ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

SOCIJALNI RADNIK KAO STRUČNI DJELATNIK U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI

Kako alkoholizam nastaje u životnoj okolini, odnosno tamo gdje alkoholičar živi i radi, nameće se potreba da se i okolina u okviru svojih mogućnosti mijenja, odnosno izgradi pravilniji i korisniji stav i odnos prema svomu bolesnomu članu.

S obzirom na to  da je bolest napredovala upravo u interakciji s tom okolinom, bilo na svjesnoj , bilo nesvjesnoj razini, važno je da se članovi obitelji uključe u proces liječenja i rehabilitacije, jer na taj način pomažu i sebi i svom članu.

Suradnjom s radnim organizacijama uočeno je da ih većina još uvijek relativno kasno reagira na alkoholizam svog radnika, često zbog uopće prihvaćene navike pijenja na radnom mjestu pa se mjere poduzimaju u fazi kad su samo liječenje i rehabilitacija znatno otežani.

Na temelju dosadašnjih iskustava, možemo reći da pogrešni postupci upravo potpomažu tijek bolesti, npr. tolerancija nerada, neopravdanih dana, bolovanja, nepridržavanje akata, neuspjeli diciplinski postupci, nerazumijevanje i ignoriranje problema, prebacivanje brige i odgovornosti na drugoga, odbijanje suradnje u liječenju te konačno nekritičnosti prema vlastitom pijenju i promijenjenom ponašanju, koje se još uvijek lakše uočava kod nekoga drugog nego kod sebe. Poduzeća koja poduzimaju određene mjere prevencije u pogledu pijenja na radnome mjestu ( naročito su važni stavovi i postupci rukovoditelja) regrutiraju znatno manji broj alkoholičara, odnosno pravovremeno upućuju na liječenje one kojima je to potrebno. Njihova suradnja znatno olakšava povratak radnika u okolinu i pridonosi boljoj rehabilitaciji.

U pogledu suradnje s centrima za socijalnu skrb, uočeno je da interveniraju za one alkoholičare koji su ili sami, ili zajedno s obitelji već ranije u tretmanu centra, te uglavnom nisu u radnom odnosu. Vrlo često se radi o već poodmakloj fazi bolesti alkoholizma, a uz  to je i problem trajnog smještaja, bolje rečeno, čekanje smještaja u dom i slične ustanove ili druge obitelji. U tom slučaju, teško je govoriti o potrebi liječenja, već su dominantne upravo socijalne prilike, tako da se dobar dio vremena i angažmana utroši na sređivanje  zdravstvene zaštite i izvanbolničkog smještaja.

I, na kraju, potrebno je reći da bi se suradnja s okolinom alkoholičara mogla uspješno odvijati, nužna inicijativa dolazi od onoga kome je pomoć potrebna.

Ako je cilj samo smjestiti bolesnika u bolnicu i prepustiti terapijskom timu da se s njime bavi i da ga “izliječi”, onda moramo reći da je riječ o zabludi koja će se i dalje uporno odražavati na rezultate liječenja. Međutim, takav pristup nikako ne oslobađa svakog pojedinog alkoholičara da glavnu brigu i odgovornost za svoje zdravlje, pa tako i liječenje, preuzme sam. Znači, nisam neodgovoran zato što sam bolestan, nego sam bolestan zato što sam bio neodgovoran. Stoga se glavni dio terapijskog postupka upravo svodi na to, da svaki pojedinac preuzme odgovornost za svoje ponašanje i vrati svome životu dostojanstvo, smisao i samopoštovanje.

                                    Dubravka Lacković, dipl.ing. socijalnog rada,

 Psihijatrijska bolnica Jankomi

 

 

 

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES