ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

TERAPIJSKA ZAJEDNICA

EDUKACIJA I SOCIJALNO UČENJE U TERAPIJSKOJ ZAJEDNICI

Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber*

Terapijska zajednica je zajednica alkoholičara i svih članova terapijskog osoblja, konstituirana na samoupravnim načelima, čime je omogućeno maksimalno aktiviranje bolesnika u terapijskom postupku i preuzimanje odgovornosti za svoje ponašanje i uspješnost liječenja.

To je zajednica ljudi koji se liječe i koji rade u jednoj ustanovi, a povezani su u čvrstu cjelinu, s ciljem da bolesnim članovima stvore što bolje uvijete za liječenje. U stalnim interakcijama terapijskoga osoblja i bolesnika sve aktivnosti i odnosi imaju potencijalnu terapijsku vrijednost. Za razliku od psihoterapije, terapijska zajednica traži totalni terapijski pristup.

Modificirano po prof dr. Branku Langu, terapijski elementi u terapijskoj zajednici su ovi:

 1. demokratičnost i uspostavljanje samoupravnih mehanizama,

 2. rušenje klasičnih autoritativnih odnosa,

 3. jasno i otvoreno komuniciranje,

 4. tolerancija prema stanovitom stupnju poremećenosti ponašanja,

 5. socijalno učenje, tj. učenje koje ima i racionalne I emocionalne elemente,

 6. stalno rješavanje kriznih situacija po načelima "ovdje i sada"",

 7. sastanci stručnog osoblja s ciljem vlastitog sazrijevanja, što svakome članu omogućava najbolje  moguće optimalno djelovanje i vođenje terapijske zajednice.

 8. Rad terapijske zajednice zasniva se na šest glavnih načela:

 9. njeguje dobre međuljudske odnose,

 10. postojanje načela preodgoja u samoj strukturi terapijske zajednice, te nije potrebno posebno insistirati na takvoj metodi,

 11. sadrži načelo psihoterapijskih metoda od površinskih do duboko analitičkih,

 12. povećanje motivacije za liječenje u grupi proširenjem identifikacijske strukture,

 13. sveukupno znanje o bolesti veće je nego ono koje pojedinac primi introspektivnom metodom,

 14. terapijska zajednica naročito njeguje ljubav među članovima, pa se pojedinac ne osjeća osamljenim, te s vremenom i sam može emitirati ljubav.

Liječenje u terapijskoj zajednici danas je metoda izbora u liječenju alkoholičara.

Klub liječenih alkoholičara predstavlja također modificiranu terapijsku zajednicu.

Edukacija i socijalno učenje u terapijskoj zajednici

Edukacija u terapijskoj zajednici provodi se kroz sve terapijske aktivnosti, a provodi je kompletan terapijski tim, kao i bolesnici. Uz edukaciju u užem smislu -o alkoholizmu, učenjem smatramo i socijalno učenje. Uče se novi oblici ponašanja, higijena, disciplina, točnost, dosljednost, a naročito se gaji pomoć drugim osobama. Bolesnik uči u grupi i na taj način, bez većeg otpora, prihvaća određene zahtjeve i pravila, te korigira vlastita pogrešna ponašanja i navike.

Socijalno učenje jedna je od osnovnih funkcija terapijske zajednice. Na svakodnevnim sastancima terapijske zajednice analiziraju se sva zbivanja u protekla 24 sata. Bolesnika se konfrontira s vlastitim krivim ponašanjem, isto se pojašnjava, prorađuje, interpretira. Time on stječe postepeno uvid u svoje ponašanje i emocionalne reakcije, te ih korigira. Uči se da bez većih frustracija prihvaća neke zahtjeve, dok je često na slične reagirao postav1jajući se u paranoidnu poziciju. Stječe uvid u tuđe ponašanje, kao i svoje. Pravilnije testira realitet. Jača adaptacione i komunikacijske sposobnosti. Učenje mu pruža mogućnost stjecanja boljih pozicija u grupi, što također jača ego pacijenta. Pruža mu mogućnost bolje identifikacije s ego idealom, te mogućnosti sublimacije kroz aktivan stav i aktivnosti na području alkoholizma, što se smatra najboljom obranom. Smatramo neophodnim prihvaćanje ideologizacije nepijenja, jer to je važna sublimacija za alkohol u prvo vrijeme, dok je bolesnik još izrazito vulnerabilan i dok ne nađe nove modele ponašanja, ne stvori nove odnose, odnosno ne izgradi novi stil ponašanja. Već kod osnovnih postupaka često su se javljale poteškoće. Bolesnici su se susretali s već davno napuštenim ponašanjima. U našoj sociokulturnoj sredini većina muškaraca nije uredila krevet od povratka s odsluženja vojnog roka, a i tada je to shvaćala kao prisilu, a da ne spominjemo uređenje soba ili hodnika. Ulazeći u terapijsku zajednicu, gdje je to jedna od norma ponašanja , prihvaćali su to bez većih frustracija, iako su imali primjedbe ""da nisu čistačice, zatim što čistačica radi i slično"' (iz pozicije očekivanja da ih se tretira kao organske bolesnike). To se naročito ispoljava1o kod karakterno promijenjenih ličnosti ili bolesnika u poodmakloj fazi bolesti i sa znakovima opustošenja i raspada ličnosti. Učenje je u grupi najlakše, jer su tada otpori najmanji, a podrška da se pojedinac promijeni najveća. Stalno pri tome ulažemo napore da pacijent shvati da su naši zahtjevi iz terapijskih pobuda i za njega korisni, da je briga o sebi i drugima neophodna u životu i da je međusobno pomaganje jedan od principa rada, te da ga poštuju kao dogovor , a ne kao nešto nametnuto i prisilu. Time se kod pacijenata razvija osjećaj odgovornosti, gaji međusobna suradnja i povjerenje. Počinje se osjećati subjektom, a ne objektom liječenja ili osobom nad kojom se vrši prisila.

Edukaciju smatramo jednim od bitnih čimbenika u liječenju alkoholizma. Socijalno je učenje u osnovi socijalno psihijatrijskog pristupa i neophodan je čimbenik u promjeni poremećenog ponašanja dok je specifična edukacija iz alkoholizma važna za upoznavanje svoje bolesti i djeluje više na racionalni dio ličnosti. S obzirom na veliku sociokulturnu i etnološku različitost, edukacija je od neobične važnosti za stvaranje terapijske kulture koja će se kasnije gajiti u klubu liječenih alkoholičara, a predstavlja i neophodnu pripremu za primjenu dubljih psihoterapijskih metoda.

__________________________________________________________________________________

*Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice”, Zagreb

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES