početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 19

Alk. gl. 7-8 /2000 (65/66) str. 27,28,29

strana 30►

IZ KLUBOVA

GODIŠNJA SKUPŠTINA KLUBA BUKOVAC

Izborna Godišnja skupština Kluba Bukovac održana je 28.3.2000. g. u prostorijama Društvenog doma Bukovac. Velika dvorana Društvenog doma bila je ispunjena članovima kluba i njihovim gostima. Kako je skupština bila izborna, najprije smo obavili izbor novog rukovodstva kluba. Na  prijedlog svih članova povjerenje je dano starom predsjedniku i njegovoj ekipi, što je glasovanjem jednoglasno i potvrđeno. Poslije izvještaja o radu kluba, sa zadovoljstvom je utvrđeno da je protekla godina bila uspješna i da se je osjetno povećao broj članova kluba, tako da sada imamo osam obitelji koje redovito dolaze na sastanke.

Klub je izrazio posebnu zahvalnost za rad stručnom djelatniku  dr. Jadranki Juraj, koja je unaprijedila stručni rad kluba i pomogla u obnovi njegova članstva.

Skupštini su bili nazočni mnogi gosti koji su se zahvalili na pozivu u ime svoga kluba i njih osobno.

Ovim putem želimo zahvaliti svima prisutnima,ali izraziti i duboko žaljenje što se mnogi od pozvanih nisu odazvali našem pozivu,  iako smatram da bi njihova prisutnost bila obostrano korisna, jer klub želi unaprijediti rad na prevenciji alkoholizma. Svaka obitelj koja dođe u klub već je duboko razorena alkoholizmom, pa stoga želimo upozoriti široku javnost kako tu bolest na vrijeme prepoznati i sprječiti.

Od svih gostiju prim.dr. Breitenfeld bio je najuporniji u diskusiji oko pijenja mladih i njihovu posjetu lokalima. Skupu se obratio i jedan od najstarijih i najaktivnijih članova, gosp.Topalović iz Kluba Cenar.

Uručena je diplomu za l5-godišnju apstinenciju gosp. Milanu Bašnjaku. Želimo se zahvaliti svima koji su bili nazočni a naročito dr. Jadranki Srdić iz Maksimira, koja je potkraj radnog vremena ipak došla na skup i uputila nam čestitke.

Nakon izvršenja dnevnog reda imali smo ugodan domjenak uz domaće kolače, odojka, kavu i sokove, popraćen glazbom.  Moje zadovoljstvo je tim veće jer je na skupu bilo nazočno i nekoliko najmlađih članova naših obitelji koji su proveli ugodnu večer u društvu svojih roditelja i njihovih prijatelja.

U ovom novom mandatu želio bih da unaprijedimo svoj rad na poticanj borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti..  Želja mi je unapređivanje suradnje s domom zdravlja,  školom i policijom.

Još jednom zahvaljujem svima koji su bili na našoj skupštini, a onima koji nisu,vidimo se dogodine!

Stjepan Pokas, predsjednik Kluba

MEĐIMURSKI KORACI

Suradnja među klubovima liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske jača i dalje. Rađaju se nove ideje i organiziraju razni projekti, od kojih su najznačajniji sportski susreti i večeri poezije.

No, hajdemo se zajedno vratiti u jedno malo, simpatično mjesto, Donju Dubravu kod Kotoribe, gdje živi , radi  i u klubu djeluje dr. Ivan Dolenec. U tom je mjestu smješten Centar za promicanje duševnog zdravlja Županije međimurske. Centar nije u Čakovcu jer tamo nema dr. Dolenca. Tako je epicentar svih međimurskih događanja u Donjoj Dubravi. Međimurski su klubovi napunili autobus i podržali osnivanje kluba u Hrvatskoj Kostajnici. To je rezultiralo suradnjom rukometnih klubova Preloga i Hrvatske Kostajnice.

U Donjoj Dubravi je i Centar za odvikavanje od pušenja. Tu sam prvi put nazočio dodjeli diploma osobama koje su prestale pušiti. Na godišnjim skupštinama međimurskih klubova uvijek su prisutne i aktivno sudjeluju u radu najvažnije osobe iz društvenog života, ravnatelji škola i domova zdravlja, župnici, vatrogasci.

Skupštine se uljepšavaju predivnim recitalima njihovih članova i djece, pa katkad pomislim da se pjesništvo rodilo u Međimurju. I drugi susret pučke poezije održat će se u Kotoribi. Himna alkoholičara Ruže Vešligaj neizostavna je na svim godišnjim skupštinama, pa ako dobijete poziv, nemojte se dvoumiti, posjetite ih. Klubovi Osvit i Centar odazvali su se pozivu te su sudjelovali na godišnjim škupštinama klubova  iz Kotoribe i Donje Dubrave.

Čiteteljima Alkohološkog glasnika prenosimo dojmove nazočnih ovakvim vidovima druženja.

Zoran Radmani, gradonačelnik Kotoribe, misli da su ovakva druženja veoma korisna i djeluju preventivno na suzbijanje alkoholizma, jer ako se pomoću klubova rješavaju problemi alkoholizma na zadovoljstvo obitelji, prijatelja i suradnika, onda se to zadovoljstvo  reflektira i na širu društvenu zajednicu. Izražava veliko zadovoljstvo što je sudjelovao na skupštini i obećaje u budućnosti veću financijsku potporu za rad kluba.

Dr. Ivan Dolenec kazao je da je sretan što je skupštini nazočio gradonačelnik, budući da je njegova  podrška vrlo bitna, jer kao što je gradonačelnik Murskog Središća gosp. Breglec podržao večer pučke poezije, a sve su ostalo učinili članovi sami, tako će se i podrškom gosp. Radmanija održati večer poezije u Kotoribi. Istakao je da je cilj takvih manifestacija, između ostalog, približiti klub liječenih alkoholičara društvu kao udrugu  sasvim normalnih i trijeznih ljudi, koji rade svoj posao, znaju uživati u životu, pisati dobre pjesme i veseliti se s ostalim ljudima.

Sr. Veronika Matotem, stručna djelatnica Kluba Kotoriba, izjavila je da alkoholičari s organiziranjem takvih susreta na sebe preuzimaju odgovornost koja im inače nedostaje. Što više djeluju društveno, pa i politički, to će prije i sami uvidjeti koliko su se promijenili i koliko vrijede, te kako ih je društvo prihvatilo. 

Hasan Bašić, Klub Osvit

ODLUKA MIJENJA ŽIVOT

ODRŽANA 32. GODIŠNJA SKUPŠTINA KLUBA  ZET-LJUBLJANICA

Rad kluba, koji je prilikom svog osnivanja zamišljen kao mjesto na kojem će se pomoći radnicima, više je nego težak. Kada je osnovan prije 32 godine, radio je isključivo zalaganjem više medicinske sestre Đurđe Orešić, a trud da bi se postigli rezultati, koji su bili i te kako vidljivi na ovogodišnjoj skupštini, sada ulaže naša socijalna radnica i terapeut Mira Morović-Kunetić.

Ovogodišnju skupštinu otvorio je predsjednik Kluba Dragutin Lobor, pozdravivši sve prisutne, a posebno dipl. prav. Nikolu Papića i dipl. inž. Zdravka Bošnjaka, predstavnike Poslovodstva ZET-a, te prim. dr. Darka Breitenfelda i terapeute iz Psihijatrijske bolnice Vrapče i Psihijatrijske bolnice Jankomir.

U klub je prošle godine na sastanke dolazio 21 član s obitelji i četiri samca, koji su došli u klub tijekom godine.

U prošloj godini, zbog financijskih poteškoća, organiziran je samo jedan terapijski izlet, i to na Plitvička jezera, ali je zato kod obitelji Solzenički organiziran domjenak, kako bi se ipak članovi što bolje upoznali i izmijenili svoja iskustva. Uspjeh rada u protekloj godini najviše je došao do izražaja kada su dodijeljene diplome, dvojici članova za godinu dana apstinencije, trojici za tri godine i jednom članu za deset godina. Ljudi su, dobivši diplome, osjetili potrebu obratiti se ostalima, a sve je najviše dirnulo pismo jednogodišnjeg apstinenta Dražena Ožvalda, uz koga su u tom trenutku stajali njegova supruga Renata i 15-godišnji sin Marko. Svom ocu Branku Radiću, koji je dobio diplomu za 10-godišnju apstinenciju, obratio se sin Alen riječima: "Znam da je bilo teško, ali bravo tata, sve što smo prošli sada se isplatilo."

U drugom dijelu skupštine mnogo je bilo predstavnika iz klubova liječenih alkoholičara na području Zagreba, Velike Gorice i Samobora koji su htjeli ovom klubu dati podršku te pohvaliti naš dugogodišnji uporan rad. Svi uvijek žele rado čuti i riječi prim. dr. D. Breitenfelda, koji budnim okom prati rad kluba. On je istaknuo da predstoji, uz borbu protiv alkoholizma, i borba protiv pušenja, što je također teška ovisnost. Potvrdio je to i član Uprave dipl. inž. Zdravko Bošnjak kad se obraćajući nazočnima, pohvalio i kao četveromjesečni apstinent od pušenja.

Nakon završetka službenog dijela skupštine, svi su se opustili uz glazbu ZET-ovoga benda "Trio EM", zapjevali i zaplesali, uz domjenak, na kojem su se točili samo sokovi.

B.S.

SLOBODNE I RADNE AKTIVNOSTI KLUBA ZET-PODSUSED

Od 8. - 14. svibnja 2000. Klub liječenih alkoholičara Podsused boravio je na obiteljskoj terapiji u Velom Lošinju, uz terapeuta višu med. sestru Nadu Jurkić, dr. Petra Tocilja i dr. Darija Crnića.

U sredini bogatoj prirodnim ljepotama i ugodnog ambijenta tko se ne bi osjećao opušteno i bezbrižno. S lakoćom smo usvajali nove spoznaje iz predavanja koje nam predavao dr. Petra Tocilja o temi: "Svjesno - podsvjesno". Uz okrugli stol slijedila je diskusija tako da je svatko dobio za sebe ono što je trebao. Bilo  je tu i šale, smijeha i zajedničkih šetnja. Naša sestra Nada imala je malo vremena za odmor. Kao obično, njeno je oko pratilo svaku obitelj ili samca. Uvijek zna kada se može približiti i prepoznati problem u obitelji.

Vratili smo se jači sigurniji u sebe, tolerantniji jedni prema drugima, poštujući svoju sredinu, naročito radnu od koje živimo i u kojoj djelujemo. To želimo (pojedinim našim članovima) koji su bili u recidivu i ne mogu sudjelovati u takvoj terapiji, jer je to pravo Kluba.

Predsjedništvo Kluba ZET Podsused

Komentar:

Razmislimo. Recidiv je dio bolesti. Smije li se osobama koje su bile u recidivu uskraćivati terapija

POSJET ŠPILJI "VETERNICA"

Dana 8. lipnja.2000. išli smo u špilju "Veternicu". Sjeli smo u automobile i po dolasku smjestili smo se u planinarskoj kući zvanoj "Glavica". Nakon kratke stanke krenuli smo strmom stazom prema ulazu u špilju.

Unutra nas je poveo vodič speleolog i usput objašnjavamo  nastanak špilje, koja je nastala prije mnogo milijuna godina. Sama staza je vrlo uska i niska, tako da smo dobrim dijelom morali ići i pognuti. Naišli smo na veliku dvoranu, gdje se katkad održavaju koncerti. Da su ovdje nekad živjeli medvjedi, vidjeli smo po ostacima okamenjenih zuba presvučenih patinom. U početku istraživanja špilje pronađena je medveđa glava teška oko 16 kilograma. Sama špilja istražena je u dužini 7200 metara. Za posjetitelje je prohodna oko 380 metara. Da je ovdje postojalo more, vidi se po ostacima školjaka po stijenama. Temperatura unutrašnjosti je vrlo ujednačena i kreće se ljeti i zimi oko +10şC.

Staza za posjetitelje je osvijetljena. U unutrašnjosti vječno puše jak do umjeren vjetar, po kojem je špilja i dobila ime. Nakon razgledavanja špilje vratili smo se do planinarskog doma, gdje nas je čekao ručak. Pomalo umorni od penjanja, krenuli smo kući. Nije nam žao umora i truda, jer je zaista šteta što malo ljudi zna da u blizini Zagreba postoji nešto tako staro i lijepo, nastalo u predhistoriji.

F.D. Dnevna bolnica Psihijatrijska bolnica Vrapče

IZLET U EKO-SELO NA ŽUMBERKU

Kao što smo najavili u zadnjem broju Alkohološkog glasnika, da ćemo organizirati izlet sa sva tri kluba Medveščak, to smo i ostvarili. U nedjelju, 4. lipnja u 8,30 sati krenuli smo s terminala Črnomerec put eko-sela. Nakon ugodne jednosatne vožnje koja je protekla uz međusobno ćaskanje i druženje, stigli smo na odredište, gdje su nas domaćini dočekali raširenih ruku uz ugodno gostoprimstvo. Prvo smo razgledali stare drvene kuće, Eko country salun, uzgajalište konja i ponija koji služe za iznajmljivanje u jahanju. Nakon razgledavanja toga prelijepog ambijenta krenuli smo u šetnju s nepoznatim ciljem u okolnu šumu.

Uživajući u čistom zraku, cvrkutu ptica, žuboru potočića, brzo smo ogladnjeli te smo prionuli k dopodnevnom gablecu. Nakon toga kratkog odmora nastavili smo šetnju kroz gustu šumu. Zbog umora i žeđi dio grupe se je razdvojio i krenuo natrag u selo. Glavnina naše hrabre izletničke ekspedicije nastavila je još sat i pola obilaziti nama nepoznate ljepote. Za to vrijeme "žedni i umorni" su ispijali mineralnu vodu odmarajući se uz kartanje. Kada smo se svi ponovno okupili u restoranu eko-sela, nastavili smo odmor, neki uz kartanje a drugi uz ćaskanje i izmjenu iskustava. U poslijepodnevnim satima, izletište se napunilo planinarima, izletnicima različite dobi i svatko je našao neku razonodu za sebe.

Vrijeme povratka se brzo primaklo i morali smo krenuti put Zagreba. Po dolasku u Črnomerec razišli smo se svojim kućama, umorni i zadovoljni. Sljedeći izlet planiramo ostvariti u što kraćem roku i to ako bude sreće na nekom od prigradskih kupališta.

U ime klubova Medveščak I, II  i III. Gordana R.P.

DRUŽENJE SUPRUGA KLUBA ŠPANSKO

U prostorijama Kluba Špansko dana 8. 6. 2000. godine ponovo je održan terapijski sastanak posvećen samo suprugama apstinenata. Tema sastanka se  nametnula sama po sebi s obzirom na broj novih članova kluba, a to druženje članova izvan kluba.

Stručni djelatnik gđa Ana Štimac pozvala je na organizirano druženje u slobodno vrijeme, naglašavajući da se novi članovi mogu lakše i bezbolnije uklopiti u klub ako se posjećuju i razgovaraju s ostalim članovima i izvan terapijskog dijela.

Početak druženja s ostalim članovima znači da je liječeni alkoholičar sam sebi priznao da pripada klubu, a to je jedan od osnovnih preduvjeta uspješne apstinencije. Nakon toga druženje krene spontano, bez nelagode i nesigurnosti. Na taj način stvara se ugodnije ozračje koja mladom apstinentu pomaže da prebrodi prve poteškoće kod prilagođavanja novonastaloj situaciji i resocijalizaciji. Druženje stvara uvijete u kojima se lakše prevladavaju krizne situacije ako do njih dođe, lakše se podnosi teret prošlosti, a u isto vrijeme stvaraju se nova prijateljstva s ljudima koji razumiju problematiku i mogu pružiti podršku kada je to potrebno. Svaka je supruga iz svog iskustva ispričala način na koji je druženje bilo inicirano. Ponekad je to bio poziv na kavu ili kolače, a ponekad i zamolba za nekim sitnim popravkom u kući. Najvažnije je bilo to da su ta druženja prerasla u prijateljske posjete koji pomažu da se zajednički očvrsne u apstinenciji.

◄ strana 19

Alk. gl. 7-8 /2000 (65/66) str. 27,28,29

strana 30►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES