ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

SUPERVIZIJA - STRUČNA PODRŠKA - NADZOR RADA U KLUBOVIMA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber*

Klub liječenih alkoholičara je višeobiteljska zajednica koja je dio područne zajednice u kojoj alkoholičar sudjeluje s drugim građanima u zaštiti zdravlja, napose u sprječavanju alkoholnih poremećaja.

Čuvanje i unaprjeđivanje duševnog zdravlja nameće potrebu  uvođenja samozaštite u obitelji, u klubove liječenih alkoholičara i u lokalne zajednice u kojima ljudi žive i rade. To se odnosi na sve građane, a ne samo na alkoholičare.  Samozaštita i međusobna pomoć je pravo i dužnost svih građana i traje čitav život.

Razumljivo je da se alkoholičar mora uključiti u  aktivnosti zaštite i unaprjeđivanja zdravlja i suzbijanje alkoholnih poremećaja. To je njemu potrebno zbog njegova poremećaja, a  uključit će se lakše nego drugi građani, jer ima niz osobnih iskustava i znanja stečenih  u klubu, osobito ako duže ne pije.

Stoga je i razumljivo zašto alkoholičar ne napušta klub liječenih alkoholičara i nastavlja tu svoju aktivnost i nakon niza godina apstinencije. Naime, on nema nikakva dubljeg razloga da tu aktivnost prekine nakon 5 ili l0 godina apstinencije, dapače, tijekom vlastita sazrijevanja i dodatnih školovanja  sudjelovat će u  djelatnostima zaštite i unaprjeđivanja zdravlja i suzbijanju alkoholnih poremećaja sve kvalitetnije i u sve više programa.

Gledajući s toga aspekta jasno je  da se na superviziju - nadzor rada kluba liječenih alkoholičara mora gledati puno šire. Supervizija rada klubova liječenih alkoholičara trebala bi se provesti tako da se ne obuhvati samo rad pojedinih klubova i općinskih koordinacija klubova, već šire,  da se obuhvatiti  važnost rada klubova na području  u kome djeluju i njihova povezanost s područnim službama.

Što je to supervizija?

Supervizija, u doslovnom prijevodu znači kontrola, nadgledanje, nadziranje, nadzor. To je postupak kojim se zajedničkim radom, odnosno zajedničkim promišljanjem problematike,  postiže bolji uvid u probleme i načine njihovih rješavanja.

  • ¨       To je način stručne suradnje, u kojem je  stručniji i iskusniji djelatnik podrška onomu manje iskusnu u radu.

  • ¨       To je suradnja  u nošenju odgovornosti u profesionalnoj situaciji u smislu postupanja, u skladu sa stručnim i znanstvenim spoznajama, te društvenim normama.

  • ¨       To je suradnja u kojoj je sačuvana osobna odgovornost i samostalnost u radu.

Najčešće se za superviziju  dogovori jedna stručna tema ili se prezentiraju izvješća o radu, a potom se raspravlja o  iznesenoj problematici ili osobnim nedoumicama  u rješavanju pojedinih situacija.

Supervizija može biti  edukativna - odgojna, motivacijska - poticajna ili evaluacijska - vrednujuća. 

Vrlo su često zastupljeni svi činitelji budući da jedan proistječe iz  drugoga.

Rad u klubu dugotrajan je proces koji počinje onoga trenutka kada djelatnik u klubu prvi put razgovara s obitelji koja ulazi u klub liječenih alkoholičara. Proces sazrijevanja i promjene ponašanja člana i obitelji dug je i njega se ne  može odjednom sagledati i učiniti superviziju.

Međutim, u tijeku rada kluba javlja se niz poteškoća, koje treba rješavati. Kako bi se poteškoće rješavale na uspješan  način, organiziraju  se recipročne,  međuklupske supervizije - uzajamne pomoći i nadzora, te autosupervizije - samopomoć i samonadzor unutar svakoga kluba.

Osnovna svrha recipročne supervizije i autosupervizije jest postizanje uvida i u  razvijanje uzajamne i samopodrške, a cilj je postizanje  što kvalitetnijeg rada.

To je  postupak koji traje na redovitim mjesečnim sastancima stručnih i dostručnih  djelatnika i voditelja, odnosno predsjednika klubova određenog područja na kojima se rješavaju tekući  problemi koji postoje u klubovima. Postupak se  provodi prema već navedenim načelima.

Klupska i međuklupska samopomoć i uzajamna stručna pomoć, podrška i nadzor, odvija se, osim ciljano, neposredno i posredno, na redovitim mjesečnim  sastancima  Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, županijskih zajednica klubova, općinskih  udruženja klubova, na godišnjim skupštinama klubova, na stručnim sastancima, simpozijima i kongresima,  tijekom rasprava.

Kao primjer  autosupervizije i recipročne supervizije može se navesti sudjelovanje predstavnika Centra za socijalnu skrb Maksimir na prošlogodišnjem super- vizijskom sastanku klubova liječenih  alkoholičara Maksimira.

Predstavnici Centra su se kritički i samokritički osvrnuli na aktualnu situaciju  na planu sprječavanja  i rješavanja alkoholnih poteškoća, od zlouporabe do ovisnosti o alkoholu, na svom području. Dogovoreno je unaprjeđivanje rada u  daljnjoj suradnji s klubovima liječenih alkoholičara. Zajednički uspostavljena suradnja urodila je plodom i danas imamo primjerene prilike i uvjete  na području Maksimira. Naime, za svaki je klub zadužen jedan soc. radnik iz Centra za soc. skrb, koji mjesečno nazoči radu kluba i sastancima udruženja klubova i svi su bili na godišnjem supervizijskom  sastanku - sastanku stručne podrške i nadzora klubova maksimirskog područja. 

Klubovi otvoreni za suradnju s drugim klubovima i sa zajednicom u kojoj djeluju, u skladu su sa stručnim i znanstvenim postignućima i promjenama u društvenim kretanjima.

Zatvoreni klubovi, sami sebi dovoljni, koji mimo stručnih i znanstvenih, te dostručnih, prijateljskih i drugih  iskustava otkrivaju svoju posebnu "toplu vodu", stvaraju svoja osebujna pravila rada, ne surađuju s drugim klubovima, a još manje s lokalnom zajednicom, brzo postaju uljuštureno malo društvo u društvu, ostaju nezreli ili okoštaju, nazaduju i postupno se gase.

I na kraju, može se zaključiti da je potrebno  redovito provoditi postupke samopodrške i uzajamne podrške, te stručne podrške i nadzora na redovitim mjesečnim  sastancima  Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, županijskih zajednica klubova, općinskih  udruženja klubova, na godišnjim skupštinama klubova, na stručnim sastancima, simpozijima i kongresima, kao i o potrebi provođenja stručne podrške i nadzora programa rada klubova i uključivanja klubova u programe zaštite i unaprjeđivanja duševnog zdravlja u lokalnim zajednicama.

Takav rad osigurava klubovima, odnosno njihovim članovima, stalno napredovanje,  rast i razvoj, u skladu sa stručnim i znanstvenim postignućima i promjenama u društvenim kretanjima.

_________________________________

*Klinika za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", Zagreb

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES