početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 3/1998 (37) str. 8-12

početna ►

ISKUSTVA SU VREDNIJA KADA SE PRENOSE

Početak je 1998. godine, vrijeme kada se zbrajaju rezultati, prave inventure, kroje planovi...

Ozračje u Klubu liječenih alkoholičara Voltino odisalo je poletom, užurbanim prebrojavanjem uspješnih apstinencijskih godina članova, pišu se diplome za godinu slobodnog življenja, za tri godine uspješne apstinencije i boljeg života, za pet izvanrednih i aktivnih godina u pomoći sebi i drugima, i tako redom. Zna se već što sve treba u sadržaju izvješća za godišnju skupštinu, a tu je uskoro, 25. veljače. Uz sve te obveze, entuzijasti ne zaboravljaju osnovne zadaće Kluba. Tako je bilo i 29. siječnja 1998. godine, kad četveročlana ekipa, pojačana prijateljima iz klubova Horvati-Srednjaci, Knežija i Malešnica, odlaze na ugodno večernje druženje. Cilj kvalitetno postavljen. Edukacija kroz razgovor mladih naraštaja. Mjesto je plodno tlo, u pitanju je učenički dom.

I znatno prije dogovorenog vremena okupili su se svi zainteresirani, naša ekipa s gospođom Paszko na čelu, a naše sugovornike, učenike doma Selska 119, predvodio je prof Jazanović.

Čitaonica doma, vrlo ugodna prostorija, još i posebno pripremljena za ovaj susret, stolovi ukrašeni cvijećem, kolačima i sokovima, a okolo u velikom broju ozarena lica i nestrpljivi dječji pogledi. Sve su to petnaest-šesnaest godišnjaci, djevojke i mladići.

Po uobičajenom predstavljanju i kratkom upoznavanju novih članova, jer glavnina ekipe je već po tradiciji "gost", razgovor je mogao početi. Profinjenim stilom, stručno i nadahnuto uvod je dala gospođa Paszko.

Kontakt je uspostavljen, trema je nestala i dalje je išlo lako. Svatko je iznio svoju priču, svaka je priča dala svoju poruku, našla svoje mjesto u trenutku zbivanja i društvenoj sredini, ali u narednih godinu, pet, dvadeset ili mnogo puta toliko, jer upijale su to uši 15- 16 godišnjaka. Trenutak zbivanja pisac ovih redaka, relativno kratko apstinent, okarakterizirao bi kao kritično vrijeme, kao vrijeme propagiranja i stimulacije proizvodnje alkohola i snižavanja cijena, borbe za što više popijenih litara u našem društvu, kao vrijeme porasta broja ovisnika - bolesnika oboljelih od opake bolesti i, na žalost, kao vrijeme kada se alkoholizmu i potrebi etiološkog liječenja ne daje potrebno mjesto.

Auditorij je zahvalan. Znamo iz kojeg socijalnog sloja (do prije nekoliko godina govorilo se o slojevima) dolaze djeca u đačke domove.

Isti taj socijalni sloj, znatno brojniji u populaciji, istodobno je i najugroženiji (smanjena mogućnost edukacije, otežano ili nedostupno liječenje, veća tolerancija u pijenju, kodeksi i običaji mikrosredine...).

Tim više smatram značajnijim ovaj susret, jer pozitivna iskustva i odgovori na zabrinjavajuća pitanja djece, koja su tek kročila u život, bit će prenošena u slavonske ravnice, u hiže podno zagorskih brega, prepričavat će se uz topla lička ognjišta ili ugodnu šetnju Stradunom. Poželimo da plodno tlo dobro rodi.

Zvonko, Klub Voltino

----: O :----

MIĆINA RUŽA

Protječe dan 14. veljače, dan ljubavi i prijateljstva. U mojoj sobi cvjeta prekrasna žuta ruža šireći svoj nježni miris. Jučer u predvečerje, kad sam je dobila od Miće bila je još pupoljak. Mićo iz Utrina darivao je sve dame pupoljkom, koje su petkom pred večer bile nazočne seminaru:" Rano proljeće na Trešnjevci". Imam još jednu osušenu ružu s jesenskog seminara, koju nam je darovao Hasan sa suprugom. Ostavila sam je cijelu zimu u svom toplom stanu, pa ona, i ovako suha, daje ugođaj oku i sjećanju.

Valentinovo protječe, ali bez Miće i njegove dobrote ne bi cvala tako svježa ruža u mojoj sobi.

Dr. Neda Vičić

----: O :----

UMIRU ŠUME

Ako se izliju rijeke,

zatvore granice i poruše mostovi,

sve to ako se desi,

i tužnog ako me sanjaš

u nekoj kavani.

Ako me sanjaš, kažem,

sa suzom u oku to jutro,

onda ćeš znati da ti neću doći.

I pijanog ako me vidiš u kartama,

uz jutarnju kavu,

djecu na nekoj cesti,

kako se rugaju i trče za mnom.

Sve to ako se desi,

i snjegovi ako me zatrpaju,

tijelo ne bude imalo snage.

Ako ne izdrži

i više ne budeš znala gdje sam,

neka ti pjesma kaže da sam te volio.

Sve to ako se desi

i zvijezde ako ti jave,

dok budeš gledala u nebo,

da me više nema.

U tvom dvorištu

ako nikne neki čudan cvijet,

il` trava, drugačija od ostale,

dok umiru šume.

Sve to ako se desi, kažem ako,

onda ti ne ću doći.

W.D. Psihijatrijska bolnica Jankomir

----: O :----

O EPILEPSIJI NA TEMELJU OSOBNIH DOŽIVLJAJA

Iz Psihijatrijske bolnice Popovača

Zovem se Mario Orlić, imam 20 godina i liječim se na II odjelu  Psihijatrijske bolnice " Dr. I. Barbot" u Popovači zbog ovisnosti o alkoholu.

Napad padavice vidio sam na svom prvom liječenju u ovoj bolnici i tako me se neugodno dojmio da sam pomislio kako više sigurno neću uzeti ni kapi alkohola strahujući da bih slično mogao i sam doživjeti. Na odjel je stigao mladić mojih godina, s kojim sam se odmah sprijateljio. Jednom prilikom, dok smo razgovarali, on se iznenada, bez ikakva upozorenja srušio pokraj mene "kao drvo", udarivši snažno glavom u pod. Skočio sam k njemu, uplašen, u želji da mu pomognem. Bio je bez svijesti, počeo se tresti i grčiti, mijenjati boje u licu, a iz usta mu je curila krvava pjena. Bio sam toliko prestrašen, te sam jedva dozvao pomoć. Dotrčali su liječnik i medicinska sestra, davali su mu lijekove, a potom ga premjestili u jedinicu intenzivne njege. Sve opisano trajalo je možda minutu-dvije, ali meni se činilo kao da je vrijeme stalo. Moj prijatelj se osvijestio, ali je bio nekako smeten i zbunjen i ničega se nije sjećao. Doimao se umorno, pospano, nekako izgubljeno, pa sam se povukao ostavivši ga da se odmori, no sam se nisam mogao opustiti, vrlo potresen onim što sam vidio.

U razgovoru s pacijentima i terapeutima s odjela saznao sam da opisani napadaj, kojem sam bio prisutan, nije, na žalost, rijetka pojava kod alkoholičara, te da se zloupotrebom pića može razviti tzv. simptomatska epilepsija.

Sve me je ovo navelo da se zamislim nad svojim postupcima. Razmišljam: "Mlad sam, vjerujem, još uvijek očuvanog zdravlja, ne želim se nikada naći u situaciji potpune bespomoćnosti, želim kvalitetno proživjeti svoj život i zato kažem NE alkoholu!"

Mario Orlić

 Psihijatrijske bolnice Jankomir

Imao sam brata rođenog 1947. godine, koji je poslije nesreće, pada iz kamiona 1978. godine, zbog ozljede lubanje dobio padavicu, koju je alkohol pogoršao.

Kako nisam živio s njim, imao sam priliku samo dva puta vidjeti njegove napadaje. Bilo je strašno gledati njegove muke. Bacanje na pod, trganje odjeće, pjena na ustima i nakon jednog kraćeg mučenja bi se smirio. Smirio bi se kad bi mu netko stavio tvrd predmet u usta koji bi on u onim mukama zagrizao i trebalo ga je dobro držati da se ne baca. Imao je neki predosjećaj, pa je prije napadaja bio dosta nemiran i nervozan, takva sam ga ja vidio. Poslije napadaja kada bi sve to popustilo, on bi zaspao dosta umoran i izmučen i nije znao što se dogodilo. Nije imao ni žene ni djece, živio je sam u svojoj kući, na seoskom imanju, radio je i u poduzeću. Zadnje vrijeme je dosta pio i sve češće imao napadaje. Dana 2. srpnja 1992. godine, negdje između pet i šest sati popodne, dobio je napadaj padavice u štaglju. Tamo je pao i ugušio se. Tako je tragično završio njegov život u četrdeset prvoj godini života.

Milan Malčec

Iz Kluba liječenih alkoholičara

Pijenje alkoholnih pića smatrao sam sasvim normalnim u svom životu. Nisam mogao povjerovati da alkohol osim negativnog djelovanja dovodi i do drugih poteškoća za zdravlje čovjeka. Druženje uz čašicu više od deset godina sve je više pogoršavalo moje zdravstveno stanje. Uz svakodnevno pijenje, zanemarivanje obitelji, neredovitu prehranu, psihičke napetosti, nervoze i druge poremećaje, noćne more, jutarnji mamurluk, nezadovoljstvo sa samim sobom, bili su čest pratilac. Prvi napadaj alkoholne padavice imao sam 1987. godine u trgovini. Trgovac koji je bio nazočan, navodi da sam odjednom izgubio svijest i srušio se pred pultom. Pritom sam imao grčevite pokrete ruku i nogu u pravilnim razmacima, pjenu na ustima, nemogućnost disanja, oči su se "izokrenule". Napadaj je trajao oko jednu do dvije minute, i potom spontano prestao nakon čega sam duboko zaspao.

Odvezen sam u Neurološku kliniku Kliničkog bolničkog centra Rebro na obradu. U vrijeme boravka na odjelu, ponovio se još jednom napadaj padavice. Napadaja se ne sjećam, niti sam bilo što predosjećao. U bolnici, nakon dolaska punoj svijesti, osjećao sam se smeteno i nesigurno. Imao sam bolove u svim dijelovima tijela, pogotovo u mišićima. Nakon završne obrade, otpušten sam kući s preporukom da uzimam Phemiton od 200 mg, jednu tabletu navečer. Zbog ovisnosti o alkoholu, liječen sam prvi puta u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" 1988. godine, u dnevnoj bolnici.  Nakon liječenja apstinencija je trajala dulje vrijeme, ali sam opet počeo piti unatoč upozorenju o eventualnim napadajima. Godine 1994, nakon ozljede glave zadobivene u epileptičkom napadaju, ponovno sam bio u stacionaru u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice". Terapeut mi je bila mr. sc. dr. Golik-Gruber Vesna, koja mi je puno pomogla u tijeku mog liječenja. Ovo liječenje shvatio sam ozbiljno, bilo je uspješno do danas bez recidiva. U toku moje četiri godine apstinencije nisam više imao epileptičkih napadaja.

Zdravstveno stanje mi je u redu, uz redovite kontrole EEG-a nalaza, koji su u granicama normale. Zbog toga osobama koje su imale epileptički napadaj savjetujem trajnu apstinenciju od alkohola.

Vladimir Lojna, Klub ZET Podsused

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 3/1998 (37) str. 8-12

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES