ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOLIZAM UMJETNIKA

Dr. E. N. Gruber

WILLIAM FAULKNER - KRIK I BIJES

Tema  romana je propadanje jedne stare aristokratske obitelji. Otac odvjetnik,  umire kao kronični alkoholičar, upropastivši svoje imanje i ostavivši za sobom ženu, kćer, sinove i staru služavku - crnkinju da se snalaze kroz život kako znaju i umiju. Završili su tragično.

Jedan sin, Benjy,  gluhonijemi je idiot, zaljubljen u svoju sestru, a drugi je sin, Quentin III., nesretni samoubojica.

W. Faulkner je u ratu bio avijatičar. Kasnije je radio perući posuđe, a bio je  i radnik u tvornici elektromotora. U svojim djelima slika društvo i sudbine ljudi američkog Juga opisujući  borbu starosjedilaca  aristokrata i buntovnih došljaka, koji se probijaju snagom svoje vitalnosti, nagonom za samoodržanjem i smislom za praktično. Upotrebom posebnih stilsko-sadržajnih tehnika, kao što su unutrašnji monolog i roman "toka svijesti", ta je borba prikazana ne samo na socijalnom nego i na duboko individualnom i simboličkom planu.

Uz Hemingwaya, Faulkner je najpoznatiji suvremeni američki pisac. Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

 

KRALJ GEORGE IV (RANIJE PRINC OD WALESA) – PRINC UŽITAKA

Kralj George IV. (1762.-1830.) bio je poznat kao prvi gentleman Europe. Takav naziv nespojiv je s karikaturom napuhnute pijanice, kako ga je naslikao karikaturist Gilray, 1792. godine, u njegovoj tridesetoj godini. Karikatura je popraćena komentarom -"Strava i užas probave". Princ leži u neredu neplaćenih računa i starog prljavog pokućstva, posljedica nekontroliranih užitaka .

Kralj je zapamćen od svojih prijatelja i neprijatelja kao osoba izrazito sklona ovisnostima. Ispijao je ogromne količine alkohola svakodnevno. Emocionalno, uživao je žene tretirati kao zatočenice, često je mijenjao ljubavnice, a u alkoholiziranom stanju hvalio se nevjerojatnim fantazijama zbog kojih je bio često predmet poruga.

Istodobno, kralj je bio veliki ljubitelj umjetnosti. Većina slika Nacionalne galerije u Londonu, Carlton kuća i  egzotični Paviljon u Brightonu, njegova su zasluga.

U knjizi "Prince of Pleasure"-Princ užitaka, Saul Davida (Little, Brown & Co.) prikazani su mnogi fizički i psihički simptomi koji upućuju na kliničku sliku kralja Georga IV kao kroničnog alkoholičara.

P. CEZANNE - KOCKARI  (1890.-1895.) (KARTAŠI)

Od svih slikara koji su igrali značajnu ulogu u pokretu impresionizma, Cezanne je bio taj čiji je posao ostao nepoznat najduže vremena. Rođen je u Aix-en-Provence u 1839. godine u dobrostojećoj obitelji. Zbog staromodnog shvaćanja i specifičnog mentaliteta njegovih sugrađana, Cezanne nije bio na društvenom položaju koji mu je pripadao. Gimnaziju je završio zajedno s Emilom Zolom a kasnije je otišao u Pariz (1863.) da bi postao slikar.

Motivi njegovih slika su raznoliki, uvijek je bio osjetljiv na poetsku vrijednost objekta i njegova značenja.

Serija slika o kartašima (1890.-1895.) svojevrsna je protuteža njegovim slikama u prirodi. Umjesto da su harmonično smješteni, njegovi likovi kartaša stiješnjeni su u hermetički prostor u konfrontirajućem odnosu. Neki kritičari smatraju te slike kao simbol Cezannove borbe protiv društva u Aixu i društvenih poroka. Kompozicija slike "Kockari" prikazuje izuzetnu koncentraciju igrača. Sličnu Cezanne-ovoj dubokoj koncentraciji dok je slikao svoje radove smatra se da je Cezanne bio prethodnik kubizma i apstraktnog slikanja 20. stoljeća. 

EDGAR  ALLAN  POE  ( 1809. - 1849.)

Američki pisac koji je živio u devetnaestom stoljeću. Bio je više gladan nego sit, roditelje je izgubio još u djetinjstvu. Povremeno je zapadao u teška depresivna stanja koja je "liječio" alkoholom (posebno brandy) i opijumom. Oženio se trinaestogodišnjom rođakinjom koja nakon godinu dana umire od tuberkuloze pluća (isto kao i njegova majka).

Bio je egocentrična i nesocijalna ličnost. Alkoholni delirij umjetnički obrađuje u svojim djelima, koja su prepuna priviđenja, hladna i patološka, maštovita i mistična. Smatrao je da je poezija "ritmičko stvaranje ljepote", koje je samo po sebi svrha, što je realizirao u lirskim ostvarenjima (Gavran, Anabel Lee), koje su često građene na efektima proze, napetosti i osjetnih senzacija. U njegovim djelima, uz halucinantnu razigranost mašte, ima i hladne proračunatosti, posebno u tzv. tales of ratiocination - pričama novog tipa, čiji je on tvorac, a koje su čitave napravljene na logičkim operacijama. U formi detektivskog romana ta će književna vrsta postati popularna tek kasnije. Cijeli je život bio neshvaćen i nesretan. Emerson ga je zvao "zveketalo".

Čitajući djela E. A. Poa možemo bolje razumjeti i osjetiti svu usamljenost, strah i nemoć kao i prazninu što ih ostavljaju alkohol i droga.

HENRI DE TOLOUSE-LOUTREC (1864.-1901.)

Potječe od najstarijeg francuskog plemstva. Bogalj je od djetinjstva? Zakržljalih nogu uslijed pada s konja. Živio je među boemima i u polusvijetu na Moutmartren i stalan je posjetitelj Moulin-Rougea i ostalih pariških kabareta, kavana i javnih kuća.

Sve su mu žene karikirane prostitutke i slika ih tehnikom pastela, a samo mu je majka vrijedna žena i slika je u ulju. Boluje od Edipova kompleksa i rekompenzacije (on je malen i sa slabim nogama pa slika konje s velikim nogama). Živi u bordelu. Slikajući taj svijet i polusvijet, ostvaruje kroniku alkoholiziranog, kaotičnog i morbidnog ambijenta pariškog fin-de-sieclea.

Po tim skicama izvodi ulja i gvaševe u jakom plošnom koloritu, s likovima danim nesmiljeno oštrom opservacijom. Radio je i litografiju, portrete i plakate. Na njega utječu impresionisti, pasteli E. Degasa i japanski višebojni drvorezi.

Umire u 37. godini od posljedica alkohola i alkoholne halucinacije te luesa.

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES