ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOL I ALKOHOLIZAM VOZAČA I NOVI ILI VAŽEĆI PROPISI

Prim. dr. sc. Duško Matas*

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (srpanj 1996.),

Pravilnik o zdravstvenim uvjetima koje moraju udovoljavati vozači motornih vozila (1982.),

Krivični zakon Republike Hrvatske (1993.).

Obrazlažu se u kraćem sadržaji iz novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama (VII/1996.), zatim iz još uvijek važećeg starog Pravilnika o zdravstvenim uvjetima koje  moraju  udovoljavati vozači motornih vozila (1982.), te Kaznenog zakona RH (1993.) koji se odnose na alkohol i alkoholizam vozača u prometu.

U Zakonu iz 1996. se zadržavaju otprije strogi, ali i unose pooštreni uvjeti i sankcije za vozače koji pod utjecajem alkohola voze u prometu.

Pravo na upravljanje cestovnim motornim vozilom, između ostalog, udovoljava osoba koja je duševno i tjelesno sposobna upravljati vozilom.

U svrhe prosuđivanja zdravstvene sposobnosti za vozače za to postoje ovlaštene zdravstvene ustanove, pregled za vozača je komisijski, sa stalnim članovima tima, specijalist opće medicine ili medicine rada, oftalmolog, neuropsihijatar ili psihijatar i psiholog (prema potrebi i drugi specijalizirani djelatnici).

Postoje slučajevi i ciljanih pregleda od pojedinih specijalista, tako i od neuropsihijatra ili psihijatra kada je u pitanju alkohol, odnosno alkoholizam vozača koji dolaze na nadzorne preglede.

Alkoholizam je privremena zdravstvena smetnja za vozača, a smatra se ponovno zdravstveno sposobnim ako je provedeno kontrolirano liječenje od najmanje šest mjeseci, te ako se ne očituju duševne promjene ili živčane komplikacije. Međutim, u praksi se prihvaćaju i iznimke o privremenoj nesposobnosti i tri mjeseca, kao što je to: ako je liječenje već u tijeku ili ako se radi o početnome ili upitnome stupnju alkoholizma ili o kratkotrajnu recidivu.

Za vozača profesionalca (kandidata za vozača profesionalca, vozača instruktora) traži se potpuna trijeznost, tj. da koncentracija alkohola u krvi bude 0 promila, a za vozača amatera (kandidata  za  vozača) da je koncentracija alkohola u krvi manja od 0.5 promila, određivana pretragama na alkohol ili da se stručnim pregledom ne utvrde simptomi alkoholiziranosti neovisno od ispitivanja i nalazu koncentracije alkohola u organizmu.

Nakon prometne nesreće vozač ne smije uzimati alkoholna pića, isto kao što to ne smije prije i za vrijeme vožnje, dok se ne obavi očevid. Službena osoba koja obavlja očevid prometne nezgode u kojoj ima ozlijeđenih ili je nastala materijalna šteta podvrgava vozača ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili može odrediti, ovisno o težini posljedica nesreće, i zdravstveni pregled radi provjere ima li alkohola u organizmu odnosno pretragu krvi ili pretrage krvi i mokraće.

Službena osoba privremeno oduzima vozačku dozvolu (najduže do 24 sata) i isključuje iz prometa vozača kojeg zatekne da upravlja ili nakanjuje da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola.

Vozačima koji su kažnjeni za prekršaje zbog alkohola u prometu, osim novčanih kazni (do 500 kuna), određuje se i zaštitna mjera privremenoga oduzimanja vozačke dozvole (najkraće 3 mjeseca) odnosno kazneni bodovi.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućuju se vozači kod kojih je utvrđen alkohol u krvi više od 1.1 promila, ali i vozača koji se odbije podvrći ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava ili aparata za pretragu alkohola u organizmu. Petomjesečna iskustva pokazuju da se na taj način utvrdilo do 20 posto alkoholizma kod vozača i koji su ocijenjeni privremeno nesposobnima za vozače.

U Kaznenom zakonu alkoholiziranost u prometu najčešće je otegotna okolnost, a posebno je istaknuto kao kazneno djelo i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i u tom stanju očigledna nesposobnost za vožnju, te time ugrožavanje javnog prometa i dovođenje u opasnost ljudi ili imovine veće vrijednosti, bez obzira da li se prometna nesreća i dogodila.

________________________________________________________________________

*spec. za neuropsihijatriju i sudsku psihijatriju, Zavod za prometnu medicinu i psihologiju prometa Zagreb

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES