ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

UVODNIK

Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

 

Živimo u alkoholnoj kulturi i pijenje alkohola je dio naše svakodnevice. Alkoholna su pića najšire rasprostranjena i svakomu pristupačna. Možemo slobodno reći, na dohvat su ruke. Pijenje prati sve naše običaje. Pije se kad se dijete rodi, kad se krsti, na vjenčanjima, pije se za blagdane. Pije se i kad se tuguje. Nema prigode u kojoj se to ne bi smatralo normalnim. Široka rasprostranjenost pijenja omogućuje vrlo rani kontakt s alkoholom, a neprosvijećenost ga potencira. Trebamo se zapitati, koliko mladih ljudi u takvoj kulturi uopće shvaća ozbiljno rizik u koji se upušta pijući alkoholna pića. Kada malo popiju, osjećaju se bolje, postaju hrabriji i agresivniji, uz osjećaj kako su istodobno trijezni, što je posebno opasno za volanom.

Mladi nemaju ozbiljnosti i iskustva o tome da pod utjecajem alkohola voze sporije i opreznije, pogotovo kad su u društvu vršnjaka, te postaju vrlo opasni sudionici u prometu i često izazivaju nesreće sa smrtnim posljedicama. Koliko puta smo u crnoj kronici pročitali kako su stradala dva ili tri mladića. Poslovica kaže- mladost - ludost, no uz alkohol u prometu, to je mladost - ludost - alkohol - smrtnost. Često se vozi bez vozačkog ispita i vozačke dozvole, katkad voze  maloljetnici, što dokazuje da i tu mladost teško prihvaća ograničenja. Ne smijemo zaboraviti, kako je vozačka kultura dio opće kulture, koja se može odraziti u netolerantnom, bahatom ili agresivnom ponašanju u prometu. Psihološko-psihijatrijske smetnje, uzimanje droga i psihoaktivnih tvari također znače opasnost i ne samo kao i kod alkohola, pod utjecajem sredstva, već u fazi mamurluka poslije ili u fazi apstinencijske ili psihičke krize prije uzimanja sredstava.

Postoje i vanjski nepovoljni uvjeti koje osobe pod određenim sredstvima ne poštuju dovoljno jer precjenjuju svoje sposobnosti,  nemaju osjećaja za brzinu i ne prepoznaju situaciju. Posebno je opasna vožnja noću i u uvjetima slabije vidljivosti. Spominju se kao ključni čimbenici u prometnim nesrećama mladi+brzina+alkohol+noć. Sudionici prometnih nesreća, koji su pod uticajem alkohola, vrlo često nisu alkoholičari, što upozorava na to da je svako pijenje rizično. Smatram da je važno istaknuti, kako su česte pogreške u samoprocjeni stupnja alkoholizma i u riziku koji je prisutan u odnosu na zakonsku regulativu i dozvoljenih 0,5 promila alkohola u krvi vozača amatera.. Kod profesionalaca je to 0 promila, što je u neku ruku nonsens, budući da su oni toliko iskusni u vožnji, da bi to iskustvo korigiralo ponašanje kod alkoholnih 0,5 promila. Dakle, greške u samoprocjeni česte su, i to iz neznanja i stoga što pijenje, smanjujući kritičnost, smanjuje i pravilno korištenje saznanja. Često se zaboravlja kad je riječ o pijenju, na eventualnu zaostalu količinu alkohola od prethodnoga pijenja, na sporost kojom se alkohol razgrađuje u organizmu, (brzina je 1gr/sat, što znači da će osobi koja ima 2,0 promila alkohola, trebati 20 sati do potpunog otrježnjenja. Uz to treba imati na umu da nisu iste psihofizičke sposobnosti osobe koja ima 0,5 promila u fazi pijenja, ili u fazi kad se je na tu razinu otrijeznila, te se počinju javljati znakovi mamurluka. Osim toga postoje i velike individualne razlike i mnoge osobe s 0,5 promila pokazuju znakove pijanstva.

Da bi se izbjegle takve špekulacije i zablude, optimalno bi bilo, kao i u mnogim zemljama, da ni za amatere za vrijeme vožnje nije dozvoljena nikakva količina alkohola u krvi.

Takve zakonske regulative drastično bi utjecale na smanjenje alkoholne potrošnje općenito, a time bi se smanjio i broj alkoholičara. Živimo u eri motorizacije, koja godišnje odnosi više žrtava od svjetskih ratova, te su sve mjere za njihovo smanjenje  opravdane i država će se jednoga dana morati odlučiti za takvu drastičnu mjeru. I zašto uopće označavati takvu mjeru drastičnom? To je ograničavanje slobode, reći će mnogi. Možda, no i pijenje sudionika u prometu ugrožava slobodu svih onih koji ne piju. Država je odlučila zaštiti nepušače od pušača, pa makar oni pušili i jednu cigaretu. Hoće li zaštititi na cestama nepilce od pilaca? Tko želi piti, neka to radi na svoj račun- u kući ili u lokalu, a potom neka pozove taxi ili  krene pješice.

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES