ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

15. lipnja 1996. ODRŽAN JE TREĆI SASTANAK KLA HRVATSKE

UVODNO IZLAGANJE

Prim.dr. Svjetlana Pintarić*

Dame i gospodo, štovani prijatelji iz klubova, štovani gosti.

Prije svega Vas najsrdačnije pozdravljam u ime Hrvatskog društva za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti, koje je i inicijator današnjeg sastanka, kao i u ime odsutnog predstojnika Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" iz Zagreba ili kako to volimo popularno reći Vinogradske bolnice. Svim učesnicima iz drugih gradova, mjesta ili županija želim ugodan boravak u našem prelijepom Zagrebu.

Prošlo je tri godine od našeg posljednjeg zajedničkog druženja klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, a koji je u lipnju 1993. godine vodio danas pokojni prof. dr. Branko Lang, koji nam je svima ostao u dragoj uspomeni i trajnom sjećanju. Taj je sastanak bio održan pod motom "klubovi moraju opstati".

Ovaj današnji sastanak potvrđuje, klubovi liječenih alkoholičara ne samo da su opstali nego su i svojim djelovanjem kao i promicanjem i osnivanjem novih klubova, pokazali društvenoj zajednici snagu, neophodnost i neizostavnost u programima liječenja i rehabilitacije alkoholičara i članova njihovih obitelji. Vjerujem, i danas će ovdje prisutne obitelji potvrditi da su klubovi liječenih alkoholičara oni, koji su omogućili bolji i sretniji život obitelji, oni koji su ih podržali u najtežim životnim situacijama, oni koji su djeci omogućili daljnji uspješan rast i razvoj. Naime, atmosfera u klubu, srdačnost i dobronamjernost prisutnih članova i njihovih voditelja klubova omogućava svima ugodan osjećaj u klubu i zadovoljstvo, a što je opet poticaj obiteljima da ustraju u svojoj apstinenciji i daljnjoj borbi za ostvarivanje kvalitetnijeg i dostojanstvenog življenja.

Koristim ovu priliku podsjetiti Vas malo na prošlost i razvoj klubova liječenih alkoholičara. Prvi je klub osnovan već daleke 1964.  na Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, a kao Ogledni klub. Isti je bio dio kompleksnog Hudolinovog programa liječenja i rehabilitacije alkoholičara. Odmah nakon ovoga, osnovan je i prvi vaninstitucionalni klub u općini Maksimir, a već početkom 1965. godine osniva se i Klub u opčini Centar. Zahvaljujući entuzijazmu prof. dr. Vladimira Hudolina, nekolicini socijalnih radnika na čelu s Ljubom Ulemek, te kasnije prof. dr. Branku Langu, doc. dr. Nebojši Laziću i drugim suradnicima Klinike, diljem Hrvatske, a kasnije i šire, osnivaju se novi klubovi liječenih alkoholičara. Pred sam Domovinski rat 1991. godine  u Hrvatskoj djeluje oko 800 klubova i grupa liječenih alkoholičara sa svojim obiteljima. Razdoblje od 1975. do 1990. godine smatramo najaktivnijim za rast klubova i promicanje alkoholoških misli. Bilježimo niz klupskih aktivnosti, razne plenarne sastanke, međuklupska druženja, godišnje skupštine, supervizijske sastanke, kongrese i simpozije, edukacijske seminare za timove primarne zdravstvene zaštite, primarne socijalne  zaštite, djelatnike u školama i dr., kao i za djelatnike i rukovodeći kadar u radnim organizacijama. Posebne aktivnosti bilježimo i u edukaciji članova klubova liječenih alkoholičara, osobito za starije apstinente. Godine 1975. u klub uvodimo obiteljski postupak i od tada je kvalitetniji rad klubova.

Sve su to djelatnosti, mogli bi reći, naprasno prekinute početkom domovinskog rata 1991. godine, kao i novonastalim ekonomskim prilikama.

No, zahvaljujući entuzijastima iz redova alkohologa kao i članovima klubova liječenih alkoholičara, klubovi su opstali i počeli novi ciklus rasta i razvoja. U odnosu na 1993. godinu, kada je bio Drugi sastanak klubova Hrvatske, pokazuju i viđen napredak kako u broju, tako  i u kvaliteti. Trenutačno u Hrvatskoj imamo oko 180 klubova, od čega oko polovica (njih 80) na području grada Zagreba.

Sigurno je opravdan prigovor da je ta brojka daleko ispod potreba, s obzirom na veliki broj liječenih alkoholičara, a još tendenciju rasta (posebno u kategoriji stradalnika Domovinskog rata). Posebno je teška situacija na još do nedavno okupiranim područjima, kao i njima graničnim područjima (Dalmacija, Lika, Slavonija), gdje djeluje minimalni broj klubova ili ih uopće nema.

Ne možemo biti zadovoljni niti našim rijetkim skupovima i susretima, zatvaranjem u svoju sredinu, kao i za sada još uvijek skromnim edukativnim programima, (mada se i tu uočava napredak, barem što se tiče edukacije članova klubova, a u pojedinim područjima i stručnih djelatnika),  kao i još uvijek slabijem sudjelovanju terapeuta i članova klubova u informativnim glasilima (u tisku, na radiju i TV).

Klubovi danas u svom radu imaju niz poteškoća, nemaju adekvatan prostor za rad, nedostatak stručnih djelatnika ili paraprofesionalnih voditelja klubova, nedostatak financijske potpore i drugo. Nadalje, postavlja se pitanje postojanja klubova u radnim organizacijama, da li je opravdano njihovo postojanje i da li je to u sadašnjim okolnostima moguće.

O svemu iznesenom, vjerujem, otvoriti će se živa rasprava u tijeku našeg sastanka. Namjera mi je najme bila potaknuti vas s ovih par uvodnih riječi na razmišljanje i na iznošenje konstruktivnih prijedloga, koji bi unaprijedili rad klubova liječenih alkoholičara Hrvatske.

_______________

*Predsjednica Hrvatskog društva za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES