ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

PROSVJEĆIVANJE KROZ STOLJEĆA

(uz 4. godišnjicu Alkohološkog glasnika)

Čovjek stalno čini napore da očuva svoje zdravlje i da shvati kad i na koji način kako njegovo ponašanje ima zdravstvene posljedice. Za to su mu potrebna znanja, određeni stavovi, iskustva i umijeća. Zdravstveni odgoj je najvažnija opća mjera u zaštiti zdravlja. U najširem smislu riječi on je dio općih kulturnih zbivanja i u njemu stalno sudjeluju svi: majka kad kupa djecu, baka kad priča priču, otac kad mu se potužite za neuspjeh, policajac kad kažnjava zbog nepravilne vožnje svećenik kad govori o osnovnim postavkama morala, suradnici na poslu kad se potužite da vas boli glava, a da ne govorimo o učiteljima, liječnicima, novinarima i sl....Uz mnoge druge izvore praktičnoga zdravstvenog odgoja, prosvjećivanja i samozaštite pojedinca nalazi se i Glasnik Udruge liječenih alkoholičara.

A kako je to sve izgledalo prije?

Čovjek i zajednica su bili odavna, pogotovo u prošlosti, nemoćni da shvate i uspješno utječu na zdravlje, nastojali udobrovoljiti bogove i otjerati zle duhove. Elementi sustavnog iskustva i racionalnog pristupa problemu očuvanja zdravlja pojavljuju se razvojem prvih civilizacija i već kod najstarijih kultura. Babilonci su 3.000 godina prije Krista imali Hamurabijev stup na kojem je klinastim pismom pisalo, između ostalog, što treba jesti i kako se ponašati da bi čovjek bio zdrav a zajednica uspješna. U Vedama Indijaca bila su zabranjena sva alkoholna pića i prezačinjena jela.

U predajama i pisanim dokumentima, u šalama, poslovicama i običajima nalazimo mnoge savjete o zdravom načinu života i o tome kako spriječiti bolesti.

Zanimljiva su pravila prve medicinske škole u Salernu (Italija) iz 12. stoljeća, koja su pisana kao zdravstveno odgojni priručnik u stihovima. Ti su se priručnici prevodili na narodni jezik i služili prvenstveno laicima. I mi smo imali takav priručnik.

U to vrijeme u nas su glavni izvor narodnog znanja bile "ljekaruše", prepisivane, pomno čuvane i prenošene s koljena na koljeno.  "Imaju izgled kakve teke domaćice koja piše recepte za kuhinju. Imade tu najčudnijih stvari - od toga kako se gone miševi, do lijeka za bacanje krvi i kuge." (Lujo Thaller:  Povijest medicine u Hrvatskoj i Slavoniji od godine 1770. do 1850.)

S pokretom prosvjetiteljstva u 17. stoljeću i idejom o razbijanju ljudskog neznanja javlja se Reljković koji u "Satiru" piše o alkoholizmu, zidanju i uređenju kuće, kako tražiti savjet od liječnika a ne od babe vračare i slično.

Na početku 20. stoljeća zdravstveno prosvjetiteljstvo u svom punom obliku dolazi do izražaja u radovima Andrije Štampara, koji već od studentskih dana piše popularne članke i posebno se bori protiv alkoholizma.

Suvremene metode "sociodinamskog" pristupa (učenje sudjelovanjem u akcijama zajednice) ističu da je neophodno grupno i društveno prihvaćanje određenih ideja, da bi se stvorili motivi i mijenjali stavovi. Osim toga, potrebno je sudjelovanje u zajedničkom radu, učenje u tijeku rada "learning by doing".

Suvremen način brige o zdravlju i rada u zdravstvenoj zaštiti čini samozaštita i suzaštita. U njima pravo na zdravlje i odgovornost za zdravlje ima pojedinac i njegova okolina, uz dogovaranje i suradnju sa zdravstvenom službom.

Jedan od posebno razvijenih oblika ovog načina rada su klubovi, koji se bave zdravstvenim problemima svojih članova (klubovi alkoholičara, hipertoničara, psorijatičara...). Znatno brojniji su klubovi liječenih alkoholičara. Udruga klubova liječenih alkoholičara, kao i mnoge druge udruge izdaje svoje glasilo s ciljem zdravstvenog odgoja i edukacije. Poučeni iskustvima kroz stoljeća, da zdravstvenim prosvjećivanjem i odgojem mora biti na jednostavan i prihvatljiv način obuhvaćen najširi krug građana, radimo glasnik u što popularnijem obliku i stalno nastojimo proširiti krug čitatelja, ponajprije onih iz ugrožene populacije.

Dr. E. N. Gruber

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES