ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

LIJEČENJE SMISLOM

Postoje različite teorije o tome što uzrokuje bolesti kod čovjeka i kako se one mogu liječiti.

Velik broj ljudi smatra da je čovjek određen unutarnjim ili izvanjskim činitelja, genetičkim ili okolinskim i da se, zapravo, “ sve već dogodilo “ samim rođenjem čovjeka te životom u određenim uvjetima okoline, bilo da su oni dobri ili loši, što je većinom  i ispravno vjerovanje. Međutim, bečki psihijatar Viktor E. Frankl smatra da postoji i čovjekova “ duhovna dimenzija “, koja je po definiciji  dimenzija ljudske slobode i ne može se odrediti nikakvom “sudbinom “. Naime, ključna je u ovom shvaćanju činjenica da se čovjek sa svojom sudbinom može SUSRESTI NA RAZLIČITE NAČINE. (tablica 1.)

Psihoterapija kao oblik liječenja koju zastupa dr. Frankl, tj. logoterapija, smatra da se neki postojeći problem koji čovjek ima može ublažiti tako da se pacijentov pogled  na problem usredotoči na pristupačni mu slobodni prostor, gdje mu ostaje mogućnost   da se sa svojom sudbinom snađe – umjesto da se očajnički nosi sa svojim mislima o klupku nepromjenjivih činjenica i o njihovim uzrocima i posljedicama.

Primjer: Ako žena koja je nakon žestoke bračne svađe usnula da između sebe i svog muža vidi duboku nepremostivu provaliju pita znači li to da se njezin brak konačno više ne može spasiti, na to se može primijetiti   da svome snu može pridodati i neko drugo značenje. Na primjer, da ubuduće treba pronaći  drugi put prema svom mužu, kojim će zaobići provaliju, ili je za njih oboje došlo vrijeme da zajednički izgrade most preko kojeg će svladavati svoje razmirice i razlike. Ako je stav žene fatalistički – da ona "ionako ništa ne može izmijeniti, jer je pukla provalija", tada se zaista njezin brak ne može spasiti. A dokle god se mobiliziraju sve njezine snage na rješavanju konflikta, dotle postoji šansa. Treba, dakle, modulirati nečiji stav prema problemu.

Mogućnost izbora uvijek je zanimljiva pacijentu ako je povezana s nekim osobnim ciljem odnosno smislom.

Primjer 1. (iskustvo dr. Lukas):

Prije godinu dana brinula sam se za  jednu alkoholičarku koja je otpuštena iz antialkoholičarske kure i činilo se da se žena dobro izliječila. Tada je iznenada i bez povoda došao otkaz radnog mjesta… jer valjda nisu   pretpostavljali da je trajno ozdravila, pa su je radije otpustili u fazi zdravlja nego da joj u fazi recidiva   moraju plaćati liječenje. Za ženu je to bio težak udarac sudbine, jer je izložena  opasnosti da izgubi svaku nadu, da joj sva nastojanja budu besmislena te u rezignaciji i očaju ponovno posegne za alkoholom. Naslućujući tu opasnost gotovo sam svakodnevno uspostavljala s njome kontakt i pokušavala  - unatoč njezinoj potištenosti – očuvati je od ponovnog pada.

Nije dakako bilo teško razlikovati kod nje ono što je sudbinsko od slobodnog djelovanja koje joj je preostajalo: sudbinski je bio otkaz, a mogućnosti slobodnog izbora značile su da opet počne piti ili ne, da objesi nos ili potraži novo zaposlenje. Ali teškoća se pojavila onog časa kad se – na tipično fatalistički način – stala pitati zašto sada ne bi smjela piti  ili čemu da uopće potraži novo zaposlenje – kad je očito alkoholičarka i kad to ostaje – pa i po prosuđivanju drugih ljudi, kako se već i dogodilo. Nametnulo joj se pitanje smisla, pitanje cilja zbog kojeg bi dalje radila, pitanje vrijednosti za koju bi se isplatilo još jednom započeti napor.

Valja priznati da je to bila teška borba, ali mi smo zajednički iz tog stanja iznudili smisao, našli cilj za koji se isplati boriti, naime cilj da se poslodavac prevario.

Trebalo je pola godine da ponovno nađe posao, jer bivše alkoholičare nitko rado ne prima, a i onda kad je posao dobila, bila joj je iz početka najjača podrška  to da izdrži na poslu. Bilo je dana kad me je nazvala samo zato da mi kaže kako u nje nema ni najmanje volje da ustane i da se odluči na posao. “ Dobro “, odgovarah joj tada, “onda možete provesti u krevetu ugodno prijepodne i tako priznati svom prvom poslodavcu da za rad doista više niste sposobni… kako je on predviđao; ili se naprotiv možete svojom slobodnom odlukom svladati i tako nepobitno dokazati   da Vam je otkaz bio dan na osnovi lažne prognoze!” Tako sam je izazivala, i ona se stalno odlučivala za svoj pozitivan put. Danas joj taj cilj, taj dokaz vlastite sposobnosti rada, nije više potreban, našla je radost u svome novom poslu i opet se na neki način u životu učvrstila, opasnost ponovnog pada čini se da je svladana.

Čovjekovo trpljenje može se razlikovati na dvije vrste: na sudbinsko trpljenje, koje se ne može izmijeniti i na nepotrebno trpljenje koje je izazvao sam čovjek – većinom bez razloga  i bez vlastite volje. 

 

Tablica 1.

Dok je modulacija stava (viđenje iz drugog kuta) terapeutska pomoć kod sudbinskog trpljenja, dotle se tehnika za smanjivanje ili uklanjanje nepotrebnog trpljenja zove derefleksija.

Primjer 2:

Osobit primjer za to pružaju nam sve vrste bolesti ovisnosti, gdje se događa sljedeće:  Netko, iz bilo kojih razloga, počne piti. Sljedeći mu je korak da se povuče iz kruga svojih znanaca – jer tko se želi sastajati s neugodnim čovjekom koji zaudara po alkoholu? Postajat će sve osamljeniji … što ga potiče na to da sve češće posegne za bocom. Potajno počinje piti i na radnom mjestu – rad mu je sve nekoncentriraniji i sve lošiji. Gnjevi se na kolege i na pretpostavljene – a gnjev valja zalijevati alkoholom.

Na kraju stoji pred otpuštanjem s posla i možda ga čeka kura odvikavanja u duševnoj bolnici. Poslije kure potrebne su mu sve snage  da nađe novo radno mjesto. Možda to odmah ne uspije ili ne na željeni način – što ga opet vuče u staru nevolju. Sad ne želi više s njime živjeti ni bračni partner, jer ne vidi izlječenje. Kod recidiva dolazi do rastave, i kad je dotičnik ponovno otpušten iz klinike, ostaje sasvim sam:  bez prijatelja, bez posla, bez žene. Njegov prvobitni problem ovisnosti o alkoholu  sad se (nepotrebno) učetverostručio, preostaju mu praktički samo problemi. Ako se i zdrav čovjek mora teško boriti za nov početak bez prijatelja, bez posla i bez partnera, to će, pogotovo istom na noge postavljeni alkoholičar, tako tešku zadaću jedva moći ostvariti. A ako sad padne, neće više ustati, nego će ostati doživotna žrtva alkohola. Pritom nije sva ta bijeda nipošto bila nezaobilazna; uz nešto samodiscipline i jakosti volje, taj je pacijent imao šansu zadržati zadovoljan život u krugu obitelji i prijatelja i čak na radnom mjestu. Dakako, jedino uz uvjet da je postojalo nešto što bi za njega bilo važnije nego boca, nešto zbog čega bi boci mogao reći “ne”, nešto na što bi češće mislio nego na sljedeću čašu piva ili rakije. Uz uvjet dakle da nije u smrtnoj hiperrefleksiji kružio oko problema alkohola, nego da se iznad toga i iznad sebe umio uzdići.

Derefleksija omogućuje pacijentu da opazi što je u životu vrijedno osim vlastitog Ja i njegovih slabosti. Alkoholičar koji se od svog beskrajnog samosažaljenja konačno probudi i ustanovi da vrijedi dati sve za to da se opet osvoji ljubav partnera ili povjerenje poslodavca, i to po cijenu bilo kojeg odricanja, taj je na najboljem putu da čaši vina prida podređeno značenje.

_____________________________

Elizabeth Lukas: I tvoja patnja ima smisla, Offset Markulin , Zagreb 1996.

Dr. Ema N. Gruber

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES