ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ODJEL ZA KOMBINIRANO LIJEČENJE ALKOHOLIZMA I TUBERKULOZE BOLNICE ZA PLUĆNE BOLESTI I TUBERKULOZU KLENOVNIK

Mr. sc. dr. Zlatko Trkanjec *

Odavno je poznato da je vrlo visoka učestalost tuberkuloze u populaciji alkoholičara, a također vrijedi i obratno: visoka je učestalost alkoholizma u tuberkuloznih bolesnika. Prema istraživanjima koja su provedena u Bolnici za Plućne bolesti i tuberkulozu Klenovnik čak oko 50% tuberkuloznih bolesnika prekomjerno pije alkoholna pića. Često se udružena pojava te dvije bolesti opisivala kao sindrom uzrokovan bijedom i niskim životnim standardom, a istovremena pojava obje bolesti izrazito otežava njihovo liječenje. Način života alkoholičara s jedne strane čini ih vrlo prijemčivim za razvitak tuberkulozne bolesti, a s druge strane čini ih posebno teškim bolesnicima za provedbu dugotrajnog liječenja tuberkuloze zbog izrazite nekooperabilnosti tuberkuloznih alkoholičara. Nekooperabilnost je posljedica kako organskih oštećenja uzrokovanih alkoholnom bolešću (npr. zbog alkoholnog oštećenja jetre i/ili perifernih živaca neki lijekovi za liječenje tuberkuloze mogu biti kontraindicirani ili ih bolesnici teže podnose), tako i promijenjenog načina života i psihičkih promjena do kojih dolazi u sklopu alkoholne bolesti (npr. nebriga za vlastito zdravlje zbog čega bolesnici dolaze na liječenje u poodmaklim stadijima bolesti ili prekidaju uzimanje lijekova za tuberkulozu). Budući da terapija tuberkuloze traje šest, devet ili čak dvanaest mjeseci, alkoholičar je ne može uspješno provesti ukoliko se istodobno ne liječi i od alkoholizma jer ne može izdržati toliko vremena a da ne pije. Poznato je da je uzimanje alkohola nespojivo sa uspješnim liječenjem većine bolesti, a poglavito se to odnosi na tuberkulozu. Ako alkoholičar počne piti tijekom liječenja tuberkuloze, time otežava, unazaduje ili upropaštava program liječenja što dovodi do relapsa ili recidiva tuberkulozne bolesti, a ponovna pojava tuberkuloze u istog bolesnika je vrlo često uzrokovana rezistentnim mikroorganizmima, što izrazito otežava njihovo liječenje.

Broj tuberkuloznih alkoholičara povećava se u ukupnom broju tuberkuloznih bolesnika, usprkos pokazateljima koji govore u prilog smanjivanju učestalosti tuberkuloze u Republici Hrvatskoj, a naročito je velika učestalost alkoholičara medu bolesnicima sa recidivom ili relapsom tuberkuloze kao i u skupini pacijenata u kojih je tuberkuloza uzrokovana rezistentnim uzročnicima. Na taj način tuberkulozni alkoholičari čine tzv. "rezervoar" infekcije i predstavljaju i epidemiološku opasnost jer šire tuberkulozu u populaciji.

Bolesnici koji boluju od alkoholne bolesti i tuberkuloze oduvijek su predstavljali veliki problem jer njihovo liječenje nije bilo moguće provoditi na klasičnim pulmološkim odjelima (gdje bi bili disciplinski otpuštani zbog opijanja na odjelu), a niti na klasičnim psihijatrijskim odjelima (gdje nisu bili primani na liječenje zbog straha od tuberkulozne zaraze). Stoga je početkom sedamdesetih u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Klenovnik na inicijativu prof. dr V. Hudolina i prof. dr. M. Pavlovića osnovan Odjel za kombinirano liječenje alkoholizma i tuberkuloze koji i danas uspješno djeluje kao jedini takav odjel u Republici Hrvatskoj. Odjel raspolaže sa 90 kreveta, a na Odjelu se provodi dijagnostika i liječenje svih poremećaja uzrokovanih tuberkulozom i alkoholizmom. Terapijski tim na Odjelu sastoji se od doktora medicine, socijalnih radnika, muzikoterapeuta, te medicinskih sestara i tehničara.

Osoblje je educirano za rad sa bolesnicima na principima terapijske zajednice. U radu Odjela sudjeluju, uz zaposlene u Bolnici Klenovnik, alkoholozi i psihijatri Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" Zagreb.

Cilj cijelog programa rada na Odjelu je da se radom u velikoj grupi, radom u maloj grupi i individualnim psihoterapijskim metodama postigne bolesnikov uvid u problem svoje ovisnosti o alkoholu i u sve probleme koji iz toga proizlaze. Time se stječu uvjeti da bolesnik postane kritičan prema pijenju alkoholnih pića i da počne mijenjati svoj odnos prema pijenju alkohola i uopće prema alkoholičarskom načinu života, te da na taj način stvori nužne preduvjete za uspješno izlječenje tuberkuloze.

Rad na Odjelu organiziran je prema načelima terapijske zajednice koju sačinjavaju bolesnici i terapeutsko osoblje. Rad na Odjelu odvija se po slijedećem dnevnom programu:

             6,30 - ustajanje i osobna higijena

             7,00 - proziv, šetnja i jutarnja tjelovježba

             7,30 - doručak

             8,15 - sastanak upravnog odbora

             8,30 - podjela lijekova

             9,00 - vizita

            10,00 - grupni rad

            11,00 - sastanak terapijske zajednice   (miting)

            12,00 - objed

            14,00 - podjela lijekova

            15,00 - grupni rad

            18,00 - večera

            19,15 - podjela lijekova

            22,00 - gašenje svijetla

Navedeni program je okvirni koji se raznih dana u tjednu mijenja, npr.: utorkom je umjesto prijepodnevnog grupnog rada predavanje liječnika, a srijedom prijepodne je na rasporedu sastanak Oglednog kluba liječenih alkoholičara Odjela za kombinirano liječenje alkoholizma i tuberkuloze Bolnice Klenovnik, srijedom poslijepodne je na rasporedu muzikoterapija.

U sklopu programa značajna pažnja pridaje se radnoj terapiji (koja se organizira prema potrebama i u skladu s mogućnostima), muzikoterapiji, a i edukacija bolesnika o njihovim bolestima također spada u redoviti program liječenja.

Naročit značaj pridaje se radu s obiteljima bolesnika u sklopu obiteljske terapije (organizira se u poslijepodnevnim satima). Na taj način mijenjaju se stavovi obitelji prema alkoholnoj bolesti i postiže se da obitelj uvidi da alkoholizam pojedinca nije samo njegov osobni problem, već problem s kojim se treba suočiti cijela obitelj, što može osigurati da bolesnik nakon liječenja uz podršku obitelji postigne trajnu apstinenciju.

Tijekom liječenja bolesnika na Odjelu uz kontakte sa obitelji bolesnika, uspostave se kontakti i s bolesnikovim poduzećem, te po potrebi s Centrom za socijalni rad i s ostalim organizacijama koje mogu pomoći bolesnicima u apstinenciji.

Bolesnici se obavezno uključuju i u rad svog matičnog kluba liječenih alkoholičara tijekom liječenja na Odjelu. Kroz rad u matičnom kluba liječenih alkoholičara osigurava se podrška trajnoj apstinenciji nakon završetka liječenja na Odjelu.

Rezultati rada na Odjelu pokazuju da kombinirano (tj. istovremeno) liječenje obje bolesti daje bolje rezultate od klasičnog liječenja. Stoga je nužno uključiti tuberkulozne alkoholičare u kombinirani terapijski program jer se jedino na taj način osigurava uspješno provođenje programa liječenja tuberkuloze i dugotrajna apstinencija, cime se izbjegava dugogodišnje bezuspješno liječenje tuberkuloznih alkoholičara u raznim pulmološkim ustanovama.

Također bi bilo uputno aktivno tražiti alkoholičare u populaciji tuberkuloznih bolesnika i upućivati ih na kombinirano liječenje jer, kao što je na početku navedeno, naša istraživanja pokazuju da čak 50% tuberkuloznih bolesnika prekomjerno pije alkohola pića.

___________________

*Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Klenovnik

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES