početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 11 /2000 (69) str. 15

strana 16 ►

NOVE KNJIGE

PROČITALI SMO ZA VAS

VERA PEIFFER: POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Sve što ste oduvijek znali o pozitivnom razmišljanju, ali se niste usudili ostvariti

Izdavač: Veble Commerce, Zagreb 1999.

Kako biste izmijenili svoj život nabolje, potrebno vam je nešto više od teoretskog znanja. Naravno, to znači da ćete trebati preuzeti odgovornost za vlastito dobro i prestati optuživati svaku osobu za stvari koje su u vašem životu krenule naopako. To nije jednostavno jer je mnogo lakše okriviti svoje roditelje, vladu ili loše vrijeme za vašu vlastitu nesposobnost, nego priznati kako se niste previše trudili, pa se stoga još uvijek niste maknuli s mjesta.

Preuzimanje odgovornosti za vaše postupke predstavlja pobjedničku strategiju jer vam ono otvara vrata prema novim mogućnostima da postanete uspješna osoba. Kad govorimo o uspjehu, tada govorimo o velikom broju različitih područja kao što je zdravlje, bogatstvo, sreća i ostvarenje osobnih težnja.

Na Vašem putovanju prema boljem životu najveći neprijatelj (osim vas samih) bit će vam vaše navike. Ako svom životu želite dati  pozitivniji smjer, nudimo vam nekoliko savjeta na koje biste trebali obratiti pozornost:

- Preuzmite odgovornost za vlastito ponašanje i vlastite osjećaje. Oni su vaši i vi ste jedina osoba koja na njih može utjecati. Nemojte očekivati promjenu u vanjskom svijetu, jer se ona neće dogoditi.

- Razmotrite svoju situaciju. Kakva je vaša trenutna situacija? Proanalizirajte svaki njezin aspekt  - zdravlje, financijska situacija, posao, partner, vlastiti image itd. Koje biste aspekte željeli postići?

- Sastavite popis stvari koje želite izmijeniti i poredajte ih ovisno o njihovom prioritetu. Pozorno ih analizirajte, jednu po jednu - lakše je suočiti se s jednom stvari, nego krenuti u površno suočavanje s nekolicinom u isti mah.

Proučite problem koji se nalazi na prvom mjestu vaše liste. Kakav je stvarni problem? Odvojite ga i odredite vanjske činitelje koji su se umiješali. Kakvi su vaši stavovi koji otežavaju situaciju.

Izbacite iz svog rječnika izraz "NE MOGU". Ako kažete "ne mogu", postavljate si ograničenja. Ispunite misli slikama na kojima ste nova osoba.

Pogreške su vitalan sastojak životnog procesa. Ako činite pogreške, to znači da ste aktivni i živi. Prihvatite pogreške kao sastavni dio procesa koji se neprekidno odvija i koji vam pomaže da postanete najbolja moguća osoba. Koristite pogreške kao svoju prednost. Ako ste učinili pogrešku, potanko razmislite o njoj i analizirajte što je krenulo u krivom smjeru. Zbog čega se ona dogodila? Jeste li postupali bez razmišljanja? Jeste li predugo oklijevali i izgubili ono ćemu ste težili? Jeste li bili živčani i stoga učinili neku glupost?

Vladimir Lojna, Klub ZET "Podsused"

OSVRT NA PREPORUČENU KNJIGU

CAROLINE KNAPP: OPIJANJE - LJUBAVNA PRIČA

Pročitavši knjigu Opijanje - ljubavna priča, morao sam malo razmisliti o značenju sadržaja knjige u odnosu prema mojem sadašnjem stanju. Naime, navedena knjiga je ispovjest jedne mlade žene koja je dvije trećine svoga života provela  u okruženju "nečega" čega nije bila svjesna, ili nije htjela biti svjesna, u svijetu alkohola. Alkohol je vladao njezinim životom, sve dok nije stigla do dna (gubitak oba roditelja). Tada je mogla izabrati jedan od dvaju pravca ili nastaviti piti do tragičnog kraja, ili krenuti k ozdravljenju. Caroline je izabrala, teži, ali pravi put - ozdravljenje. Sigurno, da je bilo teško donjeti takvu odluku, ali time se riješila dvojne ličnosti. Riješila se tereta koji ju je opterećivao cijelo to vrijeme. Ustvari, tek tada je počela živjeti - prestalo je njezino djetinjstvo u njezinom razmišljanju tu je bila, sigurno velika žrtva, jer - morala se odreći svog najboljeg prijatelja, svog najvećeg oslonca u životu (mi bismo slobodno rekli "rame za plakanje"), a mogu slobodno reći i ljubavnika - alkohola.

Ona je jednostavno osjećala tu neobjašnjivu privlaćnost i  strast u alkoholu. U njemu je našla svoju sigurnost, osjećala se slobodnije, i što je važno "njemu" nije trebala objašnjavati zašto je učinila tako a ne ovako. "On" ju je nježno prigrlio jedini ju je razumio, ali i jedini ju je gotovo zarobio zauvijek. "On" joj je bio pravo utočište i to onakvo kakvo bi si sama stvorila ugodno, lijepo, čisto, bez obveza i odgovornosti. Sa "njim" je živjela u jednom drugom svijetu, dostupnom samo njoj i "njemu".

Dakle, očit je njezin bijeg od stvarnosti, zapravo od sebe same, bez obzira na besprijekorno funkcioniranje na poslu i ostalim obvezama. Sve to je obavljala dobro i savjesno, jer je znala da će na kraju dana dobiti svoju nagradu, noć provedenu s "njim" G. Alkoholom. To je bila njezina i samo njezina tajna. Njeno slatko utočište na koje ima pravo samo ona, i za koje nitko ne zna. Ali svaka tajna, ma kako je mi dobro čuvali, kad-tad se sazna, odnosno mi je više ne možemo sakriti. Više ne možemo živjeti s njom (bar velika većina). Dakle, kad dođemo do dna, ili nešto prije dna. U knjizi je dana fina metafora u tom vidu, s dizalom. Dizalo alkoholičara vozi samo u jednom smjeru - ravno dolje. Dobro je što možeš iskočiti prije ili nastaviti dalje. Zavisi samo od tebe i nikoga drugog. U knjizi je vrlo plastično prikazan, mogao bih reći, klasičan put od osobe koja može kontrolirano piti, pa do alkoholičara. Opisane su sve krize kroz koje se prolazi, svi razgovori sa samim sobom, koji nisu nikada dobili ton. Želja da svoju svijest kontrolira, preusmjeri na nešto drugo, a ne na ono što je bitno, razni uzroci koji dovode do pijenja koji izgledaju tako različiti, a zapravo su jako slični ili čak isti, jer kod svih alkoholičara se provlači ta nit nepriznavanja. Odnosno bijeg od stvarnosti. I, osnovno u putu k ozdravljenju, bitno je da razgovori vođeni sa samim sobom postanu glasni, da se postavi pravi cilj koji se sigurno može ostvariti, ako čovjek to čvrsto odluči i želi. A, na tom putu puno nam može pomoći i borba Caroline Knapp, koju je na na kraju i dobila.

Željko M.

◄ strana 14

Alk. gl. 11 /2000 (69) str. 15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES