ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

TERAPIJA ALKOHOLIČARA (U IZVANBOLNIČKIM UVJETIMA)

Prim. dr. sc. Svjetlana Pintarić*

Cilj suvremenog psihijatrijskog liječenja je uspješan povratak bolesnika u njegovu prirodnu sredinu što u bolesti alkoholizma znači što potpuniju reintegraciju u društvo uz apsolutnu apstinenciju. U liječenju alkoholizma treba provesti određene psihoterapijske zahvate da bi se promijenili stavovi bolesnika prema okolini i realitetu i poboljšali interpersonalni odnosi koji su u vrijeme bolesti bili poremećeni.

Društvo danas iznalazi niz mogućnosti za što ekonomičnijim postupkom rješavanja navedenih problema.

U sadašnjim ekonomskim prilikama ide se za tim da se alkoholičar ne izdvaja iz radnog procesa, a da se pritom ipak provodi kompleksno liječenje alkoholne bolesti.

Liječenje mora započeti što prije. Ono se mora odvijati u okvirima sredine gdje alkoholičar i njegova obitelj žive i rade, odnosno bez prekidanja radne aktivnosti i bez privremenog napuštanja obiteljskog života. Pritom se mora voditi računa da ono bude prilagođeno uvjetima i potrebama bolesnika. Takve se mogućnosti pružaju u vanbolničkom vidu liječenja alkoholizma.

 

Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu

Vanbolničkim je liječenjem danas obuhvaćen veliki broj alkoholičara i njihovih obitelji. Taj vid liječenja sastavni je dio kompleksnog liječenja alkoholičara po Hudolinu, gdje su grupni psihoterapeutski postupci metoda izbora.

Za liječenje u vanbolničkim uvjetima motivacija za liječenje mora biti osobito velika, bez obzira iz čega je proizašla (obiteljski, radni ili zdravstveni problemi). Samoodlučivanje o liječenju neprekidno se mora podržavati i jačati.

Prisutnost pozitivne motivacije ipak je temeljni preduvjet za uspješno liječenje alkoholičara i u tretmanu se mora poduzeti sve da se takva motivacija stvori. Zato je osobito važan prvi kontakt s terapeutom, gdje se i od terapeuta očekuje da bude motiviran da provodi liječenje u vanbolničkim uvjetima.

Proces psihoterapije započinje onog trenutka kada se bolesnik i njegova obitelj jave na prvi razgovor. U tom trenutku određuje se i programira daljnji postupak.

I u vanbolničkom radu preferira se grupni postupak, jer je veliki broj onih koji se javljaju na liječenje, a putem grupe se postiže i veća mogućnost prilagođavanja složenosti organizacije društva i zahtjevima koje društvo pred njih postavlja.

Grupna se psihoterapija tu odvija u otvorenim grupama od 10 do 15 članova i više je edukativna i didaktička. Cilj nije da se ličnost bolesnika promijeni, nego da se u liječenju postignu takvi uvjeti, koji će dovesti do promijene ponašanja, novih načina komunikacije i boljih emocionalnih odnosa.

U grupi, i prihvaćanjem grupe, bolesnik-alkoholičar dobiva i veliku podršku u apstinenciji, uvid u svoje intrapsihičko stanje, uvid u mogućnost svoje rehabilitacije. Dobiva također razjašnjenje o svojoj bolesti, prihvaća alkoholizam kao bolest od koje on boluje, saznaje što i kako treba mijenjati u svom ponašanju i načinu življenja. U vrijeme liječenja uočavaju se i razni otpori, alkoholičar nastoji umanjiti svoje probleme ili ih čak i anulirati, često ih projicira na druge u svojoj okolini a često su i racionalizacije. Navedeni otpori moraju se na vrijeme uočiti i prepoznati, mora ih se razbiti i tako stvoriti uvjete za daljnje uspješno liječenje.

U grupama u vanbolničkim uvjetima bolesnik je u stalnoj konfrontaciji s realnošću, te se tako stalno jača i njegova motivacija za boljim i zdravijim načinom života.

Važno je naglasiti da je potrebno maksimalno angažiranje samog bolesnika i njegove okoline u liječenju i rehabilitaciji. Od bolesnika se traži da bude aktivni sudionik u svom liječenju i da preuzme niz odgovornosti.

Znamo da alkoholizam prvenstveno dovodi do poremećenih odnosa u obitelji alkoholičara. U obitelji dolazi do prekida emocionalnih veza između alkoholičara, njegove supruge i djece. Bolest zahvaća  cijeli  obiteljski  sustav; temeljne funkcije  obiteljske grupe  alkoholičara  su poremećene (biološko-reproduktivna, odgojno-edukativna).

Stoga izuzetnu važnost u liječenju ima obitelj bolesnika, koju treba odmah uključiti u tretman. Od supruga se zahtjeva da mijenjaju svoje prijašnje stavove, da promijene uloge i da uče takav tip reakcije koji će ostali članovi dobro prihvatiti.

U početku liječenja obitelji obično pružaju određeni otpor svom sudjelovanju u tretmanu, jer obitelj ne vidi razloge zbog čega je potrebno njihovo sudjelovanje u programu liječenja. Osobito su jaki otpori tamo gdje je radna organizacija zahtijevala liječenje, a sami alkoholičari nisu ometali previše život u obitelji, odnosno tamo gdje je supruga postala već uvelike dominantni, vodeći član obitelji. Supruge se uključuju u terapijski proces i pomoć svom suprugu, više ili manje, ovisno i o njezinim intelektualnim sposobnostima, kulturnoj razini, emocionalnoj i socijalnoj zainteresiranost za održavanjem obiteljske grupe.

Uloga je terapeuta tu presudna. On mora u vanbolničkim uvjetima uspostaviti takav kontakt s članovima obitelji, da u njima pobudi interes i želju za ljudskim, toplim kontaktima s bračnim drugom, odnosno da pobudi u njima želju da uopće pomažu drugima. Posebno se insistira na komunikacijama, i kako program odmiče, oboje u svojem sazrijevanju sve slobodnije međusobno komuniciraju, stječu određenu sigurnost i zrelost, neophodno potrebnu za normalno i skladno funkcioniranje čitave obiteljske grupe.

Treba nastojati da tretman ne bude predug, jer to na neki način stvara nesigurnost u bolesnika i njegove obitelji, a što se može kasnije očitovati u sredini gdje žive i rade. Taj je efekt u vanbolničkom liječenju ipak ublažen, jer u takvom tretmanu, obitelj koja se liječi, ne izdvajamo iz sredine u kojoj se inače nalazi, te je i adaptibilnost na nove uvjete života brža i potpunija.

Treba naglasiti, da paralelno moramo stvarati i uvjete za daljnju rehabilitaciju alkoholičara i njihovih obitelji i to u klubovima liječenih alkoholičara.

Svaki program za rješavanje problema alkoholizma ima polovičan uspjeh ako ne sadrži razvijene oblike vanbolničkog liječenja i ako nema mogućnosti za adekvatno vanbolničko prihvaćanje bolesnika.

_________________________________________________________________________________________________________________

* Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti  Klinička bolnica "Sestre milosrdnice"

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES