ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

MJESTO I ULOGA STRUČNOG DJELATNIKA U KLUBU LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Početak aktivnog djelovanja Kluba Poreč datira od davne 1975. godine.  Od tada i sam radim na problemu alkoholizma.  Započeo sam sasvim slučajno, zamijenio sam kolegu liječnika, koji je bio stručni djelatnik i to nakon toga što se je i sam liječio u ovoj Klinici.  Ne trebam naglašavati da o alkoholizmu nisam previše znao.  Učio sam u hodu, uz rad, učio sam i od samih bolesnika.  Ubrzo sam shvatio da se moram približiti bolesniku, kako bi se i on približio meni.  Prošlo je dosta vremena dok nisam shvatio da nisam njima potreban kao predavač, koji će dokazivati svoje govorničke i druge osobine, jer se to može i tehnikom primjereno nadomjestiti.  Između ostaloga, ja sam im govorio o nečemu što su oni dobro praktički poznavali, govorio sam o onome što sam ja mislio da treba govoriti.  Nisam ih pitao što bi njih interesiralo, a još manje, nisam ni znao koliko me razumiju.

Shvatio sam da oni trebaju govoriti, kako bih doznao ono na čemu ću temeljiti svoje ”govorancije”.  Morao sam doznati težinu bolesti, odnosno posljedice.  To mi je bilo i ostalo zadatkom, da ih čujem, da bih mogao procijeniti idu li putem prema ozdravljenju.

Ovaj način rada mnogo je teži od držanja predavanja, jasno, za stručnog djelatnika, ali ako se hoće postići rezultat, onda je neminovan.  Ako je alkoholizam bolest promijenjenog ponašanja, onda se i liječenje treba provoditi mijenjanjem samog bolesnika.  On treba sudjelovati aktivno u svojem liječenju, mora biti subjekt, a kako će to biti ako ga ne usmjerimo, odnosno ako mu ne dopustimo da govori, da verbalizira svoj alkoholizam.  Shvatio sam da alkoholičar koji se liječi mora osjetiti da je netko, za razliku od vremena kad je pio i bio nitko.  Mora osjetiti da ga se uvažava za razliku od ranije.  Mora mu se pomoći da dobije sigurnost.  Shvatio sam da moram biti  "ispravljač", da moram biti vrlo aktivan, jer moja bi pasivnost dovela do negativnih pomaka, koje je kasnije veoma teško ispraviti. 

Stručni djelatnik mora ponajprije raditi na motivaciji za liječenje, koja će se učvrstiti kad bolesnik postigne uvid u svoju bolest.  Rezultati se ogledaju u apstinenciji, promjeni ponašanja, svladavanju prepreka i uspješnom povratku u društvo.  Stručni djelatnik mora bolesnika alkoholičara zaštititi od osjećaja odbačenosti i bespomoćnosti  i,  na kraju, da kažem da moramo znati kako liječenje započinje s našim prvim kontaktom,  pa makar on bio i telefonski.  Ovo ne treba šireg pojašnjavanja.  Bolesnika alkoholičara ne smijemo promatrati izolirano od društvene sredine, a pritom se moramo pridržavati određenih pravila ponašanja, a prije svega da ne pokušamo mijenjati realitet (doduše, i ne možemo).  Ako pak pokušamo, obvezno ćemo pogriješiti.  Kada bih htio navesti zadaće i ciljeve stručnog djelatnika, mogao bih reći da se one ogledaju ponajprije u ovome:

1.      pomoć u readaptaciji i socijalizaciji alkoholičara,

2.      pomoć u prihvaćanju realnosti, jasno, ako nema ireverzibilnih mentalnih oštećenja,

3.      izbjeći svako popuštanje, glađenje (šminkanje), jer postoji opasnost pasivizacije alkoholičara,

4.      stručni djelatnik mora pomoći bolesniku da sazrije, da “odraste”, da postigne uvid u svoju bolest i da se sam uključi u traženje ili vraćanje onoga što je izgubio ili možda nije imao.

      Sve se ovo može provesti u djelo psihoterapijskim postupcima, bilo individualnim, bilo grupnim,  kao i grupnom terapijom alkoholizma.  Alkoholičar mora biti doveden do toga da prihvatiti svoju bolest, da shvati kako  njegov slučaj nije jedinstven, da izbjegne racionalizaciju svojeg pijenja, da se otvori (što je najčešće i najteže) i da prihvati grupu i klub liječenih alkoholičara. 

        Mislim da je jasno kako nisam ni trena pomislio na izolirano liječenje bez obitelji.

Dr. Ivan Jovanović, Zdravi grad Poreč

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES