ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

HUDOLIN KAO PSIHIJATAR

Prim. dr. sc. Željko Marinić*  

Govoriti o prof. Hudolinu nije ni lako ni jednostavno, jer je riječ  o izuzetnom čovjeku koji je svojim radom i djelatnošću bitno utjecao na svjetska psihijatrijska kretanja, naročito na području alkohologije i socijalne psihijatrije. Njegov je rad obilježio ne samo zadnju polovinu ovog stoljeća, nego će zasigurno imati utjecaja i na zbivanja u psihijatriji i u novom tisućljeću.

Pratiti njegov životopis znači slijediti i učiti razvoj suvremene psihijatrijske misli i iz takove osobe razvijao se postupno prof. Hudolin - psihijatar.

Veoma široko opće obrazovanje, poznavanje jezika, interes za novo i neposrednost u komunikaciji s ljudima otvorili su mu vrata svijeta, a on je to vraćao svojim idejama, radom i edukacijom drugih. Samo osvrt na današnje predstojnike psihijatrijskih i neuroloških klinika širom naše zemlje koji su bili specijalizanti i suradnici prof. Hudolina govori najbolje o njegovu opusu kao stručnjaka, profesora i znanstvenog radnika. Specijalista, magistara i doktora znanosti ima u gotovo svakoj psihijatrijskoj ustanovi u Hrvatskoj, a i u svijetu, koji su na različite načine tijekom svog školovanja ili usavršavanja bili povezani s prof. Hudolinom. Predanost radu, klijentima, kolegama i suradnicima bili su mu na prvom mjestu.

No ono što je bila gotovo nenadmašna osobina prof. Hudolina bila je sposobnost organizacije i stvaranja novih ideja, programa i sl. Kao izuzetan organizator trošio je puno vlastite energije na različite projekte, ali je to tražio i od svojih suradnika, a što svaki puta i nije bilo lako, upravo zbog njegove neiscrpne energije i životne dinamike. Ponekad je dolazilo i do nesuglasica, pa i nezadovoljstva nas mlađih, ali u takovim prilikama bio je nenadmašan taktičar i diplomata, znao je ponijeti, znao je oprostiti, znao je bodriti i pomoći. Sve te osobine bile su potrebne da se izgradi i realizira projekt “Hudolin”.

I da se vratim naslovu rada i pokušam odgovoriti na pitanje kakav je psihijatar bio. Odgovorit ću na to pitanje vlastitom anegdotom s prof. Hudolinom. Potkraj sedamdesetih godina skupina nas mlađih psihijatara završila je poslijediplomski studij iz socijalne psihijatrije, alkohologije i drugih ovisnosti i trebalo je ovjenčati studij magistarskim radom. Prošlo je nekoliko mjeseci od zadnjeg ispita i jednog dana me pozvao profesor k sebi i pitao je kada ću magistrirati. U to vrijeme imali smo malo dijete i bili smo dosta okupirani time pa sam odgovorio da sada nisu baš najbolje prilike za realizaciju tog rada, jer da nemam adekvatne uvjete za to.

Profesor me pozorno saslušao, a onda mi je kazao, “dragi kolega, kada Vi stvorite i dočekate uvjete kakve biste željeli, neće vjerojatno biti ni Vas, ni mene”.

S time je razgovor bio završen, a ja sam ljut otišao iz njegove sobe jer to nisam  očekivao. Naime, imao sam dosta visoko mišljenje o sebi s obzirom na poslove koje sam u to doba obavljao. Ljutio sam se do sutra, a onda se zatvorio u kupaonicu i napisao dobar dio magistarskog rada na perilici za rublje. Očito sam bio izliječen.

Taj psihoterapijski razgovor mi je pomogao da magistriram i otvorio mi široko vrata struke i znanosti te mi omogućio da danas mogu govoriti o prof. Hudolinu ne samo kao čovjeku i psihijatru, nego i u našem učitelju.

Do sada održani stručni i znanstveni skupovi, bibliografije, znanstveni radovi, dijagnostičke i terapijske metode, uz druge djelatnosti najbolji su pokazatelji “da je Hudolin svojim djelom popravio srednju vrijednost psihijatara i psihijatrije”.

__________________________________

*Psihijatrijska bolnica Jankomir

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES