ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

NEPRIHVATLJIVO!

"UMJERENO PIJENJE ALKOHOLA POMAŽE KONTROLI ŠEĆERA U KRVI I POMLAĐUJE"

Mr. sc .dr. Duško Wölfl

Jutarnji list od 25. rujna ove godine usrećio je pučanstvo još jednim u nizu napisa, kakvi se povremeno javljaju u našim tiskovinama. Riječ je, dakako, o vrlo blagotvornom djelovanju alkohola na ljudski organizam, u smislu čuvanja zdravlja.

Naslov članka glasi: UMJERENO PIJENJE ALKOHOLA POMAŽE KONTROLI ŠEĆERA U KRVI I POMLAĐUJE. Članak je kratak, svega 48 redaka po dvadesetak slovnih mjesta. Novinari su na takom malom prostoru uspjeli smjestiti nekoliko pravih "bisera" s područja suvremene medicinske znanosti. Članak upravo vrvi bedastoćama.

 

1. Preporučuje se pijenje za vrijeme jela jer će jelo "smanjiti efekt alkohola u krvi". Koliko mi je poznato, alkohol se ne pije da bi imao nekakve efekte u krvi, već zbog točno određenih i poželjnih efekata na jednom drugom mjestu - u mozgu onoga tko pije.

2. Nigdje u članku nije pojašnjena vrlo primamljiva tvrdnja iz naslova, da "umjereno" pijenje alkohola pomlađuje. Kad bi to bila istina, bilo bi to otkriće za Nobelovu nagradu. Kroz cijelu svoju povijest čovjek neuspješno traga za nečim što bi ga pomladilo. A to se, prema Jutarnjem listu, nalazi na dohvat ruke i zove se pijača. Na kraju članka, doduše, lakonski, piše da osobe koje su "umjereni konzumenti alkohola", izgledaju mlađe.

3. Navodi se izjava nekog N. J. Warehama sa sveučilišta u Cambrigdgeu. Ukratko, on tvrdi da "umjereno" konzumiranje (tj. pijenje prim. DW) može biti jedna od komponenata za zdrav život, što je utvrđeno i nekim ranijim studijama. Ni tu nije pojašnjeno što je to umjereno konzumiranje (pijenje). Ako je i iz Cambridgea - previše je! Ako postoje riječi koje se nikada i nikako ne bi smjele upotrebljavati uz pijenje alkoholnih pića, onda su to svakako izrazi "UMJERENO" i "LJEKOVITO".

4. Spominje se blagotvoran učinak alkohola, osobito na žene koje ga piju, ali se nigdje ne spominje koliko ga piju i kako ga često piju. Ali se zato navodi da je kod žena korisno pijenje bilo kojeg alkoholnog pića, dok je kod muškaraca korisno samo vino. što se tiče doziranja, spominje se samo magična riječ UMJERENO. Odnosi se na pijenje, zna se!

Kao i u nekim sličnim člancima koje sam do sada pročitao, navodi se i izvor informacije ( u ovom slučaju je to nekakav časopis s imenom European Journal of Clinical Nutrition). Kao znanstvenik, mogu jedino duboko sumnjati u kvalitetu recenzenata u takvom časopisu. Naravno, uz pretpostavku da je ono što je prenio JL točno. Kad se izraz "umjereno" rabi za pijenje alkohola, nikad nije posve jasno što je netko time želio reći. Koliko treba nekog alkoholnog pića popiti a da to bude umjereno? U kakvim vremenskim razmacima treba popiti određenu količinu alkoholnih pića da bi pijenje bilo "umjereno"? Je li umjereno pijenje, kad se od popijene količine ne vidi da je osoba koja je pila pijana? Ili barem nije jako pijana?

Koliko sam god do sada vidio onih koji piju alkoholna pića, svi su oni sebe smatrali umjerenima u pijenju. I oni koji su pili dvije litre konjaka dnevno i oni koji su pripiti od pola čaše vina što popiju uz božićni ručak (inače preostali dio godine ne piju alkoholna pića). Prije nekoliko godina zamolili su me kolege iz Zdravstvenog lista (nakladnik je Zavod za javno zdravstvo iz Rijeke) da procijenim, da li bi se moglo tiskati članak s naslovom KARDIOPROTEKTIVNI UČINCI VINA, koje su napisali apsolventi Medicinskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s jednim svojim nastavnikom. članak se temeljio na nekakvim statističkim podacima o tome da je u Francuskoj pojavnost kardiovaskularnih bolesti nešto manja nego u drugim europskim državama. Po proizvodnji i potrošnja vina po stanovniku Francuska je na prvom mjestu u Europi. Iz toga su zaključili da je pijenje vina vrlo korisno za zdravlje. Nigdje nisu spomenuli, postoji li možda neki drugi uzrok (ili, bolje rečeno drugi uzroci) tomu što je pojavnost kardiovaskularnih bolesti u Francuskoj nešto niža nego u drugim europskim zemljama. Također nije bilo spomena i vrlo visokom međunarodnom plasmanu Francuske kada su u pitanju poremećaji izazvani pijenjem alkohola, što je direktna posljedica visoke potrošnje (tj. pijenja!). Pri tom nisu odredili dozu vina koju treba popiti. Preporučio sam da se članak ne tiska. Ipak, održao sam sastanak s autorima članka. Nakon nekih alkoholoških pojašnjenja sami su povukli članak. Shvatili su da se takvim napisima u popularnom zdravstvenom tisku može nanijeti vrlo velika šteta. Zanimljivo je da se u člancima gdje se alkoholna pića veličaju kao vrlo ljekovita, nikad ne spominje doza. Ako je nekakva tvar korisna u liječenju ili sprečavanju nastanka bolesti, osobito je važno reći ljudima KOLIKO te tvari treba unositi u organizam i u kakvim vremenskim razmacima.

Kad je takva tvar neko alkoholno piće, tada se doziranje svodi na vrlo neodređen pojam "umjereno".

Iako se članci o korisnosti alkohola redovito pojavljuju u tiskovinama, iznimno se rijetko definira količinu alkoholnog pića koju treba piti.

Samo se može naslutiti da se preporučuje redovito konzumiranje. Jedina meni poznata iznimka do sada je časopis PRIRODA Hrvatskog prirodoslovnog društva, koji je (broj 807, listopad 1994., na 43. stranici) u preporukama za zdrav život preporučio:

Ako pijete alkohol, pijte ga umjereno - u prosjeku ne više od litre piva, ili četiri čašice žestokog pića, odnosno četiri čaše vina na dan. Priroda je časopis koji ima najbrojniju čitateljsku publiku među školarcima. Pitao sam urednika Prirode što misli o učeniku šestog razreda osnovne škole koji dolazi na nastavu s dvije boce piva u želucu i pripadajućim im alkoholom u glavi. Nije mi odgovorio (urednik).

Urednik Prirode je gornju rečenicu vjerojatno prepisao iz nekog sumnjivog izvora i vrlo nepromišljeno uvrstio u časopis. Moguće je i to, da je umjereno pijenje definirao gore navedenim količinama prema vlastitom pijenju. Jer, svaki čovjek koji pije alkoholna pića, bez obzira koliko pije i kako često pije, samoga sebe smatra - umjerenim u pijenju. Umjerenim se u pijenju alkoholnih pića smatraju i Malnar i skupina derutnih alkoholičara koje on povremeno okuplja u svojim TV emisijama. Iako je razlika u količinama što ih piju i popiju među njima vjerojatno i više nego deseterostruko različita. Svi su oni "umjereni".

Toliko o doziranju. A što reći o onima koji se "liječe" alkoholnim pićima?

Postoje uglavnom dvije skupine ljudi koji su alkohol prihvatili kao "lijek". Jedni su sami došli do takvog zaključka i dosta ih je teško razuvjeriti da u alkoholu nema ničeg korisnog a još manje ljekovitog. Ti ljudi smatraju alkohol korisnim i ljekovitim kod cijelog niza bolesti. Drugu skupinu čine oni koji su o "ljekovitom" djelovanju alkohola čuli od - liječnika. Za razliku od prve skupine, ovima je alkohol kao lijek preporučen za točno određenu bolest. I još ih je teže uvjeriti da u pijenju alkohola nema ničeg korisnog ni ljekovitog. Ovaj drugi slučaj posljedica je pogrešnih stavova što ih o pijenju i posljedicama pijenja alkoholnih pića ima ne mali broj liječnika i zdravstvenih radnika uopće. Sve su to posljedice alkoholne kulture.

Etilni alkohol nije niti hrana niti lijek. Etilni alkohol je toksično sredstvo. Nisam čuo niti za jedan drugi otrov koji bi se mogao svojevoljno "umjereno" unositi u organizam. I digitalis je otrovan. A služi kao nezamjenjiv lijek kod nekih bolesti srca. Liječnik koji ga daje bolesniku, točno mu određuje: uzimati jednu tabletu dnevno, dva dana u tjednu ne uzeti. Ne preporuča mu umjereno uzimanje digitalisa. Preporučiti nekome da umjereno pije alkoholna pića, znači zapravo dati nekom slobodu da si sam prema vlastitom nahođenju određuje količinu i učestalost pijenja.

Ovakav način prikazivanja alkohola u medijima vrlo je opasan. To je samo jedna u nizu bedastoća na temu kako je nekakvo "umjereno" pijenje alkoholnih pića osobito korisno za zdravlje. A zapravo to i nije bedastoća. To je nešto puno ozbiljnije i opasnije. Pretpostavimo da se tu i tamo nađe neka osoba koja se želi okoristiti znanstvenim dostignućima publiciranim u medijima, poput Jutarnjeg lista (na žalost, takvih osoba je znatan broj). Takva osoba počinje "umjereno" piti alkoholna pića i to sva bez razlike ako je žena (!), a samo vino ako je muškarac. Neki od njih za nekoliko godina i dalje piju "umjereno", iako su im doze dvadeset puta veće i znatno češće (ili pak svakodnevne) nego u početku "prevencije" ili "liječenja". A oni to i dalje smatraju "umjerenim". Neki si tako nepovratno oštete zdravlje. I umru. Od posljedica pijenja alkoholnih pića. Je li se to htjelo postići naslovom u Jutarnjem listu od dvadeset petog rujna dvije tisuće i druge godine? I sličnim naslovima u sličnim tiskovinama?

Na kraju, bilo bi zanimljivo znati tko stoji iza ovakvih opasnih naslova i tekstova koji se povremeno javljaju u medijima. Pod medijima smatram tiskovine tipa JL-a, ali i stručne i znanstvene časopise. I u jednom i u drugom slučaju vjerojatno je to alkoholni kapital. Klasična promidžba alkoholnih pića zakonom je zabranjena. Zbog toga je vrlo korisno (za proizvođače alkoholnih pića) da se redovito u tisku javljaju članci u kojima se "znanstveno" dokazuje da je pijenje alkoholnih pića - korisno i ljekovito. Imali bolje reklame od toga?

____________________________

*Zavod za javno zdravstvo Županije primorsko-goranske, Služba socijalnih djelatnosti, Rijeka

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES