ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOLIČAR "SAMAC" U KLUBU LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Prof. def. Erika Škreblin-Kovačević*

U populaciji alkoholičara na liječenju, a kasnije i u klubu, dosta je velika skupina samaca alkoholičara koju čini 20-30% te populacije. Ovdje je riječ o osobama koje žive same, zaposlene su i najčešće nemaju materijalnih problema. Prema razlogu zašto su samci, može se reći da su u najvećem broju razvedeni, neoženjeni u mlađim i srednjim godinama života, udovci i oni vezani za teren, tzv. terenci.

Za primarnu ličnost alkoholičara, pa tako i za alkoholičara "samca" karakteristična je niska tolerancija na frustracije, nesposobnost podnošenja anksioznosti i napetosti, ekstremni narcizam i ekshibicionizam. Za napredovanje bolesti, u okviru tih osnovnih karakteristika, javljaju se i sekundarne psihičke reakcije, poput hipersenzibilnosti, impulzivnosti, hostilnosti, ispoljavanje i preplitanje sadomazohističkih tendencija i reagiranja. Alkoholizam je u osnovi bolest pojedinca. On zahvaća ljude, koji su od ranog djetinjstva razvili snažan osjećaj osamljenosti. Ovaj osamljenički stav sprečava emocionalno opuštanje u komunikaciji s drugim ljudima, ali to se može postići uzimanjem alkoholnog pića. Na taj način, s vremenom, postaje se ovisan o alkoholu isto onako kako postaju drugi ovisni o prijateljima ili rodbini. Pijenje takvom pojedincu omogućava da bude zadovoljan samim sobom, a ujedno stječe i "partnera" koji mu daje i osjećaj emocionalne potpunosti.

Prema ekološko-socijalnom pristupu alkoholom izazvani i kompleksni poremećaji moraju biti u postupku unutar sustava u kojem alkoholičar živi, radi i komunicira, a ponajprije u obitelji. U slučaju alkoholičara samca obitelj postoji, no često su sve veze s njima prekinute, a ne postoji niti komunikacija u okolini gdje alkoholičar živi. Budući da članovima obitelji smatramo i one osobe koje nisu u krvnom srodstvu, a za alkoholičara su značajne, kao što su prijatelji, suradnici, poslodavci, klub će od tih osoba često odabrati tzv. pratioca, koji je pomagač pri dolasku u klub.

Zadaća je kluba da se pobrine svome članu "samcu" pronaći nadomjesnu obitelj, u kojoj će on moći započeti postupak izmjene svoga ponašanja. Nadomjesna obitelj treba "samca" ljudski prihvatiti i pružati mu podršku u svakoj prilici. Ovdje se podrazumijeva njihova apstinencija kao i sve one obveze, koje imaju i druge obitelji u klubu. Ako takva obitelj bude pronađena u lokalnoj zajednici, alkoholičar će s manje poteškoća ostvariti i veze u društvu izvan kluba. Uskoro će morati sam donijeti odluku o budućim vezama s članovima svoje obitelji, kao i druge važne odluke za svoj život. Jaka vezanost s klubom i nadomjesnom obitelji postupno će se normalizirati ako bude sam postupak dobro organiziran i ako bude ispravno provođen. Klub će često morati intervenirati u obitelji i podsjetiti ih na njihove obveze prema svome članu, živjeli oni zajedno ili ne.

Ako se u klubu nađe veći broj "samaca" alkoholičara, dobro je izvršiti preraspodjelu u klubove na terenu, koji ih nemaju. Dobro organiziran rad u klubu i njegova cjelokupna aktivnost pomaže razvijanju spoznaje pogleda na život, samoga sebe i društvo, i treba biti usmjeren na sustavno i postupno razvijanje pozitivnih motiva, emocija, želja, interesa i sposobnosti. Zasluga za uspjeh u tome radu, velikim dijelom ovisi i o ličnosti terapeuta u klubu, njegovom zalaganju i poznavanju problematike, o općoj i stručnoj kulturi, o njegovom autoritetu, koji predstavlja čimbenik osobnog i izravnog utjecaja na svijest, volju i osjećaje alkoholičara, a što poglavito pridonosi podizanju samopouzdanja i dostojanstva. Napokon, njegovanjem dobrih međuljudskih i emocionalnih odnosa, napose osjećaja prijateljstva i ljubavi među članovima kluba, pojedinac, koji se osjeća osamljenim, s vremenom će i sam početi emitirati ljubav i prijateljstvo.

Na pitanje da li bi djelatnik mogao preuzeti ulogu nadomjesnog člana obitelji prof dr. Vladimir Hudolin u priručniku "Alkoholom izazvane patnje" navodi:

"Takvo se rješenje ne preporuča. On ima i bez toga dovoljno obveza i ne treba ga preopterećivati. Nadomjesna obitelj razvija s alkoholičarem duboke emocionalne veze i nije zbog toga preporučljivo da nadomjesni član obitelji bude istovremeno i djelatnik u istom klubu, drugim riječima, ako bi djelatnik preuzeo ulogu nadomjesne obitelji, morao bi sa svojim obiteljskim članovima biti prisutan sa svojim štićenikom u jednom drugom klubu u ulozi člana. To isto vrijedi i za alkoholičara i članove njihovih obitelji ako su djelatnici u klubu. Oni i inače moraju biti prisutni na sastancima dvaju klubova, u jednom vrše ulogu djelatnika, a u drugome se nalaze na postupku s članovima vlastite obitelji."

________________

*Psihijatrijska bolnica Jankomir

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES