ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

OPROŠTAJ OD UČITELJA

Zapala me je tužna zadaća u ovom uvodniku, oprostiti se od prof.dr. Vladimira Hudolina. Teško je opraštati se od svjetski poznatog psihijatra i alkohologa. Kako se oprostiti od tako velikog čovjeka? Učinit ću to ispred klubova liječenih alkoholičara, čiji je idejni začetnik i osnivač, i u osobno ime, kao njegov učenik.

     Prvi je klub liječenih alkoholičara osnovao prije 32 godine. Od tada su klubovi, kao nezaobilazni čimbenici u liječenju i resocijalizaciji alkoholičara, doživjeli svoj uspon, renesansu, predratnu stagnaciju, osipanje tijekom rata i sada su u fazi obnove. Kao udruge građana dio su društva. Prilagođavali su se društvenim promjenama, istodobno prateći razvoj alkohološke misli, nastojeći  stalno u stručnom  pogledu  usavršavati svoje djelovanje. Odoljeli su svim negativnim utjecajima, zahvaljujući svojoj životnosti, međusobnoj povezanosti i zajedništvu članova, a i stalnoj stručnoj suradnji i superviziji.

Klubovi su živuće djelo sada pokojnoga prof. dr. Vladimira Hudolina, najvećeg hrvatskog, a i svjetski poznatog, alkohologa. Upravo kroz klubove podigao je dignitet liječenog alkoholičara, porušivši niz društvenih predrasuda i učinivši liječenje alkoholizma pristupačnim i uobičajenim. Dugogodišnjim djelovanjem i edukacijom niza profesionalnih i paraprofesionalnih osoba, te niza alkoholičara i članova njihovih obitelji, maksimalno je senzibilizirao  društvo  za ovu problematiku, otvarajući na taj način mogućnost svakom alkoholičaru za potpunu resocijalizaciju.

U sebi je imao ogromnu duhovnu snagu. Suvereno je vodio skupove od tisuću-dvije  ljudi, dominirajući svojom ličnošću i upornošću da provede sve najnovije svjetske spoznaje i na našem tlu, vješto ih modificirajući prema našim specifičnostima i potrebama. Često je bilo teško slijediti ga, naročito u klubovima, jer nismo do kraja uspjeli provesti jednu smjernicu, već bi tumačio nešto novo, naprednije. Mnogi su, naročito stručnjaci, odustali i okrenuli se lagodnijem, “kabinetskom” načinu rada. Rušiti prepreke bio je njegov način i stil. Nikada se nije pokolebao na svojemu putu. Za nj nisu postojali kompromisi. Svojim je primjerom pokazivao kako  ne treba podleći utjecajima i predrasudama okoline. Postao je sinonimom za liječenje, te se nerijetko čulo, bili smo kod Hudolina, čak i nakon njegova odlaska u mirovinu. Iza sebe je ostavio dostojnog nasljednika, prof. dr. Branka Langa, s kojim smo se na žalost oprostili pred nepune tri godine. Hrvatska alkohologija je izgubila dva velika čovjeka i učitelja.

Odlaskom u mirovinu prof. dr. Vladimir Hudolin nije se povukao iz struke, dapače, aktivno se posvetio klubovima liječenih alkoholičara u susjednoj Italiji, organizirajući čitavu mrežu  više od tri tisuće klubova, pokazujući i dokazujući snagu i primjenjivost takvog načina rješavanja  problematike alkoholizma i u državi drugačijega društvenog uređenja. Djelovao je i u Hrvatskoj, no u užim okvirima. Već teško bolestan raspravljao je o sadašnjem stanju u društvu, alkohologiji i klubovima. Tumačio je, podučavao. Ostao je vjeran svojim načelima.

Teško je rastati se od prof. Hudolina. Zaboravit ga nećemo, jer to ne možemo, budući je on stvarao povijest hrvatskoga alkohološkog pokreta, a povijesti se ne možemo odreći. Ona je učiteljica života, kao što je to bio i naš pokojni prof. dr. Vladimir Hudolin.

O njegovu radu i sjećanjima na njega pisat ćemo i u sljedećim brojevima, jer sada to, zbog kratkoće vremena, nismo bili u mogućnosti.

Slava mu i vječni spomen.

Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES