ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

SUPERVIZIJSKI SASTANAK SOCIJALNIH RADNIKA, DJELATNIKA U KLUBOVIMA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Supervizijski sastanak pod nazivom "Socijalni rad u alkoholizmu" organizirao je Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara 17. svibnja 2002.godine s početkom u 13.00 sati u dvorani Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice". Cilj supervizijskog sastanka bio je zajedničko promišljanje o uključivanju struke socijalnog rada u područje rješavanja problema ovisnosti o alkoholu, te potrebitosti i djelotvornosti samog rada socijalnih radnika u klubovima liječenih alkoholičara. S tim ciljem su na supervizijski sastanak pozvani upravo socijalni radnici - djelatnici u klubovima liječenih alkoholičara te socijalni radnici, djelatnici Centra za socijalnu skrb (CZSS), koji u okviru svog svakodnevnog rada kontaktiraju s klubovima liječenih alkoholičara.

U uvodnom izlaganju, mr.sc.dr. Vesna Golik-Gruber, predsjednica Hrvatskog saveza liječenih alkoholičara (HSKLA), predstavila je rad i djelatnosti HSKLA, te naglasila potrebitost održavanja supervizijskih sastanaka, kako bi se stvorili preduvjeti za kvalitetniji rad u klubovima liječenih alkoholičara. Istaknula je kako je ovo prvi supervizijski sastanak u nizu sastanaka koji će se održati, te sljedeći najavila već u jesen.

U okviru predavanja pod nazivom "Socijalni rad u alkoholizmu" gđa Ana Štimac, dipl.soc.radnica, iznijela je svoja dugogodišnja praktična iskustva iz područja rada s ovisnicima o alkoholu u klubovima liječenih alkoholičara i iskustva iz svakodnevnog rada u područjima socijalnog rada. U okviru toga procjenjuje da se u 50% slučajeva alkoholizam nazire kao primarni problem, iz kojeg proizlaze i ostali socijalni problemi. Naglasila je i smanjenu senzibilizaciju kolega za područje ovisnosti o alkoholu te vrlo često ne priznavanje "nečega" što je zaista problem. Moguća rješenja situacije s kojom se susreće skoro svakodnevno vidi u stalnom radu na sebi i pročišćavanju svojih stavova, kao i što češćim druženjima s kolegama iz struke, u suradnji i u razmjeni iskustva. Kao stručnjak koji uz svoj svakodnevni posao u Centru za socijalnu skrb, radi u klubu liječenih alkoholičara već 20-ak godina, predstavila je cjelokupni program rada klubova liječenih alkoholičara na području Susedgrada govoreći o sadržajima, kao što su osnivanje novih klubova, održavanje supervizijskih sastanaka i stalno uključivanje novih, mladih socijalnih radnika u rad klubova liječenih alkoholičara, stalna edukacija kroz izmjenu novije literature, izrada letaka, organizaciju sastanaka žena i o drugim temama.

Nakon detaljnog prikaza rada socijalnog radnika u Centru za socijalnu skrb i klubu liječenih alkoholičara Blanka Dorociak, dipl.soc.radnica, predstavila je svoje područje rada i djelatnost socijalnog radnika kroz program Dnevne bolnice i probleme s kojima se socijalni radnici susreću nakon prestanka programa Dnevne bolnice njihovih klijenata. Najčešći problemi s kojima se susreće u radu jesu neredoviti odlasci klijenata u klubove liječenih alkoholičara prema mjestu stanovanja, dolazak na liječenje bez članova obitelji, neredoviti dolasci na kontrolne preglede nakon završetka liječenja u Dnevnoj bolnici. Ključni je problem i nedostatan broj i teritorijalna pokrivenost klubova na području gotovo cijele Hrvatske, što povlači za sobom nemogućnost upućivanja liječenih alkoholičara u klubove nakon prestanka programa Dnevne bolnice. Ključni problem u rješavanju ovog socijalno-medicinskog problema, koji je svakodnevno prisutan, jest nedostatna suradnja između socijalne, zdravstvene, školske i društvene zajednice. Moguće rješenje problema vidi u otvaranju i pokretanju programa Crvenog križa u borbi protiv ovisnosti, što joj pomaže u svakodnevnom radu.

Treću stranu problematike socijalnog rada u liječenju ovisnosti o alkoholu predstavila je Zinka-Efrozina Sertić, dipl.soc.radnica. Govoreći o svome iskustvu u stacionarnom liječenju ovisnika o alkoholu, naglasila je pri tome nedovoljnu povezanost bolnice i Centru za socijalnu skrb. Budućnost rješavanja ovog problema vidi u većoj angažiranosti CZSS, te upoznavanju djelatnika CZSS s cjelokupnim načinom i programom liječenja ovisnika o alkoholu.

Nakon izlaganja o problematici socijalnog rada u alkoholizmu pripremljena je igra uključivanja   i upoznavanja koju je pripremila Katarina Radat, dipl.soc.radnica. Svatko od  prisutnih trebao je reći jedan događaj kojim se ponosi i jedan događaj kojeg se srami, odnosno koji mu nije ugodan. Zašto igra? U svome radu stekla sam iskustvo da je igra nešto što pomaže pri radu u klubu - istaknula je Radat. Pomoć je višestruka. Samom djelatniku u klubu pomaže u stvaranju jednog ležernijeg, opuštenijeg ozračja, što pridonosi bržoj i kvalitetnijoj izgradnji odnosa i povezanosti među članovima grupe. Igra omogućava stvaranje uvjeta u kojima je jednostavnije i lakše reći neke situacije koje inače ne bismo rekli, ili omogućava članovima da iskažu svoje emocije, mišljenje, stavove na neposredan, ali efikasan način.

Analiza trajanja igre u grupi. Na početku igre primijetila sam otpor kod sudionika, što bih povezala s nepoznavanjem članova grupe i time teže otvorenosti u iznošenju svojih događaja kojih se sramimo. Kako se igra privodila kraju i na red su dolazili i posljednji nazočni članovi, ozračje je bivalo opuštenije i sudionici su sve lakše i više govorili i o događajima koje je vrlo teško priznati i samomu sebi, odnosno situacijama kojih se srame.

Tijekom igre na neposredan način mnogi su izrekli probleme s kojima se susreću u svome radu, vezane za vođenje klubova, kao i osobno profesionalno izgrađivanje sebe kao stručnjaka.

Katarina Radat, dipl. soc. radnica

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES