ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

U ZABLUDI

Nekoliko je godina na našem tržištu prisutna tzv. bezalkoholna piva. Najpoznatija je Rally piva Karlovačke pivovare. Namjerno ističem tzv., jer kao što se na deklaraciji, na poleđini, može pročitati, u njoj ima o,5 vol.% alkohola. Bezalkoholna, dakle, nije i bez alkohola.

Neispravna oznaka, nepridržavanje propisa ili nešto drugo?

Propisi su na strani proizvođača, jer prema istima, ubraja se u kategoriju bezalkoholnih pića.  (Kategorije određuje Ministarstvo gospodarstva).

U igrama propisa ugroženi su potrošači, koji ne tragaju za postocima, kad na etiketi jasno piše bezalkoholna. Zaboravlja se da u društvu postoje kategorije ljudi, koji ne bi trebali uzimati niti minimalne količine alkoholnih pića, npr. djeca, trudnice, neki bolesnici. Postoje i osobe koje troše lijekove koji ulaze u interakciju s alkoholom, među njima i liječeni alkoholičari koji piju Antabus.

Količine alkohola u tzv. bezalkoholnom pivu su male, no i na njih treba računati. Kakav rizik će potrošači  preuzeti njihova je stvar, a proizvođači ih na to trebaju upozoriti, a ne  dovoditi u zabludu.

svako pijenje je rizično pijenje

Ta vrsta piva trebala bi se označavati kao piće s malom količinom alkohola.

Od posebnog značenja je i psihološka pozadina ovog problema. Pijenje tzv. bezalkoholnog piva prethodi pijenju alkoholne. U nedostatku jedne, lako se zamjenjuje drugom. To je jedan od puteva koji se otvaraju ka alkoholizmu i o tome treba voditi računa.

 alkohol se pije za užitak,

a užitka nikad dosta

Poznato je da organizam na unošenje alkohola reagira povećanjem tolerancije, što znači da je za isti efekt ugode potrebna postepeno sve veća količina alkoholnog pića, a dovodi i do gubitka kontrole. Alkoholna pića se i piju za postizanje ugode. Dakle, potrebno je sve više i više. Kad ne bi bilo ovakvog navikavanja, tad alkohol, po svojim farmakološkim svojstvima, ne bi bio sredstvo koje izaziva ovisnost. Alkoholizam je vrlo podmukla, dugotrajna, šuljajuća bolest. Nitko se kao alkoholičar nije rodio. Dokazano  je da velika potrošnja alkoholnih pića rezultira velikim brojem alkoholičara.

Nikako ne stoji  ona izreka: "Pij malo, pij dobro!" Alkohol se pije za užitak, a užitka nikad dosta.

Gledajući na takav način, svako pijenje je rizično pijenje i pojedinac sam mora odlučiti koliko će piti. Zbog toga mu je potrebna pravilna informacija, a ne zabluda.

pojedinac sam mora odlučiti

koliko će piti

Tako su i neki naši apstinenti počeli  piti Rally pivo, što je mnoge od njih već dovelo do recidiva. ( Sada su trojica kod nas na liječenju, koji su tako započeli.) Neki su Rallyem pokušali ostvariti svoje snove o povratku tzv. društvenom pijenju, no na reliju su ubrzo diskvalificirani, jer  pobjedu mogu osvojiti jedino kroz apstinenciju.

Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES