ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

RECENZIJA

Dosad  u Hrvatskoj ima dosta objavljenih knjiga iz područja alkohologije. Bile su to prvenstveno Hudolinove i Langove knjige, pa one Gudelja, Wölfla, Ziherla, sada i Horvata itd., no bili su to klasični priručnici, bilo za stručnjake ili liječene alkoholičare. Tek su se tiskanjem Al–biltena, Al-kluba, napose Alkohološkog glasnika, pojavile široke teme, te prikazi stručnjaka o široj tematici alkoholizma, razne «vruće teme», ono što se tražilo da se obradi, i to baš jezikom iz prakse, za same liječene alkoholičare. Čitali su se ti članci zdušno, otkrivala se njihova kvaliteta, neke više nije bilo moguće naći i došlo je do prijedloga da se takve teme okupe na jednom mjestu i tako budu stalno na uvidu svima, ne samo starima nego i novima, te budućim zainteresiranim čitateljima. Podloga je tomu vrijedan i čitan časopis Alkohološki glasnik, dijete organizatora i promicatelja njegove vrsnoće, mr.sc.dr.  Vesne Golik-Gruber. Ona se prihvatila i ponuđena joj izbora stručnih radova iz Glasnika i majstorski to, s velikim trudom i dobrim rezultatom, izvela. Uspješno je i razvrstala radove po srodnosti onoga što prikazuju i tu je još više došla do izražaja širina obrađenih tema, zanimljivost nekih dosada neobrađenih «biser-tema». I tako je ova knjiga pred nama. Njoj se vesele poglavito iskusniji liječeni alkoholičari, kao priručniku za korištenje tema u klupskom radu, napose s pojedincima koji su u klub došli bez prethodnog bolničkog liječenja., ali i mi, recenzenti, znamo da će nam biti dobrodošla u radu s liječenim alkoholičarima. Bit će to vrijedan  priručnik  i stručnjacima s drugih područja, socijalnim radnicima, psiholozima, defektolozima, te pedagozima u školama. Želimo mu dobru prodaju, pogotovo što je i cijenom pristupačan svima, te da se potvrdi u pomaganju alkoholičarima i njihovim obiteljima.

U Zagrebu, 12. veljače. 2003.

Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

RECENZIJA

Poznavajući hrvatski stručni i znanstveni alkhološki prostor na kojem se osjeća nedostatak kvalitetnijih knjiga naših autora, ovaj Zbornik radova predstavlja pravo osvježenje, kako po broju obrađenih ideja, misli i tematskih cjelina, tako i po mnogobrojnosti i širokom krugu autora i suradnika.

Upravo zbog toga, teško je održati standardnu razinu jednog udžbenika, za što ova zbirka i nema pretenzija, ali zato pruža čitatelju cijeli niz informacija i podataka, te pregled događanja koja su vezana uz probleme ovisnosti sa više područja.

Zbog toga će svakom zainteresiranom poslužiti kao dobar vodič i priručnik, dati mu ključ za vrata spoznaje i usmjeriti ga na probleme koji nas okružuju, a koje može potom i samostalno dalje istraživati.

Iako sam redoviti čitatelj Glasnika, povremeno i autor pojedinih tematskih članaka, ugodno sam iznenađen brojem radova i temama koje su obrađivane i objavljivane. To govori da vrijeme brzo teče, da dolaze stalno novi problemi, koji zahtijevaju od stručnjaka, ali i klijenata u klubovima kontinuirano učenje i praćenje novih spoznaja i otkrića, kako bi napredovali osobno, unutar svoje obitelji i društva.

Ovo štivo  zasigurno spada u red posebnih knjiga sa tog područja, jer su autori iz cijele zemlje, istaknuti stručnjaci, djelatnici u klubovima, ali i klijenti, što mu daje izvornost i vjerodostojnost.

Preporučio bih ovu knjigu za objavljivanje jer je smatram značajnim i korisnim štivom koje će doprinijeti edukaciji svih nas koji se bavimo problemima ovisnosti, ali i zainteresiranima koji žele nešto naučiti i pomoći sebi i svojoj obitelji.

U Zagrebu, 10. veljače. 2003.

                                           Prim. dr. sc. Željko Marinić

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES