ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

MOJ UČITELJ - PROF. DR. SC. VLADIMIR HUDOLIN

Prof. Hudolina sam upoznao gotovo pedeset godina prije njegove prerane smrti, 1947. godine. Kao dječačić, sin njegova budućeg učitelja, neurologa, prof. dr. sc. Josipa Breitenfelda, šefa Neuropsihijatrijskog odjela Bolnice «Dr. Mladen Stojanović», današnje Kliničke bolnice «Sestre Milosrdnice», bio sam u našoj kući nazočan njegovim dolascima, kao studenta i kasnije liječnika. Sjećam se da se dobro osjećao u našoj i inače gostoljubivoj kuće, sjećam se gdje bi običavao sjediti i sada se sjećam i njegovih vrlo živahnih, mladenačkih rasprava, često i monologa, imao je široke poglede na svijet i zanimljive misli. Bio je oduvijek poduzetan, ambiciozan, rječit i uvjerljiv. Volio je saznavati i druge poučavati, znao je da živi u doba surove diktature kojoj se trebalo prilagoditi i bio je dobar primjer kako se treba služiti i stručnošću i društvenošću za proboj svojih stručnih ciljeva. Uvijek je išao svojim zacrtanim putovima. Zbog bolesti i ranog odlaska u mirovinu mog oca, profesor Hudolin je vrlo mlad postao šefom odjela, s 36 godina starosti a uskoro i primarius i docent te profesor. Od početka su ga mnogi cijenili, a napose ravnatelji bolnice koja uskoro postaje Kliničkom bolnicom Stomatološkog fakulteta, čemu je napose bio zaslužan on, te su uvijek jasno i s priznanjem isticali njegove zasluge kao stjegonoše ugleda cijele bolnice te stručnjaka koji je najšire u svijet pronio njen glas, uspostavivši suradnju sa stranim stručnjacima koji su dolazili da na djelu vide njegov alkohološki a kasnije i širi opus. Nakon nagle smrti mog oca, imao je sluha i za moj alkohološki interes te sam na njegov prijedlog počeo provoditi prevenciju alkoholizma u dispanzeru, da bi me  pozvao na specijalizaciju neurologije i psihijatrije u KB «Sestre milosrdnice», gdje sam proveo cijeli svoj radni vijek. Tada je osnovan i sagrađen novi dio naše buduće klinike, Odjel za alkoholizam s dnevnom bolnicom, te je bilo mjesta za nove kadrove. Profesor je znao da sam i diplomirani glazbenik, odmah mi je donio nešto glazbenoterapijskih separata i jednostavno me poslao u vatru praktičnog tovrsnog posla. Dobro je ocijenio da ću u roku od nekoliko godina, uz njegov poticaj, odvesti na tom području Kliniku u zemlju i inozemstvo te je za istaknuti da je u Zagrebu 1970. godine održan Prvi svjetski kongres  glazbenoterapije i to u Socijalnoj psihijatriji. Profesor je uspio za glazbenog terapeuta motivirati i Ružu Vešligaj, koja je napisala stihove i glazbu za alkohološke pjesme. Prof. Hudolin oblikovao je i prvu našu ploču «Alkoholizam u riječi i pjesmi». Nije teško zamisliti koliko je bilo suza u tisućama očiju na kongresima klubova liječenih alkoholičara kad je zabavna grupa Kluba Centar pjevala himnu klubova i ostale pjesme.

Bio sam sudionik i ostalih pothvata profesora Hudolina - osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara na Oglednom klubu Klinike, pa u Maksimiru, Centru i drugdje. Bilo je to vrijeme ekspanzije alkohološke djelatnosti. Radio sam i u Dnevnoj bolnici, pa u alkohološkoj ambulanti.

Kao i mnogi suradnici, tako sam i ja osjećao potrebu pridonijeti  radu Klinike, iako nije bilo lako slijediti visoke profesorove zahtjeve i traženje maksimalne angažiranosti. U sedamdesetim godinama profesor je Hudolin proširio svoje djelovanje i u inozemstvu, prvenstveno u Italiji, koja je bila buduće «mrjestilište» klubova liječenih alkoholičara. U sunčanom sredozemnom okružju, on je našao pravo mjesto za širenje svojih alkohooloških i širih socioterapijskih ideja. Uz profesora, stasali su novi predstojnici Klinike, prof. dr. sc. Branko Lang i prof. dr. sc. Vlatko Thaller, koji su dalje razvijali alkohologiju, usavršavali nastavu i dopunjavali rad klubova. Nezamjenjiva je bila njegova karizmatska uloga u organiziranju najvećih i najmasovnijih kongresa koji su okupljali ugledne stručnjake iz zemlje i inozemstva.

Iako je stasao s našim bivšim društvenim poretkom, znao je mijenjati svoja shvaćanja u novim i suvremenijim okolnostima. Njegov velik i završni doprinos hrvatskim klubovima bio je priručnik za rad u klubovima. Njegova supruga, prof. dr. sc. Višnja Hudolin i dalje u svijetu prenosi i nadopunjuje, nastavlja njegove zamisli. Neki od njegovih suradnika, pa i ja osobno cijeli su radni vijek nastojali ustrajati u tom velikom pothvatu, imajući osjećaj odgovornosti ne samo prema njemu već i prema tisućama obitelji koje su patile i dalje pate od nezrelog, sebičnog ovisničkog načina života, pokušavajući im pomoći kao i cijelom društvu. Na sreću, često čujemo riječi njihovih priznanja i zahvalnosti, te s ponosom možemo reći, da smo radili s prof. Hudolinom.

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES