ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

SJEĆANJA NA PROF. DR. BRANKA LANGA

(1993.-1994.)

Bliži se još jedna godišnjica smrti našeg prof. dr. Branka Langa.

Prisjećam se jeseni 1993. godine. Jedna od velikih odlika dragog nam profesora bila je ta da znade slušati suradnike, pitati ih za njihova mišljenja o rješavanju nekog problema.

Nisam se slagala s njim u mnogo čemu, ali to ne umanjuje njegove vrline. Bio je uljudan i želio je suradnju sa svima, pa tako i sa liječnicima opće medicine, kojem profilu suradnika i ja pripadam. Razgovaralo se te jeseni o klubovima liječenih alkoholičara, kako ih održati, kako zadržati prostore u kojima se sastaju njihovi članovi.

Tako, u nevezanu razgovoru, profesoru "sine" misao da krenemo u naše župe, da razgovaramo s katoličkim svećenicima, da ih zamolimo za suradnju. U tim razmišljanjima i pojedinim akcijama prolazila je i zima, još uvijek ratne 1993.-1994. godine. U veljači se već osjećao dolazak proljeća kojemu smo se svi uvijek radovali. Dogovarali smo se s profesorom o organizaciji skupa liječenih alkoholičara i njihovih obitelji. Profesor je zamislio da to bude veliki skup, ali nam je za to trebao prikladan prostor.

Dosjetih se da u crkvi sv. Marka Križevčanina u Selskoj cesti 91 ima velika dvorana, koja može zaprimiti oko 400 osoba, a nalazi se ispod cijele crkve u suterenu.

Upravo u tom dogovaranju zatekla nas je tužna vijest: "Umro je iznenadnom smrću prof. dr. Branko Lang!" Bilo je to 4. ožujka 1994. godine.

Priređen mu je veličanstven ispraćaj. Stišavale su se emocije.

Nismo odustali od daljnjeg organiziranja skupa što ga  je zamislio sad već pokojni profesor Lang. Tajnica Udruge, gospođa Lidija Paszko i ja zamolili smo gosp. župnika Franju Juraka da nam ustupi dvoranu kako bismo u njoj održali skup. Rado nas je prihvatio i, bez ikakve materijalne naknade, ustupio dvoranu za jedan vikend u mjesecu svibnju.

I tako se jedne svibanjske subote 1994. održao skup klubova liječenih alkoholičara i njihovih obitelji pod vodstvom alkohologa, psihijatara, terapeuta i drugih suradnika. Skup je vodila naša vrijedna i bliska suradnica profesora Langa, prim. dr. Svjetlana Pintarić. Dvorana je bila popunjena, bilo je oko 350 uzvanika. Na kraju službenoga dijela skupa, srdačno nas je pozdravio i župnik, gospodin Franjo Jurak. Za glasovirom nas je pozdravio i jedan pijanist. Nisam zapamtila kako se zvao, ali je bilo ugodno slušati ga. Vjerne supruge počastile su nas svojim finim kolačima, a dečki raznim ukusnim sokovima. Cvijeće koje je doneseno na skup da se ukrasi dvorana, odneseno je na grob profesora Langa koji je taj skup bio i zamislio. Mi smo mu se željeli odužiti, održavši ga!

Uspjelo nam je i mislim da su tada svi članovi klubova liječenih alkoholičara, svi terapeuti i mentori Odjela za alkoholizam Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, bili jedinstveni u želji da klubovi  liječenih alkoholičara opstanu. Svi su shvatili i prihvatili da smrću velikih učitelja ne umiru njihova dijela.

P.S.

Gospodin Franjo Jurak napustio je župu u Selskoj 91 prošle godine zbog bolesti. Kao župnik djelovao je u župi dulje od 30 godina. Za vrijeme rata pokazao se kao veliki zagovornik pomoći svim ljudima u nevolji. Ovom prigodom zahvaljujemo mu na gostoprimstvu. Obići ćemo ga u njegovu novom domu, donijeti mu Alkohološki glasnik u kojem je tiskan ovaj članak. Neka osjeti da ga nismo zaboravili.

Dr. Neda Vičić

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES