu djecu koja su pobjegla od ratnih strahota iz cijele Bosne i Hercegovine. Valjalo ih je nahraniti, kako hranom, tako i duhovnošću. Sve to je naša Nada uspjela, jer ima veliko srce koje razumije sve ljude, bez obzira na boju kože i narodnost. Milenko Šošić je u ime svih nagrađenih toplo zahvalio. Dr. Emina Kapetanović govorila je o knjizi znakovita naziva «Darivanje života», odnosno monografiji. S puno poštovanja govorila je o samim počecima rada u klubovima širom Bosne i Hercegovine. S puno je poštovanja govorila i o prof. dr. Vladimiru Hudolinu. Spomenula je dr. Milakovića i njegove zasluge u radu klubova, kao i mnoge druge koji su na bilo koji način pridonijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Na kraju svog izlaganja je nazočnima pokazala fotografiju iz knjige i sjetnim glasom rekla::»Ove zgrade više nema, nema ni kestenova. Sve je nestalo u ratu. Ali rastu novi kestenovi, znači živi smo - život ide dalje.» Primijetila sam s koliko je emocija i ljudske patnje govorila dr. Kapetanović o prošlome vremenu, o vremenu ratnom. Hvala Bogu da je sve iza nas. Dubravka Bandić je ponovo zatražila riječ i predložila gđu Nadu Matović za ženu godine, uz napomenu da se to objavi u listu «Žena», koji izlazi u Sarajevu, jer Nada to zaslužuje.

Na kraju prvoga radnog dana Skupštine upriličen je domjenak gdje smo razmijenili svoje utiske. Nakon toga smo se vratili u dvoranu i razgovarali o budućim sastancima i zajedničkim druženjima. Nije ništa konkretno dogovoreno o vremenu održavanja sastanaka u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Mostaru.

Drugoga dana rada Skupštine bilo nas je znatno manje, ali je zato bilo više razgovora i rasprava o određenim temama. Kao i prvoga dana, Sandra Jovanović započela je razgovor o temi «ovisnost». Iznijela je poražavajuće brojke o broju ovisnika. Govorilo se o drogama, o pušenju duhana, i o raširenosti pijenja alkohola među mladeži. Prva je govorila prof. biologije Mubera, koja je, između ostaloga, istaknula kako provode edukaciju po školama, a vezano uz ovisnosti. Osnivaju se radionice kako bi što bolje educirali mladež odnosno školsku djecu o štetnosti opijata. Gošća iz Zagreba, dipl. soc. radnica Snježana Šuser je, između ostalog, naglasila: «Tamo gdje je ljubav, tamo je odgovornost». Potpuna odgovornost, bez privole. Kata Hačko, med. sestra, koja je sve osmislila i organizirala dolazak stručnjaka iz Zagreba, napomenula je kako su proveli istraživanja po školama. Anketirana djeca, njih 33 000, potvrdila su poražavajuće brojke: 99 posto njih je kušalo alkohol, 37 posto je došlo u dodir s marihuanom a 68 posto mladih je zapalilo cigaretu. Gđa Hačko je govorila i o osnivanju udruge za suzbijanje svih vrsta ovisnosti, koja bi djelovala pri školama na Peščenici, kako bismo što bolje educirali mladež i uključili učenike druga, šestoga i osmoga razreda u ovaj projekt. Prvo se radi s djecom, a potom s roditeljima.

Za riječ se javila gđa Nađa, soc. radnica iz istočnog Mostara, koja je izrazila želju da se otvore klubovi liječenih alkoholičara i kod njih, jer ima mnogih onih kojima je potrebna pomoć, što je i prihvaćeno.

Nakon što je završen radni dio Skupštine, izveden je igrokaz pod nazivom «Nisam ja alkoholičar», što je izazvalo buru smijeha uz veliki pljesak i moju konstataciju: »Pa i nismo tako loše glumice naspram nekih naših članova». Po izlasku iz dvorane stavila sam se vrlo rado na raspolaganje našim gostima, kao domaćin, da im pokažem grad. Nakon obilaska Staroga mosta, pogledali smo izložbu slika Gabrijela Jurkića, koja je bila postavljena u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače.

Nada Ćorić, Tajnica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Mostar

----: O :----

◄ strana 11

Alk. gl. 6 /2003 (100) str. 17,18,19

strana 20 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES